Gazdaság

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 4414 találatból.

KSH: júliusban 1,3 milliárd euró volt a külkereskedelmi áruforgalom hiánya

Gazdaság - 2022-10-03

- Júliusban az export euróban kifejezett értéke 12,8, az importé 24,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a deficit 1,123 milliárd euróval 1,298 milliárd euróra nőtt az első becslésben jelzett 1,150 milliárd euróval szemben - közölte hétfőn második becslése alapján kiadott részletes jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

IEA: Európa LNG (cseppfolyósított földgáz) kereslete felhajtotta a világpiaci árakat

Gazdaság - 2022-10-03

- Az európai LNG-kereslet globális versenyt robbantott ki a meglévő forrásokért, még azzal együtt is, hogy Európa gázfelhasználási igénye összességében csökkent, az ázsiai növekedés pedig megtorpant - írta az IEA nemzetközi energiaügynökség (International Energy Agency) hétfőn publikált negyedik negyedévi gázpiaci felmérésében.

Európa az idén a globális kapacitásnövekedés duplájára emeli LNG-beszerzéseit.

A Masterplast csoport 8-10 milliárd forintos nyilvános forrásbevonást tervez

Gazdaság - 2022-09-27

A Masterplast Nyrt. növekedési terveinek finanszírozásához 8-10 milliárd forintos nyilvános lakossági és intézményi forrásbevonást tervez új részvények kibocsátásával - ismertette a vállalat vezetése kedden Budapesten sajtótájékoztatón.


Dunaferr: kokszhiány miatt leálltak a nagyolvasztók, ami a teljes gyár leállásához vezethet

Gazdaság - 2022-09-19

Az egyik nagyolvasztó hetekkel ezelőtti leállítása után, múlt pénteken a Dunaferr arra kényszerült, hogy leállítsa a másik nagyolvasztóját is, mert a termeléshez szükséges koksz beszállítását évtizedek óta végző partner, a Donau Brennstoffkontor GmbH (DBK) váratlanul megtagadta a szállítást - közölte a társaság a honlapján.

Energiahivatal: jelentősen nőtt a nyilvános elektromos töltőállomásokon felhasznált energiamennyiség az első negyedévben

Gazdaság - 2022-09-13

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint csaknem 130 százalékkal több energiát töltöttek a nyilvános elektromos töltőállomásokon a járművekbe a felhasználók az idei első negyedévben, mint 2021 első három hónapjában, a töltőberendezések száma pedig 29 százalékkal nőtt egy év alatt.

KSH: a második negyedévben 7,8 százalékkal nőttek a beruházások

Gazdaság - 2022-08-31
A beruházások volumene7,8 százalékkal nőtt a másodiknegyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző negyedévhez képest pedig - szezonálisan kiigazítva - 2,5 százalékkal emelkedett - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

GKI: a tavalyihoz képest 2022-ben nőhet az új autók iránti kereslet

Gazdaság - 2022-08-31

A GKI kereslet előrejelző modellje szerint 2022 második fél évében emelkedhet az új autók iránti kereslet az év első hat hónapjához képest, és a 2021-es adatokhoz viszonyítva, de még így is jelentősen elmarad a világjárvány előtti értékesítési szintektől.

Mol: ismét teljes kapacitással gyártja az üzemanyagot a Dunai Finomító

Gazdaság - 2022-09-18

Befejeződött a százhalombattai Dunai Finomító tervezett nagyleállásának első fázisa, a Mol tartotta az ütemtervet és minden üzemet újraindított, így ismét teljes kapacitással gyártja az üzemanyagot.A magyar olajtársaság közleményében arról is beszámolt, hogy a karbantartás második fázisa a tervek szerint október 9-én kezdődik.

Emlékeztettek: a Mol eredetileg áprilisra időzítette a 11 üzemet érintő karbantartást, de az üzemanyagpiacon kialakult helyzet miatt csak július végén kezdett hozzá a munkálatokhoz, hogy ezzel is biztosítsa az ország benzin- és gázolajellátását.

A Veolia indítja újra az oroszlányi erőművet

Gazdaság - 2022-09-12

A magyarországi Veolia csoport megvásárolta az MVM Zrt-től az oroszlányi erőművet, melyet 2024 elején újraindít. A két, egyenként 50 megawatt (MW) teljesítményű blokkban biomassza és kisebb részben előkészített szelektált hulladék (SRF) elégetésével termelnének áramot a berendezések felújítása után.

Az üzemben 200, a beszállítóknál 250-300 munkahely jönne létre, a beruházás hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése terén Magyarország nemzetközi kötelezettségeinek teljesítéséhez - írták.

