Vélemény

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 2800 találatból.

ET-biztos: a magyar parlamentnek el kell utasítania a szuverenitásvédelmi törvénycsomag-tervezetet

Vélemény - 2023-11-27

Jelentős kockázatot jelent az emberi jogokra nézve az a magyar törvényjavaslat, amelynek értelmében Szuverenitásvédelmi Hivatal jönne létre.

Azzal a hatáskörrel felruházva jönne létre a hivatal, hogy kivizsgáljon minden olyan szervezetet vagy személyt, akiről feltételezhető, hogy külföldi érdekeket szolgál vagy a nemzeti szuverenitást fenyegeti - hangsúlyozta Dunja Mijatovic az Európa Tanács emberi joga biztosa hétfői közleményében, felszólítva a parlamentet, hogy utasítsa el a törvénycsomag-tervezetet.

A strasbourgi testület tisztségviselője szerint a köztársasági elnök által a miniszterelnök javaslatára kinevezett hivatali elnök korlátlan hatáskörrel rendelkezne ahhoz, hogy az állampolgároktól érzékeny adatokat és magáninformációkat kérjen, felügyelet és jogorvoslat nélkül.

"A törvényjavaslat annyira nem átlátható, hogy a létrehozásra javasolt hivatal invazív ellenőrzése felhasználható lenne bárkivel szemben, aki ellenfélnek tekinthető például azért, mert a demokratikus vita befolyásolására irányuló tevékenységet folytat" - emelte ki.

Jobbik: veszélyes a migránsmunkások szervezett behozatala

Vélemény - 2023-11-24

A "migránsmunkások" szervezett behozatalának veszélyeiről beszélt pénteki kecskeméti sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője.

A pártja által indított, a folyamat veszélyeinek bemutatását célzó vándorkiállítás előtt állva az ellenzéki politikus azt mondta az online is követhető eseményen, hogy a harmadik világbeli munkavállalók és érkezésük támogatása helyett a kormánynak inkább azokkal a magyarokkal kellene foglalkoznia, akikkel hazai állásokat lehetne betölteni.

Jan Lipavsky: a cseh diplomácia támogatja a demokráciát, az emberi jogokat és a polgári társadalmat

Vélemény - 2023-11-24

A demokrácia, az emberi jogok és a polgári társadalom kiépítésének támogatása a cseh külpolitika részét képezi.

Ezzel a prágai diplomácia a volt államfő Václav Havel, illetve a közelmúltban elhunyt Karel Schwarzenberg volt cseh külügyminiszter hagyatékát is teljesíti - jelentette ki Jan Lipavsky cseh külügyminiszter pénteken Prágában az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa nem hivatalos ülésének megnyitóján elmondott beszédében.

- Terheik csökkenését várják el az italgyártók a visszaváltási díjak meghatározásánál

Vélemény - 2023-11-23

A magyarországi italgyártók azt kérik a kormánytól, hogy az italcsomagolások visszaváltási rendszerének költségei ne haladják meg a nemzetközi szintet, amely a jelenlegi kiterjesztett gyártói felelősségi díj fele.

Jens Stoltenberg: csak a párbeszéd vezethet tartós békéhez Szerbia és Koszovó között

Vélemény - 2023-11-21

Belgrádnak és Pristinának vissza kell térnie a párbeszédhez, mert ez az egyetlen módja a végleges béke és stabilitás elérésének - hangsúlyozta Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára Belgrádban kedden.

Jens Stoltenberg: a NATO-t aggasztják a boszniai szerbek elszakadási törekvései és az orosz befolyás

Vélemény - 2023-11-20

- Aggodalmának adott hangot Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára hétfőn Szarajevóban, nyugat-balkáni körútjának első állomásán a boszniai Szerb Köztársaság elszakadási törekvései, valamint amiatt, hogy Oroszországnak jelentős befolyása van Bosznia-Hercegovinára.

