Belföld

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 6711 találatból.

Ferenc pápa: legyen a kereszt a híd múlt és jövő között

Belföld - 2021-09-12

Ferenc pápa azt kívánta a budapesti Hősök terén elmondott Úrangyala imádságban (Angelus), hogy legyen a kereszt a híd a múlt és a jövő között.A katolikus egyházfő úgy fogalmazott, a vallásos érzés az éltető nedve a gyökereihez olyannyira kötődő magyar nemzetnek.

"De a földbe szúrt kereszt nemcsak arra indít bennünket, hogy jól gyökerezzünk meg, hanem a magasba is nyúlik és kitárja a karjait mindenki felé" - mondta.

Ferenc pápa hangsúlyozta, a kereszt "arra hív, hogy ragaszkodjunk gyökereinkhez, de ne elégedjünk meg ezzel; hogy merítsünk a forrásból és adjunk inni mindazoknak, akik szomjaznak a mi korunkban".

Az egyházfő azt kívánta a híveknek, legyenek "megalapozottak és nyitottak, mélyen gyökerezők és másokat tisztelők".

Fővárosi Közgyűlés - Budapest nem kíván az atlétikai vb házigazdája lenni, ha a kormány nem tartja be a megállapodást

Belföld - 2021-09-01

Nem kíván az atlétikai vb házigazdája lenni Budapest, ha a kormány nem tartja be az ezzel összefüggésben kötött megállapodást - döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

Karácsony Gergely főpolgármester előterjesztőként közölte: a főváros a kormánnyal kötött megállapodásában hozzájárult a 2023-as világbajnokság megrendezéséhez, egyúttal döntöttek fejlesztésekről is, így az Egészséges Budapest Program (EBP) folytatásáról és a Diákváros megvalósításáról.
Ezt a megállapodást az Országgyűlés felrúgta, amikor elfogadta a Fudan-törvényt - tette hozzá.

LMP: óriási probléma van a nyugdíjprémiummal

Belföld - 2021-09-01

Schmuck Erzsébet szerdai online sajtótájékoztatóján rámutatott: az a 214 ezer idős, aki kevesebb mint 80 ezer forintos járadékból él havonta, több ezer forinttal kap majd kevesebbet, mint az ennél magasabb nyugdíjjal rendelkezők.

A társelnök végtelenül igazságtalannak tartja, hogy "aki éhezik, éhezzék nyugodtan tovább"; ismét azok járnak rosszul, akiknek nagyobb szükségük lenne a segítségre.

DK: a kormány konszolidálja a kórházak adósságait!

Belföld - 2021-09-01

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólította fel a kormányt, hogy azonnal konszolidálja a kórházak adósságait.

A DK egészségügyi szakpolitikusa szerdai, online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Orbán Viktor kormányzása alatt az egészségügy több szempontból is kritikus helyzetbe került, ezek közül az egyik a kórházak eladósodása. 2021-ben soha nem látott módon növekszik az állami kórházak adósságállománya, ami idén már augusztusban elérte a tavaly év végi szintet - jelentette ki Komáromi Zoltán, aki szerint legalább ötven milliárd forintos konszolidációra van szükség. Hozzátette, eközben a beszállító cégek is egyre nehezebb helyzetbe kerülnek.

Koronavírus - DK: Magyarország visszacsúszott az uniós átoltottsági listán

Belföld - 2021-08-27

A Demokratikus Koalíció (DK)szerint egyértelműen "Orbánéknak köszönhető", hogy Magyarország a 17. helyre csúszott vissza az uniós átoltottsági listán - mondta Komáromi Zoltán, az ellenzéki párt egészségügyi szakpolitikusa pénteki online sajtótájékoztatóján.

