EU

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 2457 találatból.

Josep Borrell: elfogadhatatlan a magyar vád, amely szerint az EU a háborút pártolja

EU - 2024-07-22

Teljes mértékben elfogadhat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon vádja, hogy az Európai Unió a háborút pártolja - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn.

Josep Borrell, a tagországok külügyminisztereinek tanácsülését megelőzően közölte, Orbán Viktor miniszterelnök közelmúltban tett moszkvai és pekingi útjával összefüggésben külön megbeszélést fog kezdeményezni hétfőn annak nyomán, hogy - mint mondta - a magyar külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén azzal vádolta az Európai Uniót, hogy a háborút pártolja.

Eurostat: ismét emelkedett a menedékjog iránti kérelmek száma az EU-ban

EU - 2024-07-19

Áprilisban az előző év azonos hónapjához képest 12 százalékkal több, 76 695 nem uniós állampolgár nyújtott be első alkalommal nemzetközi védelem iránti kérelmet az Európai Unió valamely tagállamában, az adat emellett mintegy háromezerrel haladja meg a márciusi számokat - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken.

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

EU - 2024-07-18

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

A titkos szavazáson a konzervatív német politikus 401 igen szavazatot szerzett, 284-en nemmel szavaztak, 15-en tartózkodtak. Újraválasztásához a 720 tagú testület abszolút többségére, vagyis legkevesebb 361 képviselő szavazatára volt szükség.

Az eredményhirdetést követő, Robert Metsola EP-elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján von der Leyen a többi között Európa erősebbé tételét hangsúlyozta. Kiemelte: továbbra is együtt akarnak működni Európa szövetségeseivel és barátaival, azonban nagyon fontos, hogy Európa saját, erős védelemmel rendelkezzen.

Az újraválasztott elnök "erős üzenetnek" nevezte ismételt megválasztását és kiemelte: az elkövetkező öt évben nagy hangsúlyt szeretnének fektetni a társadalmi igazságosság és a gazdaság erősítésére, és, mint mondta, "az emberek biztonságán és védelmén" fognak dolgozni.

Ursula von der Leyen: nem fogom elfogadni, hogy a demagógok és a szélsőségesek tönkretegyék az európai életmódunkat

EU - 2024-07-18

Nem fogom elfogadni, hogy a demagógok és a szélsőségesek tönkretegyék európai életmódunkat, hogy Európát belülről vagy kívülről szétszakítsák, hogy társadalmaink szélsőséges polarizációja elfogadottá váljon, ezért készen állok arra, hogy a harc élére álljak az Európai Parlament összes demokratikus erejével együtt - jelentette ki Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnökjelöltje Strasbourgban az uniós parlament csütörtöki plenáris ülésén elhangzott közel egyórás beszédében.

Von der Leyen hangsúlyozta, hogy az európaiak a bizonytalanság időszakát élik, miközben egyértelmű kísérlet folyik a társadalmak megosztására és polarizálására. "Mélységesen aggasztanak ezek a tendenciák. De meggyőződésem, hogy egy erős Európa képes megfelelni a kihívásoknak" - jelentette ki.

Az elnökjelölt elmondta: a következő uniós ciklus első számú prioritása a jólét és a versenyképesség fokozása lesz. Ehhez az egységes piac elmélyítésére, kevesebb bürokráciára, jobb végrehajtásra és gyorsabb engedélyezésre van szükség.

Von der Leyen olyan alelnök kinevezését tervezi az Európai Bizottságba, aki segíteni fogja ezt a folyamatot annak érdekében, hogy a kis- és középvállalkozások versenyképessége növekedjen.

Mint mondta, a következő ciklusban is ragaszkodni fognak a 2030-ra és 2050-re kitűzött klímasemlegesítési céljokhoz. Ígéretet tett arra, hogy 2040-ig 90 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ez a célkitűzés, a benyújtandó jogalkotási javaslatban fog szerepelni.

