Gazdaság

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 4363 találatból.

A Toyota tavaly először volt a legkeresettebb márka az amerikai piacon

Gazdaság - 2022-01-05

A Toyota Motor Corp. 2021-ben először szerezte meg az első helyet az az autóeladások terén az Egyesült Államokban, megelőzve fő riválisát, a General Motors Co.-t.

A Toyota 2020-hez képest mintegy 10 százalékkal, 2,3 millió járműre növelte eladásait az Egyesült Államokban. Eközben a GM-eladások közel 13 százalékkal, 2,2 millió járműre estek vissza.

Az Automotive News hírportál emlékeztetett arra, hogy a GM 1931 óta folyamatosan az amerikai autópiac vezetője volt a múlt évig.A Toyota sikeréhez nagyban hozzájárult az a döntés, hogy jócskán feltöltötte készleteit az autóelektronikához szükséges mikrochipekből, még a hiány kialakulása előtt - írta a The Wall Street Journal.

A tavalyi eredmény ellenére a Toyota vezetése nem számít arra, hogy megőrzi vezető szerepét az amerikai piacon. "Az egyértelműség kedvéért nem ez volt a célunk, és nem hisszük, hogy ez hosszú távon folytatódik" - mondta Jack Hollis, a Toyota North America vezető alelnöke.

GKI: jövőre 15 százalékkal nőhetnek a kis- és közepes vállalkozások költségei

Gazdaság - 2021-12-29

Átlagosan a költségeik 15 százalékos emelkedésére számítanak 2022-től a kis- és közepes vállalkozások (kkv) - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. szerdán. A kkv-k visszajelzése alapján a költségnövekedésből 7 százalékot a minimálbér és a garantált bérminimum emelése tehet ki. A GKI emellett az energiahordozók drágulását emelte ki, amely - mint írták - valószínűleg jövőre is folytatódik. A magasabb költségek várhatóan az inflációt is gyorsítani fogják - tették hozzá.

A felmérés alapján a vállalkozások méretüktől függetlenül hasonlóan vélekednek a kilátásaikról: a közepes méretűek 13 százalékos, a kisebbek valamivel nagyobb, 17 százalékos költségnövekedésre számítanak.

GKI: idén 6,7 százalékkal, jövőre 4,7 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság

Gazdaság - 2021-12-21

- Idén várhatóan 6,7 százalékkal nő a magyar gazdaság, aminek köszönhetően megtörténik a kilábalás a járvány okozta válságból, majd 2022-ben 4,7 százalékra lassulhat a bővülés.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. legújabb előrejelzésében felhívták a figyelmet arra, hogy a kedvező növekedési adatok mellett az egyensúlyi mutatók a tervezettnél sokkal rosszabbul alakultak: az infláció és az államháztartás pénzforgalmi hiánya megugrott, a forint gyengült, a külső egyensúly jelentős passzívumba fordult.

Az eltérés a keresletélénkítő gazdaságpolitikára, az EU-val kiéleződött konfliktusra, valamint a világgazdasági folyamatokra, így az energia-áremelkedésre és az ezzel is összefüggő cserearányromlásra, a globális ellátási zavarokra vezethető vissza - magyarázták.

Az egyensúlyi helyzet javítása a keresletösztönzés, ezen belül a lakosság számára kevésbé fájdalmas beruházások visszafogását igényli - hangsúlyozták. A kormányzat néhány kis lépést már tett ennek érdekében (például egyes beruházások halasztása), és a monetáris politika szigora is kezd érdemibbé válni - fűzték hozzá.

Takarék csoport: tavaly tovább gyorsult a drágulás üteme a magyar termőföldpiacon

Gazdaság - 2021-12-10

Tavaly tovább, 6,6 százalékra gyorsult a drágulás a magyar termőföldpiacon, és bár az áremelkedés üteme meghaladta a 2019-est, de továbbra is alatta maradt a korábbi évekre jellemzőnek - közölte a Takarék Csoport pénteken .

