EU

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 2364 találatból.

Uniós biztos: továbbra is fennáll az európai értékek szisztematikus megsértésének veszélye Magyarországon

EU - 2023-05-30

Az Európai Unió egyik legerősebb eszközére, a hetes cikk szerinti eljárás folytatására azért van szükség, mert Magyarországon továbbra is fennáll az európai értékek szisztematikus megsértésének veszélye - jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja kedden Brüsszelben.

Vera Jourová, a tagállamok általános uniós ügyekért felelős minisztereinek tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az eljárás mindaddig nem áll le, amíg az aggodalmakat kiváltó problémák fennállnak, ameddig az Európai Bizottság által megkövetelt eredményeket Magyarország nem teljesítette. Az aggodalmak pedig továbbra is fennállnak Magyarország esetében - húzta alá.

Az eljárás akkor fejeződhet be, ha a problémákat megoldották, illetve ha biztosított, hogy a továbbiakban nem áll fenn az EU alapértékei szisztematikus megsértésének veszélye. "Egyelőre azonban még nem tartunk itt" - tette hozzá.

Uniós biztos: tapasztaltunk javulást, de továbbra is aggodalomra ad okot a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzete

EU - 2023-05-30

Tapasztaltunk némi javulást, de továbbra is aggodalomra ad okot a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzete - nyilatkozta Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos kedd reggel Brüsszelben, az EU-tagállamok uniós ügyekért felelős minisztereinek tanácskozására érkezve.

A biztos elmondta, hogy a keddi tanácskozások, a többi között Lengyelországot és Magyarországot érintő jogállamisági eljárásról lesz vita. Mint mondta, "mindkét tagállamban folytak megbeszélések az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban, és nyílt lehetőség új jogszabályok létrehozására, azonban Magyarországon további problémákba ütközik a korrupció elleni küzdelem, az akadémiai szabadság és más kérdések, ahogyan Lengyelországban sem lehet valódi előrelépést tapasztalni az igazságszolgáltatás függetlenségét illetően."

Reynders kiemelte, hogy különösen nyugtalanító, hogy Lengyelországban, olyan bizottságot hoztak létre, amely mindenféle bírósági felülvizsgálat nélkül, megakadályozhatja, hogy egyes magánszemélyeket közhivatalba válasszanak. "Az Európai Bizottság elemezni fogja a kapcsolódó jogszabályokat, és nem fog habozni, hogy intézkedéseket helyezzen kilátásba" - húzta

Az EU csaknem megkettőzte a Moldovának szánt uniós pénzügyi támogatás összegét

EU - 2023-05-30

- Az Európai Unió Tanácsa csaknem megkettőzte, 295 millió euróra (mintegy 112 milliárd forint) emelte a Moldovának szánt, egy évvel ezelőtt jóváhagyott makroszintű pénzügyi támogatás összegét - tájékoztatott az uniós tanács kedden.

EU-prognózis: javulnak az európai gazdaság kilátásai

EU - 2023-05-15

- A tartós a kihívásokkal teli globális környezet ellenére javulnak a gazdasági kilátások, az európai gazdaság továbbra is ellenálló képességet mutat - írta az Európai Bizottság a hétfőn közzétett tavaszi gazdasági előrejelzésében.

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos a prognózist ismertetve közölte, az alacsonyabb energiaárak, a kínálati korlátok mérséklődése és az erős munkaerőpiac kismértékű növekedést eredményezett 2023 első negyedévében, ez eloszlatta a recessziótól való félelmet.

A vártnál jobb évkezdés az EU gazdaságának növekedési kilátásait 2023-ban - a téli időközi előrejelzés szerinti 0,8 százalék helyett - 1 százalékra, 2024-re pedig a korábban várt 1,6 százalékról 1,7 százalékra emeli.

Az euróövezetre vonatkozó várakozások szintén felfelé módosulnak és hasonló nagyságrendűek: 2023-ban 1,1, illetve 2024-ben 1,6 százalékos GDP-növekedés várható. A továbbra is fennálló árnyomás az inflációt is felfelé módosította, 2023-ban 5,8 százalékra, 2024-ben pedig 2,8 százalékra az euróövezetben.

