Vélemény

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 2894 találatból.

Brit védelmi miniszter: a NATO-n kívüli európai országoknak is csatlakozniuk kellene a szövetséghez

Vélemény - 2024-05-22

A brit védelmi miniszter szerint a NATO-n kívüli európai országoknak is csatlakozniuk kellene az észak-atlanti szövetséghez.

Grant Shapps a szerdán Londonban megrendezett védelmi konferencián (London Defence Conference) kijelentette azt is, hogy Kína és Oroszország közösen dolgozik ukrajnai bevetésre szánt hadszíntéri eszközök hadrendbe állításán.

Donald Tusk: Varsó 300 millió eurós hitelt vesz fel az EIB-től az európai légvédelemhez kapcsolódó műholdprogramra

Vélemény - 2024-05-20

- Lengyelország 300 millió eurós hitelt vesz fel az Európai Beruházási Banktól (EIB) az európai légvédelmi projekt részét képező lengyel-francia műholdprogramra - jelentette be Donald Tusk lengyel kormányfő hétfőn Varsóban, Nadia Calvino EIB-elnökkel közös sajtókonferenciáján.

Josep Borrell: a rafahi katonai művelet folytatása súlyos terhet róna az EU és Izrael kapcsolatára

Vélemény - 2024-05-15

- Az Európai Unió sürgeti Izraelt, hogy haladéktalanul hagyjon fel a rafahi katonai műveletével, annak folytatása elkerülhetetlenül súlyos terhet róna az EU és Izrael kapcsolatára - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő szerdán.

Josep Borrell közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy Rafahban és környékén több mint egymillió civil tartózkodik, akiket olyan területekre kívánnak evakuálni, amelyek az ENSZ szerint nem tekinthetők biztonságosnak.

Rishi Sunak: arról kell dönteni, hogy ki vezesse Nagy-Britanniát a következő veszélyes években

Vélemény - 2024-05-13

- A közelgő parlamenti választáson azt kell eldönteni, hogy ki vezesse Nagy-Britanniát a következő veszélyes években - mondta hétfői programadó beszédében Rishi Sunak brit miniszterelnök.


Soltész Miklós: folytatódnak az evangélikus egyház beruházásai

Vélemény - 2024-05-12

Óvodaépítésekkel és a soproni evangélikus templom felújításával folytatódnak a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) állami támogatású beruházásai - közölte a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap a Zala vármegyei Liszóban.

Nagy Márton: a bankok fontos szerepe töltenek be a magyar gazdaság fellendítésében

Vélemény - 2024-05-10

- A bankok fontos szerepet töltenek be a magyar gazdaság fellendítésében, amelynek üteme függ a fogyasztás alakulásától és attól is, hogy meddig tart még az ukrajnai háború - mondta a nemzetgazdasági miniszter pénteken Budapesten, a fennállásának 35. évfordulóját ünneplő Magyar Bankszövetség konferenciáján.

Izraeli miniszterelnök: ha kell, egyedül is harcolunk

Vélemény - 2024-05-10

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelentette csütörtök este, hogy "ha Izraelnek egyedül kell helytállnia, akkor egyedül fog helytállni", válaszul Joe Biden amerikai elnök fegyverküldeményeket befagyasztó döntésére.

Donáth Anna: Vidnyánszky Attilában se kultúra, se méltóság, se tisztesség nem maradt

Vélemény - 2024-05-09

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója nem gratulált Kulka Jánosnak, miután a Nemzet Színészévé választották, majd az RTL riporterével kiabált, amikor számonkérték.

Donáth Anna, a Momentum elnöke és EP-listavezetője ennek kapcsán arról ír:

"A tizennégy éve épülő hatalmi gépezet kulcspozícióiban cinikus, mindenki másra ellenségként tekintő emberek ülnek. Erre jó példa a mindenható kultúrpápa, Vidnyánszky Attila. Aki személyes bosszúból einstandolta az SZFE-t, háborút hirdetett a kultúrában, zsarnoki vezetése a Nemzeti Színházban majdnem megnyomorított két színészt. Hogy milyen állapotban van ez az ember, mennyi kisstílűség és indulat mozgatja, arról most már kézzelfogható bizonyítékunk is van.

Voks 24 - Dobrev Klára: nincs jólét, nincs tisztességes élet az EU-n kívül

Vélemény - 2024-05-09

- A magyarok pontosan tudják, hogy számukra jólét, tisztességes élet nincs az Európai Unión kívül - fogalmazott a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője a DK, az MSZP és a Párbeszéd csütörtöki, budapesti, programbemutató kampányeseményén.

