Archívum

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 58745 találatból.

A gyermekkori vesebetegségekről tanácskoznak Debrecenben

Egészségügy - 2022-10-06

A gyermekkori krónikus vesebetegségek kezelésének, a gyermekurológia diagnosztikai és terápiás lehetőségeinek, valamint a vesetranszplantációs kutatásoknak a legfrissebb eredményeit tekintik át a szakemberek a Magyar Gyermeknephrológiai Egyesület csütörtökön kezdődött kétnapos kongresszusán Debrecenben - közölték a szervezők.

Az Alteo üzemelteti a BorsodChem erőművét

Befektetés - 2022-10-06

Az Alteo Nyrt. nyerte a BC Power beruházásában megvalósuló gázturbinás erőmű üzemeltetési és karbantartási feladatait, erről az energiaszolgáltató 14 évre írt alá szerződést a BorsodChem Zrt.-vel - közölte az Alteo a tőzsde honlapján csütörtökön.

Annie Ernaux francia író kapja az irodalmi Nobel-díjat

Kultúra - 2022-10-06

Annie Ernaux francia írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

Az indoklás szerint az elismerést azért a bátorságért és klinikai éleslátásért ítélték neki, amellyel felfedi az egyéni emlékezet gyökereit, elidegenedését és kollektív korlátait.
Annie Ernaux állhatatosan és különböző nézőpontokból vizsgálja a nemek, nyelvek és társadalmi osztályok szempontjából erős egyenlőtlenségek jellemezte életet - hangsúlyozta a szerzőt bemutatva Anders Olsson, a Nobel-bizottság elnöke.
Annie Ernaux-t, aki az első francia nő az irodalmi Nobel-díjasok sorában, a hivatalos bejelentésig nem sikerült telefonon utolérni. Később a svéd SVT televíziónak azt mondta, hogy nagyon meglepte a díj, sosem gondolta volna, hogy megkapja. Az őt elérő újságírótól egyenesen azt kérdezte: "biztos benne?".
Mint hozzátette, nagy megtiszteltetés a díj, ugyanakkor nagy felelősség is pontosan és igazsággal tanúskodni a világgal kapcsolatban.
Az írás politikai tett, amely felnyitja a szemünket a társadalmi igazságtalanságokra - idézte a Reuters hírügynökség egy korábbi nyilatkozatát.
Klasszikus, jellegzetes stílusa ellenére Annie Ernaux inkább "önmaga etnográfusának" tartja magát, mint regényírónak. Gyakran hivatkozik Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában című művére, de sokat elárul róla, hogy szociológusok, köztük Pierre Bourdieu is nagy hatással voltak rá - írta a Svéd Akadémia.

Egy holland bíróság a menekültközpontok körülményeinek javítására kötelezte az államot

Egy holland bíróság arra kötelezte az államot, hogy tegyen lépéseket a menedékkérők elhelyezésének javítására, különösen a Ter Apel-i regisztrációs központban, ahol elfogadhatatlan körülmények uralkodnak - írta csütörtökön a Dutchnews hírportál.

Csütörtöktől csaknem 140 étterem várja fix árú menüsorral a vendégeket

Programajánló - 2022-10-06

Csütörtöktől országszerte mintegy 140 étterem várja háromfogásos, fix árú menüsorral a vendégeket az Országos Étterem Hét elnevezésű program keretében október 16-ig.

A vendéglátóhelyek három árkategóriában kínálják a speciálisan erre az alkalomra összeállított, háromfogásos menüket a vendégeknek - közölte az eseményt szervező DiningCity.

Mesterséges intelligenciával találtak amiloidokat az ELTE kutatói

Tudomány - 2022-10-06

Több ezer amiloidmintát találtak az ELTE kutatói az egyetemen létrehozott algoritmus és szerver, a Budapest Amiloid Prediktor segítségével. Az amiloidok kóros fehérjék, felismerésük súlyos betegségek megelőzésében és gyógyításában játszhat fontos szerepet.

A sejtek belsejében az élet alapjául szolgáló fehérjék oldott formában vannak jelen. Oldhatóságuk térbeli szerkezetükkel van kapcsolatban: ha a térszerkezet megváltozik, a fehérje félretekeredik és oldhatósága is leromlik. Ilyen térszerkezeti változás a fehérje amiloiddá alakulása, ami indikátora vagy oka lehet olyan betegségek kialakulásának, mint az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór vagy a Huntington-betegség, illetve a különböző, esetenként öröklődő amiloidózisok - olvasható az ELTE csütörtöki közleményében.

Az EU elfogadta az Oroszországgal szembeni legújabb szankciócsomagot

...kontra - 2022-10-06

Az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács csütörtökön új szankciócsomagot fogadott el Oroszországgal szemben, válaszul a kelet-ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon megye illegális annektálására - közölte a brüsszeli testület.

