Technika

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 183 találatból.

Az IDC följavította idei globális okostelefon-kiszállításokra vonatkozó előrejelzését

Technika - 2024-05-31

- Idén 1,21 milliárd okostelefont szállítanak ki világszerte, 4 százalékkal többet a tavalyinál - áll az International Data Corporation (IDC) amerikai informatikai és távközlési piackutató vállalat honlapjára fölkerült legfrissebb előrejelzésében. A szervezet eddig kisebb, 2,8 százalékos idei bővüléssel számolt.

A félvezetők globális eladása 15,2 százalékkal nőtt az első negyedévben éves szinten

Technika - 2024-05-13

Nőtt a félvezetők globális eladása az idei első negyedévben éves összehasonlításban, ugyanakkor márciusban havi szinten csökkenést jegyeztek föl - áll a világ vezető nemzetközi gyártóit tömörítő szervezet, a SIA honlapján.

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Technika - 2024-04-29

- Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.

A brüsszeli székhelyű szakmai képviseleti szervezet szerint 2017 és 2023 között az elektromos autók eladása az EU-ban háromszor gyorsabban nőtt, mint a töltőpontok telepítése.

"Az elektromos autók tömeges elterjedésére van szükség az összes tagországban, hogy elérjük az unió ambiciózus szén-dioxid-csökkentési céljait. Ez azonban nem fog megtörténni a töltőinfrastruktúra széles körű elérhetősége nélkül" - hívta fel a figyelmet Sigrid de Vries, az ACEA igazgatója

Nőtt a Lenovo negyedéves bevétele

Technika - 2024-02-22

Nőtt, és az elemzők által vártnál nagyobb lett a világ vezető PC-gyártó kínai Lenovo negyedéves bevétele a cég csütörtöki bejelentése szerint.A Lenovo bevétele 15,72 milliárd dollár volt a december végével záródott pénzügyi harmadik negyedévében, ami 3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Elemzői várakozások átlagában 15,25 milliárd dollár szerepelt.

Tavaly az Apple szállította ki a legtöbb okostelefont a világon az IDC szerint

Technika - 2024-01-16

Tavaly először lett piacvezető az Apple az okostelefonok kiszállítása terén a világon - áll az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat legfrissebb jelentésében.

Az Apple 234,6 millió okostelefont szállított ki 2023-ban, 3,7 százalékkal többet az egy évvel korábbi 226,3 millióhoz képest. Az Apple piaci részesedése eközben a 2022. évi 18,8 százalékról 20,1 százalékra emelkedett tavaly.

A globális chipeladások 15 hónap után először nőttek novemberben

Technika - 2024-01-11

A globális chipeladások 15 hónap folyamatos csökkenés után először nőttek tavaly novemberben éves szinten.

A világ vezető nemzetközi gyártóit tömörítő szervezet, a SIA honlapjára felkerült adatok szerint a félvezetőipar globális értékesítése novemberben 47,98 milliárd dollár volt, ami 5,3 százalékos emelkedés 2022 novemberéhez képest, míg havi összevetésben a növekedés 2,9 százalék volt

Kibervédelmi intézet: idén csaknem 400 online piacteres csalásról érkezett bejelentés

Technika - 2023-11-29

Az utóbbi időben elszaporodtak azok az adathalász támadások, amik az online piactereken hirdetőket veszik célba, idén már csaknem 400 online piacteres csalásról érkezett bejelentés a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetéhez.

Az intézet szerdán a honlapján azt írta, 2020 és 2022 között elsősorban a Jófogáson voltak jellemzők az ilyen típusú a csalások, azonban manapság az összes népszerű piactéren - mint a Vatera, a Facebook Marketplace, a Vinted, illetve a Foxpost csomagküldő szolgáltatás - előfordulnak.

A BYD új energiákkal hajtott járművei eladási rekordot értek el

Technika - 2023-11-20

A BYD kínai járműgyártó az idén októberben 301 833 új energiával hajtott személyautót értékesített világszerte, ez 38,4 százalékos növekedés 2022 októberéhez viszonyítva, egyben eladási rekord már a hatodik egymást követő hónapban.

Az idén eddig a BYD több mint 2,37 millió új energiával hajtott személyautót értékesített globálisan, akkumulátoros-elektromos modelljeinek összesített eladása pedig meghaladta az 5,7 millió darabot, megerősítve a márka első helyét az új energiákkal hajtott járművek világpiacán.