Tavaly átlagosan 6,6 százalékkal nőttek a termőföldárak az előző évi 5,7 százalékos áremelkedés után, a 2008-as bázisévhez viszonyítva 2020-ra majdnem megkétszereződtek a reálárak - írták. A szántók ára, hektáronként átlagosan 1,7 millió forintot kértek az eladók a 2019-es 1,59 millióval szemben, az emelkedés nominálisan országosan 6,8 százalékos volt. Minden régióban nőttek az árak, a drágulás mértéke 3 és 12,5 százalék között mozgott.

PM: a hiány mértéke november végére meghaladta a 3931 milliárd forintot

Gazdaság - 2021-12-08

Az első tizenegy hónapban az államháztartás központi alrendszere 3931,3 milliárd forintos hiánnyal zárt - tette közzé gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM) szerdán. A központi alrendszeren belül a központi költségvetés 3610,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 347,2 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 26,0 milliárd forintos többletet értek el.

Matolcsy György irányváltást sürget

Gazdaság - 2021-11-15

A magyar felzárkózási pályát újra kell tervezni, olyan egyensúlyi fordulatra van szükség, amely nem egyszerűen a növekedést, hanem a fenntartható növekedést célozza - írta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a magyarnemzet.hu-n hétfőn megjelent írásában.

A jegybankelnök szerint a felzárkózás összes területén fel kell értékelni az egyensúlyi szempontokat, jelenleg azonban kiemelten a pénzügyi egyensúly terén.

A válság, majd a válságkezelés és a helyreállítás az egyensúlyok gyors és jelentős romlásával jár együtt, nem egy-egy egyensúlyi mutató romlik, hanem valamennyi egyszerre - hívta fel a figyelmet Matolcsy György.

ITM: megszületett az alku a minimálbérről, véglegesítés alatt a megállapodás

Gazdaság - 2021-11-03

- Jelentős előrehaladást ért el a jövő évi bérmegállapodás részleteinek kidolgozásában a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma 2021. november 3-án, Budapesten; a felek a legfőbb pontokban kompromisszumra jutottak, a minimálbér tehát 200 ezer forintra, a garantált bérminimum 260 ezer forintra emelkedik januártól - tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdán az MTI-t.

Javította a koronavírus elleni vakcinából származó éves bevételi előrejelzését a Pfizer

Gazdaság - 2021-11-02

Javította a koronavírus elleni védőoltásból származó éves bevételi előrejelzését a Pfizer amerikai gyógyszergyártó, amely sorra köti az új szerződéseket az országokkal, mivel még több vakcinára van szükség, egyfelől az emlékeztető oltások miatt, másrészt engedélyt kaptak a védőoltás alkalmazására újabb korosztályok esetében.

KSH: 751 millió euró volt augusztusban a külkereskedelmi hiány

Gazdaság - 2021-11-02

A kivitel értéke 8,3 milliárd eurót (2945 milliárd forint), a behozatalé pedig 9,1 milliárd eurót tett ki augusztusban, így az áruforgalom külkereskedelmi hiánya 751 millió euró volt, jóval magasabb az előzetesen becsült, 467 millió euró deficitnél, és az előző havi, 210 milliós hiánynál. Az egyenleg 1,1 milliárd euróval romlott az egy évvel korábbihoz képest- derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) második, kedden közölt becsléséből.

Megviseli a magyarországi autógyárakat a globális csiphiány

Gazdaság - 2021-10-31

A globális csiphiány a magyarországi autógyártóknál is termelésingadozást okozott, az alkatrészek beérkezésének kiszámíthatatlansága tarthatatlanná tette a rendelések teljesítésének korábban megszokott rendjét. A cégek képviselői arról számoltak be, hogy a piac elemzésével és rugalmas termelésszervezéssel próbálnak úrrá lenni a helyzeten, törekszenek a dolgozói állomány megtartására, ugyanakkor arra számítanak, hogy a félvezető-ellátás problémája még hónapokig sújtani fogja az autóipart.

