Gazdaság

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 4547 találatból.

Két és fél évi mélyponton a brit infláció

Gazdaság - 2024-04-17

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdán ismertetett adatai szerint a fogyasztói árak átlagosan 3,2 százalékkal voltak magasabbak a múlt hónapban, mint egy évvel korábban.
A tizenkét havi infláció jelentős ütemben csökken: februárban 3,4 százalékos, januárban még 4 százalékos éves inflációt mértek Nagy-Britanniában.
Az ONS hangsúlyozza szerdai beszámolójában, hogy a márciusi 3,2 százalékos éves ütem több mint két és fél évi mélypont, legutóbb ugyanis 2021 szeptemberében volt ennél alacsonyabb az infláció: abban a hónapban 3,1 százalékkal haladták meg a fogyasztói árak az egy évvel korábbi szintet.
A tizenkét havi brit infláció 2022 szeptembere és 2023 márciusa között minden hónapban túllépte a tíz százalékot, és 2022 októberében tetőzött 11,1 százalékon.
A 2022 októberében mért ütem volt a legmagasabb azóta, hogy az éves infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött Nagy-Britanniában. Az indikatív modellezéssel hosszabb távra visszaszámolt adatok alapján legutóbb éppen 41 évvel korábban, 1981 októberében volt magasabb az éves brit infláció, 11,2 százalékos ütemmel

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezték a legnagyobb agrárszervezetek

Gazdaság - 2024-04-15

- A gazdálkodók visszajelzései alapján tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) - közölte a NAK hétfőn.

A közlemény szerint aszály nincs, a középső talajréteg víztartalma kielégítő, de az Alföldön a felszínhez közeli rétegekben már március közepe óta kritikus a csapadékhiány. A Dunántúlon is szükség lenne esőre, a magágy-előkészítéshez és a vetéshez jelenleg túl száraz a talaj.

Méhészek: jók az idei terméskilátások, de problémát okoz az alacsony felvásárlási ár a nagy méztermelőknek

Gazdaság - 2024-04-09

- Kedvező lehet az idei akácszezon a hazai méhészeknek, azonban az Európai Unióba beáramló kínai - zömében hamisított - méz miatt kialakult, tartósan alacsony felvásárlási árak következtében több nagy hazai méztermelő vállalkozás szűntetheti be tevékenységét - jelentette ki az Agroinform.hu-nak adott interjúban Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke.

Hszi Csin-ping: Kína kész elmélyíteni stratégiai együttműködését Indonéziával

Gazdaság - 2024-04-01

Prabowo Subianto megválasztott indonéz elnökkel tartott megbeszélést Hszi Csin-ping hétfőn Pekingben, és a kínai elnök kijelentette, hogy Kína hosszú távú stratégiai szempontból tekint Indonéziára, és készen áll a teljes körű stratégiai együttműködés elmélyítésére - idézte Hszit a CCTV kínai állami televízió.

Kína hajlandó több terméket importálni Franciaországból

Gazdaság - 2024-04-01

Kína hajlandó több jó minőségű terméket és szolgáltatást importálni Franciaországból, de egyúttal reméli, el tudja kerülni, hogy az Európai Unió "kockázatcsökkentési" stratégiája kárt okozzon neki, "negatív üzleti hangulatot" keltsen - jelentette ki Vang Ji kínai külügyminiszter, miután Pekingben tárgyalt francia kollégájával, Stéphane Séjournéval.

A negyedik negyedévben stagnált az euróövezet és az EU gazdasága

Gazdaság - 2024-03-08

- Stagnált az euróövezet és az Európai Unió gazdasága a tavalyi utolsó negyedévben az előző negyedévhez képest - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken végleges adatként.

A tavalyi negyedik negyedévben a hazai össztermék (GDP) szezonális kiigazítással nem változott az euróövezetben és az Európai Unióban sem az előző negyedévihez képest. A harmadik negyedévben az euróövezetben 0,1 százalékkal csökkent, az EU-ban nem változott a GDP a második negyedévihez képest.