Komáromi Zoltán, aki a DK hegyvidéki képviselőjelöltje, kifejtette: a koronavírus-járvány első hulláma óta újra és újra bebizonyosodik, hogy "Orbánék" nem képesek kezelni a veszélyhelyzetet. Sem a védekezés, sem a megelőzés, sem a járvány kezelése nem volt megfelelő, ahogy később nem tudtak mit kezdeni a védőoltásokkal sem. Összegzése szerint számtalan hiba csúszott a rendszerbe és nyáron végleg megtorpant a tömeges oltás.

A DK-s politikus szerint "Orbánék" a különböző veszélyes mutánsok - mint például a delta variáns - ellenére sem szorgalmazzák az oltások felpörgetését, mintha soha nem is lett volna járvány.

Az államalapítást ünnepeljük

Belföld - 2021-08-19

Az államalapításról, valamint a magyarság megmaradásáról beszélt a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára csütörtökön Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Szent István-napi megemlékezésén.

György István kifejtette: augusztus 20-a az államalapítás ünnepe; államalapításnak azt a történelmi folyamatot nevezzük, amelynek során Szent István király megteremtette az önálló államot, a magyar királyságot, a keresztény államot, létrejött az egyházi közigazgatás, a püspökségek, érsekségek, törvényekkel biztosították a lakosság áttérését a keresztény hitre.
A politikus a Miskolci Nemzeti Színházban megtartott ünnepségen úgy fogalmazott: az állam megalapítása biztosította a magyarság megmaradását, miközben azon népek, amelyek a pogányság mellett voltak, eltűntek a történelem süllyesztőjében.
Idézte Szent István Imre hercegnek szóló gondolatait, amelyek napjainkban is érvényesek. Minden nép a saját törvényei szerint él, "add meg az országnak a szabadságot" - emelte ki György István.

A nyugdíjak emelését követeli az LMP

Belföld - 2021-08-18

nyugdíjak jelentős, az áremelkedés mellett a bérek növekedését is figyelembe vevő emelését, a minimálnyugdíj havi 71 250 forintra emelését követeli az LMP.

Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke szerdai, online sajtótájékoztatóján azt mondta: a nyugdíjasoknak a megkésett korrekciók és a kisebb, egyszeri juttatások helyett valódi emelés, érzékelhetően magasabb nyugdíj járna.

Kitért arra is, a nyugdíjasokat sújtotta a leginkább a koronavírus-járvány, és a megugró infláció is sokkal jobban érinti őket, mint a társadalom többi rétegét.

A múlt hónapban 4,6 százalékos volt az infláció, a nyugdíjemelés pedig csak 3,6 százalékos. Ez azt jelenti, hogy hónapról hónapra a nyugdíjasok hiteleznek az államnak, az állam használja a pénzünket, ráadásul ingyen, kamatmentesen - értékelt Schmuck Erzsébet.

LMP: a kormánynak van titkolni valója

Belföld - 2021-07-19

- Az LMP országos elnökségének titkára szerint a kémszoftveres megfigyelési ügy azt mutatja, hogy a kormánynak van titkolni valója és akár törvénysértésre is hajlandó azért, hogy információt gyűjtsön a politikai ellenfeleiről.

Jobbik: rengeteg kérdést vel fel a kormány új földvásárlási terve

Belföld - 2021-07-19

A Jobbik szakpolitikusa szerint "messziről bűzlik" és rengeteg kérdést vet fel az a terv, hogy a kormány 100 milliárd forintos magántőkealapot hoz létre termőföld-vásárlásra.

Hétfői közleményében Magyar Zoltán hangsúlyozza: a Jobbik kezdetektől küzdött az állami földprivatizáció ellen, amellyel a Fidesz-kormány "brutális ütemben adta el az egyik utolsó jelentős nemzeti vagyont".

Mára kijelenthető, hogy a Jobbik félelmei teljes mértékben megalapozottak voltak, hiszen az állami földek legértékesebb és legnagyobb része a kormányközeli földesuraknál landolt - fogalmaz az ellenzéki politikus.