A Vértesi Erőmű Zrt. Oroszlányi Erőmű telephelye Magyarország ötödik legnagyobb szén- és biomasszatüzelésű erőműve, amelyben 2015. december 31. óta üzemszünet van.

Az első félévben 22-23 százalékkal nőttek a közúti fuvarozói költségek

Gazdaság - 2022-09-12

A magyar közúti fuvarozók költségeit mutató Közúti Fuvarozási Árindex (KFX) 2022 első félévében mintegy 22-23 százalékos növekedést mutat az előző év egészéhez képest, ebből az első félévben a fuvarozók 13-15 százalékot tudtak érvényesíteni áraikban - mondta Lajkó Ferenc, a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) logisztikai szakosztályának elnöke hétfőn a közgazdasági társaság online szakmai rendezvényén.

JóAutók.hu: megdöntheti a tavalyi rekordot az idei használtautó-értékesítés Magyarországon

Gazdaság - 2022-08-19

- A használtautó-piacon 498 800 személygépkocsi cserélt gazdát július végéig, 5,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban; a minden korábbinál aktívabb időarányos forgalom pedig azt jelzi, hogy megdőlhet a tavalyi , 817 ezres átírási rekord - közölte a JóAutók.hu a Datahouse adatai alapján pénteken.

Aszály és reménytelenség a magyar félsivatagban

Gazdaság - 2022-07-29

Elégett az Alföld kukoricatermése az emberemlékezet óta nem látott idei aszályban és forróságban. A szerencsésebb gazdáknak csak a termésük kétharmada veszett oda, de sokan vannak, akik rosszabbul jártak. A jószágtartók már most bálázzák a kukoricát, meg sem várva az őszi kárfelmérést és kártalanítást, inkább mentik állataik takarmányát.

A Homokhátságon, amelyet az ENSZ 2020-ban hivatalosan is félsivataggá minősített, gyakorlatilag már semmilyen haszonnövényt nem éri meg termeszteni. Azt a gazdák sem tudják, mit kellene vetniük ahhoz, hogy abból legyen is valami.

Befejezéshez közelednek a nyári aratási munkák

Gazdaság - 2022-07-29

- A nagy hőség és a rendkívüli aszály miatt az idei évben korábban fejeződött be a kalászosok betakarítása. A szántóföldi növények hozamai elmaradnak a sokévi átlagtól.

EY: látványosan nőtt a külföldi befektetések száma Magyarországon

Gazdaság - 2022-07-19

Fellendültek az európai működőtőke-befektetések tavaly, Magyarországon 58 százalék volt a növekedés az előző évhez képest - közölte kedden az EY.

A nemzetközi tanácsadó cég felmérése alapján a befektetők 64 százaléka arra számít, hogy Európába a következő három évben egyre több beruházás érkezik, és 53 százalékuk erősítené jelenlétét a kontinensen.

A régiós világrangsort 60 százalékkal Nyugat-Európa vezeti, míg Észak-Amerikát 52 százalék, Kelet- és Közép-Európát 42 százalék tartja befektetési szempontból a legkedvezőbb térségnek - írták.A közlemény szerint 2021-ben Európa-szerte 5877 befektetési projekt valósult meg, az emelkedés 5 százalék az előző évhez képest. Magyarországra 76 projekt jutott, ami 58 százalékkal haladja meg a 2020-as eredményt, és a 15. helyet jelenti az európai listán.

Londoni elemzők: 40 százalék az idei európai recesszió esélye az orosz gázstop kockázata miatt

Gazdaság - 2022-07-04

Londoni makrogazdasági elemzők hétfőn ismertetett becslése szerint az orosz földgázszállítások leállásának növekvő kockázata miatt immár 40 százalék körüli az esélye annak, hogy az európai gazdaság az idén recesszióba kerül.

Az egyik tekintélyes londoni gazdasági elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) tanulmánya szerint az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború kezdete óta egyértelműen érzékelhető az a fenyegetés, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az energiaexportot fegyverként használhatja az ukrán ellenállást támogató nyugati országok ellen.

A cég szerint ha az orosz földgázszállítások valóban elapadnak, az európai kormányok először nem a háztartások, hanem az ipari létesítmények ellátását függesztenék fel

Az Unilever megszünteti a gyártást röszkei üzemében, a dolgozók 80 százalékát érinti a csoportos létszámleépítés

Gazdaság - 2022-06-24

Az Unilever megszünteti a gyártást röszkei üzemében, az ott dolgozó 190 munkavállaló 80 százalékát érinti a tervezett csoportos létszámleépítés, 20 százalékukat pedig átveszi a gyár új tulajdonosa, a Mezőker Kft. - közölte az Unilever pénteken.

