Archívum

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 60522 találatból.

Uniós biztos: továbbra is fennáll az európai értékek szisztematikus megsértésének veszélye Magyarországon

EU - 2023-05-30

Az Európai Unió egyik legerősebb eszközére, a hetes cikk szerinti eljárás folytatására azért van szükség, mert Magyarországon továbbra is fennáll az európai értékek szisztematikus megsértésének veszélye - jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja kedden Brüsszelben.

Vera Jourová, a tagállamok általános uniós ügyekért felelős minisztereinek tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az eljárás mindaddig nem áll le, amíg az aggodalmakat kiváltó problémák fennállnak, ameddig az Európai Bizottság által megkövetelt eredményeket Magyarország nem teljesítette. Az aggodalmak pedig továbbra is fennállnak Magyarország esetében - húzta alá.

Az eljárás akkor fejeződhet be, ha a problémákat megoldották, illetve ha biztosított, hogy a továbbiakban nem áll fenn az EU alapértékei szisztematikus megsértésének veszélye. "Egyelőre azonban még nem tartunk itt" - tette hozzá.

Az EU csaknem megkettőzte a Moldovának szánt uniós pénzügyi támogatás összegét

EU - 2023-05-30

- Az Európai Unió Tanácsa csaknem megkettőzte, 295 millió euróra (mintegy 112 milliárd forint) emelte a Moldovának szánt, egy évvel ezelőtt jóváhagyott makroszintű pénzügyi támogatás összegét - tájékoztatott az uniós tanács kedden.

Költségvetés - LMP: fenntarthatóbbá kell tenni az ország működését

Ajánljuk - 2023-05-30

Az LMP szerint a 2024-es költségvetéssel az ország működését fenntarthatóbb irányba kellene elmozdítani, nemcsak gazdasági, hanem ökológiai és társadalmi szempontból is.

Momentum: az uniós források kifizetésének legyen feltétele a magyar oktatási reform is!

Vélemény - 2023-05-30

A Momentum azt szorgalmazza, hogy az európai uniós források Magyarországnak történő kifizetésének legyen feltétele az átfogó oktatási reform is.

Donáth Anna, az ellenzéki párt európai parlamenti képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be: arra fogja kérni az Európai Bizottságot, hogy emelje be az európai pénzek folyósításának feltételei közé a magyar oktatás átfogó reformját.

"Arra fogom kérni az Európai Bizottságot, hogy vonassa vissza a státusztörvényt a kormánnyal, írjon elő azonnali 50 százalékos pedagógus-béremelést, és ne csak ajánlásokat fogalmazzanak meg, hanem az ajánlás maga legyen az átfogó reform" - mondta, majd kijelentette: most kell közösen, a tanárokat és diákokat meghallva irányt változtatni, "a nemzet jövője a tét

Közös teherautógyártó céget hoznak létre a Daimler Truck japán és Toyota leányvállalatai

Gazdaság - 2023-05-30

- A Daimler Truck Holding érdekeltségébe tartozó két japán leányvállalat és a Toyota száz százalékos tulajdonában lévő Hino Motors teherautógyártó kedden megállapodott arról, hogy közös holding alá szervezik a haszongépjármű-gyártást Japánban, és a létrejövő új céget a tokiói értéktőzsdére is bevezetik - jelentették be kedden.

Költségvetés - OGY - Varga Mihály: benyújtották a 2024-es védelmi költségvetést a parlamentnek

Fontos - 2023-05-30

Benyújtották a parlamentnek a 2024-es költségvetési törvényjavaslatot, amely a védelem költségvetése lesz - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Budapesten az Országházban.

Kiemelte: háborús időkben olyan költségvetésre van szükség, amely garantálja hazánk biztonságát, megvédi a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést. Ezért a jövő évi büdzsé fókuszában a rezsivédelem és a honvédelem megerősítése áll.

Intézményvezetőket váltott le a költségvetési bevételek mértékével elégedetlen román kormányfő

Külföld - 2023-05-30

- Menesztette az országos vámhatóság vezetőjét, és tudomásul vette az adóhatóság (ANAF), valamint az ásványkincsek országos ügynöksége (ANMR) vezetőjének lemondását Romániában a költségvetési bevételek mértékével elégedetlen Nicolae Ciuca miniszterelnök - közölte az Agerpres hírügynökség.

