Jegyzet

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 739 találatból.

GKI: a negyedik hullám ellensúlyozhatja a második félévi rekordmagas növekedést

Jegyzet - 2021-09-29

- Továbbra is 7 százalék körüli gazdasági növekedést vár erre az évre szerdán kiadott legfrissebb negyedéves előrejelzésében a GKI Gazdaságkutató. A korábban gondoltnál gyorsabb második negyedévi növekedést a járvány negyedik hulláma ellentételezi - jegyezte meg a kutató.

Előny vagy hátrány?

Jegyzet - 2021-05-03

Amint az várható volt, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök jelöltje Dobrev Klára lett. Lényegtelen hogy hányan kérték fel: induljon, s mondhatnánk azt is: a párt belső ügye, kit jelöl az előválasztási megmérettetésre. Akik hallották-látták már különböző rádió vagy televízió műsorokban beszélni a DK jelöltjét, intelligens, higgadtan viselkedő, jól érvelő politikust ismerhettek meg..

Hogyan lehet lejáratni Debrecen polgármesterét?

Jegyzet - 2021-04-12

Debrecen megyei jogú város polgármesteri hivatala polgármesteri kabinetirodája sajtótájékoztatóra hívta a sajtó munkatársait április 12-én 14 óra 15 percre a városháza polgármesteri tárgyalójába. A meghívó szerint Papp László, Debrecen polgármestere egyeztet Varga Judit, igazságügyi miniszterrel.

Ezt követően sajtótájékoztatón számolnak be az eredményekről.

A megjelent sajtómunkások néhány ismeretlen fiatalember - mint hamar kiderült: a tárcavezető sajtócsapatának tagjai - társaságában üldögélhettek a tárgyaló előterében. Az üldögélő partnerek jelezték, hogy szerintük már volt sajtótájékoztató.

Telt múlt az idő, mire érkezett valaki a városi sajtóirodából s jelezte, hogy volt sajtótájékoztató.

Csoda történt kis hazánkban

Jegyzet - 2020-12-14

Az elmúlt évtizedben ötszörösére nőtt az egyházak támogatása és Szent István-i mértékű templomépítési program keretében 130 templom épült-mondta Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes ma az Országgyűlés igazságügyi bizottságában tartott éves meghallgatásán.

Azt már elfelejtette hozzátenni a tárca nélküli miniszter úr, hogy azt is az állam dönti el: melyik gyülekezetet tekinti egyháznak. Gondoljunk csak az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség példamutató szociális és oktatási tevékenységére. Nekik nem jut az ötszörös pénzből.

Megnézhetnénk: a Köves Slomó által vezetett Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség tagságához képest hányszor több állami támogatást és egyéb juttatást kap, mint a MAZSIHISZ. Érdekes lenne megtudni hogyan sikerült öt évi tevékenység után olyan megállapodást kötnie a magyar kormánynak és a Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségnek, amelynek értelmében a legmagasabb kategóriában elismert egyházzá vált az EMIH.

Ki nyer ma?

Jegyzet - 2020-12-12

Sajnos ez nem a játék és muzsika tíz percben, mint volt a címbéli legendás zenei kvíz a Magyar Rádióban.

A politikai vetélkedők nagyszínpadán, Brüsszelben fontosabb döntések születtek a minap. Baloldali politikusok Orbán csúfos vereségeként értékelték a történteket, a kormánysajtó fényes győzelemről triumfált. Külföldi elemzők szerint Angela Merkel nem akarta, hogy a német elnökség helyett a nemsokára „hivatalba” lépő portugál elnökségre maradjon a vita eldöntése, ezért a Muttinak becézett nagyasszony lépett, s januárban a nagy problémamegoldóként tud majd levonulni a politika színpadáról.

Ha a gazdasági érdekeket nézzük, világosabb a kép: az alig tízmilliós Magyarország hosszú ideje biztos hátországa a német multinacionális cégeknek, elsősorban a nagy autógyáraknak. Ebben az évben a német bruttó minimál órabér 9,35 euró. A mai, 354,22 forintos árfolyamon ez 3312 forint/óra. 21 munkanappal, napi 8 órával számolva 556 416 forint. A bruttó minimálbér 161 000 forint határainkon belül, ami 28,9 százaléka a német minimálbérnek!