Egy kutatás szerint négy év alatt 14 százalékkal csökkent az állami nyugdíjra támaszkodók tábora

Belföld - 2021-07-13

Az emberek 37 százaléka kizárólag az állami nyugdíjból élne meg időskorában, ami a bankkapcsolattal rendelkező válaszadók körében 14 százalékos csökkenést jelent a négy évvel ezelőtti helyzethez képest - tájékoztatta az OTP Nyugdíjpénztár öngondoskodási kutatása szerint a válaszadók 20 százaléka munkából, 11 százalék korábbi befektetéseiből fedezné kiadásait idős korában. A bizonytalanok köre - azaz akik nem tudják miből fognak megélni nyugdíjas korukban - 28 százalékot tesz ki, ami 2016-hoz képest 63 százalékos bővülést jelent.

A magyarok 80 százaléka továbbra sem rendelkezik kifejezetten a nyugdíjas évekre félretett befektetéssel, 63 százalékuk pedig nem is tervezi, hogy elkezdjen gondoskodni a későbbi évekről - hívták fel a figyelmet.

Életbe lépett a hőségriadó

Belföld - 2021-07-07

Életbe lépett a hőségriadó; az országos tisztifőorvos szerda 0 órától péntek éjfélig rendelte el a hőség miatti legmagasabb, harmadfokú intézkedést.

Hőségriadót akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

A tisztifőorvos az intézkedésről az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakmai ajánlását figyelembe véve döntött.

Az NNK és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében felhívták a figyelmet arra, hogy a nagy melegben mindenki fogyasszon több folyadékot, lehetőség szerint vizet, kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását.

Koronavírus - LMP: a kormány tegye lehetővé a védettség tesztelésének lehetőségét!

Belföld - 2021-07-03

Az LMP arra szólítja fel a kormányt, hogy tegye lehetővé - legalább a 60 éven felüliek számára - a koronavírus elleni védettség szintjének ingyenes tesztelését - mondta az ellenzéki párt társelnöke szombaton a Facebookon tartott online sajtótájékoztatóján.

Kanász-Nagy Máté elmondta, eddig 5,5 millió ember kapott oltást az országban, de kérdés, hogy ők védettek-e a koronavírussal szemben.

"Mi azt kérjük a kormánytól, hogy tegye azt lehetővé, hogy mindenki megbizonyosodhasson arról, hogy a védőoltás felvétele után valóban védett-e" - fogalmazott a politikus.

AM: átadták a Naplás-tavi kilátót

Belföld - 2021-06-18

Az állami erdőgazdaságok az elmúlt években a Bejárható Magyarország Programnak, illetve az önkormányzati együttműködéseknek köszönhetően megújították Magyarország erdei infrastruktúráját: a túraútvonalakat, az erdei szálláshelyeket és az ökoturisztikai létesítményeket. A Naplás-tavi kilátó újabb mérföldkő ebben a sorban, mondta az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára pénteken a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő Naplás-tavi kilátó átadóján - közölte a tárca pénteken.

Szentpéteri Sándor kifejtette, a koronavírus-járvány ideje alatt a budapesti és a Budapest környéki erdők látogatottsága 2020-ban mintegy 25-30 százalékkal megemelkedett, de az ismertebb helyeken négyszer-ötször annyian fordultak meg, mint korábban. Az ismert kiránduló és sétálóhelyek kezdtek túlzsúfolttá válni, felmerült az igény, hogy a városokban és a városok környékén újabb helyszíneket lehessen bekapcsolni a rekreációs és turisztikai véráramba.

Az állami szférában dolgozók béremelést és érdekegyeztetést követelnek

Belföld - 2021-06-17

Az állami szférában dolgozók - közalkalmazottak, köztisztviselők, pedagógusok, rendvédelmi és a szociális ágazatban dolgozók, valamint az állami vállalatok alkalmazottai - a fluktuáció megállítása érdekében béremelést és érdekegyeztetést követelnek - hangzott el több szakszervezet közös sajtótájékoztatóján csütörtökön Budapesten.

