Gazdaság

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 4516 találatból.

KSH: októberben 4,1 százalékos volt a munkanélküliségi ráta

Gazdaság - 2023-11-24

- A munkanélküliek száma 2023 októberében 202 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,1 százalék volt - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A 2023. augusztus-októberi időszakban a 15-74 éves munkanélküliek száma 37 ezerrel, 211 ezerre, míg a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal, 4,3 százalékra nőtt.

A férfiak körében a munkanélküliek száma 111 ezer volt, munkanélküliségi rátájuk 0,7 százalékponttal, 4,3 százalékra emelkedett. A munkanélküli nők száma 100 ezer volt, munkanélküliségi rátájuk 0,7 százalékponttal, 4,3 százalékra növekedett.

A 15-24 éves munkanélküliek száma 44 ezer, munkanélküliségi rátájuk 13,8 százalék volt. Az összes munkanélküli 20,7 százaléka ebből a csoportból került ki. A 25-54 éves korosztály munkanélküliségi rátája 0,5 százalékponttal, 3,7 százalékra, az 55-74 éveseké 0,5 százalékponttal 3,3 százalékra emelkedett.

Nem terheli közműadófizetési kötelezettség a Magyar Telekomot januártól

Gazdaság - 2023-11-21

Nem terheli közműadó fizetési kötelezettség a Magyar Telekomot 2024. január 1-től, miután az Országgyűlés hétfőn törvényt fogadott el a hírközlési vezetékeket terhelő közműadó 2024. január 1-jétől történő hatályon kívül helyezéséről - közölte Magyarország vezető távközlési szolgáltatója kedden.

Rekordmennyiségű kukoricakonzervet állított elő a Bonduelle idén

Gazdaság - 2023-11-21

Rekordmennyiségű kukoricakonzervet állított elő idén a Bonduelle három magyarországi gyára - közölte a társaság kedden.

A csaknem 136 tonna kukoricából több mint 300 millió konzerv készült, ami az idei célkitűzést 8 százalékkal, a tavalyi mennyiséget 30 százalékkal múlta felül. A termékek 90 százalékát külföldre viszik, a Bonduelle mintegy 20 országba szállít Magyarországról származó árut - írták.

GFM: hivatalosan is aláírták a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről, valamint a bérnövelési ajánlásról szóló megállapodást

Gazdaság - 2023-11-20

- A Versenyszféra és a kormány Állandó Konzultációs Fórumának tagjai (kivéve Magyar Szakszervezeti Szövetség), valamint a kormány a múlt heti megállapodásnak megfelelően a mai napon hivatalosan is aláírták a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről, valamint a bérnövelési ajánlásról szóló megállapodást.

A munkaadók és munkavállalók megegyezésének köszönhetően december 1. napjától a minimálbér havi bruttó összege 266.800 forintra, a garantált bérminimum havi bruttó összege 326 000 forintra emelkedik. Ezzel 2010-hez képest a legkisebb kötelező keresetek már több mint 3,5-szeresére nőnek, hiszen 2010-ben a minimálbér 73 500 forintot, a garantált bérminimum 89 500 forint tett ki.

KSH: a GDP 2023 III. negyedévében az előző negyedévihez képest 0,9 százalékkal nőtt, a 2022. azonos időszakitól viszont 0,4 százalékkal elmaradt

Gazdaság - 2023-11-14

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2023 harmadik negyedévében a nyers adatok szerint 0,4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest - a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján - a gazdaság teljesítménye 0,9 százalékkal nőtt, véget ért a recesszió - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése alapján kedden.