A COVID árnyékában a baromfiipar

Jegyzet - 2020-11-24

„Miközben a koronavírus-járvány hat az összes iparágra, a baromfi- és az élelmiszeripar kedvezőbb helyzetben van, mint a vendéglátás, a turizmus vagy a légi közlekedés. A baromfinak két alapvető értékesítési csatornája ismert: a kiskereskedelem és a vendéglátás (HORECA). A COVID előtt Európában 60 százalék volt a kiskereskedelem és 40 százalék a HORECA-szektor részesedése a baromfitermékek értékesítésében, csakhogy a szállodák, az éttermek és az iskolák részleges vagy teljes bezárása drasztikusan átrendezte ezeket az arányokat. A 40 százalék szinte a nullára redukálódott, és ennek csupán a felét tudja kompenzálni a kiskereskedelem. Van tehát egy 20 százalékos többlettermelés Európában a COVID miatt” - mondta Szabó Ákos, az évi 2 millió libát, 10 millió kacsát és 15 millió csirkét előállító és 1800 főt foglalkoztató ( a Tranzit Food és a Marneváll Zrt.-t is magában foglaló)Tranzit Csoport vezérigazgatója, hozzátéve, hogy cégcsoportjuk a megoldás tekintetében is világos vízióval rendelkezik, mivel 30 éves fennállásuk óta a mottójuk: „nem nyafogunk”!

GKI: jelentősen növelheti a babaváró hitel a felújításokat

Jegyzet - 2020-10-07

A babaváró hitel megjelenése alapvetően rendezte át a piacot, és duplájára emelte a felújítási célra felhasználható banki forrásokat - derül ki a GKI és a Masterplast közös kutatásából.

Az összegzés szerint a bankok mintegy 770 milliárd forint babaváró hitelt helyeztek ki a tavalyi második és az idei első félévben. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felmérése szerint a hitelfelvevők 41 százaléka lakásfelújításra és berendezésre költi a megkapott összeget, ami a GKI Gazdaságkutató Zrt. becslése szerint a teljes kihelyezett hitelállomány 10-15 százalékát, mintegy 100 milliárd forintot tehet ki.

GKI: az idei 7 százalék körüli visszaesést és romló egyensúlyt jövőre csak viszonylag lassú korrekció követi

Jegyzet - 2020-09-30

A járvány újabb hulláma miatt a GKI Gazdaságkutató 2020-ban 7 százalékos gazdasági visszaesésre számít Magyarországon, és megjegyzik, hogy nagy a bizonytalanság, ennél jobb, de rosszabb helyzet is kialakulhat. A GKI idei harmadik, szeptemberi előrejelzésében azt írta, a 2019. évi GDP-t feltehetőleg csak 2022-ben éri el a magyar gazdaság.

A remény napjai

Jegyzet - 2020-05-02

Hétfőn érettségi kezdődik. Gondolják végig: érkeznek vissza a kollégiumból korábban hazaküldött diákok.Többnyire vonaton vagy buszon. Kisvárosból, falvakból az onnan nagyvárosnak látszó Debrecenbe. Lehetséges, hogy koronavírussal fertőzötten mennek majd haza.

A vizsga előtt megbeszélik,ki mennyit tanult, mi történt az utolsó tanítási nap óta. A bagósok az udvaron vagy az iskola előtt verődnek össze, s miután cigizni lehetetlen maszkban, ki is nevetik azokat akik paráznak.....

Majd beülnek - egymástól megfelelő távolságra – a tanterembe. Néhányan felveszik a kiosztott „védőeszközt” ,de a többség nem, hiszen nem kötelező (Szemüvegesek meg sem próbálják, mert a párásodás miatt nem látnak) A z érettségin felügyelő pedagógusok a fokozott veszély miatt a megszokottnál is idegesebbek, mert ha eddig otthon, karanténban –támogatás nélkül - próbáltak digitálisan oktatni,most azon morfondíroznak: mit tegyenek hogy ne vigyék haza a vírust a gyerekeiknek vagy az idősebb családtagjaiknak.

