Olvastuk

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 2334 találatból.

Összesen 6 millió forintot gyűjtöttek a Szuperkoncerten a hátrányos helyzetű gyermekeknek

Olvastuk - 2022-10-06

A tavalyinál nagyobb összeg, mintegy 6 millió forint folyt be a múlt hétvégi Szuperkoncerten értékesített szerencsejátékokból, az összeget a Szerencsejáték Zrt. az Ökumenikus Segélyszervezetnek ajánlotta fel.

NAV: másfél millió forintot érő hamis cipőt találtak egy teherautóban Győrnél

Olvastuk - 2022-10-05

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai másfél millió forintot érő hamis cipőt találtak egy teherautóban az M1-es autópálya győri szakaszán.

BÉKESI LÁSZLÓ: Az elmúlt napokban a forint árfolyama rendre negatív rekordokat döntött

Olvastuk - 2022-10-01

Ennek az elemzésnek az írásakor - október 1-én délelőtt - az euro 423, a dollár 432, a svájci frank árfolyama 440 Ft körül szédeleg, minimális, néhány forintos kilengésekkel.

Ez a jelenség veszélyes, következményei súlyosak, ezért érdemes közelebbről is elemezni azokat az okokat, amelyek elvezettek nemzeti valutánk értékének brutális romlásához.

1./ NEMZETKÖZI HATÁSOK

A világgazdaságban véget ért az aranykor, azaz az olcsó és lényegében korlátlan hitelforrások, valamint az alacsony, kvázi 0 infláció időszaka.

A jegybankok a gyorsan növekvő infláció csillapítása érdekében kamatemelési ciklust kezdtek, nem konvencionális, forrásbővítő eszközeiket pedig fokozatosan kivezették. Ennek hatására egyrészt drágultak a hitelforrások, másrészt megnőttek a megtakarítások hozamai.

Ezek a monetáris intézkedések erősítették a kulcs- és tartalék valuták - dollár, svájci frank, euro - árfolyamát és így a biztonságra és egyben elfogadható hozamra vadászó befektetők likvid eszközeiket tömegesen vonták ki a bizonytalan vagy kockázatos eszközökből, egyben növelték a kulcs valuták iránti keresletet, tovább erősítve azok árfolyamát.

Ez a folyamat értelemszerűen rontja a forint árfolyamát.

Závecz: 700 ezer szavazót veszített a Fidesz

Olvastuk - 2022-09-26

A kormánypártoktól lemorzsolódók nem lettek ellenzéki szavazók, a bizonytalanok táborát gyarapítják.

Míg a választások után egy hónappal az elmúlt három évtized legmagasabb párttámogatottságát érte el a Fidesz (46 százalék, 3,7 millió szavazó), mostanra sokan elfordultak tőle. Jelenleg 37 százalék sorakozik fel mögöttük, ez 3 millió támogatót jelent – közölte a Závecz Research hétfőn.

Az intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a Fidesz visszaeséséből az ellenzék lényegesen nem tudott profitálni, a párt nélküliek lettek jóval többen: 20-ról 26 százalékra, félmillió fővel bővült a politikától távolságot tartók csoportja.

Rekordkísérlet a dalszerzők napján

Olvastuk - 2022-09-23

Több tucat ismert magyar dalszerző, köztük Müller Péter Sziámi, Bródy János, Bérczesi Róbert, Deva, Hien, Jónás Vera, Pajor Tamás és Tariska Szabolcs az Artisjus felkérésére az eddigi legnagyobb hazai együttműködésben ír dalt az október 8-i dalszerzők napjára.

Országos sztrájkot hirdet a PDSZ az oktatás világnapjára

Olvastuk - 2022-09-25

Országos, egységes sztrájkot hirdet az oktatás világnapjára, október 5-re a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) - közölte a szakszervezet országos választmánya vasárnap.

