Vélemény

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 2615 találatból.

DK: az EP azt javasolja rezsiügyben a tagállamoknak, amit az árnyékkormány tenne Magyarországon

Vélemény - 2022-10-06

Az Európai Parlament azt javasolja a tagállamoknak rezsiügyben, amit a Demokratikus Koalíció (DK) árnyékkormánya tenne Magyarországon - jelentette ki csütörtöki, online sajtótájékoztatóján a párt ügyvezető alelnöke.

Molnár Csaba azt mondta, hogy a többi tagállamban messze nem akkora a baj, mint Magyarországon, de Európa a "magyarnál sokkal kevésé emelkedő rezsiköltségekkel szemben is" védeni akarja a polgárait.
Az EP-képviselő emlékeztetett, hogy a DK korábban egy rezsimoratórium bevezetését kezdeményezte.

Ukrajnai háború - Brit katonai hírszerzés: az ukrán tüzérség az orosz hadsereg kulcsfontosságú utánpótlási útvonalát is eléri

Vélemény - 2022-10-05

Az ukrán támadó hadműveletek az északkeleti és a déli frontokon is eredményesen folytatódnak, és az ukrán tüzérség már az orosz hadsereg egyik kulcsfontosságú utánpótlási útvonalát is eléri - áll a brit katonai hírszerzés szerdán ismertetett friss helyzetértékelésében.

EU-csúcs - Michel: az EU tovább fogja erősíteni a korlátozó intézkedéseit Oroszországgal szemben

Vélemény - 2022-10-03

Az Oroszországra nehezedő nyomás növelése érdekében az Európai Unió tovább fogja erősíteni korlátozó intézkedéseit, hogy Moszkva véget vessen az ukrajnai háborúnak - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hétfőn, a tagállami vezetőknek küldött, az uniós csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében.

Michel, a kétnaposra tervezett, csütörtökön kezdődő prágai csúcs meghívólevelében hangsúlyozta: az ukrajnai háború folytatódik. A Kreml felelőtlen lépései, köztük a mozgósítás, Ukrajna újabb területeinek jogellenes annektálására tett kísérlet, a színlelt és kényszer alatt tartott népszavazások az elcsatolt területeken a helyzet további elmérgesedéséhez vezetett - hangsúlyozza a belga politikus.

ÉVOSZ: a háború hatásai már beépültek, az energiaárak és az árfolyam még ezután emeli az építőipar árait

Vélemény - 2022-09-28

- Az építőiparban tapasztalt drágulás mértéke az év első felében több mint kétszeresen haladta meg a fogyasztói árak növekedését. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerdai értékelése szerint az építőipari alapanyag- és építési termékek gyártói az orosz-ukrán háború piaci hatásait, a kivitelezők pedig a beszerzési nehézségeket az év első felében már beépítették az árakba, de az energiaköltségek elszabadulása és a forint-euró árfolyam ingadozása komoly bizonytalansági tényező lesz az elkövetkező hónapokban.

Az energiafelhasználás átlagosan a ráfordítások negyedét teszi ki az alapanyagok gyártásában, de ez az arány ennél magasabb például a cementnél, az égetett kerámiánál, a téglánál, valamint egyes szigetelőanyagoknál is - hívta fel a figyelmet a szakszövetség elemzése.

Éves összevetésben az alapanyagoknál 20,4 százalékos, az építőipari termelői áraknál pedig 22,8 százalékos áremelkedést mértek az első fél évben, miközben az infláció ugyanebben az időszakban 9,4 százalék volt.

A forint-euró árfolyam ingadozása azért jelent gondot a kivitelezőknek, mert a Magyarországon felhasznált építési termékek, anyagok csaknem fele, 48 százaléka importból származik.

Kreml: sürgősen ki kell vizsgálni, mi történt az Északi Áramlat vezetékeivel

Vélemény - 2022-09-27

A Kremlt rendkívüli módon aggasztja az Északi Áramlat csővezetékeken észlelt károsodás és nyomáscsökkenés, ezért a példátlan helyzet sürgős kivizsgálását sürgeti - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtószóvivő szerdán újságíróknak.

Német lap: társadalmi feszültség kialakulásától tart a szövetségi bűnügyi hivatal

Vélemény - 2022-09-25

A koronavírus-járvány kezelése elleni radikális tüntetések sorozatához hasonló tiltakozó mozgalom indulhat el Németországban.

LMP: állami segítséget kell nyújtani az önkormányzatoknak

Vélemény - 2022-09-23

Az LMP konkrét intézkedéscsomag megvalósítását sürgeti az önkormányzatok megsegítésére a megnövekedett rezsiszámlák miatt.

Hohn Krisztina, az ellenzéki párt népjóléti és családügyi szakszóvivője pénteki, online is követhető sajtótájékoztatóján kijelentette: a családok körében is fel kell mérni az energiaszegénység mértékét.

A politikus a javaslataik között említette az épületenergetikai felújítási tevékenység valamint a környezetbarát hőszigetelő anyagok áfájának 5 százalékra csökkentését, és azt mondta: állami forrásból kellene korszerűsíteni az önkormányzati épületeket.


Ukrajnai háború - Német alkancellár: a részleges mozgósítás újabb rossz lépés egy jogellenes háborúban

Vélemény - 2022-09-21

A részleges katonai mozgósítás Oroszországban újabb rossz lépés az Ukrajna elleni törvénysértő háborúban - jelentette ki a német alkancellár szerdán Berlinben.

Robert Habeck egy más ügyben tartott tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök döntése "újabb rossz és téves lépés", amely tovább súlyosbítja a nemzetközi jog előírásait sértő támadó háborút.