A Magyar Suzukinál 2021-ben a globális félvezető hiány miatt körülbelül egy havi termelési darabszám esett ki, jelenleg egy műszakban folyik a termelés.Bonnár-Csonka Zsuzsanna kommunikációs vezető kifejtette: bár a vevői igények továbbra is magasak a modelljeik iránt, értékesítési terveiket mégis kénytelenek folyamatosan felülvizsgálni, és a legyártható darabszámokhoz igazítani.

Kiemelte: a hazai piacon még nem növekedett számottevően a várakozási idő, köszönhetően annak, hogy észlelve a várható nehézségeket az év első felében nagyobb készletekkel dolgoztak. Egyes ritkább felszereltségek esetében fordulhat elő kisebb csúszás, ugyanakkor az elkövetkező hónapokban - a magas vevői igények és az alacsony készletszintek miatt - a várakozási idő növekedésére kell számítani.

Pénteken kezdődik a XX. Országos Étterem Hét

Gazdaság - 2021-09-30

- A tavaszi kényszerű kihagyás után október 1-jén megkezdődik az őszi Országos Étterem Hét. Mivel ez sorrendben a huszadik, jubileumi rendezvény, ezúttal hosszabb ideig, tíz napig tart. A szervezők közleménye szerint ugyan az élelmiszerárak erősen növekedtek az utóbbi hónapokban, az Étterem Héten az árak a tavalyi szinten maradtak. A menüáraknál a vendégek a 3900 forintos "top", a 4900 forintos "prémium", vagy az 5900 forintos "exkluzív" árkategóriákban választhatnak menüsorokat

Visszaesett a kínai feldolgozóipar teljesítménye szeptemberben

Gazdaság - 2021-09-30

Visszaesett a kínai feldolgozóipar teljesítménye szeptemberben, amikor az ország több részén a szén felszökött árából adódó áramhiány hátráltatta az ipari termelést.A csütörtökön közölt adatok szerint a nemzeti statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 49,6 pontra csúszott vissza szeptemberben. Elemzők 50,1 pontra, vagyis az augusztusi érték stagnálására számítottak

A BMI 50 pont fölötti értéke növekedésre, az alatti pedig visszaesésre utal. A szeptemberi adat a leggyengébb volt 2020 februárja óta, amikor a kínai feldolgozóipari BMI utoljára ereszkedett az 50 pontos küszöb alá, az országban akkor tetőző koronavírus-járvány miatti korlátozások hatására.

Új elnök-vezérigazgató az MVM Csoport élén

Gazdaság - 2021-09-29

Mager Andrea, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter 2021. október 1-vel Czepek Gábort nevezte ki az MVM Csoport élére. Kóbor György, korábbi elnök-vezérigazgató közös megegyezéssel távozik a cégtől - jelentette be szerdán a nemzeti vagyonkezelésért felelős tárca nélküli miniszter hivatala.

Energiahivatal: magasra szöktek júliusban az európai gázárak

Gazdaság - 2021-09-10

Júliusban a földgáz világpiaci árát továbbra is globális kínálati hiány vezérelte, az egekbe szökő ázsiai termékárak mellett tovább csökkent az európai piacra érkező LNG-szállítmányok volumene, miközben karbantartás miatt orosz forrásból is kevesebb gáz érkezett Európába, így az európai árak is magasra szöktek - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken.

MNB: az üzemanyagok, az iparcikkek és a feldolgozatlan élelmiszerek egyaránt emelték az inflációt augusztusban

Gazdaság - 2021-09-08

Az előző hónaphoz képest augusztusban az infláció 0,3 százalékponttal 4,9 százalékra, míg a maginfláció és az indirekt adóktól szűrt maginfláció 0,1 százalékponttal 3,6 emelkedett. Az infláció növekedésének hátterében az üzemanyagok, az iparcikkek és a feldolgozatlan élelmiszerek inflációjának emelkedése állt - állapította meg a legfrisseb adatokat értékelve szerdán a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A jegybank által számított és tartósabb inflációs tendenciákat megragadni hivatott mutatók - a keresletérzékeny termékek árindexe és a ritkán változó árú termékek és szolgáltatások inflációja - a maginflációval azonos, 0,1 százalékpontos mértékben emelkedtek az előző hónaphoz képest 3,6, illetve 4,8 százalékra.

