Fontos

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 2956 találatból.

A Yale Egyetem tiszteletbeli doktorává avatták Lovász Lászlót

Fontos - 2024-05-22

A Yale Egyetem tiszteletbeli doktorává avatták Lovász László matematikust, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) korábbi elnökét a kombinatorikában végzett úttörő munkásságáért - közölte az MTA szerdán.

A Yale Egyetemen 1702 óta hagyomány, hogy a kimagasló teljesítményért vagy a közjóhoz való példaértékű hozzájárulásért tiszteletbeli doktori címet adományoznak. Az egyetem idei diplomaosztó ünnepségén kilencen vehették át az elismerést, közöttük Lovász László matematikus, az MTA rendes tagja, korábbi elnöke - olvasható az MTA közleményében

Az iráni elnök és az iráni külügyminiszter is meghalt a vasárnapi helikopterbalesetben

Fontos - 2024-05-20

- Ebrahim Raiszi iráni elnök és Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter meghalt az őket szállító helikoptert ért balesetben vasárnap - jelentette a Mehr iráni félhivatalos hírügynökség hétfőn.

KSH: az egy évvel korábbihoz viszonyítva 6,3, az előző hónaphoz képest 2,8 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene

Fontos - 2024-05-15

2024 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 10,0 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 0,8 százalékkal bővült.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 2,8 százalékkal kisebb volt a februárinál. 2024 első negyedévében az építőipar termelői árai 6,7 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Voks 24 - A plakáton és szórólapon is fel kell tüntetni a kiadó adatait

Fontos - 2024-05-13

A választási kampány idején a kampánykiadványokat engedély és bejelentés nélkül lehet előállítani és terjeszteni, de minden esetben szerepelnie kell rajtuk impresszumszerűen a kiadó adatainak, így fel kell tüntetni a kiadó nevét, székhelyét és a kiadásért felelős személy nevét is.

A választási eljárásról szóló törvény szerint a kampány végéig a jelölőszervezetek és a jelöltek engedély és bejelentés nélkül előállíthatnak és terjeszthetnek plakátokat. A jogszabály alkalmazásában plakátnak kell tekinteni a választási falragaszt, feliratot, szórólapot, vetített képet, emblémát - mérettől és hordozóanyagtól függetlenül.

Ukrajnai háború: több mint 16 500-an érkeztek Ukrajnából

Fontos - 2024-05-12

- Az ukrán-magyar határszakaszon 6432-en léptek be Magyarországra szombaton, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 10 076-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

Lemondott Pásztor Dániel, ezzel megszűnik református püspöki megbízatása

Fontos - 2024-05-09

- Lemondott sajóvelezdi gyülekezeti lelkipásztori szolgálatáról Pásztor Dániel, akinek ezzel megszűnik református püspöki és zsinati lelkészi alelnöki megbízatása is - közölte a Magyarországi Református Egyház csütörtökön a honlapján.

Azt írták, a lemondás - amelynek magánéleti, egészségi okai vannak - az illetékes Borsod-Gömöri Református Egyházmegye elnökségének lemondást megállapító határozatával válik hatályossá.

Teniszpálya alatt találták meg a ferencesek 500 éve eltűnt templomát Visegrádon

Fontos - 2024-05-09

- A Zsigmond király idején épült Szűz Mária templom romjait találták meg egy teniszpálya alatt, a visegrádi műemlékegyüttes újjászületését megelőző régészeti feltárás során.

A feltárt főoltár előtti kripta környékén nemcsak a szentély leomlott későgótikus boltozatának darabjait hozták a felszínre, hanem egy több száz évvel ezelőtti összecsapás nyomait is megtalálták - közölte a Várkapitányság csütörtökön.

- Izrael megnyitotta Kerem Salomnál a Gázai övezet fő áruforgalmi átkelőhelyét

Fontos - 2024-05-08

Izrael szerdán megnyitotta Kerem Salomnál a Gázai övezet fő áruforgalmi átkelőhelyét a humanitárius segélyek bejuttatásához - közölte az izraeli hadsereg (IDF) illetékese szerda reggel.

Orosz Anna: töröljék el a gyónási titkot, amennyiben bűncselekményről értesül az adott egyházi személy

Fontos - 2024-05-07

Orosz Anna, a Momentum országgyűlési képviselője a Facebook-oldalán reagált arra a hírre, hogy az egyházi személyek felmentést kapnak, ha gyónás közben szereznek tudomást bűncselekményekről.

A Momentum politikusa azt írja: "A kormánypárt ott folytatja, ahol abbahagyta: továbbra is védi a pedofil bűnözőket. A “gyermekvédelminek" hazudott törvényük legújabb eleme szerint az egyházi személyek egyszerűen felmentést kapnak az alól, hogy a gyónás közben szerzett, bűncselekményről szóló információkat bejelentsék

Spanyolországban több mint 15 éves mélypontra csökkent a munkanélküliek száma áprilisban

Fontos - 2024-05-06

Spanyolországban 2008 szeptembere óta nem látott szintre, 2,6 millióra csökkent a regisztrált munkanélküliek száma áprilisban - közölte a spanyol munkaügyi minisztérium hétfőn.