LMP: diszkrimináció éri az állami szociális intézményeket

Vélemény - 2022-09-20

Az állam fenntartó alapján diszkriminál egyes szociális intézményeket - jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján az LMP társelnöke.

Ungár Péter elmondta: pártja petíciót indít annak érdekében, hogy minden szociális intézmény kapja meg azt a magasabb fejpénzt, amelyet jelenleg csak az egyházi fenntartású ellátók.A különbség 1,8-szeres, ennyivel nagyobb a normatíva az egyházi fenntartású szociális intézményeknél, mint az államinál, a Vatikáni szerződés eredményeként.

A megemelt rezsidíjak hatalmas gondot jelentenek az ellátóknak - mutatott rá, hozzátéve: számos államilag fenntartott helyen gond a további kiadások, például az étel költségeinek a kigazdálkodása.

Párbeszéd: segítséget kell adni a civil szervezeteknek

Vélemény - 2022-09-14

- A Párbeszéd három pontból álló javaslatot készített, amellyel a civil szervezeteknek próbál segítséget nyújtani - jelentette be a párt társelnöke.

Ukrajnai háború - Ukrán védelmi miniszter: elkezdődött a háború harmadik szakasza

Vélemény - 2022-09-12

- Oroszország Ukrajna elleni háborújában elkezdődött a harmadik szakasz, az ellentámadás - mondta Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ) a német lap hétfői jelentése szerint.

Uniós biztos: az energiaellátás helyzete azonnali válaszokat igényel

Vélemény - 2022-09-09

Az energiapiacok és az energiaellátás Oroszország ukrajnai háborúja okozta helyzete azonnali válaszokat igényel - jelentette ki Kadri Simson, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa Brüsszelben, a tagországok energiaügyi minisztereinek rendkívüli tanácskozását megelőzően pénteken.

DK: a minimálbér legyen a mediánbér hatvan százaléka!

Vélemény - 2022-09-30

A Demokratikus Koalíció azt javasolja, hogy a minimálbér legyen a mindenkori mediánbér hatvan százaléka - közölte pénteki, online sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

Kordás László arról beszélt, hogy az Európai Parlament döntése nyomán a magyar kormánynak is kötelessége lesz bevezetni az európai minimálbér-szabályozást, ami jelentősen emelni fogja a hazai minimálbért.

Dobrev: amíg Orbán hatalmon van, marad a válság

Vélemény - 2022-09-18

- A Magyarországon tapasztalható megélhetési válság legfőbb okozója Orbán Viktor miniszterelnök, amíg ő hatalmon van, a válság is marad - mondta Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője első árnyékminiszterelnöki beszédében vasárnap Budapesten.

Dobrev Klára úgy fogalmazott: "a megélhetési válság legfőbb okozója maga Orbán Viktor, és amíg Orbán Viktor marad, addig a válság is maradni fog. Ezért kell árnyékkormányt alakítani".

A politikus közölte, azért most alakítják meg az árnyékkormányt, mert azt látják, hogy ma sokkal messzebb vagyunk az európai Magyarországtól, mint az elmúlt harminc évben bármikor. "A helyzet minden egyes nappal súlyosabb lesz, amit most látunk az az összeomlás kezdete" - jelentette ki Dobrev Klára, hozzátéve, ha most nem lépünk, később sokkal nehezebb lesz.

Ukrajnai háború - Vitézy: Magyarország minden lehetséges eszközzel segíti az ukrán gabona vasúti kiszállítását Ukrajnából

Vélemény - 2022-09-15

Magyarország minden lehetséges eszközzel segíti az ukrán gabona vasúti kiszállítását a háborúval sújtott országból - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára közösségi oldalán csütörtökön.

Menczer Tamás: Magyarország nem támogatja a gázársapka bevezetését

Vélemény - 2022-09-13

Magyarország nem támogatja a gázársapka bevezetését, az teljesen abszurd és kivitelezhetetlen - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára kedd reggel az M1 aktuális csatornán.

A Párbeszéd emberségesebb adósságkezelést javasol

Vélemény - 2022-09-03

Emberségesebb adósságkezelést és a végrehajtások differenciálást javasolja a Párbeszéd - erről tartott online sajtótájékoztatót Berki Sándor, a párt országgyűlési képviselője szombaton.

LMP: kivéreztetett pedagóguskarral indul a tanév

Vélemény - 2022-09-02

Nagy arányú pedagógusbéremelést és az iskolaépületek energetikai korszerűsítését sürgeti az LMP, valamint azt, hogy a kormány többlettámogatásokkal védje meg a pedagógusokat a rezsiemelő politikától.

Kanász-Nagy Máté országgyűlési képviselő pénteki, online is követhető sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: nehéz körülmények között és kivéreztetett pedagóguskarral indul az idei tanév. Pártja ezért mindenben támogatja mind a tanárokat, mind szakszervezeteik törekvéseit.

DK: a magyar gazdák érdemi megsegítésére van szükség

Vélemény - 2022-08-31

A Demokratikus Koalíció felszólítja a kormányt, hogy segítse meg az aszálykárt elszenvedett gazdákat, gondoskodjon arról, hogy megfelelő mennyiségű forrás álljon rendelkezésre a kárenyhítési alapban.

Benedek Szilveszter, a DK agrárkabinetjének vezetője szerdán online sajtótájékoztatóján azt mondta: az idei aszály olyan terméskiesést okoz, amely veszélyezteti a biztonságos élelmiszertermelést és az állattartók takarmányellátását, és gazdák százezrei kerülnek nehéz helyzetbe.

TIM: most kell nagyon odafigyelni az életveszélyes mustgázra!

Vélemény - 2022-08-14

- A mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a Facebook-oldalára vasárnap feltöltött posztban.