Augusztusban enyhén nőtt a keresletérzékeny termékek, az élelmiszerek és az üzemanyagok inflációs hozzájárulása. Az üzemanyagok továbbra is jelentősen, 1,4 százalékponttal emelték az inflációt - jegyezte meg az MNB értékelése.

Júniusban tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Gazdaság - 2021-08-26

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.

A növénytermesztési és kertészeti termékek átlagos felvásárlási árának éves emelkedése a májusi 23,5 százalékosról 3,8 százalékponttal, 27,3 százalékosra gyorsult. A gabonafélék ára 37,4 százalékkal volt magasabb a tavaly júniusinál, a búza árának éves emelkedése 24,0 százalékosra szelídült a májusi 31,1 százalékosról, a kukorica drágulása 51,3 százalékosra tovább erősödött a májusi 48,8 százalékról, amiben a betakarítás idejének különbözősége is megmutatkozhat.

30. Farmer Expó Négy nap alatt több mint 32 ezer látogató volt kíváncsi a jubiláló agrárshow-ra.

Gazdaság - 2021-08-21

A tartalmas szakmai és a látványos közönségprogramok mellett a hamisítatlan nyári időjárásnak isszerepe volt abban, hogy emberek tízezrei választották hasznos időtöltésül négy napon keresztül ajubileumi 30. Farmer Expót a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusán. Vaszkó Gábofőszervező elsődleges gyorsmérleget vonva elmondta, hogy a látogatói létszám 32 ezer körülalakult, amivel a jubileumi az egyik leglátogatottabb kiállítás lett a Farmer Expók történetében.

Környezetkímélő és energiatakarékos műtrágyagyártásba kezd a péti Nitrogénművek

Gazdaság - 2021-08-19

Környezetkímélő műtrágyagyártás megindítását tervezik néhány éven belül a péti Nitrogénművek Zrt.-nél.

Az új technológiának köszönhetően a műtrágyagyártáshoz használt ammónia előállítása során éves szinten mintegy százezer tonnával csökken a szén-dioxid kibocsátása, és tíz százalékkal kevesebb energia kell a gyártáshoz - tájékoztatta a társaság stratégiai igazgatója csütörtökön az MTI-t.
Bige Zoltán elmondta, hogy a zöld ammóniát a Nitrogénművek fő terméke, a pétisó gyártásához használják majd fel. Ismertetése szerint minden tonna zöld ammónia gyártása során két tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a légkörbe, mint a hagyományos technológiával gyártott műtrágya esetében.

Turisztikai ügynökség: helyreállt a belföldi turizmus

Gazdaság - 2021-08-08

A belföldi turizmus stabilan helyreállt a koronavírus-járvány okozta leállásból, a külföldi vendégek lassabban, de jönnek Magyarországra - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában nyilatkozva.

Guller Zoltán emlékeztetett, a nyári turisztikai szezon teljes szabadságban kezdődött, a magyarországi turizmusnak így legalább egy, másfél hónap előnye volt Európával szemben, amelyet meg is tartott.

Közölte, júliusban 110 milliárd forintos forgalma volt a vendéglátásnak a tavalyi 87 milliárd forint után

JóAutók.hu: kedvezett a nyári nyitás a használtautó-importnak

Gazdaság - 2021-08-04

- Kedvezett a nyári nyitás a használtautó-importnak: a DataHouse adatai szerint júliusban 11 588 használt autót hoztak be az országba, ez csupán 2 százalékkal marad el az év eddigi legmagasabb értékének számító júniusi szinttől - közölte a JóAutók.hu szerdán.