A NATO-főtitkár - akit a legolvasottabb boszniai hírportál, a Klix.ba idézett - a boszniai kormány küldöttségével folytatott tárgyalást követően tartott sajtótájékoztatóján rámutatott: nagyon aggasztja a boszniai szerbek elszakadást pártoló retorikája, de az országban tapasztalható jelentős külföldi, főként orosz befolyás is. E két tényező alááshatja az ország stabilitását, és gyengítheti a reformokat - vélte. Hozzátette: az ország vezetőinek egységesnek kell lenniük, és a fejlődésért kell dolgozniuk

Europol: egyre erősebb a kannabisztermékek hatóanyaga Európában

Vélemény - 2023-11-17

A kannabisztermékek egyre erősebb hatásúak és változatosabbak Európában, a kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó bűnszervezetek közötti együttműködések pedig új biztonsági kihívásokat jelentenek a kontinensen - figyelmeztetett legfrissebb jelentésében az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete.

Hszi Csin-ping: Kína senkivel nem akar háborúzni, de hidegháborút sem szeretne

Vélemény - 2023-11-16

- Kína nem akar saját érdekszférát kialakítani magának a világban, senkivel nem akar háborúzni, de hidegháborút sem szeretne - jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán az Egyesült Államokban a Hszinhua hírügynökség által Kína-barátnak nevezett szervezetek által számára adott szerdai díszvacsorán.

Josep Borrell: szükség van a kritikus infrastruktúra védelmének fokozására Európában

Vélemény - 2023-11-14

Az Északi-tenger térségében hajók által, balesetek miatt vagy más módon megrongálódott gáz- és távközlési vezetékek esetei az európai kritikus infrastruktúra sebezhetőségét és a védelmük fokozásának fontosságát mutatják - jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben kedden.

Josep Borrell az EU-tagországok védelmi minisztereinek tanácsülését megelőzően újságíróknak nyilatkozva kiemelte: a tanácskozás legfontosabb pontja lesz az európai védelmi képességek helyzetének áttekintése annak megállapítására, milyen szükségletei vannak a tagországok hadseregeinek a megfelelő teljesítőképesség biztosításához.

Jaroslaw Kaczynski: botrányos az EP döntése négy lengyel képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről

Vélemény - 2023-11-10

- Botrányosnak nevezte pénteken Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfőhelyettes, a legnagyobb kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke az Európai Parlament (EP) döntését, hogy felfüggesztik a párt négy EP-képviselőjének mentelmi jogát.

Washington megfelelő lépésnek tartja a humanitárius szünetről szóló izraeli döntést

Vélemény - 2023-11-09

- Az Egyesült Államok a jó irányba tett, megfelelő lépésnek tartja az izraeli bejelentést a napi "humanitárius szünetekről" - közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője csütörtökön.

John Kirby egy online sajtóértekezleten azt mondta, hogy az Egyesült Államok aktívan egyeztet Izraellel a további humanitárius kérdésekről, és ebben a harcokban vállalt napi 4 órás szünetek előrelépést jelentenek. Hozzátette ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok ebben a pillanatban tűzszünetet nem támogat, mert az jelenleg legitimálná a Hamász október 7-én elkövetett terrortámadását.

DK: összeomlott az ipari termelés

Vélemény - 2023-11-07

A tartós recesszió közepette már az ipari termelés is összeomlott - mondta a Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnöke, európai parlamenti (EP-) képviselő egy keddi, online sajtótájékoztatón.

A KSH kimutatására hivatkozó Molnár Csaba arról beszélt, hogy az ipari termelés több mint hét százalékkal esett az elmúlt egy évben.

Hiába adtak milliárdos adókedvezményeket a nagyvállalatoknak, hiába kötik egymás után a stratégiai partnerségi megállapodásokat, hiába hozzák tízezerszámra a fülöp-szigeteki és mongol vendégmunkásokat, a magyar gazdaság továbbra is tetszhalott állapotban van - fogalmazott az ellenzéki politikus.

Az MSZP lakáspolitikai koncepció kialakítását sürgeti

Vélemény - 2023-11-06

Drámainak nevezte a lakásépítések számának visszaesését hétfőn sajtótájékoztatón az MSZP alelnöke, aki szerint a kormány tehetne ez ellen, ha megalkotná a lakáspolitikai koncepciót, és ha lehetne tudni, hogy a kormányon belül kihez tartozik ez a terület.