A tanácsi sajtóközlemény szerint az új csomag lefekteti az olajár felső határának unión belüli bevezetéséhez szükséges jogi keret alapját is. Az tengeren szállított orosz nyersolaj behozatalára vonatkozó uniós tilalom teljes mértékben megmarad, az árplafon bevezetése után az intézkedés lehetővé teszi az orosz olaj exportját az unión kívüli országoknak is. Ennek feltétele, hogy az exportált olaj ára az előre meghatározott felső határ alatt marad.

Ez hozzá fog járulni Oroszország bevételeinek további csökkentéséhez, miközben a folyamatos ellátás révén stabilan tartja a globális energiapiacokat. Segíteni fog továbbá az infláció kezelésében és az energiaköltségek stabilizálásban" - áll a tanácsi sajtóközleményben.
Ami a kereskedelmet illeti, az EU meghosszabbítja az Oroszországból származó acéltermékekre vonatkozó behozatali tilalmat. További importkorlátozások vonatkoznak a cellulózra és a papírra, a cigarettára, a műanyagokra és a kozmetikumokra, valamint az ékszeriparban használt elemekre, például drágakövekre és nemesfémekre, amelyek összességében jelentős bevételt jelentenek Oroszországnak.

EU-csúcs - Borrell: a prágai csúcstalálkozó jelzés Oroszországnak

Pro... - 2022-10-06

Európa a prágai találkozóval jelzést kíván küldeni Oroszországnak - jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön Prágában, ahol délután megkezdődik az Európai Politikai Közösség első találkozója, pénteken pedig az Európai Unió 27 tagállamának állam- és kormányfői tartanak informális tanácskozást.

Josep Borrell szerint a cél Moszkva további elszigetelése Ukrajna megtámadása miatt, amihez az EU szerdán bejelentett, nyolcadik szankciós csomagja is hozzájárul. Nyilvánvaló, hogy a korlátozások hatása nem egyik napról a másikra fog megmutatkozni - jegyezte meg az uniós diplomácia irányítója.

Fehér cápákra vadászó kardszárnyú delfinekről készültek különleges felvételek

Ajánljuk - 2022-10-06

Soha nem látott részletességű felvételek készültek egy csapat kardszárnyú delfinről, amint egy órán keresztül üldöznek, majd megölnek több fehér cápát a dél-afrikai partok közelében.


DK: az EP azt javasolja rezsiügyben a tagállamoknak, amit az árnyékkormány tenne Magyarországon

Vélemény - 2022-10-06

Az Európai Parlament azt javasolja a tagállamoknak rezsiügyben, amit a Demokratikus Koalíció (DK) árnyékkormánya tenne Magyarországon - jelentette ki csütörtöki, online sajtótájékoztatóján a párt ügyvezető alelnöke.

Molnár Csaba azt mondta, hogy a többi tagállamban messze nem akkora a baj, mint Magyarországon, de Európa a "magyarnál sokkal kevésé emelkedő rezsiköltségekkel szemben is" védeni akarja a polgárait.
Az EP-képviselő emlékeztetett, hogy a DK korábban egy rezsimoratórium bevezetését kezdeményezte.

Hitelminősítés - Negatívra rontotta Nagy-Britannia államadós-osztályzatának kilátását a Fitch Ratings

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Nagy-Britannia "AA mínusz" államadós-osztályzatának kilátását a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ezzel egy időben megerősítette a brit besorolásokat.

Összesen 6 millió forintot gyűjtöttek a Szuperkoncerten a hátrányos helyzetű gyermekeknek

Olvastuk - 2022-10-06

A tavalyinál nagyobb összeg, mintegy 6 millió forint folyt be a múlt hétvégi Szuperkoncerten értékesített szerencsejátékokból, az összeget a Szerencsejáték Zrt. az Ökumenikus Segélyszervezetnek ajánlotta fel.

Aradi vértanúk - Felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót az Országház előtt

Ajánljuk - 2022-10-06

Katonai tiszteletadás mellett, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka jelenlétében ünnepélyesen felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót az aradi vértanúk emléknapján, csütörtök reggel az Országház előtti Kossuth Lajos téren.

Több mint másfél milliárd forint adót csalt el egy biztonsági őröket foglalkoztató szervezet

Jogtudor - 2022-10-06

Több mint másfél milliárd forint adót csal el egy biztonsági őröket foglalkoztató bűnszervezet, amely a gyanú szerint "számlagyárként" is működött - közölte a NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.A hivatal nyomozói tizennyolc embert fogtak el és hallgattak ki gyanúsítottként az ügyben, közülük hatot őrizetbe vettek, akik letartóztatását a Szombathelyi Járásbíróság elrendelte.
A közleményben azt írták: a jól szervezett bűnözői kör cégei őrzését látszólag alvállalkozókon keresztül intézte, a tetemes őrzési költségekkel pedig fizetendő áfáját csökkentette jogosulatlanul.

Koronavírus - A fertőzöttek száma közel 619,7 millió, a halálos áldozatoké 6,552 millió

Fontos - 2022-10-06

Világszerte 619 797 435 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 552 264 - derül ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adataiból.