Az Európa-nap alkalmából tartott rendezvényen Dobrev Klára emlékeztetett: öt évvel ezelőtt már elmondta, hogy erős szociális Európára van szükség. Nem kérdés, hogy lesz egy erős, szociális Európa, de az hatalmas nagy kérdés, hogy "mi ott leszünk-e" - tette hozzá az ellenzéki politikus.

Hangsúlyozta, az utóbbi időszakban többek között a koronavírus-járvány, az orosz-ukrán háború vagy a klímaválság kihívásaival is szembe kellett nézni, Európa azonban minden egyes válságra egyre szorosabb együttműködéssel reagált. Közölte, hogy EP-képviselőik egy a mostaninál sokkal erősebb, egységesebb és szociálisabb Európáért fognak dolgozni.

Szerinte Magyarország "szorul kifelé" az egyre egységesülő Európából. Rajtunk múlik, hogy a kontinens közepén leszünk vagy a peremvidékén, de el fog jönni a pillanat, amikor a döntés már nem a mi kezünkben lesz - mondta Dobrev Klára.

Biden szerint a Holokauszt időszakának gyűlölete éledt újjá 2023. október 7-e után

Vélemény - 2024-05-08

A Holokauszt idején tapasztalt gyűlölet éledt újjá 2023. október 7-én, amikor a Hamász terrortámadást intézet izraeliek ellen - jelentette ki Joe Biden elnök kedden Washingtonban az amerikai Holokauszt Emlékmúzeumban tartott megemlékezésen.

Az elnök hangsúlyozta, ma sokan elfelejtik, hogy a Hamász indította el a terrort, a Hamász volt, amely izraeliekkel kegyetlenkedett, és a Hamász volt az is, amely túszokat ejtett, és tart fogva ma is. Egyben elítélte az amerikai egyetemeken tapasztalható antiszemita megnyilvánulásokat, és rámutatott, hogy zsidó diákokat ért akadályoztatás, és zaklatás áldozatává váltak, miközben antiszemita poszterek, és Izrael eltörlésére vonatkozó felhívások jelentek meg.

- Josep Borrell: az EU a Rafah elleni offenzíva elkerülésére kéri Izraelt

Vélemény - 2024-05-07

Az Európai Unió a nemzetközi közösség minden tagjával együtt arra kéri Izraelt, hogy tegyen le a Rafah elleni offenzíva ötletéről, ugyanis nincsenek biztonságos zónák a Gázai övezet területén, a támadás pedig civilek halálával jár majd - jelentette ki az unió külügyi és a biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben kedden.

NAK-MAGOSZ: megszülettek az európai gazdatüntetések első eredményei

Vélemény - 2024-05-06

A gazdák európai szintű összefogásának hatására az Európai Bizottság néhány területen újragondolta a Közös Agrárpolitika előírásait.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) üdvözli az egyszerűsítéseket, de a versenyképességünk megőrzése és az uniós fogyasztók védelme érdekében ennél jóval nagyobb változásokra van szükség az Európai Bizottság politikájában - hangsúlyozta a két szervezet hétfőn kiadott közleménye.

LMP: óriási siker, hogy mégis lehet népszavazás a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Vélemény - 2024-05-02

Az LMP "óriási sikerként" értékeli, hogy a Kúria friss döntése nyomán mégis lehet népszavazás a kiemelt beruházási törvény eltörléséről.

Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese csütörtöki online is követhető sajtótájékoztatóján elmondta, a Kúria állásfoglalása egyértelműen rögzíti, hogy a népszavazás nem vonatkozik a költségvetésre és nincs akadálya a megtartásának.

Varga Mihály: nagyobb hozzájárulást várunk Brüsszeltől a határvédelmi költségekhez

Vélemény - 2024-04-29

Magyarország nagyobb hozzájárulást vár Brüsszeltől a határvédelmi költségekhez - közölte a pénzügyminiszter a Facebook oldalán hétfőn megjelent posztban, jelezve, hogy meghívta az uniós költségvetési biztost a déli határra.

Varga Mihály hozzászólásában kifejtette, decemberben levélben fordult az uniós költségvetési biztoshoz, Johannes Hahnhoz annak érdekében, hogy az Európai Unió nagyobb mértékben járuljon hozzá Magyarország határvédelmi költségeihez.