Senkit nem hagyunk az út szélén?

Jegyzet - 2020-05-01

Az a férfi, aki összesen 270 ezer forint albérleti díjtartozás miatt megbeszélte élettársával hogy öngyilkosok lesznek, mert kilátástalan a helyzetük, valószínűleg nem hallotta a legendássá vált címbéli mondást. Azt sem tudhatták, kihez forduljanak Zalaegerszegen, csak annyit tudtak: az albérletből nincs hová költözni.

A legújabb kor magyar nemzeti drámája lehetne az 54 éves férfi tragédiája: több mint 20 éve élt élettársi kapcsolatban egy nővel, akivel 2017 nyaráig az asszony tulajdonában lévő zalaegerszegi lakásban éltek. Pénzügyi nehézségek miatt a lakást értékesítették, ezután pedig egy bérelt lakásban laktak, de anyagi helyzetük továbbra sem rendeződött, rendszeresen nagyobb összegű tartozást halmoztak fel.

A pár a múlt év végén 270 ezer forinttal tartozott a lakás tulajdonosainak, akik felszólították őket, hogy tartozásukat rendezzék, különben az ingatlant el kell hagyniuk.

A férfi és a nő megbeszélte, hogy a tartozást nem tudják kifizetni, elköltözni nem tudnak, ezért közösen öngyilkosságot követnek el és elpusztítják a kutyájukat is. A férfi nem sokkal később egy dróthurokkal hátulról megfojtotta az asszonyt, hasonló módon a kutyájukkal is végzett, majd a nő holttestét a kutyával együtt az ágyba fektette.

Debreceni képeslapok: a kampányfotó

Jegyzet - 2019-09-16

Debrecen koszos és szemetes város. Mint a mellékelt fotó is bizonyítja, hétköznap délután a pláza előtt tele van a gyűjtőedény, és a járdára is jutott bőven. Képi aláfestéssel erősíti meg a polgármester kampányszlogenjét: együtt vagyunk Debrecen. Nem csodálkoznék, ha Papp László kicsit neheztelne az ország második legnagyobb városa tisztaságért felelősökre.

..

GKI: Jó kezdet után bizonytalan folytatás

Jegyzet - 2019-04-29

A magyar gazdaság fontosabb ágazatainak növekedése 2019 első két hónapjában a tavalyihoz képest még gyorsult, de a hazai gazdasági várakozások áprilisban már kétéves mélypontra kerültek - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Emlékeztetnek: az EU konjunktúraindexe három, a német ipari bizalmi index két és fél évvel ezelőtti szintjére esett. A különböző nemzetközi növekedési előrejelzések az EU egyre lassúbb 2019. évi fejlődését valószínűsítik. Az idén a német növekedés már várhatóan csak 0,5-1 százalék körül lesz, ami - a gazdaságkutató szerint - rossz hír a magyar export számára.

A közlemény szerint fékeződni fog, bár még gyors lesz a beruházások és a fogyasztás itthoni bővülése, így az év során a GDP érdemi, a tavalyi 4,9 százalékról 3,5 százalék körülire csökkenése várható.

Az infláció gyorsul, a forint gyenge, a lakossági állampapírok kamatai már emelkednek. A kormány 2019-re 3,9 százalékos, az MNB 3,8 százalékos növekedést vár, a piaci konszenzus 3,6 százalék.

Pesszimistábbak lettek az ipari, építőipari cégek; kétéves mélypontjára esett áprilisban a GKI konjunktúraindexe

Jegyzet - 2019-04-23

Az üzleti, ezen belül is különösen az ipari, építőipari várakozások romlása miatt jelentősen csökkent áprilisban a GKI konjunktúraindexe, nagyjából két évvel ezelőtti szintjére esett vissza - közölte GKI Gazdaságkutató Zrt.