Az EU meghosszabbította az Iránnal szembeni szankciókat

EU - 2024-07-15

Az Európai Unió egy évvel, 2025. július 27-ig meghosszabbította a vezető nélküli légi eszközök gyártása és Oroszországnak való átadása, valamin a Közel-Keleten és a Vörös-tenger térségében tevékenykedő fegyveres csoportoknak nyújtott katonai segítség miatt az Iránnal szemben bevezetett korlátozó intézkedések hatályát - közölte az Európai Unió Tanácsa hétfőn.

Az EU felfüggeszti a csatlakozási folyamatot Georgiával

EU - 2024-07-09

Az Európai Unió felfüggeszti Georgia uniós csatlakozási folyamatát - jelentette be az X-en kedden a szervezet georgiai diplomáciai képviselete az EU tbiliszi nagykövetére hivatkozva, a lépést a kaukázusi ország parlamentje által elfogadott, a külföldi ügynökökről szóló törvénnyel, valamint a tbiliszi kormány "nyugatellenes retorikájával" indokolva.

Giorgia Meloni szerint hiba törékeny többségre bízni Európát

EU - 2024-06-26

Jelentős hibának nevezte Európa számára egy törékeny politikai többség felállítását, amelynek nehézségei lesznek és nem képes szembeszállni a kihívásokkal, Giorgia Meloni olasz kormányfő az Európai Tanács ülését megelőző parlamenti felszólalásában kedden Rómában.

"Ha jó szolgálatot akarunk tenni Európának, bizonyítanunk kell, hogy tanultunk a múlt tévedéseiből, és teljes mértékben tiszteletben tartjuk az európai polgárok szavazatát" - utalt az európai parlamenti (EP-) választások eredményeire Giorgia Meloni.

Úgy vélte, az európaiak "gyakorlatiasabb és kevésbé ideologizált Európát" kérnek. "Nem látom az akaratot, amely figyelembe kívánja venni a polgároknak az urnáknál kifejtett véleményét, sem az eljárási módozatokat, sem a tartalmat tekintve" - hangoztatta.

Az euróövezeti infláció 2,6 százalékra nőtt májusban

EU - 2024-06-18

Az euróövezeti infláció 2,6 százalék volt májusban, meghaladta az áprilisi 2,4 százalékot - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat végleges adatként kedden.

Egy évvel korábban, tavaly májusban 6,1 százalékos volt az euróövezeti fogyasztói árindex.

Havi összevetésben 0,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak májusban az áprilisi 0,6 százalék után.

Az Eurostat számításai szerint májusban az energiaárak 0,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, miután áprilisban 0,6 százalékos éves csökkenést jegyeztek föl.

Az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek árának éves növekedési üteme 2,6 százalékra lassult májusban az áprilisi 2,8 százalékról.

A szolgáltatások májusban 4,1 százalékkal, áprilisban szerényebben, 3,7 százalékkal drágultak.

Az EU-bíróság 200 millió eurós bírság megfizetésére kötelezte Magyarországot az uniós bevándorlási politika megsértése miatt

EU - 2024-06-13

- Az Európai Unió Bírósága 200 millió euró (mintegy 80 milliárd forint) megfizetésére kötelezte Magyarországot, mert "nem tartja tiszteletben" az uniós jogszabályokat, egyebek között a nemzetközi védelem megadására és a jogellenesen tartózkodó unión kívüli országok állampolgárainak visszatérésére vonatkozó eljárások területén.

Az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön kihirdetett ítéletében továbbá arra kötelezte Magyarországot, hogy fizessen a szabályozás betartásában mutatkozó késedelem minden egyes napjára egymillió euró összegű kényszerítő bírságot, mivel nem teljesítette a bíróságnak a - befogadási feltételekről szóló irányelv és a visszatérési irányelv rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatban - 2020 decemberében hozott ítéletben foglaltakat.