December elejéig minden dolgozónak garantálják a munkát, a felmondási idő az alkalmazottak egy részének december elején kezdődik, másik részüknek pedig 2023 március végén.

Az Unilever a jelenleg Röszkén gyártott termékpalettájának közel harmadát a Mezőker Kft.-nek adja át bérgyártásba, a termékek nagyobb részének gyártását pedig saját romániai és német üzemeibe, illetve egy európai bérgyártó partneréhez telepítené át a tervek szerint 2023 március végéig.

Az Accor két ötcsillagos szállodát nyit Magyarországon

Gazdaság - 2022-06-17

artnerségi megállapodást írt alá két ötcsillagos szálloda üzemeltetésére az Accor nemzetközi szállodaipari csoport és a magyar Dreamland Holding turisztikai ingatlanfejlesztő csoport, a Mövenpick hotelmárka a szántódi Mövenpick BalaLand Resort és FamilyParkkal mutatkozik be Magyarországon, a tokaji Minaro Hotel MGallery pedig a márka első Budapesten kívüli szállodája lesz - közölte az Accor pénteken.

Lengyelország megduplázná az új úszó LNG-terminál kapacitását

Gazdaság - 2022-06-06

Csehország és Szlovákia növekvő érdeklődése miatt Lengyelország kétszeresére növelné a balti-tengeri Gdanski-öbölbe tervezett úszó cseppfolyósított földgáz, vagyis LNG-terminál kapacitását - közölte héftőn a kelet-lengyelországi Lublinban a lengyel klímaügyi és környezetvédelmi miniszter.

Anna Moskwa a Három Tenger Kezdeményezés Önkormányzatainak második kongresszusán vett részt Lublinban. A kelet- és közép-európai térség energiabiztonságáról beszélve kulcsfontosságúnak nevezte az észak-déli gázösszeköttetéseket.

A balti-tengeri Gdanski-öbölben létesítendő, a jelenlegi tervek szerint 2028-tól működő úszó cseppfolyósítottföldgáz-terminál (FSRU) eredetileg tervezett éves kapacitása hatmilliárd köbméter volt. A Lengyelország a déli szomszédságában fekvő országok, valamint Ukrajna "növekvő érdeklődése" miatt azonban ezt a kapacitást legalább 12 milliárd köbméterre tervezi bővíteni - jelentette be Moskwa

Áprilisban 20,6 százalékkal esett az új autók fogalomba helyezése az EU-ban

Gazdaság - 2022-05-18

Az Európai Unióban 20,6 százalékkal esett az új autók eladása áprilisban 2021 azonos időszakához képest. Ezzel tizedik hónapja tart a csökkenés elsősorban a beszállítói láncok fennakadása miatt - közölte az európai autógyártók szakmai képviseleti szerve, az ACEA szerdán.

Márciusban 20,5 százalékkal csökkent az eladás ugyancsak éves összevetésben.

A brüsszeli székhelyű szervezet adatai szerint az áprilisban regisztrált autók száma az EU-ban 684 ezer 506 volt, szemben az egy évvel korábbi 862 ezer 443-mal.

Az eladásokat nézve ez volt a leggyengébb áprilisi eredmény, az egyetlen kivétel 2020 áprilisa, a járvány csúcspontja volt.

- Amerikai agrárminiszter: Washington 2,5 milliárd dollárt különít el a globális gabonaellátásra

Gazdaság - 2022-05-16

Az Egyesült Államok elkülönít 2,5 milliárd dollárt az ukrajnai háború miatt veszélyeztetett globális gabonaellátás fedezetére - jelentette be Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter hétfőn Varsóban.

Vilsack lengyel és ukrán hivatali partnerével, Henryk Kowalczykkal és Mikola Szolszkijjal, valamint Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős európai uniós biztossal tárgyalt hétfőn a lengyel fővárosban.

Közös sajtóértekezletükön az amerikai miniszter aláhúzta: Washington elítéli, hogy Moszkva "háborús fegyverként használja fel az éhínséget", valamint "jelentős mértékű gabonarablást" követ el Ukrajnában. "Mindent megteszünk azért, hogy Oroszország ne húzhasson hasznot e lopásból" - fogalmazott Vilsack.

Közölte: az általa irányított tárca 2,5 milliárd dollár értékű pénzalapot hoz létre gabonafelvásárlás céljából, ebből támogatnák a globális piacon kialakult gabonahiány pótlását.