Oktatás

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 1252 találatból.

LMP: a kormány egyik kezével elvesz a pedagógusoktól, de a másikkal sem ad

Oktatás - 2023-04-24

- Az LMP szolidáris a pedagógusokkal, az ellenzéki párt szerint ugyanis kormány az egyik kezével elvesz tőlük, de a másikkal sem ad semmit - jelentette ki hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján Kanász-Nagy Máté frakcióvezető-helyettes.

A politikus sérelmezte, hogy a kabinet a tanárok béremelését illetően folyamatosan "az Európai Unióra mutogat", holott a megfelelő bérek biztosítása szerinte a magyar állam feladata, az uniónak ahhoz nincs köze.

Kijelentette: egy azonnali, 50 százalékos emelésre lenne szükség, amit minden évben egy infláció feletti növelésnek kellene követnie ahhoz, hogy a magyarországi tanárok bére elérje az osztrákokét, és vonzóvá váljon a pálya.

Szeptemberben kezdődik a debreceni BMW autógyár duális szakképzési programja

Oktatás - 2023-04-17

- Szeptemberben kezdődik a BMW Group Gyár Debrecen három éves duális szakképzési programja, amelyre három helyi technikumból száz tizedikes diákot választottak ki - jelentették az épülő gyár területén tartott sajtótájékoztatón hétfőn.

Közösen az Országh László-díj presztízsének növeléséért

Oktatás - 2023-04-05

Együttműködést kötött az Országh László-díj támogatására a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara és a Magyar Anglisztikai Társaság. Az erről szóló megállapodást kedden írta alá Keményfi Róbert dékán és a társaság elnöke, Séllei Nóra.

Országh László a Debreceni Egyetem (DE) és korábbi jogelőd intézményei meghatározó professzora volt, akinek életműve nem csupán a hazai anglisztikában, amerikanisztikában és nyelvtudományban ismert, hanem szótárszerkesztői munkássága miatt mindazok számára is, akik angolul tanultak.

Rektorhelyettes: egyre népszerűbb a Debreceni Egyetem

Oktatás - 2023-03-21

Egyre többen jelentkeznek a Debreceni Egyetemre (DE): a közelmúltban lezárult felvételi időszakban a tavalyihoz képest 34 százalékkal nőtt az első helyen ezt az intézményt megjelölők száma, jelentősen meghaladva a 27 százalékos országos átlagot - ismertette a DE oktatási rektorhelyettese kedden sajtótájékoztatón.Bartha Elek elmondta: 19 676-an jelentkeztek az egyetemre, közülük 11 351-en első helyen jelölték meg.

A legtöbben, 10 153-an ezúttal is az állami ösztöndíjas képzésekre szeretnének bejutni: 8087-en alapképzésre, 1610-es mesterképzésre, 1293-an osztatlan képzésre, 360-an pedig felsőfokú szakképzésre - részletezte a professzor, megjegyezve, hogy az elmúlt évek tapasztalatai szerint a jelentkezők 76-77 százaléka kerül be az egyetemre.

Maruzsa Zoltán: 22 ezer táblagépet kap a közoktatás

Oktatás - 2023-03-15

A népszámlálási biztosok által már nem használt táblagépeket kapják meg a közoktatási intézmények - jelentette be a Belügyminisztérium (BM) köznevelésért felelős államtitkára Budapesten.

KIM: további béremelésekre számíthatnak a szakképzésben dolgozók

Oktatás - 2023-03-06

Az idei kétlépcsős bérfejlesztés után további emelésben részesülhetnek a szakképzésben oktatók; a most megjelent, pedagógusokat érintő törvényjavaslat garanciát jelenthet a dolgozók számára a következő évek béremelésére is - tudatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) hétfőn.

2020 júliusában a kormány átlagosan 30 százalékkal emelte meg a szakképzésben dolgozók bérét, ezzel is ösztönözve a saját területükön kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakemberek oktatói tevékenységét.

Idén januártól még tovább nőtt a szakképzésben oktatók illetménye; a köznevelési intézményekhez hasonlóan béremelésben részesültek - tették hozzá.

A BGE bekerült az ENSZ által támogatott fenntarthatósági kezdeményezés legújabb programjába

Oktatás - 2023-01-30

- A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Magyarországról egyedüliként bekerült az ENSZ által támogatott fenntarthatósági kezdeményezés, a PRME (Principles for Responsible Management Education) legújabb programjába, egyben elnyerte a PRME Champion címet - közölte az intézmény hétfőn.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a kormány meghátrált, a szakszervezet csatlakozik a PDSZ által meghirdetett sztrájkhoz

Oktatás - 2023-01-13

Az éjszaka megjelent kormányrendelet azt sugallja, hogy a rendpárti belügyminisztert a polgári engedetlenkedő szentgotthárdi tanárok meghátrálásra kényszerítették. Ugyanis a tantestület nagy része, 29 pedagógus egységes kiállásával bebizonyította, hogy nem lehet egy egész tantestületet kirúgni az amúgy is nagy pedagógushiány közepette.

Adja vissza a kormány a tanszabadságot, mielőtt teljesítményértékelést vezet be!

Oktatás - 2023-01-04

Az MSZP szerint a modern, korszerű oktatás megteremtése érdekében – a béremelésen túl – szükséges a jelenlegi NAT hatályon kívül helyezése, a pedagógusok bürokratikus terheinek csökkentése, nagyobb szakmai önállóságuk biztosítása.

Pert nyert a PDSZ, vége lehet a tanári ingyenmunkának

Oktatás - 2022-12-06

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Facebook-oldalán óriási sikerként értékelte, precedensértékűnek nevezte az ítéletet, amely véget vet a rendszerszintű ingyenmunkának. A PDSZ ügyvivője, Nagy Erzsébet a Ne dolgozz ingyen! oldalán emlékeztet rá, a portált eredetileg éppen azért indították, hogy az állam fizesse ki a pedagógusok összes túlmunkáját, most pedig, a Fővárosi Ítélőtábla döntése után vége az automatikus helyettesítgetésnek, ingyen túlóráknak, grátisz osztálykirándulásoknak.

A jogerős ítélet után megszűnhet a visszaélések nagyobb része a túlórákkal a közoktatásban. Nagy Erzsébet hosszan ismerteti a jogszabályi hátteret, amelynek lényege, hogy a pedagógusnak elrendelhető munkavégzés – így az eseti helyettesítés – esetében is be kell tartani a Munka törvénykönyvének munkaidő-beosztásra, illetve munkaidő-nyilvántartására vonatkozó rendelkezéseit.

Az oktatás jövőjéért alkottak élőláncot diákok, tanárok és szülők

Oktatás - 2022-11-18

- Az oktatás fejlesztését, a pedagógusok megbecsülését követelve alkottak élőláncot diákok, tanárok, szülők Budapesten és vidéken péntek reggel az Egységes Diákfront és a Pala Mozgalom szervezésében.

Az országos tiltakozó akció részeként a fővárosban a Kossuth Lajos térről indulva alkottak élőláncot A demonstráció résztvevői a "Ki fog holnap tanítani?", "Szabad oktatást!", "Nincs pedagógus, nincs jövő." feliratú molinókat tartották a magasba. Sok résztvevő kezében az oktatás fejlesztéséért tartott demonstrációk jelképévé vált kockás inget mintázó zászló volt látható.

A tüntetők a "Szabad ország, szabad oktatás!", "Nincs tanár, nincs jövő!" és a "Fizessétek ki a tanárainkat!" rigmusokat skandálták.

Harmincéves a szociálpedagógus-képzés Hajdúböszörményben

Oktatás - 2022-10-14

Innováció a képzésben és a gyakorlatban címmel rendeztek nemzetközi konferenciát pénteken Hajdúböszörményben abból az alkalomból, hogy harmincéves a szociálpedagógus-képzés a Debreceni Egyetem (DE) gyermeknevelési és gyógypedagógiai karán.

Növényvédelmi drónpilótákat képeznek a Debreceni Egyetemen

Oktatás - 2022-10-13

- A precíziós mezőgazdaságban egyre meghatározóbb drónok alkalmazását segíti a Debreceni Egyetem (DE) mezőgazdaság-, élelmiszertudományi és környezetgazdálkodási karának új, gyakorlatorientált kurzusa: a növényvédelmi drónpilóták oktatása - közölte az egyetem sajtóközpontja csütörtökön

Négyezer-hatszáz honvéd kadét kezdte meg a tanévet

Oktatás - 2022-09-03

Négyezer-hatszáz honvéd kadét kezdte meg az idei tanévet - mondta a Magyar Honvédség parancsnoka a honvedelem.hu-nak adott, szombaton megjelent interjújában.

Ruszin-Szendi Romulusz az interjúban felidézte: a 2017-ben elindított Honvéd Kadét Program alapját a hazafias és honvédelmi nevelés adja, amelynek célja, hogy tudatosítsa a haza szeretetének és védelmének fontosságát, valamint hozzájáruljon a fiatalok felelős állampolgárrá neveléséhez.

