Gazdaság

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 4399 találatból.

Az Unilever megszünteti a gyártást röszkei üzemében, a dolgozók 80 százalékát érinti a csoportos létszámleépítés

Gazdaság - 2022-06-24

Az Unilever megszünteti a gyártást röszkei üzemében, az ott dolgozó 190 munkavállaló 80 százalékát érinti a tervezett csoportos létszámleépítés, 20 százalékukat pedig átveszi a gyár új tulajdonosa, a Mezőker Kft. - közölte az Unilever pénteken.

December elejéig minden dolgozónak garantálják a munkát, a felmondási idő az alkalmazottak egy részének december elején kezdődik, másik részüknek pedig 2023 március végén.

Az Unilever a jelenleg Röszkén gyártott termékpalettájának közel harmadát a Mezőker Kft.-nek adja át bérgyártásba, a termékek nagyobb részének gyártását pedig saját romániai és német üzemeibe, illetve egy európai bérgyártó partneréhez telepítené át a tervek szerint 2023 március végéig.

Az Accor két ötcsillagos szállodát nyit Magyarországon

Gazdaság - 2022-06-17

artnerségi megállapodást írt alá két ötcsillagos szálloda üzemeltetésére az Accor nemzetközi szállodaipari csoport és a magyar Dreamland Holding turisztikai ingatlanfejlesztő csoport, a Mövenpick hotelmárka a szántódi Mövenpick BalaLand Resort és FamilyParkkal mutatkozik be Magyarországon, a tokaji Minaro Hotel MGallery pedig a márka első Budapesten kívüli szállodája lesz - közölte az Accor pénteken.

Lengyelország megduplázná az új úszó LNG-terminál kapacitását

Gazdaság - 2022-06-06

Csehország és Szlovákia növekvő érdeklődése miatt Lengyelország kétszeresére növelné a balti-tengeri Gdanski-öbölbe tervezett úszó cseppfolyósított földgáz, vagyis LNG-terminál kapacitását - közölte héftőn a kelet-lengyelországi Lublinban a lengyel klímaügyi és környezetvédelmi miniszter.

Anna Moskwa a Három Tenger Kezdeményezés Önkormányzatainak második kongresszusán vett részt Lublinban. A kelet- és közép-európai térség energiabiztonságáról beszélve kulcsfontosságúnak nevezte az észak-déli gázösszeköttetéseket.

A balti-tengeri Gdanski-öbölben létesítendő, a jelenlegi tervek szerint 2028-tól működő úszó cseppfolyósítottföldgáz-terminál (FSRU) eredetileg tervezett éves kapacitása hatmilliárd köbméter volt. A Lengyelország a déli szomszédságában fekvő országok, valamint Ukrajna "növekvő érdeklődése" miatt azonban ezt a kapacitást legalább 12 milliárd köbméterre tervezi bővíteni - jelentette be Moskwa

Áprilisban 20,6 százalékkal esett az új autók fogalomba helyezése az EU-ban

Gazdaság - 2022-05-18

Az Európai Unióban 20,6 százalékkal esett az új autók eladása áprilisban 2021 azonos időszakához képest. Ezzel tizedik hónapja tart a csökkenés elsősorban a beszállítói láncok fennakadása miatt - közölte az európai autógyártók szakmai képviseleti szerve, az ACEA szerdán.

Márciusban 20,5 százalékkal csökkent az eladás ugyancsak éves összevetésben.

A brüsszeli székhelyű szervezet adatai szerint az áprilisban regisztrált autók száma az EU-ban 684 ezer 506 volt, szemben az egy évvel korábbi 862 ezer 443-mal.

Az eladásokat nézve ez volt a leggyengébb áprilisi eredmény, az egyetlen kivétel 2020 áprilisa, a járvány csúcspontja volt.

- Amerikai agrárminiszter: Washington 2,5 milliárd dollárt különít el a globális gabonaellátásra

Gazdaság - 2022-05-16

Az Egyesült Államok elkülönít 2,5 milliárd dollárt az ukrajnai háború miatt veszélyeztetett globális gabonaellátás fedezetére - jelentette be Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter hétfőn Varsóban.