ET-főtitkár: az európai kormányoknak vissza kell térniük a demokrácia útjára

EU - 2023-05-05

A tagországok állam- illetve kormányfőinek, az Európa Tanács negyedik, május 16. és 17. között Reykjavíkban tervezett csúcstalálkozójukat annak kell szentelniük, hogy visszatereljék országikat a demokrácia útjára - jelentette ki Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára, a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló szervezet alapításának 74. évfordulóján kiadott éves jelentésben pénteken.

A többségi döntéshozatal bevezetését sürgeti kilenc tagállam az EU kül- és biztonságpolitikájában

EU - 2023-05-04

A teljes egyetértésen nyugvó döntéshozatal megszüntetését és a minősített többségi döntések gyakorlatának bevezetését sürgeti az Európai Unió kül- és biztonságpolitikájában kilenc tagállam, amelyek a közös ügy előmozdításának céljával csütörtökön megalakították a Baráti Csoport elnevezésű kezdeményezést.

A német külügyminisztérium a Belgium, Finnország, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Németország, Olaszország, Spanyolország és Szlovénia összetételű országcsoport kezdeményezéséről közölte, hogy céljuk az uniós külpolitikai döntések hatékonyságának és gyorsaságának növelése.


Az EU új szabályokat fogadott el a nemek közötti bérszakadék megszüntetésére

EU - 2023-04-24

- Az Európai Unió Tanácsa új szabályokat fogadott el a nemek közötti uniós bérszakadék megszüntetésének elősegítésére - tájékoztatott az uniós tanács hétfőn.

A bérek átláthatóságáról szóló irányelv értelmében az uniós vállalatoknak meg kell osztaniuk egymással az információkat arról, hogy mennyit fizetnek a nőknek és a férfiaknak az egyenlő értékű munkáért, és lépéseket kell tenniük, ha a nemek közötti bérszakadék meghaladja az öt százalékot.

Az új irányelv rendelkezéseket tartalmaz a bérdiszkrimináció áldozatainak kártérítéséről, valamint a szabályokat megszegő munkáltatók büntetéséről, beleértve a bírságokat is.

Ukrajnai háború - Vera Jourová: Az EU mindent megtesz, hogy felelősségre vonja azokat, akik jogellenesen deportálnak gyermeket Ukrajnából

EU - 2023-04-19

Az EU mindent megtesz, hogy felelősségre vonja azokat, akik lehetővé tették az ukrán gyermekek erőszakos deportálását az orosz erők által megszállt ukrán területekről, és azért, hogy ezek a gyermekek biztonságban hazakerülhessenek családjukhoz, közösségeikhez - jelentette ki Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos az Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülésén.

Európai Bizottság: összegyűlt az egymillió aláírás a rovarok élőhelyeinek javítását célzó polgári kezdeményezéshez

EU - 2023-04-05

Összegyűlt az ahhoz szükséges egymillió aláírás, hogy az Európai Bizottság választ adjon a Mentsük meg a méheket nevű, a biológiai sokféleség védelme és a rovarok élőhelyeinek javítását célzó európai polgári kezdeményezésre - közölte a brüsszeli testület szerdán.

Az uniós bizottság közleményében azt írta: a kezdeményezés keretében összegyűlt egymillió aláírás jelzés az uniós társjogalkotók számára, hogy fenn kell tartani a környezetvédelmi ambíciókat.

A polgári kezdeményezés középpontjában egyebek mellett a biológiai sokféleség elősegítésének a közös agrárpolitika általános céljává tétele áll. Javaslatot tesz a növényvédő szerek használatának jelentős csökkentésére, a káros növényvédő szerek kivétel nélküli betiltására és a támogathatósági kritériumok megreformálására.