AM: befejeződnek az őszi betakarítási munkálatok

Gazdaság - 2023-11-14

- Az őszi betakarítási munkák befejeződtek, a munkálatok végét jelentősen megnehezítette az elmúlt hetek csapadékos időjárása - jelentette be az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Agrometeorológia: jól halad a talajok őszi-téli feltöltődése nedvességgel

Gazdaság - 2023-11-09

Jól halad a talajok őszi-téli feltöltődése, a felszín közeli talajrétegek mellett az alsóbb rétegekbe is eljutott a nedvesség az elmúlt napok csapadékos időjárásában - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Azt írták: az elmúlt hetekben az északi országrészben és délnyugaton több mint 100 milliméter csapadék hullott. Északon, nyugaton és délnyugaton a talaj felső fél méteres rétege telítetté vált, míg az Alföldön ez főként a felső 20 centiméteres rétegre jellemző, és arrafelé a fél méternél mélyebb rétegben még jelentős nedvesség hiányzik

KSH: szeptemberben 7,3 százalékkal csökkent az ipari termelés, a két legnagyobb súlyú gépipari alágban azonban nőtt a kibocsátás

Gazdaság - 2023-11-07

Szeptemberben az ipari termelés volumene 7,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,8 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás augusztushoz mérten 1,2 százalékkal nőtt - jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A legnagyobb súlyú járműgyártás, valamint a villamos berendezés gyártása bővült, ugyanakkor a feldolgozóipari alágak többségében, köztük a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában visszaesett a termelés volumene.
Az év első kilenc hónapjában az ipari termelés 4,9 százalékkal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában.

Az EU 902 millió eurót fordít Jordánia reformfolyamatának támogatására és gazdaságának korszerűsítésére

Gazdaság - 2023-11-07

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 902 millió euró összegű (mintegy 361 milliárd forint) uniós támogatási csomagot jelentett be Jordánia reformfolyamatának támogatására és gazdaságának korszerűsítésére - tájékoztatott a brüsszeli testület kedden.

Horvátországban 28,9 százalékkal nőtt az eladott új autók száma az első tíz hónapban

Gazdaság - 2023-11-06

- Horvátországban az első tíz hónapban 49 855 új személygépkocsit adtak el, 28,9 százalékkal többet, mint egy évvel korábban - közölte a horvát belügyminisztérium a Promocija Plus intézet adataira hivatkozva hétfőn.

MTÜ: Kecskemét, Visegrád, Szeged, Debrecen és Eger a legnépszerűbb vidéki konferenciahelyszínek

Gazdaság - 2023-10-31

- A magyar főváros Európa leginkább kedvelt üzleti hivatásturisztikai úti céljai közé tartozik, ugyanakkor Budapesten kívül is egyre növekszik a kereslet, főként a tavaszi és őszi csúcsidőszakban- állapította meg kedden közöltelemzésében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

Idén májusban például Debrecenben (+9 százalék) és Visegrádon (+12 százalék) is az országos átlagot meghaladó mértékben bővült a szállodák forgalma tavalyhoz képest - közölte az MTÜ a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adataira hivatkozva.

GVH: gyorsan hasznosulhatnak a versenyhivatal javaslatai az online szállásfoglalási piacon

Gazdaság - 2023-10-24

) - Gyorsan hasznosulhatnak a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) javaslatai az online szállásfoglalási piacon - közölte a versenyhatóság annak kapcsán, hogy az Országgyűlés Gazdasági bizottsága napirendre vette és megtárgyalta kedden a hivatal gyorsított ágazati vizsgálatát az online szállásfoglalási piacról.

Hatósági szerződést kötött a Mol a magyar állammal; több százmillió dollárral csökkenhet a cég bányajáradék-terhe

Gazdaság - 2023-10-17

Hatósági szerződést kötött a Mol a magyar állammal, a dokumentum öt kategóriára meghatározza a magyarországi szénhidrogén-kitermelés minimális szintjét 2023-ra és 2024-re; amíg a vállalat ezeket a szinteket teljesíti, az extra bányajáradék várhatóan - legfeljebb - 400-450 millió dollárral csökken visszamenőleg a 2023 szeptembere és 2024 decembere közötti 16 hónapban - tette közzé a Mol Nyrt. kedden a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

KPMG: a geopolitikai bizonytalanságok ellenére továbbra is optimisták a cégvezetők

Gazdaság - 2023-10-17

Továbbra is optimisták a világgazdaság növekedési kilátásaival kapcsolatban a világ legnagyobb vállalatainak vezérigazgatói, de saját vállalatuk növekedésébe vetett bizalmuk csökkent, míg a gazdasági növekedés kockázatai között első helyre a geopolitikai és politikai bizonytalanság került - derült ki a KPMG globális felméréséből.