NAIH: jogsértő lehet a gyermekvédelmi gondoskodásban élők online IQ-felmérésének adatkezelése

Olvastuk - 2022-09-21

- A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vizsgálja a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok intelligenciaszintjének online felmérésével kapcsolatos adatkezelést, és arra kéri az érintetteket, hogy ne töltsék ki a kérdőívet, mivel jogsérelem veszélye áll fenn.

Meteorológia: majdnem 6 fokkal volt hétfőn hidegebb, mint ilyenkor szokott

Olvastuk - 2022-09-20

Átlagosan 5,9 fokkal volt alacsonyabb a hőmérséklet csúcsértéke hétfőn az országban, mint ilyenkor szokásos - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat térképéből, amelyet kedden tettek közzé közösségi oldalukon.

- Andrea Silvestri és Váradi Martina megnyerte a profi latintáncok Európa-bajnokságát.

Olvastuk - 2022-09-19

A Magyar TáncSport Szakszövetség hétfői közleménye szerint a szombathelyi Savaria Nemzetközi Táncfesztivál keretén belül rendezett kontinensviadalon a magyar kettős a döntőben német, román, izlandi, szlovák és lengyel duókat előzött meg.

Átköltözött a református egyház épületébe a nagyváradi Nicolae Balcescu iskola magyar tagozata és egy román osztálya

Olvastuk - 2022-09-13

Átköltözött a református egyház által felajánlott épületbe a nagyváradi Nicolae Balcescu Általános Iskola magyar tagozata és egy román osztálya - közölte az MTI érdeklődésére Rácz Beáta, az iskola aligazgatója.

Számlagyáros bűnszervezet ellen emeltek vádat Kecskeméten

Olvastuk - 2022-09-12

úsz gazdasági társaságot kiszolgáló számlagyárat működtető, a költségvetésnek 273 millió forint kárt okozó bűnszervezet tagjai ellen emeltek vádat Kecskeméten.

Négyessyné Bodó Marianna, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtószóvivője közölte: a bűnözői csoport tagjait üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolják.

A számlagyárat működtető hat ember 2015 áprilisától 2020 decemberéig gazdasági társaságok széles körét szolgálta ki fiktív számlákkal, annak érdekében, hogy az általános forgalmi adófizetési kötelezettségüket jogosulatlanul csökkentsék.

A számlagyárat irányító férfi határozta meg, hogy melyik cég nevében, mikor, kinek állítanak ki - el nem végzett - szolgáltatásról vagy termékértékesítésről számlát.

KSH: júliusban 37,9, százalékkal emelkedtek a termelői árak

Olvastuk - 2022-08-31

Júliusban az ipar belföldi értékesítés árai 52,7, az exportárak 30,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, az ipari termelői árak átlagosan 37,9 százalékkal nőttek - ismertette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).


A csapadékosabb hétkezdet után melegszik az idő

Olvastuk - 2022-08-21

Borúsabb, csapadékosabb idővel indul a jövő hét, de aztán egyre több lesz a napsütés és többfelé visszatérnek a 30 Celsius-fok körüli csúcsértékek - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Zelenszkij: Kijev NATO-tagságért folyamodik

Olvastuk - 2022-09-30

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette pénteken, hogy Ukrajna kérelmet nyújt be, hogy gyorsított eljárásban csatlakozhasson a NATO-hoz.

Izraelben szétesett az arab pártok Közös Listája, jelentősen megnőtt Netanjahu esélye a visszatérésre

Olvastuk - 2022-09-15

A már bejelentett egyezség ellenére a pártlisták benyújtásának utolsó órájában szétesett az arab pártok Közös Listája, s ezzel jelentősen megnőtt Benjamin Netanjahunak, a jobboldali Likud párt elnökének az esélye a visszatérésre Izrael kormányfői székébe - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtök este.

DK: az EP megszavazta az európai minimálbér-szabályozást

Olvastuk - 2022-09-14

Az Európai Parlament (EP) szerdán megszavazta az európai minimálbér-szabályozást - közölte Dobrev Klára.

