Brit választások - Felmérés: a britek háromnegyede szerint rosszabb állapotban van az ország, mint 2010-ben

Ajánljuk - 2024-06-06

- A csütörtökön ismertetett legfrissebb felmérés szerint a britek csaknem háromnegyede úgy érzi, hogy Nagy-Britannia rosszabb állapotban van, mint amikor a Konzervatív Párt 2010-ben kormányra került.

Rishi Sunak miniszterelnök május végén jelentette be, hogy július 4-én tartják a parlamenti választásokat.A döntés meglepetést keltett még a kormányzó Konzervatív Párton belül is, mivel minden felmérés azt mutatja, hogy a konzervatívok jelenleg 20 százalékpontot meghaladó támogatottsági hátrányban járnak a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt mögött.

A legnagyobb brit közvéleménykutatási hálózat, a YouGov csütörtökön ismertetett friss felmérésében kimutatta, hogy a brit választók 73 százaléka szerint azt ország most rosszabb - ezen belül 46 százalék szerint sokkal rosszabb - helyzetben van, mint amikor David Cameron jelenlegi külügyminiszter vezetésével a Konzervatív Párt 14 évvel ezelőtt kormányra került.

A vizsgálat résztvevői közül 8 százalék mondta azt, hogy valamivel vagy sokkal jobbnak érzi az ország állapotát a 2010-es helyzethez képest.

Az átlagon belül azoknak az 59 százaléka is rosszabbnak vagy sokkal rosszabbnak tartja a helyzetet a 14 évvel ezelőttinél, akik a 2019-ben tartott legutóbbi parlamenti választáson a Konzervatív Pártra voksoltak.

A felmérésbe bevont választók 67 százaléka elégedetlen a konzervatív kormányok 2010 óta mutatott teljesítményével, és mindössze 16 százalék nyilvánított kedvező véleményt az elmúlt 14 év kormányzati munkájáról.

A nagy többség megítélése szerint a legtöbb sarkalatos fontosságú részterületen is rosszabb a helyzet, mint a konzervatívok kormányra kerülése idején.

A megélhetési költségeket 89 százalék, az állami egészségügyi szolgálatot (NHS) 84 százalék, a bevándorlást és a gazdaságot 78 százalék, Nagy-Britannia globális megítélését és a közélet minőségét 67 százalék, a brit demokrácia általános állapotát 55 százalék ítélte rosszabbnak a 2010-es helyzetnél.

Rishi Sunak miniszterelnökről a válaszadók 57 százaléka mondta azt, hogy gyenge vagy nagyon rossz minőségű munkát végzett kormányfőként, és csak 13 százalék tartja tevékenységét jónak vagy kiemelkedőnek.

Az elmúlt 14 év konzervatív miniszterelnökei közül azonban Sunak közvetlen elődje, Liz Truss megítélése messze a legrosszabb: róla a YouGov felmérésének résztvevői közül 84 százalék mondta azt, hogy rossz vagy rettentően rossz miniszterelnök volt.

Liz Truss 2022 októberében, alig 49 nappal hivatalba lépése után kénytelen volt lemondani, miután a kormánya által bejelentett hatalmas - a piacok által jórészt fedezetlennek ítélt - adócsökkentési program súlyos tőzsdei, kötvény- és devizapiaci felfordulást okozott, és ennek nyomán a programot csaknem teljes egészében vissza kellett vonni.

Ez a felfordulás - amely a Bank of England közvetlen kötvénypiaci intervencióját is szükségessé tette - jelentős részben hozzájárult a Konzervatív Párt népszerűségének meredek zuhanásához az elmúlt időszakban.