A globális tanácsadó cég kilencedik KPMG CEO Outlook 2023 felmérése szerint a tavalyi 71 százalék után idén a vállalatvezetők 73 százaléka volt bizakodó a világgazdaság három éves kilátásaival kapcsolatban, míg saját cégük növekedésébe vetett bizalmuk három éves mélypontra, 77 százalékra csökkent.

A növekedés kockázatai között első helyre ugrott a geopolitikai és politikai bizonytalanság, míg egy évvel korábban a politikai bizonytalanság a rangsorban a hetedik helyen áll

KSH: augusztusban az egy évvel korábbihoz viszonyítva 0,5, az előző hónaphoz képest 5,0 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene

Gazdaság - 2023-10-16

Az idén augusztusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 0,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 7,6 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 13,6 százalékkal nőtt.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 5,0 százalékkal kisebb volt a júliusinál. Az előző év azonos időszakához képest az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 2,0, az egyéb építmények építésében 17,4 százalékkal nagyobb volt a termelés. A speciális szaképítés termelése 10,6 százalékkal kisebb lett.

GVH-elnök: 2022 őszén már érezhető volt a vállalatok profitéhsége

Gazdaság - 2023-10-10

Már 2022 őszén érezhető volt az a vállalati profitéhség, amely felfelé hajtotta az árakat, és egyes szektorokban rendkívüli nyereségek képződtek - mondta Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke a Századvég Vidék Konferenciáján csütörtökön Budapesten.

Brexit - Felmérés: a britek többsége a Brexitet okolja a nehézségekért

Gazdaság - 2023-10-10

- A britek jelentős többsége a brit EU-tagság megszűnését (Brexit) okolja személyes nehézségeiért és a gazdaságban mutatkozó bajokért - áll a kedden ismertetett legfrissebb átfogó felmérésben.

Az IMF nem változtatott idei globális gazdaságnövekedési előrejelzésén

Gazdaság - 2023-10-10

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden közzétett friss előrejelzésében a júliusi prognózisához hasonló idei globális gazdasági növekedéssel számol, de a jövő évre vonatkozó várakozását enyhén visszafogta.

Az IMF a globális hazai össztermék (GDP) 3 százalékos növekedését jelzi 2023-ra a World Economic Outlook (WEO) világgazdasági prognózisában, amit jövőre minimálisan lassuló, 2,9 százalékos bővülés követ majd. Előző, júliusi prognózisához képest az IMF nem változtatott idei globális növekedési várakozásán, de a jövő évit 0,1 százalékponttal rontotta. A globális GDP tavaly 3,5 százalékkal nőtt

Több mint ötezer új munkahely jött létre a kkv kapacitásbővítő támogatással

Gazdaság - 2023-10-05

Csaknem 800 vidéki kis- és középvállalkozásnál (kkv) 5400 álláshely jött létre a kkv kapacitásbővítő támogatásnak köszönhetően, 21,5 milliárd forintból - közölte az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA Nkft.) csütörtökön.

A programot 2021 szeptembere és 2023 októbere között valósította meg a Magyar Államkincstár, a KINCSINFO Kincstári Informatikai Nonprofit Kft. és az OFA Nkft. konzorciumi formában, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (Ginop), 100 százalékos uniós támogatással.

A 4iG optikai kábelvezetéket épít Egyiptomtól Albániáig a Telecom Egypttel

Gazdaság - 2023-10-04

- A 4iG Nyrt. és a Telecom Egypt kedden nem kötelező érvényű szándéknyilatkozatot írt alá egy Albániát és Egyiptomot a tenger alatt összekötő nagy kapacitású optikai kábelvezeték kiépítéséről és üzemeltetéséről - jelentette be a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán a budapesti központú infokommunikációs vállalat.