Az IDC javított a globális chipgyártók idei bevételi előrejelzésén

Technika - 2023-11-20

Feljavította a globális félvezetőgyártók idei bevételi előrejelzését az International Data Corporation (IDC) amerikai kutatócég, ami azonban még mindig elmarad a tavalyitól.

Az IDC honlapjára felkerült friss előrejelzés szerint a globális félvezetőgyártók bevétele 526,5 milliárd dollár lesz az idén a legutóbb szeptemberben becsült 518,8 milliárd dollár helyett, ami így is 12 százalékkal kisebb a tavalyi 598 milliárd dollárnál.

A BMW megkezdte a MINI Countryman modell gyártását Lipcsében

Technika - 2023-11-10

A BMW a márka hagyományos modelljei mellett megkezdte a konszernhez tartozó MINI márka Countryman modelljének az összeszerelését is lipcsei üzemében benzines és teljesen elektromos kivitelben egyaránt - jelentette be a gyártás hivatalos megkezdése alkalmából Milan Nedeljkovic termelési igazgató.

A fiatalok is tartanak a mesterséges intelligenciától egy kutatás szerint

Technika - 2023-11-02

A fiatalok egyszerre optimisták is jövőjük megítélésében és félnek is a rájuk váró kihívásoktól, különösen a mesterséges intelligencia negatív hatásaitól, derül ki a Boston Consulting Group (BCG) felméréséből, amelyet a Brain Bar éves generációs kutatásának kereteiben végeztek el.

A BCG csütörtöki közleménye szerint a szeptemberi Brain Bar fesztivál résztvevőinek visszajelzései alapján a kommunikációs és vezetői képességek, a kreativitás, az innováció, a problémamegoldás, a kritikus gondolkodás, a rugalmasság és alkalmazkodóképesség a karrier legfontosabb feltétele.

Az IDC szerint Kínában 6,3 százalékkal csökkentek az okostelefon-eladások a harmadik negyedévben

Technika - 2023-10-30

- Kínában 67,1 millió okostelefont értékesítettek az idei harmadik negyedévben, ami 6,3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál - áll az International Data Corporation (IDC) honlapjára felkerült jelentésben.

Az amerikai kutatócég szerint a piac ezzel már elérte a mélypontot. Will Wong, az IDC egyik vezetője azt mondta, hogy "a kínai piacon a várakozások szerint több mint két év után először bővül az értékesítés éves szinten a folyó negyedik negyedévben elsősorban a megnövekedett versenynek köszönhetően, ami lejjebb viszi az árakat".

Az Egyesült Államokban hatályba lépett a hagyományos izzók tilalmáról szóló törvény

Technika - 2023-08-02

Hatályba lépett a hagyományos villanykörték gyártásának és árusításának tilalmáról szóló törvény az Amerikai Egyesült Államokban augusztus 1-jén. A villanyégők energiahatékonyságáról szóló jogszabályt még az Obama-adminisztráció idején iktatták törvénybe.

Profession.hu: a fiatalok 40 százaléka szerint segítené munkáját a mesterséges intelligencia

Technika - 2023-06-29

A Profession.hu állásportál felmérése szerint a fiatalok 40 százaléka látja úgy, hogy segítené munkáját a mesterséges intelligencia.

A Profession.hu 2023 tavaszán 18-65 évesek körében végzett reprezentatív felmérést a mesterséges intelligencia használatáról 1000 magyarországi munkavállaló megkérdezésével.

Amerikai ezredes: kiiktatta irányítóját egy MI-vezérelt drón egy szimuláció során

Technika - 2023-06-02

- Az amerikai hadsereg egyik szimulációja során egy mesterséges intelligencia által vezérelt drón - annak érdekében, hogy teljesíteni tudja a megbízatását - váratlanul úgy döntött, hogy kiiktatja a vezetőjét, hogy ne tudjon beavatkozni - írta a The Guardian című brit lap pénteken egy amerikai ezredes beszámolójára hivatkozva.

Mivel virtuális gyakorlatról volt szó, ténylegesen nem esett bántódása senkinek.

