Fontos

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 2782 találatból.

Költségvetés - OGY - Varga Mihály: benyújtották a 2024-es védelmi költségvetést a parlamentnek

Fontos - 2023-05-30

Benyújtották a parlamentnek a 2024-es költségvetési törvényjavaslatot, amely a védelem költségvetése lesz - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Budapesten az Országházban.

Kiemelte: háborús időkben olyan költségvetésre van szükség, amely garantálja hazánk biztonságát, megvédi a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést. Ezért a jövő évi büdzsé fókuszában a rezsivédelem és a honvédelem megerősítése áll.

Júliustól jön az új hulladékgazdálkodás és a gyártóknál a szennyező fizet elve

Fontos - 2023-05-25

Júliustól az egész országban elindul az új hulladékgazdálkodási rendszer és bevezetik a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert.-

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára csütörtökön, a tárca legfrissebb Facebook-bejegyzésében ismertette: az új koncessziós modellben az állam helyett egy magánvállalat, a Mol hulladékgazdálkodási vállalata, a MOHU MOL Zrt. fogja végezni a hulladékgazdálkodást. Júliustól ők veszik át, gyűjtik, szállítják és előkezelik majd a lakosságtól, intézményektől, gazdálkodó szervezetektől származó, nagyjából évi 5 millió tonna hulladékot.

A Google Magyarországra is kiterjeszti árvíz-előrejelző felületét

Fontos - 2023-05-23

A Google Magyarországra is kiterjeszti árvíz-előrejelző felületét - tudatta a cég sajtóirodája kedden.

A Google már régóta dolgozik azon, hogy a mesterséges intelligencia segítségével segítsen kezelni az éghajlati válságot; az erőfeszítések részeként 80 országra terjeszti ki árvíz-előrejelzési kapacitásait.

A szolgáltatás 60 új, afrikai, ázsiai-csendes-óceáni, európai, dél- és közép-amerikai országgal bővül, köztük Magyarországgal is.

A kormányok, segélyszervezetek és magánszemélyek ezekben a régiókban mostantól akár már hét nappal korábban (48 órával hamarabb, mint tavaly) hozzáférhetnek a kritikus információkhoz. Így a Flood Hubnak, a Google platformjának köszönhetően felkészülhetnek az árvizekre és alkalmazkodhatnak a változó körülményekhez

Josep Borrell: az EU nem kíván teljes mértékben leválni Kínáról

Fontos - 2023-05-22

- Az EU-ban senki sem kíván teljes mértékben leválni Kínáról, hiszen napi szinten 2,3 milliárd euró értékű kereskedelem bonyolódik le a két fél között.

Inkább a Kínától való túlzott függőségek csökkentésére törekszünk - jelentette ki Josep Borrell, az unió kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselője hétfőn Brüsszelben az EU-tagállamok külügyminisztereinek tanácskozására érkezve.Borrell elmondta, hogy az Európai Bizottság a függések csökkentésének érdekében gazdasági biztonságról szóló stratégián dolgozik, amelyet a következő napokban mutat be. Azt is hangsúlyozta: az EU elvárja Kínától, hogy használja a befolyását, és gyakoroljon nyomást Oroszországra az ukrajnai háború mielőbbi befejezése érdekében.

"Attól tartottunk, hogy Kína fegyverekkel támogatja majd Oroszországot, ami egész biztosan károsította volna a Pekinggel való kapcsolatainkat, de egyelőre nem ez a helyzet" - fűzte hozzá.

Adathalász internetes bűnözőkre figyelmeztet az OTP

Fontos - 2023-05-19

- Bankbiztonsági szakemberként vagy banki alkalmazottként bemutatkozó bűnözők online vásárláshoz szükséges adatok megszerzésével próbálkozhatnak - közölte az OTP Bank pénteken.

KSH: az egy évvel korábbihoz viszonyítva 9,8 százalékkal csökkent az építőipari termelés márciusban

Fontos - 2023-05-15

Márciusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 9,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Átadták a Méhes György-díjakat

Fontos - 2023-05-14

A több mint 5 millió forint értékű díjakat szombaton a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban adták át a három alkotónak és a két irodalmi körnek.