Az előző két hónaphoz hasonlóan az üzleti várakozások romlottak, a fogyasztók ugyanis harmadik hónapja egyre optimistábbak. Az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint a konjunktúraindex a márciusi 6,2 pontról áprilisban 2,9 pontra esett vissza. Az üzleti bizalmi index a márciusi 12,1 pontról áprilisban 7,1 pontra csökkent, a fogyasztói bizalmi index viszont az előző havi mínusz 10,7 pontról mínusz 8,9 pontra javult.

Húsvét - Néprajzkutató: a húsvéti szokások a termékenység és a feltámadás szimbólumait hordozzák

Jegyzet - 2019-04-22

A húsvéti szokások a termékenység és a feltámadás szimbólumait hordozzák - mondta Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató az M1 aktuális csatornán.

A feltámadás keresztény gondolatköre és a népi hagyományok tavaszváró jelentései összefonódnak ezekben a szimbólumokban. A tojás egyaránt jelképezi Krisztus feltámadását és a termékenységet, a piros pöttyök a tojáson pedig egyes mondák szerint Krisztus vérét. A piros szín emellett a szerelemre is utal - mondta a szakember.

Orbánék Flórája

Jegyzet - 2018-10-18

Az Origó szerint egy kétéves ifjú hölgy, egy bizonyos Orbán L. százados leánya repült haza-papájával együtt - Ciprusról, s nem a miniszterelnök 14 éves Flórája volt a honvédség gépének utasa. A kormányzati körökből érkezett utólagos tiltakozáshullám fényes bizonyíték: a kríziskommunikációt még hírből sem ismerik a HM-ben, sem.

Ha a hon védelmére hívatott minisztérium jó hírnevéről, kialakult utaztatási gyakorlatáról van szó, akkor egyszerű a megoldás:

Orbán százados megjelenik egy nyilvános sajtótájékoztatón, a családjával együtt. Titoktartási nyilatkozat aláírását követően Demeter Márta elé leteszik a százados katonakönyvét, személyi anyagát, bizonyítványait. Majd felajánlják a képviselőhölgynek, hogy a honvédség járművén rögvest utazzon el a százados családjának lakhelyére, nézzen körbe, s kérdezze meg a szomszédokat, hogy valóban ott él-e a százados, amikor nincs külszolgálatban.

Jön a BMW: 1000 ember munkát kap….

Jegyzet - 2018-08-16

Jön a BMW: 1000 ember munkát kap, de 23 000 elveszíti a kenyerét.

Ezzel a szenzációsnak szánt címmel indított néhány nappal ezelőtt az agrárszektor.hu címen fellelhető internetes portál. Mielőtt bárki kétségbe esne: orbitális hazugságról, szándékos félremagyarázás sikertelen kísérletéről van szó.

A cikk szerzője szerint:

" Egy 400 hektáros birtok jellemzően egy családhoz tartozik, amit a mai technikai színvonal mellett legfeljebb még néhány külsős alkalmazottal együtt művelnek. Ez bizony nem sok ember a beharangozott 1000 autógyári munkáshoz képest. A kérdést azonban megfordítva is érdemes szemügyre venni: a 400 hektáron megtermelt áru mennyisége 2600 tonna búza. Egész Magyarország étkezési búzaigénye 1,1 millió tonna, vagyis egyetlen ember éves kenyérgabona-szükséglete durván 110 kg-ra tehető. Vagyis 400 hektáron potenciálisan 23 600 ember számára lehet előteremteni a mindennapi kenyeret."


Görögsaláta két tételben

Jegyzet - 2018-06-25

A képen látható két jégsalátát ugyanazon a napon vásároltam. A kicsit a Metró kínálta (34 dekás) 250 forintért, a nagyobbikat az Aldiban vettem, s a 94 dekásért 299 forintot kértek. Az első hazai termék, s a Metró - kormánybarát - üzletpolitikája szerint, ha van valamiből hazai, akkor nem importál. Az ALDI vevőcentrikusabb, s nem kell matematikai zseninek lenni, hogy kiszámoljuk: melyiket érdemes megvenni.