Illegális bevándorlás - VMSZ-alelnök: folyamatos rendőri jelenlétre van szükség a szerb-magyar határon

Vélemény - 2023-11-05

- A szerb különleges erők, illetve a rendőrségi egységek folyamatos jelenlétére van szükség a szerb-magyar határon, a lakosság jogosan várja el, hogy őrizzék a biztonságukat - fogalmazott a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) alelnöke, a szerbiai parlamenti párt frakcióvezető-helyettese a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Belga külügyminiszter: új politikai horizontra van szükség az izraeli-palesztin konfliktus megoldásához

Vélemény - 2023-10-31

Mivel új politikai horizont létrehozására van szükség az izraeli-palesztin konfliktus tartós megoldásához, a Közel-Kelet kiemelt prioritás lesz az Európai Unió Tanácsa január elsején kezdődő belga elnökségének napirendjén - jelentette ki Hadja Lahbib belga külügyminiszter a La Libre Belgique című belga napilap kedden közzétett beszámolója szerint.

Nagy Márton: 2024-ben is rendkívül kedvező kamattal lesz elérhető a Széchenyi Kártya a kkv-knak

Vélemény - 2023-10-30

- 2024-ben a gazdasági növekedés helyreállítása érdekében a Széchenyi Kártya Program termékei továbbra is változatlan, rendkívül kedvező feltételek mellett lesznek elérhetők a kkv-k számára - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) hétfőn.

EU-csúcs - Charles Michel: egy totális ostrom nincs összhangban a nemzetközi joggal

Vélemény - 2023-10-27

- Tűzszünetre van szükség Gázai övezetben, egy totális ostrom ugyanis nincs összhangban a nemzetközi joggal - jelentette ki az Európai Unió tagországainak vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Brüsszelben pénteken.

Charles Michel a kétnapos EU-csúcs első munkanapját követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta: azonnali közös uniós fellépésre van szükség, ugyanis a humanitárius helyzet jelentős romlása figyelhető meg a Gázai övezetben.

Az uniós tanács elnöke rendkívül fontosnak nevezte, hogy az EU segítse a segélyszállítmányok eljutását a rászorulókhoz, amelynek - szavai szerint - eszköze a humanitárius folyosók létrehozása, valamint a bombázások szüneteltesése a segítségnyújtás idejére.

Kijelentette: az EU vezető szerepet kíván vállalni a helyzet megoldásában, amihez - véleménye szerint - csak a kétállami megoldás megvalósulásán keresztül vezet út. Az unió továbbá egy, a béke megteremtését célzó nemzetközi konferencia összehívását szorgalmazza - tájékoztatott.

Lengyel választás - Ursula von der Leyen: a választás megmutatta, hogy a lengyelek erősen kötődnek a demokráciához

Vélemény - 2023-10-25

Az október 15-én tartott lengyelországi választásokon elért rekordszintű részvétel megmutatta, hogy a lengyelek erősen kötődnek a demokráciához - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben szerdán.

Ursula von der Leyen a bizottság épületében fogadta a Polgári Platform pártot (PO) vezető Donald Tuskot, a lengyel baloldali koalíció kormányfőjelöltjét.

Volodimir Zelenszkij: Ukrajna csak területe teljes felszabadítását tudja elfogadni

Vélemény - 2023-10-24

Volodimir Zelenszkij szerint az Oroszország katonai támadása ellen védekező Ukrajna számára csak az ország területének teljes felszabadítása fogadható el, ehhez kéri a nemzetközi közösség további támogatását.

"Csak területünk teljes felszabadítását tudjuk elfogadni" - jelentette ki az ukrán elnök kedden a Krimi Platform prágai parlamenti csúcstalálkozójához intézett videóüzenetében.

- Bennett: Izrael az egész világot védi a radikális iszlámmal szemben

Vélemény - 2023-10-22

Izrael az egész világot védi az iszlám radikalizmussal szemben, amikor háborút visel a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen - mondta vasárnap Naftali Bennett volt izraeli miniszterelnök.

Bennett a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva egyenlőségjelet vont a Hamász és az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorcsoport között, kijelentve: Izrael gyakorlatilag az Iszlám Állammal él szomszédságban.