Király László Kossuth- és József Attila-díjas erdélyi költő, író, műfordító és Temesi Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító részesült a Méhes György Életműdíjban, míg Méhes György-díjat kapott Borsodi L. László Estére megöregszel című verseskötetéért, a Méhes György-debütdíjat pedig a kolozsvári Bréda Ferenc Irodalmi Kör és a Hervay Klub érdemelte ki.

KSH: áprilisban 24,0 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest

Fontos - 2023-05-10

Áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 24,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,7 százalékkal nőttek.
Tavaly áprilishoz viszonyítva az élelmiszerek ára 37,9 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább a tejtermékeké (63,5 százalék), a vaj és vajkrémé (62,1 százalék), az édesipari lisztesárué (61,9 százalék), a kenyéré (61,6 százalék), a tojásé (51,0 százalék), a száraztésztáé (47,6 százalék), a péksüteményeké (46,7 százalék), a sajté (45,4 százalék) és a tejé (43,2 százalék). A termékcsoporton belül a liszt (8,8 százalék) és az étolaj (3,4 százalék) ára nőtt a legkisebb mértékben.
A háztartási energia 41,8 százalékkal drágult, ezen belül a vezetékes gáz 59,4, a tűzifa 54,4, a palackos gáz 46,9, az elektromos energia 27,3 százalékkal.

Egészségügy-járvány Koronavírus - 6 millió 422 ezer a beoltott, 469 az új fertőzött és elhunyt három beteg

Fontos - 2023-05-05

A koronavírus ellen beoltottak száma 6 422 315, közülük 6 210 592-en a második, 3 905 349-en a harmadik, 425 740-en pedig már a negyedik oltásukat is megkapták - közölte a Koronavírus Sajtóközpont a múlt heti összesített adatokat ismertetve pénteken.

Közleményükben azt írták: a múlt héten 469 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 2 201 824-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

KSH: jelentősen visszaesett a lakásépítés és az építési engedélyezés

Fontos - 2023-05-04

Az első negyedévben 3613 új lakás épült, 20 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 4989 volt, 38 százalékkal kevesebb, mint 2022 azonos időszakában - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A 3613 új lakás többsége - 61 százaléka - vidéken épült fel. Budapesten számottevő volt a csökkenés: az egy évvel korábbinál 42 százalékkal kevesebb, összesen 1404 lakást vettek használatba.

Izrael tűzszünetet kötött a gázai terrorcsoportokkal

Fontos - 2023-05-03

Izrael hajnalban tűzszünetet léptetett életbe a Gázai övezetben működő iszlamista terrorcsoportokkal szemben a kedden kezdődött rakétaháború lezárására - jelentette a helyi média szerdán.

A tűzszüneti megállapodást Egyiptom, Katar és az ENSZ tisztségviselőinek közvetítésével kötötték meg a felek.

Az ÉVOSZ a használt lakások energiamegtakarítást célzó felújításához 50 százalékos állami támogatást javasol

Fontos - 2023-05-02

Az energiamegtakarítást eredményező, használt lakás felújítására szánt lakossági források 50 százalékos állami támogatásból származó kiegészítését javasolja az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) - közölte a szövetség kedden.

Mintegy 70 ezer vajdasági magyarral lett kevesebb az utóbbi tizenegy évben a népszámlálási adatok szerint

Fontos - 2023-04-28

Szolnok lakosságával egyenlő, mintegy hetvenezer magyarral lett kevesebb 2011 óta a Vajdaságban a tavalyi népszámlálás nemzeti hovatartozásra vonatkozó végleges adatai alapján, amelyeket a szerbiai Köztársasági Statisztikai Hivatal pénteken közölt.