A két jégsaláta jelzi, mennyivel vagyunk lemaradva a világszinvonaltól. Az sem mellékes , hogy a hazai a Jászságból érkezett, a nagyobb meg több ezer kilométer utazott. Amúgy a kicsi hamar sárgul, levelei fonnyadnak.

Béremelés: újabb átverés 2018-ban

Jegyzet - 2018-01-02

Ismét a vállakozókkal fizetteti meg a kormány a béremelést. Miközben egyes politikusok sokat beszélnek a béremelés pozitív hatásairól, pusztán arról van szó, hogy valamelyest csökkent az állami elvonás. A minimálbér esetében már nem a 2017 ben beszedett havi 3941 forintot veszi el az állam a nettó béremelésen felül, hanem „csak" 3139 forintot.

A garantált bérminimum alkalmazásánál tavaly a 21 446 forintos nettó fizetésemelésen kívül még 11933 forintot kellett havonta és dolgozónként a jó helyzetben lévő költségvetésbe elutalni, idén az újabb, ezúttal 12 802 forintos kötelezően előírt nettó béremelésen túl még 6459 forintért tartja a markát minden hó 12-én az állam.

A következmények főleg a mikro- és kisvállakozások esetében borítékolhatóak. Vagy sikerül kitermelni a többletköltségeket az árak emelésével, (inflációs hatás) vagy ismét növekszik a feketegazdaság, rosszabb esetben pedig a jön majd a csőd, a végelszámolás, vagy a felszámolás.

A katás adózók profitálhatnak legtöbbet az alanyi adómentesség kiterjesztéséből

Jegyzet - 2017-11-24

Jövőre várhatóan tovább emelkedik az alanyi adómentesség árbevételi határa, aminek köszönhetően még több mikro- és kisvállalkozás állíthat ki áfamentes számlát, a legtöbbet a katás adózók profitálhatnak a változással.

A tervezett változás ugyan nem közvetlenül a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) szabályait érinti, hatása azonban mégis a katás adózási formát választók körében lesz a legerősebb - hívja fel a figyelmet Bacskó László, a Vállalkozók Fóruma online portál szakértője és a Bacskó Ügyvédi Iroda vezetője.

A szakértő közleményében ismerteti: az alanyi adómentes adózási forma legfontosabb ismérve, hogy az adózó áfamentesen állíthat ki számlát. Míg 2017 előtt 6 millió forintos árbevételig vehették igénybe a vállalkozások az alanyi adómentesség lehetőségét, addig 2017-től már 8 millióig, 2018. január elsejétől pedig 12 millió forintra nőhet az értékhatár, amennyiben a kormány deregulációs indítványának helyt ad az Európai Unió.

Bár a kata árbevételi plafonját 2017-ben 12 millió forintra emelte a törvényhozás, az elsősorban magánszemély ügyfélkörrel rendelkező katások részére a 8 millió forintos alanyi adómentes árbevételi határ maradt mértékadó. E felett az összeghatár felett 2017-ben még 27 százalék áfa terheli a szolgáltatási díjat. A tervezett változás bevezetése esetén azonban 2018-tól a kata és az alanyi adómentesség értékhatára egybe fog esni.

A mezőgazdászok dicsérete

Jegyzet - 2017-08-21

Aktuális helyzetjelentés az uniós és állami támogatással szubvencionált mezőgazdasági földjeinkről.

A 7 lépéses recept a következő.

1. Szerezz minél több földet.

2. Szántsd meg a meredek, terméketlen és belvizes részeit is, hogy minél többet termőföldként tarthasd nyilván.

3. Vesd be jó lazán – hogy olcsó legyen - valamilyen rossz minőségű hulladékmaggal.

4. Vedd fel a földalapú támogatást.

5. Hagyd magára őszig.

6. Miután beérett a parlagfű, forgasd be az egészet a földbe.