Josep Borrell: az EU fel fog lépni az ENSZ BT orosz elnöksége alatti esetleges visszaélésekkel szemben

EU - 2023-04-02

Az Európai Unió fel fog lépni az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) orosz elnöksége alatti esetleges visszaélésekkel szemben - figyelmeztetett Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Twitter-bejegyzésében.

Borrell szerint az, hogy Oroszország szombaton átvette a biztonsági tanácsi elnökséget "illő tréfa április elsejéhez, a bolondok napjához". Rámutatott: "annak ellenére, hogy Oroszország a Biztonsági Tanács állandó tagja, folyamatosan megsérti az ENSZ jogi kereteinek alapjait".

A Biztonsági Tanács elnöksége havonta váltakozik, az öt állandó tag és a tíz nem állandó tag ábécésorrendben váltja egymást. Oroszország legutóbb 2022 februárjában elnökölt a testületben, akkor, amikor háborút indított Ukrajna ellen.

Rekordalacsony szinten stagnált a munkanélküliségi ráta az euróövezetben februárban

EU - 2023-03-31

Rekordalacsony szinten stagnált a munkanélküliségi ráta az euróövezetben februárban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.

Februárban az euróövezetben szezonális kiigazítással a januárival megegyező 6,6 százalékos munkanélküliségi ráta alakult ki, elemzők előzetesen 6,7 százalékos februári adatra számítottak.

A 6,6 százalékos euróövezeti adat a legalacsonyabb az összehasonlító statisztikák vezetésének 1995-ös kezdete óta. Egy évvel korábban, 2023 februárban 6,8 százalékos volt a munkanélküliségi ráta az euróövezetben.

Josep Borrell: az EU-nak a globális biztonság és védelem szereplőjévé kell válnia

EU - 2023-03-21

Az Európai Uniónak a globális biztonság és védelem szereplőjévé kell válnia azáltal, hogy meghallgatja partnereit, fogékony a felhívásokra, és megvitatja, miként fejlesztheti együttműködéseit a közös biztonsági kihívások kezelése érdekében - jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, a Schuman Biztonsági és Védelmi Fórum első ülését követően kedden.

Az Európa Tanács szerint aggodalomra ad okot, hogy nem történt előrelépés a Baka-ügyben hozott bírósági döntés teljes körű végrehajtásában

EU - 2023-03-10

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága pénteken közzétett ideiglenes határozatában aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy "közel hét évvel a Baka András ügyében hozott ítélet jogerőre emelkedése után, és az illetékes magyar hatóságok azon bejelentése ellenére, miszerint fontolóra veszik a vonatkozó jogszabályok módosítását, nem történt előrelépés" a döntés teljes körű végrehajtásában.

A strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács emberi jogi bíróságának ítéleteinek végrehajtását ellenőrző Miniszteri Bizottság ideiglenes határozatában felszólította a magyar hatóságokat, hogy legkésőbb szeptember 30-ig nyújtsanak be "frissített cselekvési tervet" arra vonatkozóan, hogy miként kívánják eloszlatni a magyar bírák véleménynyilvánítási szabadságával és függetlenségével kapcsolatos aggályokat.

Az Európa Tanács a megfigyelésre jogosító magyar szabály összehangolását kéri az emberi jogi egyezménnyel

EU - 2023-03-10

- Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága pénteken közzétett ideiglenes állásfoglalásában arra szólította fel a magyar hatóságokat, hogy késedelem nélkül fogadják el azokat az intézkedéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a nemzetbiztonsági célból végzett titkos megfigyelésről szóló jogszabályokat teljes mértékben és hatékonyan összhangba hozzák az Emberi Jogok Európai Egyezményének rendelkezéseivel.

Ukrajnai háború - Uniós biztos: biztosítani kell, hogy az orosz agresszió bűncselekményei ne maradjanak büntetlenül

EU - 2023-03-10

– El kell érni, hogy Ukrajnában elkövetett orosz agresszió bűncselekményei és az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók megsértésének esetei ne maradjanak büntetlenül - jelentette ki Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa Brüsszelben, az EU-tagországok igazságügyi minisztereinek találkozójára érkezve pénteken.