A 2011-es népszámlálási adatok szerint Szerbiában 7 186 862 ember élt, közülük 253 899 vallotta magát magyarnak. Az ország lakossága az utóbbi tizenegy évben 6,9 százalékkal, lélekszámot tekintve majdnem félmillióval csökkent.

Kocsis Krisztián neurobiológus tanácsadóként csatlakozott a Párbeszédhez

Fontos - 2023-04-27

Kocsis Krisztián roma származású neurobiológus tanácsadóként csatlakozott a Párbeszédhez - jelentették be az ellenzéki párt politikusai csütörtöki, Brüsszelben felvett, online közvetített sajtótájékoztatójukon.

Az EU kiterjesztette az emberi jogok megsértése miatt Iránnal szemben bevezetett szankciókat

Fontos - 2023-04-24

Az uniós külügyi tanács további nyolc embert és egy szervezetet vett megszorító intézkedések hatálya alá az iráni emberi jogi jogsértések szankcionálására létrehozott korlátozó intézkedések jegyzéke alapján - közölte az uniós tanács hétfőn.

Folyamatosan érkeznek a migránsok a dél-olasz partokhoz

Fontos - 2023-04-23

A dél-olaszországi Calabria tartományban 90, a szomszédos Pugliában csaknem 30 migráns kötött ki vasárnap.A parti őrség közlése szerint a hatóságok a vasárnapra virradó éjszaka siettek a kilencven fős csoport segítségére. A migránsok többségében afgánok, pakisztániak és szíriaiak, 14 felnőtt kíséret nélküli kis- és fiatalkorú van köztük.

A csoport négy napja kelt útra Törökországból, és egy húszméteres vitorlással kelt át a Földközi-tengeren. A parti őrség a vitorlásról motoros hajókra helyezte át az embereket, akiket Roccella Ionicába szállítottak.

Róma városa 2776. születésnapját ünnepli

Fontos - 2023-04-21

Gladiátorjátékok és ingyen látogatható múzeumok várják Róma lakosait és a városban tartózkodó turistákat április 21-én, Rómát az ókori hagyomány szerint ugyanis ezen a napon alapítottak Krisztus előtt 753-ban.

A születésnap alkalmából Roberto Gualtieri főpolgármester babérkoszorút helyez el az ókori város egykori központjaként ismert Capitolium-domb közelében.

A pápa római helynöke, Angelo De Donatis bíboros misét mutat be a város üdvösségéért.


Koronavírus - 6 millió 422 ezer a beoltott, 528 az új fertőzött és elhunyt 10 beteg

Fontos - 2023-04-19

A koronavírus ellen beoltottak száma 6 422 221, közülük 6 210 305-en a második, 3 905 275-en a harmadik, 425 531-en pedig már a negyedik oltásukat is megkapták - közölte a Koronavírus Sajtóközpont a múlt heti összesített adatokat ismertetve szerdán.

Felszámolták egy számlagyárat is üzemeltető zöldséges céghálózatot

Fontos - 2023-04-18

Csaknem kétmilliárd forintnyi áfát nem fizetett be az a zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, amelyet a napokban számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága kedden.

A számlagyárat is üzemeltető szervezet vezetőit letartóztatták, a lefoglalt, gyorsan romló árukészletet elárverezték.

A bűnszervezet "fő profilja" az volt, hogy a Budapesti Nagybani Piac egyes zöldség- és gyümölcskereskedőinek állított ki fiktív belföldi beszerzési számlákat, miközben a cégek az árut a valóságban a Közösség területéről közvetlenül szerezték be

Nobel-díjas asztrofizikus tart előadást az Akadémián szerdán

Fontos - 2023-04-17

Adam Riess asztrofizikus, a 2011-es fizikai Nobel-díj egyik kitüntetettje Az Univerzum tágulásának meglepő története címmel tart ismeretterjesztő előadást április 19-én, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) dísztermében.

Az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) közleménye szerint Adam Riess magyarországi látogatásának apropóját az a Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézet által szervezett nemzetközi tudományos szimpózium adja, amelyre április 17-21. között kerül sor mintegy 160 kutató részvételével.