MNB: ismét csalók élnek vissza a jegybank nevével

Fontos - 2024-05-02

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több telefonszámának másolásával is hívnak csalók magánszemélyeket a jegybank, illetve valamelyik hitelintézet nevében, a beszélgetés során az ügyfelek bizalmas banki adatait, pénzét szereznék meg, vagy kémprogramot töltetnének le velük - hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében az MNB.

Hatékonyabb lett a nehézségekkel küzdő vállalkozások restrukturálása

Fontos - 2024-04-29

Az életképes, de fizetési nehézségekkel küzdő vállalkozások immár közel két éve, 2022 júliusa óta Magyarországon is indíthatnak szerkezetátalakítási eljárást.

Egyelőre a szakmai körökben is nagy a bizonytalanság, mindössze egy nyilvános szerkezetátalakítási eljárás indult a törvény hatályba lépése óta - hívta fel a figyelmet a BDO Legal Jókay Ügyvédi Iroda hétfői közleményében.

- Egymilliárd dolláros katonai csomaggal indultak újra az amerikai szállítások Ukrajna számára

Fontos - 2024-04-25

Az Egyesült Államok egymilliárd dolláros katonai segítséget hagyott jóvá és indít útnak Ukrajna számára - közölte az amerikai külügyminisztérium, miután Joe Biden elnök aláírta a Kongresszus által elfogadott 60,8 milliárd dollárról szóló - az ukrajnai támogatási keretet is tartalmazó -nemzetbiztonsági jogszabálycsomagot.

A társasházi törvény és zajmérés szabályainak módosítását javasolja az LMP

Fontos - 2024-04-24

- A társasházi törvény és zajmérés szabályainak módosítását javasolja az LMP a zajszennyezés csökkentésének érdekében - közölte az LMP frakcióvezető-helyettese szerdai, online is követhető sajtótájékoztatóján.

Csárdi Antal arról beszélt: a társasházban élők tudják, mit jelent a zajszennyezés, amikor a szomszédukban apartmanként, Airbnb-szálláshelyként működik egy lakás, vagy hotelként üzemel a társasház fele.

Voks 24 - Több mint 170 ezer külföldi is szavazhat az önkormányzati választáson

Fontos - 2024-04-24

Mintegy 137 ezer nem magyar, de magyarországi lakóhellyel rendelkező európai uniós állampolgár, továbbá 35 ezer menekültként elismert, illetve huzamos tartózkodási jogosultságú is szavazhat a június 9-ei önkormányzati választáson, és ehhez regisztrálniuk sem kell.

Ursula von der Leyen: az EU a gázárak csökkenésére számít

Fontos - 2024-04-23

- Az Európai Bizottság arra számít, hogy a gázárak csökkenni fognak annak köszönhetően, hogy a cseppfolyósított földgáz (LNG) globális kínálata emelkedik, ami teret ad a megújuló energiaforrásokba történtő befektetéseknek - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elmondott beszédében.

Csalók élnek vissza az MNB nevével és logójával

Fontos - 2024-04-22

Újabb csalási kísérletben igyekeznek csalók hitelesnek tűnni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nevével és logójával.

Egy most terjedő emailes csalásban bűnözők magánszemélyeket próbálnak meg rábírni arra, hogy egy "MNB által támogatott" víruskezelő programot töltsenek le - közölte az MNB hétfői közleményében, kiemelve hogy a jegybank nem készít és támogat víruskezelő programot sem lakossági sem vállalati ügyfelek számára.

Svéd külügyminiszter: környezeti katasztrófát okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Fontos - 2024-04-18

- Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.

Kreml: megkezdődött az orosz békefenntartók kivonása Hegyi-Karabahból

Fontos - 2024-04-17

Oroszország megkezdte békefenntartó egységeinek kivonását az egykori Hegyi-Karabah Köztársaság területéről - közölte Dmitrij Peszkov, az orosz államfő sajtótitkára kedden újságírókkal.

Zuzana Caputová: az új szlovák kormány folytatja Ukrajna támogatását

Fontos - 2024-04-16

A Robert Fico által tavaly október óta irányított szlovák kormány folytatja Ukrajna támogatását, és ez várhatóan nem fog megváltozni Peter Pellegrini megválasztott elnök hivatalba lépése után sem - jelentette ki Zuzana Caputová leköszönő szlovák elnök kedden Varsóban.

Zuzana Caputová és Andrzej Duda lengyel elnök a kétoldalú megbeszélést követő közös sajtókonferencián összefoglalták az utóbbi öt év során folytatott lengyel-szlovák együttműködés eredményeit. Duda méltatta Szlovákia hozzájárulását a nemzetközi formátumokhoz, köztük a visegrádi csoporton belül folytatott együttműködéshez.