Agrofórum: elviheti a lehűlés a csonthéjasok termését

Gazdaság - 2024-03-07

Az enyhe február miatt minden gyümölcstermő növény rügyezni kezdett, de a lehűlés veszélyes lehet, különösen a csonthéjasokat fenyegetik a visszatérő hajnali fagyok - olvasható az Agrofórum csütörtöki hírlevelében.

A recesszió végét valószínűsítik a brit gazdaság aktivitási adatai

Gazdaság - 2024-03-05

- A brit gazdaság tavaly kezdődött recessziójának végét valószínűsítik a kedden ismertetett múlt havi aktivitási adatok.

Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási ágazat szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 53,0-ra emelkedett februárban a januári 52,9-ről.

Ukrajna öt országba, köztük Magyarországra tervez villamos energiát exportálni

Gazdaság - 2024-03-01

Ukrajnában ismét többlet villamosenergia-termelést regisztráltak csütörtökön, aminek következtében a tervek szerint újból megindulhat az áramexport több országba, köztük Magyarországra - számolt be az ukrán energetikai minisztérium sajtószolgálata pénteken a Telegramon.

A közleményben a tárca rámutatott arra, hogy a többlet oka főként az utóbbi napok napsütéses időjárása, ami a naperőművek termelésének növekedését eredményezte. A minisztérium arról tájékoztatott, hogy az Ukrenerho ukrán állami áramszolgáltató vállalat kérésére előző nap villamos energiát szállítottak Lengyelországba 1343 megawattóra összértékben.

Mozgósítani kell a 300 ezer főnyi munkaerőpiaci tartalékot

Gazdaság - 2024-02-20

A kormány minden erejével a gazdasági növekedés helyreállítására összpontosít. A dinamikus, 4 százalék körüli GDP bővülés elérése érdekében a fogyasztói bizalom növelésével és az óvatossági motívum fokozatos oldásával helyre kell állítani a fogyasztást, 25 százalék felett kell tartani a beruházási rátát és tovább kell növelni munkaerőpiaci aktivitást is - erősítette meg keddi közleményében Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A kormány célja az, hogy a 15-64 évesek jelenleg is uniós átlag (ami jelenleg 75 százalék) fölötti aktivitási rátája hosszabb távon még tovább, a jelenlegi 78 százalékról 85 százalékra emelkedjen. Ez nem kisebb feladat, mint a korábbi vállalás, az 1 millió új munkahely létrehozása, amit a kormány sikeresen teljesített.

Energia21 Kezdeményezés: az atomenergia nélkül nem érjük el a párizsi klímacélokat

Gazdaság - 2024-02-15

Az Energia21 Kezdeményezés harmadik alkalommal ülésezett, ezúttal az atomenergia ügye került az ismert közéleti, tudományos és gazdasági szakemberek tárgyalásának középpontjába. Palkovics László professzor, az E21 kezdeményezője felvezető gondolataiban azt hangsúlyozta, hogy az atomenergia továbbra is a zöld jövő záloga .

Szijjártó Péter: újabb spanyol beruházások jöhetnek Magyarországra

Gazdaság - 2024-02-13

A spanyol beruházók szerepéről méltatlanul keveset beszélünk a magyar gazdaságban, holott 220 spanyol vállalat lassan 50 ezer embernek ad munkát Magyarországon, és folyamatosan hajtanak végre beruházásokat - írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a Facebook-oldalán.

Agrometeorológia: a folytatódó enyhe idő zavarja a vegetáció nyugalmi fázisát

Gazdaság - 2024-02-08

- A folytatódó enyhe idő zavarja a vegetáció téli mélynyugalmi fázisát, a növények fejlődni kezdtek, de a túl korai fejlődés növeli a tavaszi fagykárok veszélyét - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Az elmúlt egy hétben a tavasziasan meleg, többnyire napos, jellemzően száraz idő volt, az átlaghőmérséklet 6 és 9 Celsius-fok között alakult, miközben az ilyenkor szokásos átlag 0 fok. Gyenge fagyok hajnalonként is csak kevés helyen fordultak elő, míg napközben jellemzően 13-17 fok közé melegedett a levegő.