Vilsack lengyel és ukrán hivatali partnerével, Henryk Kowalczykkal és Mikola Szolszkijjal, valamint Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős európai uniós biztossal tárgyalt hétfőn a lengyel fővárosban.

Közös sajtóértekezletükön az amerikai miniszter aláhúzta: Washington elítéli, hogy Moszkva "háborús fegyverként használja fel az éhínséget", valamint "jelentős mértékű gabonarablást" követ el Ukrajnában. "Mindent megteszünk azért, hogy Oroszország ne húzhasson hasznot e lopásból" - fogalmazott Vilsack.

Közölte: az általa irányított tárca 2,5 milliárd dollár értékű pénzalapot hoz létre gabonafelvásárlás céljából, ebből támogatnák a globális piacon kialakult gabonahiány pótlását.

Csődvédelmet kért a Tungsram

Gazdaság - 2022-05-11

- Csődvédelmet kért a Tungsram, miután egyik banki hitelezője inkasszót nyújtott be a számláira; a társaság a csődvédelemmel a működő- és fizetőképességét akarja megőrizni - közölte a cég szerdán.


Csaknem 26 százalékkal nőtt az orosz-kínai kereskedelem az év első harmadában

Gazdaság - 2022-05-09

Oroszország és Kína kereskedelmi forgalma január-áprilisban 25,9 százalékkal, 51,09 milliárd dollárra nőtt az előző év azonos időszakához képest - jelentette hétfőn a TASZSZ orosz hírügynökség a kínai vámfőigazgatóságra hivatkozva.

A Themis Magántőkealap vezette konzorcium nyerte meg az autópálya koncessziót

Gazdaság - 2022-05-06

A Themis Magántőkealap vezette konzorcium nyerte meg az autópálya koncessziót az uniós, hirdetmény nyilvános közzétételével induló, kétszakaszos, tárgyalásos beszerzési eljárás keretein belül- közölte a Nemzeti Koncessziós Iroda pénteken.

Az eljárásban érvényes végleges ajánlatot a DÖMPER Korlátolt Felelősségű Társaság, valamint a Themis Magántőkealap vezette konzorcium tett. Az eljárásban a nyertes ajánlattevő Themis Magántőkealap vezette konzorcium nyújtotta be a legjobb ár-érték arányt tartalmazó végleges ajánlatot.

PM: az államháztartás bevételeinek emelkedése elmaradt a kiadásokétól az első negyedévben

Gazdaság - 2022-04-25

- Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszerének első negyedévi hiánya 2309,4 milliárd forint volt az egy évvel korábbi 1144,1 milliárd forinttal szemben.

A bevételek az előző év azonos időszakához képest 1248,7 milliárd forinttal, 21,5 százalékkal nőttek, a kiadások 2414,0 milliárd forinttal, 34,7 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának összegét - derül ki a Pénzügyminisztérium (PM) hétfőn kiadott részletes adataiból.

Az első három hónapban felhalmozott hiány a 3152,6 milliárd forintos éves előirányzat 73,3 százalékát érte el.

A központi költségvetés 2331,4 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 17,2 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 39,2 milliárd forintos többletet könyveltek el március végéig. A költségvetés hiánya 1388,4 milliárd forinttal meghaladta az egy évvel korábbit, a társadalom biztosítási alapoké 165,5 milliárddal elmaradt attól, az elkülönített alapok egyenlege 57,6 milliárd forinttal javult.


Vg.hu: bőven lehet fedezete a Mol-nak a benzinársapkára

Gazdaság - 2022-04-12

Április derekára tovább nyílt a Brent-Ural árkülönbözet, ami a korábbinál is kedvezőbb helyzetet teremt a döntően orosz olajat finomító magyar olajcégnek, a Mol veszteségét a hatósági árszabályozás miatt bőségesen ellensúlyozza az egyre olcsóbb orosz olajon elért nyereség - írta a vg.hu kedden.