Támogatásból fejlesztett a csomagolástechnikával foglalkozó RotaPack Zrt.

Befektetés - 2023-05-30

Fejlesztette csomagolástechnológiáját több mint 400 millió forint támogatás segítségével a RotaPack Zrt. a folyamatosan növekvő vásárlói igények kielégítése érdekében - közölte a társaság.

A DK pert indít az orosz gázszerződés nyilvánosságra hozataláért

- A Demokratikus Koalíció pert indít, hogy kiderüljön, pontosan mennyiért "kapjuk Európa legdrágább gázát az oroszoktól" - jelentette be keddi online sajtótájékoztatóján a DK ügyvezető alelnöke.

Molnár Csaba úgy fogalmazott: Vlagyimir Putyin orosz elnök "csúnyán átverte" Orbán Viktor miniszterelnököt, amikor az állította egy közös moszkvai sajtótájékoztatójukon, hogy a magyarok a piaci ár ötödéért kapják majd az orosz gázt.

Uniós biztos: tapasztaltunk javulást, de továbbra is aggodalomra ad okot a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzete

EU - 2023-05-30

Tapasztaltunk némi javulást, de továbbra is aggodalomra ad okot a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzete - nyilatkozta Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos kedd reggel Brüsszelben, az EU-tagállamok uniós ügyekért felelős minisztereinek tanácskozására érkezve.

A biztos elmondta, hogy a keddi tanácskozások, a többi között Lengyelországot és Magyarországot érintő jogállamisági eljárásról lesz vita. Mint mondta, "mindkét tagállamban folytak megbeszélések az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban, és nyílt lehetőség új jogszabályok létrehozására, azonban Magyarországon további problémákba ütközik a korrupció elleni küzdelem, az akadémiai szabadság és más kérdések, ahogyan Lengyelországban sem lehet valódi előrelépést tapasztalni az igazságszolgáltatás függetlenségét illetően."

Reynders kiemelte, hogy különösen nyugtalanító, hogy Lengyelországban, olyan bizottságot hoztak létre, amely mindenféle bírósági felülvizsgálat nélkül, megakadályozhatja, hogy egyes magánszemélyeket közhivatalba válasszanak. "Az Európai Bizottság elemezni fogja a kapcsolódó jogszabályokat, és nem fog habozni, hogy intézkedéseket helyezzen kilátásba" - húzta

Hosszú szünet után folytatódik a gravitációs hullámok megfigyelése

Tudomány - 2023-05-30

Elindult a LIGO-Virgo-KAGRA Kollaboráció új megfigyelési időszaka, amely korszerűsített műszerekkel, új és még pontosabb hullámmodellekkel és fejlettebb adatelemzési módszerekkel zajlik majd - közölte az ELTE.

A kutatók a két amerikai LIGO, az európai Virgo és a japán KAGRA obszervatóriumok hálózatát használják a gravitációs hullámok, vagyis a téridőben keletkező fodrozódások keresésére, amelyeket összeolvadó fekete lyukak és más extrém kozmikus események hoznak létre.

Nyugodt a helyzet Észak-Koszovóban a hétfői összecsapások után

...kontra - 2023-05-30

Nyugodtan telt az éjszaka Észak-Koszovóban.

Az egy nappal korábbi összeütközések helyszíneit azonban továbbra is a helyi rendőrség és a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erői (KFOR) védik.

A NATO elítéli a KFOR-csapatok elleni támadásokat Észak-Koszovóban

Pro... - 2023-05-30

- A NATO vasárnap este kiadott sajtóközleményében elítélte a parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR katonái ellen elkövetett provokálatlan támadásokat Észak-Koszovóban, amely során több katona megsebesült.

A múlt pénteken kezdődött zavargások során a koszovói rendőrség és a KFOR csapatai a helyi szerbekkel csaptak össze.

Vádat emeltek két férfi ellen, akik drogot készítettek egy kőbányai lakásban

Jogtudor - 2023-05-30

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt két kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó férfival szemben, akik nagykereskedelmi mennyiségű amfetamint állítottak elő egy X. kerületi lakásban.