OGY - Megvásárolhatják műemléki bérleményüket a világörökségi helyszínen élők

Belföld - 2021-06-15

- Megvásárolhatják a világörökségi helyszínen lévő, eddig elidegenítési tilalom alatt álló bérlakásaikat azok a lakók, akik legalább öt éve bérlik azt - ezt is tartalmazza Böröcz László (Fidesz) előterjesztése, amelyet 134 igen szavazattal, 25 nem szavazat fogadott el a ház kedden.

A jogszabály állami vagy önkormányzati bérlakások megvételére nyújt lehetőséget azon magánszemélyek számára, akik már a tavalyi év végén is bérelték a megvásárlandó lakást. A törvény a műemléki épületben lévő vagy az eddig elidegenítési tilalom alatt álló lakásokra vonatkozik.

OGY - Nyilvántartás jön létre a pedofil bűncselekményt elkövetőkről

Belföld - 2021-06-15

Létrejön egy nyilvántartás a pedofil bűncselekményeket elkövetőkről. A változtatás azt is meggátolhatja, hogy a pedofilok olyan állásokat tölthessenek be, ahol gyermekekkel találkozhatnak.

Az erről szóló jogszabályt kedden 157 igen szavazattal, 1 ellenvoks mellett fogadta el az Országgyűlés.

A nyilvántartásban az ügyfélkapura belépve lehet keresni egy konkrét névre, az adatok lekérdezésére a szülő vagy más hozzátartozó lesz jogosult, miután megjelölte az adatigénylés alapját.

Az adatbázisba azok is bekerülnek, akik korábban követtek el bűncselekményt. Az adatokat kizárólag a gyermekek védelmére lehet felhasználni.

- Elfogadta Magyarország 2022-es központi költségvetését az Országgyűlés kedden.

Belföld - 2021-06-15

Varga Mihály pénzügyminiszter május közepén, a törvényjavaslat általános vitájában az újraindítás költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét, amelynek középpontjában a koronavírus-járvány után a gazdaság-újraindítási akcióterv áll.

A költségvetés eszközeit is felhasználják, hogy mindenki, aki elveszítette a munkahelyét, vissza tudja szerezni, vagy új munkahelyet kaphasson, továbbá minden vállalkozó, akinek be kellett zárnia az üzletét, újra tudja indítani, illetve lehetőség szerint tovább tudja fejleszteni - fejtette ki.

Pedagógusnap - Az MSZP és az LMP béremelést ígér a tanároknak kormányváltás esetén

Belföld - 2021-06-06

Béremelést, a tanári fizetések vetítési alapjának minimálbérhez kötését ígéri a pedagógusoknak kormányváltás esetén az MSZP és az LMP is pedagógusnap alkalmából.

Az MSZP vasárnapi közleménye szerint mindenki hálás lehet a tanároknak, tanítóknak, iskolai és óvodai dolgozóknak, akik a nehéz és méltatlan körülmények ellenére sem szűnő lelkesedéssel tanítják, nevelik és szeretik a gyermekeket. A pedagógusok formálják Magyarország közös jövőjét, megérdemlik az őszinte köszönetet és tiszteletet - tették hozzá.

LMP: elfogadhatatlan a kínai felsőoktatás Magyarországra importálása

Belföld - 2021-06-06

- Az LMP nemet mond a kínai felsőoktatás Magyarországra importálására és igent a magyar felsőoktatásra, a pedagógusok, oktatók fizetésemelésére - jelentette ki az LMP társelnöke vasárnap Budapesten tartott, a Facebookon is közvetített sajtótájékoztatón.

Fokozatosan melegszik az idő a nyár első napjaiban

Belföld - 2021-05-30

- Fokozatosan melegszik az idő a nyár első napjaiban, a hét második felében már többfelé várhatók 25 Celsius-fok körüli értékek. Ugyanakkor továbbra is várható, hogy a sok napsütést záporok, zivatarok zavarják meg - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből