Ingatlan

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 223 találatból.

Duna House: visszaesést hozott az április az ingatlanpiacon

Ingatlan - 2023-05-03

- Átmeneti visszaesést okozott a húsvéti és tavaszi szünet időszaka a hazai ingatlanpiacon, áprilisban országosan 6787 lakóingatlan cserélt tulajdonost, ami ezerrel kevesebb az előző hónaphoz képest - közölte szerdán a Duna House-cégcsoport.

Ingatlan.com: megindult a használt lakások árának csökkenése

Ingatlan - 2023-04-27

- Tavaly az év utolsó negyedévében megindult a használt lakások árának csökkenése, a folyamat várhatóan idén is folytatódik - közölte az ingatlan.com csütörtökön.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a múlt év utolsó három hónapjában 2,6 százalékkal csökkent a használt lakások ára - ismertette elemzésében az ingatlanhirdetési portál.

A közlemény idézte Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki elmondta a várakozásoknak megfelelőek a friss adatok.A kínálati piacon már tavaly ősszel látni lehetett, hogy a múlt év utolsó negyedévében a használtlakás-árak szerény mértékben csökkenhetnek.

Ugyanakkor jelezte, a KSH által mért negyedéves szintű árcsökkenés ellenére éves összevetésben még csaknem 17 százalékos drágulásról volt szó 2022 végén. Fontos az is, hogy a hosszú távú adatok alapján, vagyis 2015-höz képest két és félszeresére nőtt a használt lakások ára.

KSH: enyhén növekvő lakásépítés, a fővárosban koncentrálódó építési engedélyek 2022-ben

Ingatlan - 2023-02-22

Tavaly 20 540 új lakás épült, 3,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 35 002 volt, 17 százalékkal több, mint 2021-ben - jelentette szerdán a Központi Statisztikai hivatal (KSH).

Budapesten 6610 lakást vettek használatba, 6,1 százalékkal kevesebbet, mint 2021-ben. Az új lakások száma a megyei jogú városokban enyhén növekedett (11 százalék), a többi városban csökkent (-3,9 százalék), a községekben pedig közel negyedével nőtt (24 százalék) az előző évhez képest.

Pest régióban a fővároshoz hasonló mértékben lett kevesebb a használatba vett lakások száma: a 3800 új lakás 7,8 százalékos csökkenést jelent

Tovább emelkedtek a lakásárak az EU-ban a tavalyi harmadik negyedévben

Ingatlan - 2023-01-10

- Az euróövezetben és az EU-ban folytatódott a lakásárak emelkedése éves bázison tavaly a harmadik negyedévben, de az előző negyedéveknél kissé mérsékeltebb ütemben - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.

Duna House: jelentős volt a befektetési céllal vásárlók aktivitása 2022-ben a fővárosi ingatlanpiacon

Ingatlan - 2023-01-04

A fővárosi ingatlanpiacon 2022-ben jelentős volt a befektetési céllal vásárlók aktivitása - közölte a Duna House saját adatai alapján szerdán. Június kivételével minden hónapban a vevők több mint 40 százalékát tették ki a befektetési céllal vásárlók, októberben a januári és decemberi 54 százalékos csúcsot is felülmúlták: 55 százalékos abszolút többségben voltak a budapesti ingatlanpiacon. A közleményben kitértek arra, hogy a vidéki ingatlanpiaci befektetők súlya nem annyira jelentős, átlagosan 25-33 százalék között mozgott 2022-ben.

Duna House: az ingatlanok 8 százaléka négyzetméterenként egymillió forintnál drágábban kelt el idén

Ingatlan - 2022-12-21

Az ingatlan-adásvételek majdnem 8 százalékánál a négyzetméterár ebben az évben meghaladta az 1 millió forintot, de a fővárosban ez az arány már 24 százalék volt.

Az ingatlanok közel 4 százalékáért fizettek az új tulajdonosok több mint 100 millió forintot, míg 26 százalékukat 20 millió forint alatt tudták megszerezni a vevők - derül ki a Duna House ingatlanközvetítő szerdán közzétett éves összefoglalójából.