Több szakszervezet szolidáris a PDSZ országos sztrájkjával

Belföld - 2022-10-05

Szolidaritását fejezte ki több szakszervezet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos sztrájkjával, valamint a tanárokat és az őket segítők követeléseivel a Bajza Utcai Általános Iskola előtt szerda délben.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke (MKKSZ) azt mondta: szolidárisak az elbocsátott tanárokkal. Felszólította az érintett pedagógusok munkáltatóit, hogy helyezzék vissza őket a munkájukba.
Kiállnak a közszolgálat július 1-jei, visszamenőleges hatályú, 20 százalékos, az inflációt ellentételező keresetnöveléséért, a megváltoztatott munkavédelmi és munkaegészségügyi szabályok ellen, elutasítják a 18 fokban meghatározott munkahelyi hőmérsékletet az ülőmunkát végzőknél - mondta.
Boros Péterné közölte: tisztességes megélhetést biztosító béreket, a munkabékét biztosító, egyenrangú partnerek tárgyalását lehetővé tevő, a dolgozói akarat kikényszerítésére alkalmas sztrájkjogot követelnek.
A pedagógusok polgári engedetlenségét a Orbán Viktor kormányfő és a Fidesz 2007-es kordonbontásához hasonlította, és úgy fogalmazott: a tanárok "is éltek emberi jogukkal, vállalták, hogy ezért nem kapnak fizetést, jelezték, hogy elégedetlenek a helyzetükkel, azért tették, hogy hivatásukért élhessenek és taníthassanak".
Elegünk van abból, hogy lekezelik a közszolgálat dolgozóit, hogy nincs egyeztetés a munka- és életkörülményekről, nincsenek bértárgyalások - mondta. Hozzátette: azt várják a kormányzattól, hogy emberként, ne pedig "megtakarítási egységként" kezelje a közszolgálati munkavállalókat, akiken spórolhat a béreken, a szabadságon, a fűtésen

A gyógyszerfejlesztés új kémiai módszereinek kidolgozásáért három tudós kapja a kémiai Nobel-díjat

Tudomány - 2022-10-05

A gyógyszerfejlesztés új kémiai módszereinek kidolgozásáért három tudós, Carolyn R. Bertozzi amerikai, Morten Meldal dán és K. Barry Sharpless amerikai vegyész kapja az idei kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia szerdai stockholmi bejelentése szerint.

Az elismerést az úgynevezett klikk-kémia és a bioortogonális kémia kifejlesztéséért ítélték a tudósoknak. Mint a díj nyerteseit méltató beszédben elhangzott, a 2022-es kémiai Nobel-díj fő témája az, hogyan könnyíthetők meg a nehéz folyamatok.
A kaliforniai Scripps Kutatóintézet tudósa, K. Barry Sharpless és a Koppenhágai Egyetem vegyésze, Morten Meldal a kémia új, funkcionális formája, a klikk-kémia alapjait tette le, amelyben a molekuláris építőelemek gyorsan és hatékonyan épülnek össze, az amerikai Stanford Egyetem kutatója, Carolyn R. Bertozzi pedig elkezdte a klikk-kémia élő szervezetekben való alkalmazását - olvasható a Nobel-díj honlapján.
A kémikusok régóta törekszenek arra, hogy egyre bonyolultabb molekulákat építsenek. A gyógyszerészeti kutatások során ez gyakran járt azzal, hogy gyógyászati tulajdonságokkal rendelkező természetes molekulákat állítottak mesterségesen elő. Ez sok csodálatos molekuláris építményt eredményezett, ám elkészítésük általában rengeteg időt és pénzt vett igénybe.
"Az idei kémiai Nobel-díj arról szól, hogy ne bonyolítsuk agyon a dolgokat, ehelyett dolgozzunk azzal, ami könnyű és egyszerű. A funkcionális molekulákat akár egyszerűen is meg lehet építeni" - mutatott rá Johan Aqvist, a kémiai Nobel-bizottság elnöke

Fischer Iván: a közönségtől kaptuk a rangos díjat

Az év zenekara díjat a nemzetközi közönségtől kaptuk, és ennél nincs fontosabb. Erről Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) zeneigazgatója szerdán egy online sajtóbeszélgetésen.

Ukrajnai háború - Brit katonai hírszerzés: az ukrán tüzérség az orosz hadsereg kulcsfontosságú utánpótlási útvonalát is eléri

Vélemény - 2022-10-05

Az ukrán támadó hadműveletek az északkeleti és a déli frontokon is eredményesen folytatódnak, és az ukrán tüzérség már az orosz hadsereg egyik kulcsfontosságú utánpótlási útvonalát is eléri - áll a brit katonai hírszerzés szerdán ismertetett friss helyzetértékelésében.

Az AutoWallis és partnere lesz októbertől a Renault importőre Magyarországon

Pénzügyek - 2022-10-05

Lezárult a Renault Hungária felvásárlása, melynek során az AutoWallis és a Salvador Caetano csoport által alapított vállalat tulajdonába került a Renault, a Dacia és az Alpine márkák kizárólagos magyar importőri joga - közölte az AutoWallis szerdán.