Magyarország a migránsválság 2015-ös kezdete óta 700 milliárd forintot fordított határvédelemre, miközben az uniós hozzájárulás mértéke alig haladja meg az 1 százalékot - tette hozzá.

LMP: megbocsáthatatlan hiba a kínai vasúti projekt

Vélemény - 2024-04-29

Az LMP "megbocsáthatatlan hibának" tartja a repülőteret és Budapest belvárosát összekötni tervezett kínai vasúti projektet.

Ungár Péter, az LMP társelnöke hétfői, online is követhető sajtótájékoztatóján azt mondta: tarthatatlan, hogy nincs kötött pályás összeköttetés a nemzetközi repülőtér és a belváros között, ugyanakkor az eredeti, már kidolgozott terveket kell megvalósítani

Lengyel külügyminiszter: Oroszország vereségével végződne a NATO elleni támadás

Vélemény - 2024-04-25

Oroszország elkerülhetetlen vereségével végződne a NATO akármelyik tagállama ellen intézett orosz támadás - jelentette ki Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter csütörtökön a varsói parlament alsóházában a lengyel diplomácia idei céljait ismertető beszédében.

- Josep Borrell: legfontosabb az Irán és Izrael közötti helyzet elmérgesedésének elkerülése

Vélemény - 2024-04-24

- Legfontosabb az Irán és Izrael közötti helyzet elmérgesedésének elkerülése és a megfelelő válasz megtalálása az Izraelt ért iráni támadásra - jelentette ki Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Strasbourgban szerdán.

Holland hírszerzés: Kína kibertámadásai, a dzsihadisták és a politikai szélsőségek jelentik a legnagyobb veszélyt az ország biztonságára

Vélemény - 2024-04-23

A kínai állam kibertámadásai, a dzsihadisták és a politikai szélsőségek jelentik a legnagyobb biztonsági kockázatot Hollandiában - állapította meg a holland hírszerző szolgálat (AIVD) kedden kiadott jelentésében.

Kálmán Olga: Balog Zoltán kiszivárgott beszéde lehet a bizonyíték az orbáni pedofilhálózat működésére

Vélemény - 2024-04-22

Egy kiszivárgott beszéd szerint Orbán Viktor volt minisztere és lelkésze, Balog Zoltán püspök maga ismerte be egy lelkészi konferencián, hogy nemcsak a bicskei pedofilsegítő, K. Endre elnöki kegyelmében játszott főszerepet. Szavai arra a gyanúra adnak okot, hogy más bűnözők – köztük egy pályázati csalás elkövetője – is Balogtól reméltek segítséget. Balog úgy fogalmazott, hogy az elmúlt években számos ember kegyelme érdekében járt el, akiket elítélt a bíróság.

A Demokratikus Koalíció azonnali válaszokat követel az Orbán-kormánytól: Kik álltak még K. Endre kegyelme mögött? Balog Zoltán valóban beavatkozhatott a magyar igazságszolgáltatás működésébe? K. Endrén kívül voltak még elítélt bűnözők, köztük pedofilok és pedofilsegítők, akiknek elnöki kegyelméért Balog Zoltán lobbizott? Hány pedofil bűnöző úszta meg a börtönt az orbáni pedofilhálózat ténykedése miatt?

Robert Fico: Szlovákia kétoldalú megállapodás alapján hajlandó segítséget nyújtani Ukrajnának

Vélemény - 2024-04-17

- Az Európai Tanács közelgő rendkívüli ülésén Szlovákia számára az lesz a legfontosabb, hogy garanciát kapjon arra, hogy az Ukrajnának nyújtandó katonai segítség bilaterális jellegű lesz - jelentette ki Robert Fico, szlovák miniszterelnök a pozsonyi törvényhozás európai ügyekért felelős bizottságának ülésén szerdán.

A szlovák miniszterelnök arra emlékeztetett, hogy a csúcstalálkozón az Ukrajnának szállítandó légvédelmi rendszerekről is szó lesz. Ezzel kapcsolatban rámutatott: Szlovákiának már nincs semmije, amit Ukrajnának adhatna. Robert Fico bírálta az előző pozsonyi kormányzatot is, amely egyebek mellett Ukrajnának adta Szlovákia S-300-as légvédelmi rendszereit is, amit - mint azt a miniszterelnök hangsúlyozta - ő soha nem tett volna meg.