KSH-ingatlan.com lakbérindex: kis mértékben emelkedtek a lakbérek novemberben

Ingatlan - 2022-12-15

A KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint novemberben a lakbérek országosan 0,8 százalékkal, a fővárosban 1 százalékkal nőttek egy hónap alatt.

Novemberben a fővároson kívüli régiók közül az Észak-Alföldön 3, Észak-Magyarországon 1,4 százalékkal nőttek a lakbérek, miközben Közép- és Nyugat-Dunántúlon stagnáltak, Dél-Magyarországon és Dél-Dunántúlon pedig 1,1, illetve 3 százalékkal maradtak el az októberi szinttől.

Duna House: a kisebb alapterületű lakások népszerűek

Ingatlan - 2022-12-14

Novemberben nyolcezer ingatlan cserélt gazdát országosan a Duna House becslése szerint, míg éves szinten több mint 118 ezer adásvétel történt eddig az ingatlanpiacon. Az év egészét nézve a társaság körülbelül 125-127 ezer ingatlanpiaci tranzakciót vár.

A közlemény szerint visszafogott kereslet mellett népszerűek a kisebb alapterületű lakások: novemberben például a főváros budai oldalán a tranzakciók 35-35 százalékát fedték le a 20-40 és a 40-60 négyzetméter közötti lakások, míg egy évvel korábban ezek aránya 3, illetve 27 százalék volt.

GKI: az ingatlanosok többsége szerint már nem emelkednek tovább a lakásárak

Ingatlan - 2022-12-06

) - Az ingatlanosok többsége a használt és az új építésű lakások árában is stagnálásra számít a GKI Gazdaságkutató Zrt. és a Masterplast közös novemberi felmérése szerint.

A fővárosi használt lakások csak a válaszadók 19 százaléka szerint drágulnak jövőre, 48 százalék az árak stagnálásra, 33 százalék pedig az árak jelképes, 1 százalék körüli mérséklődésére számít. A vidéki körzetekben erős többségbe kerültek a csökkenő árakra számítók: az összesített előrejelzés szerint nyugaton 4, keleten 6 százalék körüli árcsökkenés várható.

Takarék Index: csaknem 20 ezer milliárd forintba kerülne a magyar lakásállomány energetikai felújítása

Ingatlan - 2022-11-30

- A teljes magyar lakóingatlanállomány költségoptimalizált energetikai felújítása októberi árakon számolva 18-19 ezer milliárd forintba kerülne - derül ki a Takarék Indexből, a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank elemzéséből.

Ingatlanfejlesztők: 77,1 millió euróért kelt el a Váci úti Green Court Office

Ingatlan - 2022-11-29

A fővárosban a Váci úti irodafolyosó egyik emblematikus irodakomplexuma, a Green Court Office irodaház 77,1 millió euróért kelt el - közölték a tranzakcióban érintett felek kedden.

A közlemény szerint a francia SCPI Affinités Pierre ingatlanbefektetési társaság képviseletében a Groupama Gan REIM vásárolta meg a Codic Hungary és a Pesti Házak Kft. projekttársaságtól az irodaházat.

Duna House: az otthonfelújítási támogatások 41 százalékát energetikai korszerűsítésre fordítják

Ingatlan - 2022-11-21

Az otthonfelújítási támogatások 41 százalékát energetikai korszerűsítésre fordítják - közölte a Duna House hétfőn..

Az ingatlanközvetítő a jegybank adatait elemezve közleményében hozzátette, a legnagyobb arányban tetőcserére, és -felújításra nyújtottak be támogatási igényt, amelynek a napelemes rendszerek telepítésének előkészítésében is jelentős szerepe van.

Napelemre a támogatások 8 százalékát fordították, egyéb fűtési- és melegvíz-rendszer korszerűsítésre az igénylések 6 százaléka jutott, népszerű felújítási cél volt még a homlokzati hőszigetelés és külső nyílászárócsere is.

Ingatlanfejlesztők: egymilliárd euróra csökkenhet az idén a magyarországi ingatlanbefektetési piaci forgalom

Ingatlan - 2022-11-18

- A magyarországi ingatlanbefektetési piac forgalma a 2020-as, 1 milliárd eurós szintet érheti el az idén; elmarad a tavalyitól, és az is látszik, hogy a vártnál tovább tart majd a 2019-es rekordszint újbóli elérése - ismertette Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke a november 20-ikai, X. Ingatlanfejlesztés napja alkalmából készített pénteki közleményében.