Tucker Hamilton ezredes, az amerikai légierő mesterséges intelligenciával végzett tesztjeinek és műveleteinek vezetője egy májusi, Londonban tartott szakmai tanácskozáson elmondta: a teszt során az MI "igencsak váratlan stratégiához folyamodott célja elérése érdekében".

Szombaton leállítják az utolsó németországi atomerőműveket

Technika - 2023-04-15

zombaton a három utolsó atomerőmű leállításával véget ér az atomenergia-termelés bő hatvanéves korszaka Németországban, miután végleg lekapcsolják az áramellátó hálózatról a bajorországi Isar 2, az alsó-szászországi Emsland és a baden-württembergi Neckarwestheim 2 erőművet.

Az erőművek leállításukig teljes kapacitással termeltek áramot. Az RWE emslandi erőműve például Alsó-Szászországban az év elejétől április 15-ig mintegy kétmilliárd kilowattóra áramot termelt, ami a vállalat szóvivője szerint "nagyjából 500 ezer háztartás éves áramfogyasztásának felel meg".

Tesztrepülésre indulhat minden idők legnagyobb űrrakétája, megkapta az engedélyt a Starship

Technika - 2023-04-15

Megkapta a repülési engedélyt pénteken a világ legnagyobb űrrakétája, a SpaceX által épített Starship, amelyet a tervek szerint hétfőn bocsátanak fel első teljes tesztrepülésére Texas államból.

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal bejelentése szerint a SpaceX minden biztonsági és környezetvédelmi előírásnak eleget tett, ezért kiadták az engedélyt, ami 5 évre szól.

A Starship minden idők legnagyobb méretű, és legnagyobb teljesítményű űrrakétája, az első tesztrepülés a tervek szerint összesen másfél órán keresztül tart majd, amelynek során a hordozórakéta a Mexikói-öbölbe zuhan, míg az űrhajó-egység, a Földet csaknem megkerülve, Hawaii közelében zuhan a Csendes-óceánba.

Vasárnap megkezdi az áramtermelést Európa legnagyobb atomreaktora Finnországban

Technika - 2023-04-15

- Vasárnap megkezdi a kereskedelmi áramtermelést a finnországi Olkiluoto 3 (OL3) atomerőmű, Európa legnagyobbika - jelentette be szombaton az üzemeltető társaság, a Teollisuuden Voima (TVO).

A Fortum finn közüzemi konszern, valamint energiaipari és nagy iparvállalatok egy konzorciumának a tulajdonában lévő TVO szerint az atomerőmű Finnország energiaszükségletének 14 százalékát fogja fedezni, csökkentve egyúttal a svédországi és norvégiai áram importjára való rászorultságot egy olyan időszakban, amikor az oroszországi gáz- és áramszállítások leállítása megrendítette az ellátási biztonságot. Az atomerőmű áramtermelése mintegy 60 százalékkal csökkenti Finnország áramimport-szükségletét.

Merevszárnyú drónt fejlesztettek másfél milliárd forintból

Technika - 2023-03-06

- A MouldTech Systems Kft. mérnöki cég és a BME közösen merevszárnyú drónt fejlesztett összesen 1,5 milliárd forint összköltségből, amelyből 890 millió forintot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alapból származó támogatás tett ki - adták hírül a fejlesztők.

Jelezték, hogy a konzorcium a piacon egyedülálló jellemzőkkel rendelkező, többcélú merevszárnyú drónt alakított ki 2019 óta.

Kifejtették: az új modellbe integráltak egy képátvitelre alkalmas rendszert, mely négy darab 120 fokban látó kamera adatait - a drón előtti és mögötti képi adatokkal - képes a föld felé továbbítani valós időben repülés közben. A kamerák közül kettő magas fényérzékenységű, "éjjellátó", ezért nem jelent akadályt korlátozott fényviszonyok között, szürkületben vagy este repülni.

Az átalakulóban lévő IT-ökoszisztéma új kihívások elé állítja a kiberbiztonsági ágazatot

Technika - 2023-03-01

A szakmai és a magánélet, a munka és a szórakozás, a valós és a virtuális világ közötti határvonal elmosódása, valamint a számítástechnikai szolgáltatások egyre intenzívebb átvándorlása a felhőbe, teljes mértékben átalakítja az IT-ökoszisztémát és új kibervédelmi kihívásokat állít az informatikai ágazat elé az ESET tanulmánya alapján.