Magyarországon nagyságrendileg 300 ezer ember tekinthető munkaerőtartaléknak

Gazdaság - 2024-02-07

Magyarországon nagyságrendileg 300 ezer ember, részben a regisztrált álláskeresők, részben az inaktívak tekinthetők munkaerőtartaléknak - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

Czomba Sándor hozzátette, élethelyzetük eltérő. Ugyanis a mintegy 240 ezer regisztrált álláskeresőből 40-50 ezer olyan ember van, aki egyebek mellett a képzettsége miatt viszonylag könnyen elhelyezhető a munkaerőpiacon. Azonban sokan vannak, akik szociális, mentális, egészségügyi problémákkal küzdenek, így nem tudnak munkát vállalni. Ezért az érintettek közül lesz aki több lépcsőben jut el olyan állapotba, hogy munkát tudjon vállalni - ez lehet fél év, de akár egy is

KSH: 13,7 százalékkal csökkent az ipari termelés decemberben

Gazdaság - 2024-02-06

2023 decemberében az ipari termelés volumene 13,7, munkanaphatástól megtisztítva 8,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2022 decemberében - jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Nyolc hónapja nem mért csúcson a brit gazdaság aktivitása

Gazdaság - 2024-02-05

Nyolchavi csúcson kezdték az évet a brit gazdaság aktivitási mérőszámai, elsősorban a szolgáltatási szektor erősödő teljesítményének köszönhetően.

A víziközmű szövetség szerint a nem lakossági vízdíj emelését indokolta, hogy a bevételek nem fedezték a hálózat fenntartását

Gazdaság - 2024-02-02

- A szolgáltatók bevételei évek óta nem fedezik a hálózat, illetve az egyéb infrastruktúrák karbantartásának, rekonstrukciójának és bővítésének költségét, ez indokolta a nem lakossági vízdíj emelését a Magyar Víziközmű Szövetség szerint.

A hazai víziközmű-szolgáltatók szakmai érdekképviseleti szervezete pénteki közleményében felidézte: a vízdíjakat a 2012-es szinten befagyasztották, majd ezt követően 2013-ban rezsicsökkentett díjakat állapítottak meg, és bevezették a víziközműveket sújtó vezetékadót is. Ezek a tényezők együtt vezettek oda, hogy a szolgáltatók bevételei évek óta elmaradnak a szükségestől.

BKM: többmilliárdos beruházással valósult meg távhőellátás a belvárosban

Gazdaság - 2024-02-02

- Az Erzsébet hídon átvezetett új, stratégiai jelentőségű vezetékkel, illetve a hozzá kapcsolódó gerinc- és elosztó vezetékszakaszok kialakításával megkezdődött az V. kerület érintett részein a távhőellátás, a projekt 3,4 milliárd forintból valósult meg - közölte a Budapesti Közművek Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság (BKM) pénteken.

Túlszárnyalta a 2022-es évet a turizmus tavaly

Gazdaság - 2024-01-25

Tavaly nemcsak a 2022-es év eredményeit szárnyalta túl a magyar turizmus, de elérte, sőt olykor meg is haladta a 2019-es rekordév számait is - ismertette az előzetes adatok alapján tartott évértékelő sajtótájékoztatón Guller Zoltán a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) igazgatósági elnöke csütörtökön Budapesten.

Novák Katalin részt vesz a davosi Világgazdasági Fórumon

Gazdaság - 2024-01-12

- Novák Katalin köztársasági elnök Svájcba utazik, ahol január 16. és 18. között részt vesz a davosi Világgazdasági Fórumon - közölte a Sándor-palota kommunikációs igazgatósága pénteken.

A fórumon évről évre állam- és kormányfők, a gazdaság szereplői és szakemberek tanácskoznak a világgazdaság és a nemzetközi politika aktuális kérdéseiről.

Az idei fórum témái között szerepelnek a geopolitikai bizonytalanság mellett az Európa biztonságát veszélyeztető kihívások, valamint a világgazdaság aktuális tendenciái.