A cikkben kifejtik: az árkülönbözet a finn szektortárs Neste adatai alapján már hordónként 35 dollárra rúg, ennyivel kerül kevesebbe az orosz Ural, mint az északi-tengeri Brent. Március közepéhez képest tehát újabb öt dollárral nőtt a különbség az orosz-ukrán háború hatásaként a két olajtípus árfolyama között.

Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője akkor a Világgazdaságnak nyilatkozva úgy kalkulált, a 30 dollárral olcsóbb Uralon naponta 2,5 milliárd forintot nyert a magyar olajtársaság. A szakértő szerint ez most 3,5 milliárd forintra nőtt. Eközben a magyarországi kis- és nagykereskedelmi üzemanyagár-sapka negatív hatását legfeljebb napi egymilliárd forint körülire becsüli.

GVH: be kell fizetnie a központi költségvetésbe a Nitrogénműveknek a 11 milliárdos kartellbírságot -

Gazdaság - 2022-04-08

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elrendelte a Nitrogénművek csoportra kiszabott 11 milliárdos bírság végrehajtását, miután a Kúria jogerősen elutasította a cégcsoport halasztási kérelmét - közölte a GVH pénteken. A Nitrogénművek Zrt. azt közölte, hogy új azonnali jogvédelem iránti kérelmet nyújtanak be az ügyben.

A nemzeti versenyhatóság tavaly októberben szabott ki rekordösszegű, 11,05 milliárd forintos bírságot a Nitrogénművek csoportra, amiért más piaci szereplőkkel együtt éveken keresztül jogsértően törekedett a verseny korlátozására a hazai műtrágyapiacon - emlékeztetett közleményében a hivatal.

Rekordon a világpiaci élelmiszerárak

Gazdaság - 2022-04-08

A FAO élelmiszerár-indexe márciusban a februári 141,4 pontos rekordhoz képest további 12,6 százalékos emelkedéssel 159,3 ponton új rekordot ért el - jelentette pénteken a rômai székhelyű Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet.

A gabonaár-index átlaga 170,1 ponton állt márciusban, a növekedést elsősorban az okozta, hogy az ukrajnai háború miatt a búza és a durvaszemű gabonafélék ára ugrásszerűen megnőtt.

A növényolajár-index átlagosan 248,6 pontos rekordot ért el, amit a napraforgó-, pálma-, szója- és repceolaj árának emelkedése okozott. A húsárindex átlagosan 120 pontos rekordot ért el, mivel a sertéshús ára 1995 óta a legmeredekebb havi emelkedést regisztrálta, ami a nyugat-európai vágósertés-kínálat hiányának és a közelgő húsvéti ünnepek miatt megugró belső keresletnek tudható be.

Fogyasztói ár-KSH KSH: márciusban 8,5 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest

Gazdaság - 2022-04-08

Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 8,5 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat. Utoljára 2007. júniusban volt ilyen magas az infláció. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).Az elemzők 8,6-8,7 százalékos márciusi inflációra számítottak.

Egy hónap alatt átlagosan 1,0 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. A maginfláció a februárihoz képest 1,0 százalékponttal 9,1 százalékosra emelkedett.

Az őszi repce csaknem 40 százalékát ki kellett tárcsázni Békés megyében

Gazdaság - 2022-04-06

A nagy vízhiány miatt az őszi repce csaknem 40 százalékát ki kellett tárcsázni Békés megyében - közölte szerdán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei igazgatóságának általános alelnöke.

Újraindul az ammóniatermelés a péti Nitrogénműveknél

Gazdaság - 2022-04-05

Újra termelnek ammóniát a péti Nitrogénművek Zrt.-nél. A műtrágyagyártás alapanyagaként szolgáló ammónia gyártását egy hónappal ezelőtt az ukrajnai háború okozta földgázdrágulás miatt állították le - tájékoztatta kedden az MTI-t a vállalat vezérigazgatója.

Fábry Eszter közölte, hogy napi 4400 tonna készterméket állítanak elő. Hozzátette, hogy a magas energiaárak továbbra is nagy kihívások elé állítják a gyárat. Ha a piaci környezet ezt szükségessé teszi, készen állnak a termelés csökkentésre vagy újbóli teljes leállítására.