A Demokratikus Koalíció EP-képviselője online sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a többi uniós tagország kormányához hasonlóan az Orbán-kormánynak is kötelessége bevezetni a szabályozást, ami a magyar minimálbért is jelentősen emelni fogja. Ez egy hatalmas lépés az Európai Egyesült Államok felé, amelyben a magyarok sem érnek kevesebbet más európaiaknál, és a magyarok munkája sem ér kevesebbet, mint más európaiaké - mondta a politikus.

Az EU az Oroszországgal fennálló vízumkönnyítési megállapodás teljes felfüggesztéséről határozott

Olvastuk - 2022-09-09

- Az Európai Unió Tanácsa határozatot fogadott el, amely teljes egészében felfüggeszti az EU és Oroszország közötti vízumkönnyítési megállapodást - közölte az uniós tanács pénteken.

A határozat értelmében mostantól az orosz állampolgárokra az uniós vízumkódex általános szabályai vonatkoznak. A szabályok értelmében egyebek mellett 35 euróról 80 euróra emelkedik a vízumkérelem díja, a kérelmezőknek több igazoló dokumentumot kell benyújtaniuk, meghosszabbodik a vízumkérelem elbírálásának határideje, és szigorúbbá válnak a többszöri beutazásra jogosító vízumok kiadását érintő szabályok.

A teljes felfüggesztés az EU-ba rövid távú tartózkodás céljából érkező utazók valamennyi kategóriáját érinti.

A németek 70 százaléka spórol az energiával

Olvastuk - 2022-08-19

Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.

Az ARD országos közszolgálati televízió megbízásából készített felmérés szerint a német lakosság 70 százaléka igyekszik kevesebb energiát fogyasztani.

A spórolás második legfontosabb területe a szórakozás. Így minden második német - 50 százalék - jár kevesebbet vendéglőbe vagy moziba.

Sétáló fák mutatják meg, hogy az erdőknek is lehet helyük a városokban! Debrecenben..?

Olvastuk - 2022-08-05

A klímatudósok szerint ideje visszazöldíteni a városokat, ha adaptálódni akarunk a felmelegedéshez. Egy városban ma már nem is olyan egyszerű helyet találni a növényeknek, de a holland Leeuwardenben egy kísérleti projektben bebizonyították, hogy nem kell felbontani a burkolatot, gödröket ásni még akkor sem, ha egy erdőt akarunk ültetni.

A százezres város sétáló fa projektjét a tájépítész Bruno Doedens és egykori munkatársa, Joop Mulder álmodta meg. A lényege, hogy ezer darab, nagyobb méretű előnevelt fát konténerekbe ültetnek, majd ezeket a konténereket mozgatva, a város különböző pontjain hoznak létre erdőket. A projekt neve, Bosk is erdőt jelent frízül. Az egyszerre művészeti alkotásnak és ökológiai aktivizmusnak is értékelhető akció célja az, hogy megmutassa, a fák igenis megtalálhatják a helyüket a városokban, és egy csomó jó dolgot hoznak magukkal.

A fáknak eleve hűtő hatásuk van, akár 12 fokkal is képesek csökkenteni a hőmérsékletet, de a közérzet- és hangulatjavító funkciójuk is jelentős lehet.

Kelet-Közép EU legnagyobb külföldi hallgatói közössége a DE-n

Olvastuk - 2022-08-04

Tovább nő a Debreceni Egyetem külföldi hallgatóinak száma. Szeptemberben több mint kétezren kezdik meg tanulmányaikat az intézmény angol nyelvű képzésein. Ezzel a 2022/23-as tanévben várhatóan már 7200-nál is többen, a magyarországi külföldi hallgatók több mint ötöde tanul a Debreceni Egyetemen. A 2022/23-as tanév felvételi eljárásában csaknem 28 ezer külföldi fiatal jelentkezését regisztrálta a Debreceni Egyetem (DE) által meghirdetett több mint 70 képzési formára az intézmény Nemzetközi Oktatást Koordináló Központja. Ez az előző évhez képest 20 százalékos növekedést jelent-oévasható a hirek.unideb.hu oldalon