Moszkvai polgármester: dróntámadás érte a várost

Moszkvában több épület kisebb károkat szenvedett dróntámadás következtében - közölte kedd reggel Szergej Szobjanyin polgármester a Telegram-csatornáján.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az orosz főváros ellen Kijev által indított "terrortámadást" nyolc repülőgépszerű drónnal hajtották végre. Ezek közül hármat rádióelektronikai eszközökkel földre szállítottak, ötöt pedig Pancir-SZ típusú légvédelmi rakétarendszerrel lőttek le Moszkva megyében.

Romániában a kormány újabb ígérete ellenére jövő héten is folytatódik a pedagógusok sztrájkja

Olvastuk - 2023-05-28

- Romániában jövő héten is folytatódik az oktatásban dolgozók tiltakozása.

Bár a bukaresti kormány vasárnap újabb bérpótlékokra tett ígéretet, a tanügyi szakszervezetek nem fogadják el az újabb ajánlatot - jelentette be Marius Nistor szakszervezeti vezető.

Az egyik legnagyobb romániai tanügyi szakszervezeti szövetség vezetője a News.ro hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: a vasárnapi bejelentés nem jelent lényegi változást a korábbi ajánlatokhoz képest, amelyeket már visszautasítottak a szakszervezetek.

Kifejtette: jövő héten is folytatódik a sztrájk, és kedden a Bukarestbe tervezett nagyszabású tiltakozóakciót is megtartják, melyre húszezer pedagógust várnak, illetve más városokban is lesznek megmozdulások

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány.

A vasárnapi brit sajtó által idézett kormányzati források hangsúlyozták, hogy nincsenek tervek kötelező érvényű árplafon bevezetésére.

A The Daily Telegraph című konzervatív brit napilapnak a londoni pénzügyminisztérium egy illetékese elmondta: az élelmiszerek árinflációja a kormány által korábban vártnál sokkal makacsabb, és nehéz letörni

Június 24-én rendezik meg a Múzeumok éjszakáját

Ajánljuk - 2023-05-28

Június 24-én, szombaton rendezik meg a Múzeumok éjszakáját, amelynek kiemelt helyszíne az idén Veszprém lesz.

Az ország legnagyobb kulturális rendezvényét, a Múzeumok éjszakáját minden évben a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvégén, az idén június 24-én, szombaton rendezik meg.

A tavalyihoz hasonlóan idén is több száz helyszínen több ezer programmal készülnek a múzeumok és kiállítóterek. Koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket

Apostoli nuncius: a vallásszabadság a legalapvetőbb emberi szabadságjog

Vélemény - 2023-05-28

A vallásszabadság a legalapvetőbb emberi szabadságjog, hiszen az ember legbensőjét érinti,

Ezt mondta Michael Wallace Banach apostoli nuncius a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Michael Wallace Banach a kereszténység európai helyzetéről szólva emlékeztetett: az elmúlt években megszaporodtak és állandóan emelkednek a keresztények elleni gyűlöletbűncselekmények. Ennek okát a nuncius a szekularizálódásban és az igazságtól való félelemben látja.

Helyhatósági választásokat tartanak Spanyolországban

...kontra - 2023-05-28

- Helyhatósági választásokat tartanak ma Spanyolországban, ahol több mint nyolcezer település, továbbá tizenkét tartomány vezetéséről dönt mintegy 35,5 millió szavazásra jogosult.

A szavazóhelyiségek reggel kilenc órakor nyitnak, a választók este nyolc óráig adhatják le voksaikat.

Választási felmérést utoljára hétfőn hozhattak nyilvánosságra, ennek alapján szoros eredményekre lehet számítani az országot koalícióban kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt (PP) között.

A mostani szavazásban érintett 12 tartomány közül tízben jelenleg a PSOE, kettőben a PP kormányoz. A közvélemény-kutatások szinte biztosra veszik, hogy a PP megtartja Murcia és Madrid régiókat, de akár további négy-hat tartományban is fordíthat. Az abszolút többség, és így az önálló kormányzás megszerzését viszont nem valószínűsítik a felmérések függetlenül attól, hogy végül ki győz egy-egy térségben.