Európai Bizottság: a migrációs paktummal az EU célja a tagállamok közöti szolidaritás működőképessé tétele

EU - 2024-06-12

- A migrációs és menekültügyi paktum elfogadásával az Európai Unió állandó, jogilag kötelező, de rugalmas szolidaritási mechanizmussal rendelkezik annak biztosítására, hogy egyetlen tagállam se maradjon migrációs nyomás alatt, célja tehát a tagállamok közötti szolidaritás működőképessé tétele - közölte az Európai Bizottság a migrációs és menekültügyi csomag szerdán ismertetett közös uniós végrehajtási tervében.

EP-felmérés: az Európai Néppárt lesz a legnagyobb EP-frakció

EU - 2024-06-10

Az új összetételű Európai Parlament (EP) képviselőhelyeire vonatkozó frissített mandátumbecslés szerint az Európai Néppárt (EPP) 191, az ötéves mandátumát most befejező EP összetételéhez képest 15 további képviselői hellyel rendelkezik majd a 2024-2029-es törvénykezési időszakban - tájékoztatott az uniós parlament hétfőn hajnalban.

Az EU 25 millió eurót folyósított a palesztin hatóságnak és 16 millió eurót az UNRWA-nak

EU - 2024-05-31

Az Európai Bizottság pénteken folyósította a Palesztin Nemzeti Hatóságnak elkülönített uniós támogatás második 25 millió eurós részletét, hogy hozzájáruljon a palesztin köztisztviselők fizetéséhez és nyugdíjához, valamint 16 millió eurót utalt az a palesztin menekülteket segítő ENSZ-ügynökségnek (UNRWA) a palesztin menekülteknek nyújtott alapvető szolgáltatások, köztük egészségügyi és oktatási szolgáltatásokra.

Az Európai Bizottság nyilvántartásba veszi a károsanyag-kibocsátás megadóztatását célzó európai polgári kezdeményezést

EU - 2024-05-13

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi az üvegházhatású gázok kibocsátásának megadóztatását célzó polgári kezdeményezést, mely egyebek mellett arra kéri a brüsszeli testületet, segítse elő, hogy a szén-dioxid-árazásból származó bevételeket újraosszák az alacsony jövedelmű háztartások között - tájékoztatott az uniós bizottság hétfőn. A brüsszeli közlemény szerint a Mentsük meg bolygónkat, a munka helyett az üvegházhatásúgáz-kibocsátást adóztassuk inkább elnevezésű polgári kezdeményezés szervezői arra kérik az Európai Bizottságot, hogy erősítse meg az Irány az 55% klímavédelmi intézkedéscsomagot és a kibocsátáskereskedelmi rendszert (ETS), és ehhez gyorsítsa fel az ingyenes kibocsátási egységek kivezetését, és szüntesse meg a kibocsátáscsökkentési célok eléréséhez szükséges szén-dioxid-kibocsátási ár felső határát.

Az Európai Bizottság tájékoztatást kér az X közösségi platformtól a tartalommoderációs források csökkentéséről

EU - 2024-05-08

Az Európai Bizottság megkereséssel fordult az X (korábban Twitter) közösségi platformhoz, hogy tájékoztatást kapjon arról, miért csökkentette tartalommoderációs forrásait az internetes vállalat.

Szerdai brüsszeli közleménye szerint a bizottság különösen azt szeretné megtudni, hogy a platform miért csökkentette közel 20 százalékkal tavaly október óta a tartalommoderátorok csapatának létszámát, ami által az Európai Unión belüli nyelvi lefedettség 11 uniós nyelvről 7-re csökkent.

Eurostat: tavaly kevesebb unión kívüli állampolgárt sikerült feltartóztatni az EU külső határain, mint 2022-ben

EU - 2024-05-06

Tavaly az európai uniós (EU-) tagállamok 118 935 olyan személytől tagadták meg a belépést az EU külső határain, aki nem uniós ország állampolgára volt. Ez 16 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest, amikor ez a szám 142 420 volt - tájékoztatott az Eurostat, az EU statisztikai hivatala hétfőn.