A Mol műanyag-újrahasznosító vállalatot vett

Gazdaság - 2022-04-01

A Mol-csoport felvásárolta a ReMat Zrt.-t, Magyarország piacvezető műanyag-újrahasznosító vállalatát, amely kommunális és ipari hulladékot használ fel regranulátum előállítására - közölte a Mol pénteken.

Ukrajnai háború - A G7 csoport nem hajlandó rubelben fizetni az orosz gázért

Gazdaság - 2022-03-28

- A világ legfejlettebb ipari államait összefogó G7 csoport kormányai felszólítják az országukban orosz energiahordozók importjával foglalkozó vállalatokat, hogy ne fizessenek rubelben az érvényes szerződések alapján Oroszországtól vásárolt földgázért - jelentette be a német gazdasági és klímavédelmi miniszter hétfőn Berlinben.

Robert Habeck elmondta, hogy a G7 csoport soros elnökségét betöltő Németország képviseletében összehívta a hetek energiaügyekben illetékes minisztereit, hogy egységes, összehangolt választ adjanak a Kreml által barátságtalannak minősített országokra vonatkozó rubelalapú elszámolási rendszer bevezetésére.

USA és az EU: új partnerség

Gazdaság - 2022-03-25

Oroszország Ukrajna ellen folytatott háborújára válaszul, valamint a biztonságos és fenntartható energiaellátás érdekében az Egyesült Államok és az Európai Unió új partnerséget hoz létre, hogy csökkentse Európa függőségét az orosz energiahordozóktól - jelentette be Joe Biden amerikai elnök Brüsszelben, Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével folytatott megbeszélését követően pénteken.

Közösen tartott sajtótájékoztatójukon Joe Biden közölte, az Egyesült Államok arra fog törekedni, hogy a nemzetközi partnerekkel együttműködve idén további, legalább 15 milliárd köbméternyi cseppfolyósított földgáz leszállítását (LNG) biztosítsa az európai piac számára.

Az energiaellátás biztonsága és a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentésére a felek közös energiabiztonsági munkacsoportot hoznak létre, amely meghatározza az együttműködés kereteit és felügyeli annak végrehajtását - tette hozzá.

Ukrajnai háború - Arabnews: élelmiszerválság fenyegeti az arab országokat

Gazdaság - 2022-03-21

Az arab országokra súlyos élelmiszerválság várhat az ukrajnai háború nyomán, miközben szíriai zsoldosok csatlakoznak a kelet-európai országban dúló harcokhoz - jelentette ki Bária Alamuddín tekintélyes libanoni újságírónő az Arabnews című szaúdi hírportálnak adott, hétfőn megjelent interjújában.

"Bassár el-Aszad szíriai elnök az országában állomásozó orosz csapatoknak köszönheti hatalmát; Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig most benyújtja a számlát" - fogalmazott Alamuddín, idézve a szíriai polgárháborút nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) adatait, melyek szerint már csaknem 40 ezer szíriai jelentkezett zsoldosnak.

"És nem csak az utcán lézengő munkanélküliekről van szó - tette hozzá -, Aszad saját különleges egységeiből is jelentkeznek".

NAK: kihirdették a tartósan vízhiányos időszakot

Gazdaság - 2022-03-21

A belügyminiszter a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezésére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot az ország teljes területére hétfői kezdettel. Így a mezőgazdasági termelőknek nem kell vízkészletjárulékot fizetniük, és vízjogi engedély nélkül, bejelentést követően egyszer rendkívüli öntözési célú vízhasználatra jogosultak.

Az ország egész területét érinti a talajok vízhiányos állapota.

A talaj felső 20 centiméteres rétege az elmúlt időszakban tovább száradt, már szinte az egész országban 40 százalékos érték alá csökkent a nedvességtartalom. A talajok a téli csapadék hiányában nem tudtak feltöltődni, a fokozódó csapadékhiány miatt pedig folyamatosan száradnak.

A NAK szerint számottevő, országos csapadék továbbra sem várható, többnyire napos, száraz és meleg időre van kilátás, így fokozódik a vízhiány, ami komoly problémát jelent a fejlődésnek induló őszi vetéseknek.