A legnagyobb magyarországi ingatlanfejlesztőket tömörítő egyesület elnöke az összeállításban az ingatlanpiaci tanácsadó és befektető cég, a CBRE adatai alapján közölte, az első háromnegyedévben szűk 700 millió euró volt a befektetési forgalom, csaknem 17 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Mindez azt mutatja, hogy megtorpant az ingatlanbefektetési piac; a koronavírus-járvány után megindul látványos bővülési trendet megakasztotta az ukrajnai háború, az energiakrízis, a világszerte megugró infláció, a gazdasági teljesítmények visszaesése és a szigorodó monetáris kondíciók - sorolta.

Kínában az új lakások ára hét éve legnagyobb mértékben csökkentek októberben

Ingatlan - 2022-11-16

- Kínában az új lakások ára hét éve legnagyobb mértékben csökkent októberben, amikor már a hatodik egymást követő hónapban jegyeztek fel visszaesést. Az árcsökkenést a szakérők a koronavírus-járvány megfékezésére hozott szigorú kormányzati intézkedésekkel és az építőipar egészét sújtó problémákkal indokolták.

Duna House: októberben az ingatlan adásvételek száma éves és havi összevetésben is csökkent

Ingatlan - 2022-11-14

Az év eddigi leggyengébb hónapját zárta az ingatlanpiac októberben: a Duna House saját adatain alapuló becslése szerint 8326 ingatlan adásvétel történt, ami az előző hónaphoz képest 9 százalékos, tavaly októberhez viszonyítva pedig 28 százalékos csökkenés - közölte az ingatlanközvetítő hétfőn.

Az év végéig még biztosan elérhető minden eddigi otthonteremtési támogatás, de várhatóan ez sem tudja pótolni a változó gazdasági helyzet okozta keresletcsökkenést a cég szerint. A hitelkamatok drágulása és az energiaválság keltette bizonytalanság miatt így egy gyengébb utolsó negyedévre számít a Duna House.

Ugyanakkor jelezték, hogy az országosan egyre szűkülő vásárlói jelenlétet a befektetői aktivitás fokozódása ellensúlyozza. Példaként említették, hogy Budapesten az októberi tranzakciók 55 százalékát, vidéken 31 százalékát a befektetői motiváció generálta. A fővárosi és a vidéki befektetők is átlagosan 60 négyzetméteres ingatlanokra szerződtek, azonban míg a fővárosiak a befektetési célú vásárlásaikra átlagosan 55 millió forintot, addig a vidékiek átlagosan 23,4 millió forintot fordítottak

Visszaeshet az ingatlanpiaci forgalom idén a második félévben

Ingatlan - 2022-11-10

Az ingatlanpiacon visszaeshet a forgalom és megállhat az árak növekedése idén a második félévben - közölte az OTP Ingatlanpont ingatlanközvetítő csütörtökön.

Az ingatlanközvetítő elemzésében az Eurostat legutóbbi lakásforgalmi statisztikáját, valamint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2022 második negyedévre vonatkozó lakásárindexeit vette alapul.

Az Eurostat néhány hete megjelent jelentése szerint 2022-ben már nem Magyarországon emelkedtek leggyorsabban a lakásárak. Idén a második negyedévében ezen a téren lehagyta Magyarországot Szlovákia, Litvánia, Lettország és Észtország is.

A KSH legfrissebb statisztikája alapján idén április és június között még rekordnak számító - éves összevetésben 24 százalékos - áremelkedés történt, ezzel az inflációval korrigált reálértéken nézve vélhetően csúcsra is ért a hazai lakáspiac. Ugyanis a KSH lakásárindexéből az is kitűnik, hogy a drágulás ütemét tekintve az idei második negyedév már gyengébb volt, mint az első. A használt lakásoknál az árnövekedés a január-márciusi 8,9 százalékról 6,3 százalékra, az újépítésűeknél pedig 6,6 százalékról 3,3 százalékra lassult.