A tagállamok elhalasztották a belsőégésű motorok 2035-től való kivezetéséről szóló szavazást

EU - 2023-03-03

- Németország kérésére az Európai Unió Tanácsa elhalasztotta az új gyártmányú benzin- vagy dízelmotoros autók értékesítésének 2035-től való betiltásáról szóló végszavazást - tájékoztatott az uniós tanács elnökségét januártól féléven át betöltő Svédország illetékes diplomatája pénteken.

A név nélkül nyilatkozó diplomata brüsszeli újságíróknak elmondta, Németország további biztosítékokat szeretne kapni Brüsszeltől arra vonatkozóan, hogy 2035 után is használhatók szintetikus üzemanyagok a gépjármű-motorokban.

Tájékoztatása szerint az EU szakminiszterei kedden szavaztak volna a jogszabályról, azonban a tagállamok EU-nagykövetei úgy döntöttek, hogy visszatérnek a kérdésre, és egy későbbi ülésre halasztják a szavazást.

A DK a környezetvédelmi uniós biztoshoz fordul a balatonföldvári kikötő miatt

EU - 2023-02-25

- A környezetvédelmi uniós biztoshoz, Virginijus Sinkeviciushoz fordul levélben a Demokratikus Koalíció (DK) környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó árnyékkormánybiztosa, hogy vizsgálja felül a balatonföldvári strandon zajló beruházást.

Ukrajnai háború - Borrell: a legfontosabb a lőszer szállítása Ukrajnának

EU - 2023-02-20

- A legfontosabb annak tisztázása, miként lehet a szükséges mennyiségű lőszert szállítani Ukrajnának, illetve a szállítások folyamatos biztosítását szavatolni - mondta Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, a tagállamok külügyminisztereinek tanácskozását megelőzően hétfőn.

Várhelyi Olivér: őszintén sajnálom, hogy félreértés történt az EP plenáris ülésen tett megjegyzésem kapcsán

EU - 2023-02-15

Őszintén sajnálom, hogy félreértés történt az Európai Parlament február 14-i plenáris ülésén tett megjegyzésem kapcsán - írta szerdán közzétett sajtóközleményében Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos.

A Demokratikus Koalíció a biztos azonnali lemondását követelte kedden, arra hivatkozva, hogy Várhelyi Olivér az uniós parlament szerdai plenáris ülésén "bekapcsolva felejtett mikrofonba lehülyézte a testület képviselőit".

Várhelyi sajtóközleményében azt írta, megjegyzését kiragadták a szövegkörnyezetből, ami "egy teljesen más témában, kabinetfőnökével magyarul folytatott magánbeszélgetéshez kapcsolódott".

A biztos hangsúlyozta, hogy teljes mértékben tiszteletben tartja az összes uniós intézményt, és azok képviselőit is.

Az Oroszország elleni tizedik szankciócsomag

EU - 2023-02-15

Szerdán Strasbourgban az Európai Bizottság elnöke, Ursula Von der Leyen, valamint Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai képviselője hivatalosan bejelentette a testület új javaslatát az Oroszország elleni, immár tizedik szankciócsomagra vonatkozóan.

A bizottság elnöke elmondta: a tizedik szankciócsomaggal az EU tovább akarja fokozni a nyomást Oroszországra úgy, hogy exporttilalmat vezet be több mint 11 milliárd euró értékben a kritikus technológiákra és ipari árukra. Mint mondta, a hatékonyság érdekében számos olyan ipari árucikket vesz célba az EU, amelyekre Oroszországnak szüksége van és amelyeket nem tud beszerezni a harmadik országok általi árufeltöltés révén. "Ezek létfontosságú árucikkek, speciális járművek, gépalkatrészek, továbbá teherautók és a sugárhajtóművek pótalkatrészei. Ezen kívül korlátozó intézkedések vonatkoznak majd az építőipari ágazatban használt árukra, amelyeket az orosz hadsereg is alkalmazhat" - jelentette ki.