Egyhangúlag fogadták el az uniós tagországok parlamenti elnökei palmai konferenciájuk következtetéseit

EU - 2024-04-23

Az európai uniós tagországok parlamenti elnöki konferenciájának következtetései közül jó néhány jelen lesz azokban a vitákban, melyek lényege, hogy továbbra is elmélyüljünk Európa közös kihívásaiban, és a nemzeti parlamentek miként járuljanak hozzá ezek megoldásához - összegezte a spanyol törvényhozás alsóházának elnöke a kétnapos tanácskozást lezáró beszédében kedden, a spanyolországi Palmában.

Az EU bővítése és nyitott belső határai mellett foglalt állást Szlovénia és négy szomszédos ország államfője

EU - 2024-04-22

Az Európai Unió bővítése és nyitott belső határai mellett foglaltak állást Szlovénia és négy szomszédjának államfői a szlovéniai Brdo pri Kranjuban tartott hétfői találkozójukon.

Natasa Pirc Musar szlovén, Sulyok Tamás magyar, Alexander Van der Bellen osztrák, Sergio Mattarella olasz és Zoran Milanovic horvát államfő hangsúlyozta az EU előnyeit, de egyben rámutatott az előtte álló kihívásokra és néhány szükséges változtatásra is.
A szlovén államfő az ország uniós tagságának 20. évfordulója alkalmából látta vendégül a szomszédos országok elnökeit egy informális találkozón.

Eurostat: valamelyest ismét növekedett a menedékjog iránti kérelmek száma az EU-ban

EU - 2024-04-22

Januárban 85 855 nem uniós állampolgár nyújtott be első alkalommal nemzetközi védelem iránti kérelmet az Európai Unió valamely tagállamában, ez 3 százalékkal több az egy évvel korábbinál (83 310), és meghaladja a decemberi adatot (77 755) is - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán.

A januári menekültügyi adatokat tartalmazó jelentés szerint a vizsgált hónapban 7180 volt azon nem uniós állampolgárságú menedékkérők száma, akik korábbi elutasítást követően ismételten benyújtották a kérelmüket, ez az adat novemberben 6375, decemberben 5595 volt, továbbá 1 százalékkal meghaladja a tavaly januári (7265) számokat.

EU-csúcs - Charles Michel: az uniónak új versenyképességi megállapodásra van szüksége

EU - 2024-04-18

Az Európai Uniónak új, az európai versenyképességet növelő megállapodásra van szüksége, kiegészítve egy erős egységes piacon, jelentős befektetéseken, a digitális és zöld átmeneten, kevesebb bürokrácián, jobb szabályozáson és erős iparpolitikán alapul valódi energiaunióval - hangsúlyozta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben csütörtökön.

Az EU jogszabályt fogadott el a szankciók tagállami megsértésének büntethetőségére

EU - 2024-04-12

Az Európai Unió Tanácsa pénteken jogszabályt fogadott el, amely az uniós korlátozó intézkedések tagállamok általi megsértésének vagy kijátszásának büntethetőségét teszi lehetővé.

Az új jogszabály szerint bizonyos cselekmények valamennyi tagállamban bűncselekménynek fognak minősülni, ilyen például az utazási tilalom kijátszásában való segédkezés, a szankcionált árukkal folytatott kereskedelem vagy tiltott pénzügyi tevékenységek végzése - derül ki az EU-tagországok kormányainak képviselőit magában foglaló tanács közleményéből.

Az ilyen bűncselekmények elkövetésére való felbujtás és az azok elkövetéséhez nyújtott bűnsegély szintén bűncselekménynek minősülhet.

Az uniós korlátozó intézkedések megsértőit innentől "hatékony és arányos" büntetőjogi szankciók sújtják. Az uniós korlátozó intézkedéseket megsértő emberekre pénzbírság szabható ki, a korlátozó intézkedések szándékos megsértése esetén azonban a büntetés felső határának szabadságvesztésnek kell lennie - szögezi le a jogszabály.