Otthon Centrum: a megyei jogú városokban -legnagyobb mértékben Debrecenben- emelkedett a használt lakások átlagos négyzetméterára

Ingatlan - 2022-10-25

Minden ingatlantípusban (tégla, - panel,- családi ház) jelentősen nőtt a használt lakások átlagos négyzetméterára az év első kilenc hónapjában, 2021 hasonló időszakához képest - közölte az Otthon Centrum kedden.

Az ingatlanközvetítő hálózat szerint a vidéki városokban a használt téglalakások négyzetméterára elérte az 524 ezer forintot idén január és szeptember között. A legmagasabb fajlagos árat Debrecenben mérték 713 ezer forinttal, a második helyen Győr szerepel, ahol 658 ezer forint az ingatlanok négyzetméterára, míg a harmadik Székesfehérvár, 642 ezer forinttal. A legtöbb megyei jogú városban 400-500 ezer forint között alakult a négyzetméterár átlagértéke.

A közlemény idézte Soóki-Tóth Gábort, az Otthon Centrum elemzési vezetőjét, aki elmondta, ezek az árak 35 százalékkal magasabbak az egy évvel korábbi értéknél. Debrecenben 36, Győrben pedig 32 százalékkal nőtt a használt téglalakások négyzetméterára.

Duna House: az ingatlan adásvételek száma jelentősen csökkent szeptemberben

Ingatlan - 2022-10-03

Budapest, 2022. október 3., hétfő (MTI) - A Duna House saját adatain alapuló becslése szerint szeptemberben országosan 9200 ingatlan adásvétel történt, ez 6 százalékos elmaradás augusztushoz és 22 százalékos visszaesés az előző év azonos időszakához képest - közölte az ingatlanközvetítő hétfőn.

Így a harmadik negyedévben 28 ezer ingatlan cserélt gazdát, ami 19 százalékkal marad el a 2021 hasonló időszakában mért értéktől.

Cordia: a budapesti új lakások négyzetméterára átlépte az 1,4 millió forintot szeptember végére

Ingatlan - 2022-10-14

- A Budapesten eladásra kínált új lakások átlagos négyzetméterára elérte az 1 millió 430 ezer forintot, ami éves összevetésben 32 százalékos emelkedés, az előző negyedévhez képest pedig 6 százalékos növekedés - közölte a Cordia pénteken.

A lakóingatlan-fejlesztő vállalat a négylakásosnál nagyobb, fővárosi projekteket vizsgálta.Budán a fajlagos ár átlagosan meghaladta az 1 millió 660 ezer forintot, Pesten pedig elérte az 1 millió 300 ezer forintot szeptember végére.

Kiemelték, hogy az eladó lakások kínálata a második negyedévhez hasonló ütemben, 10 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben. Ezáltal szeptember végén több mint 5200 újépítésű lakásból választhattak a vevők. A negyedéves növekedés ellenére ez továbbra is elmarad a 2017 és 2021 közti időszak átlagosan 7000 lakás körüli kínálatától.

Jöhet a pánik a társasházban lakóknál

Ingatlan - 2022-09-25

Mintegy 600 milliárd forintos, állami részvételű, részben lakossági önerős támogatási programra lenne szükség ahhoz, hogy a reménytelen helyzetű társasházak is esélyt kapjanak a rezsicsökkentésre. Ennek híján a nemzeti lakásvagyon gyorsan és erősen leértékelődik - mondta a Világgazdaságnak Gyárfás Róbert, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) új elnöke.

Magas hitelkamatok, kiszámíthatatlan árú építőanyagok, nyugat-európai szintű munkadíjak, a kivitelező szakemberek hiánya, korlátozott, illetve nagyon eltérő nagyságú tulajdonosi források, az állami és önkormányzati támogatások hiánya közepette kellene gyorsan és hatékonyan nekilátni a társasházak energetikai felújításának. Az 1,2 millió társasházi háztartás közös problémája az osztatlan közös területek felújítása, a villany- és vízvezetékek, a csatorna, a padlás, a födém és a fűtési rendszer korszerűsítése - részletezi a szakember.