Közzétették az országos kompetenciamérés adatait

Oktatás - 2022-06-13

Az Oktatási Hivatal honlapján elérhetők a 2021. évi országos kompetenciamérés iskolai és tanulói adatai - közölte a Belügyminisztérium hétfőn az MTI-vel.

A kompetenciamérés minden évben a 6., 8. és 10. évfolyam tanulóinak szövegértési és matematikai kompetenciáit vizsgálja. A mérésre járványügyi okokból egy év kihagyást követően, 2021 májusában került sor - emlékeztettek a közleményben.

Közölték: a nemzetközi tapasztalatok alapján várható volt, hogy a digitális munkarend bevezetése, a világjárvány negatív hatást fog gyakorolni a tanulók eredményeire, kérdéses legfeljebb az lehetett, hogy azok mely évfolyamokon milyen mértékben csökkennek.

A PSZ önálló oktatási minisztériumot, tanszabadságot és kiszámítható jövőt követel

Oktatás - 2022-04-26

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) önálló oktatási minisztériumot, tanszabadságot és kiszámítható jövőt követel.Az érdekképviselet azt közölte kedden, hogy mivel rövidesen összeül az új parlament, majd létrejön az új kormány is, még a minisztériumi struktúra kialakítása előtt szükségesnek tartja, hogy ismét felhívja a figyelmet az oktatás legsúlyosabb problémáira.

A PSZ egyik legfontosabb követelésének azt tartja, hogy önálló oktatási minisztérium jöjjön létre, amely a bölcsődétől a felsőoktatásig képviseli a nemzet jövőjét meghatározó stratégiai ágazatot a kormányon belül.

"Már régóta egyértelmű, hogy a sok területet magába olvasztó Emmi nem képes ellátni feladatát, az oktatásnak külön tárca kell, hozzáértő miniszterrel. A PSZ szükségesnek látja azt is, hogy a köznevelés és a szakképzés ismét egy tárcához kerüljön" - hangsúlyozták

A PDSZ nyílt levélben fordult Magyarország következő miniszterelnökéhez

Oktatás - 2022-04-26

- A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nyílt levélben fordult Magyarország következő miniszterelnökéhez, amelyben egyebek mellett önálló oktatási minisztérium létrehozását, jelentős béremelést és a munkaterhek csökkentését sürgetik.

A szakszervezet azt írta, "Tudomásunk szerint a választásokon győztes pártszövetség több tagja is nyilvánosan hangot adott annak a véleménynek, hogy valóban szükséges és nem tűr halasztást a pedagógusok helyzetének, életkörülményeinek javítása, beleértve az anyagi megbecsülést, a munkaterhek csökkentését, a független értelmiségi lét feltételeinek megteremtését".

Ellenzéki pártok: a kormány a megélhetési válság szélére taszította a pedagógusokat

Oktatás - 2022-03-16

Ellenzéki pártok szerint a kormány 12 év alatt nemcsak anyagilag és erkölcsileg alázta meg a pedagógusokat, hanem gyakorlatilag "a megélhetési válság szélére" taszította őket.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese egy szerdai, online sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a pedagógusoktól elvették az őket megillető fizetésemelést, az életpályájuk biztonságát, a szabadságukat, az autonómiájukat, és most el akarják venni a sztrájkjogot is.

A kormány megfélemlítéssel, politikai üzengetéssel, fenyegetéssel és fizetéselvonással próbálta meg elvenni a tanárok kedvét attól, hogy felhívják a figyelmet a magyar iskolákban uralkodó tarthatatlan állapotokra - jelentette ki a képviselő, aki az ellenzék nevében szolidaritását fejezte ki a sztrájkolóknak.

Azt ígérte, hogy ha az ellenzék alakíthat kormányt, akkor a következő ciklus alatt legalább ötven százalékkal emelik az ágazat béreit.

Egyeztetéseket kezdeményezett a PDSZ a kormánnyal a szakképzésben foglalkoztatottak érdekében

Oktatás - 2022-03-09

Egyeztetéseket kezdeményezett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a kormánnyal a szakképzésben foglalkoztatottakat érintő követelések teljesülése érdekében - derül ki a szervezet Orbán Viktor miniszterelnöknek küldött szerdai leveléből.


PSZ-PDSZ: a részadatok szerint több mint 20 ezer pedagógus vett részt a sztrájkban

Oktatás - 2022-01-31

Az eddig részadatok szerint több mint 20 ezer pedagógus vett részt a hétfői országos figyelmeztető pedagógussztrájkban, amely "a demokrácia ünnepe az oktatásban" - mondta a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke hétfőn Budapesten.