EU

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 2397 találatból.

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Magyarország helyreállítási tervét kiegészítő, 4,6 milliárd euró értékű REPowerEU-fejezetet

EU - 2023-11-23

- Az Európai Bizottság csütörtökön jóváhagyta Magyarország módosított, a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiaellátást célzó, 4,6 milliárd euró (mintegy 1800 milliárd forint) értékű REPowerEU-fejezettel kiegészített helyreállítási tervét.


Orbán Viktor: az Európai Unió bővítésének meg kell történnie

EU - 2023-11-17

A délkelet-európai országok európai uniós (EU-) csatlakozását sürgette a miniszterelnök pénteken Budapesten. Orbán Viktor egy konferencián azt mondta, bővítésének "meg kell történnie", ahhoz nem szükséges belső reformokat végrehajtani az unióban. A kormányfő a Délkelet-európai Országok Parlamenti Elnökeinek 11. Konferenciáján az Országházban elmondta, dinamika, növekedés, energia, erő az utóbbi években is az újabban felvett országok gazdaságából jött az Európai Unióba.

Magyarországon a legnagyobb az infláció az Európai Unióban

EU - 2023-11-17

Októberben az előzetesen közöltnek megfelelően mérséklődött az éves infláció az euróövezetben - közölte végleges adatként az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken.Az euróövezetben a szeptemberi 4,3 százalékról 2,9 százalékra, 2021 júliusa óta a legalacsonyabb szintre lassult az éves infláció októberben.

Az energiaárak csökkenése októberben 11,2 százalékra gyorsult a szeptemberi 4,6 százalék esés után.

Októberben a legnagyobb mértékben az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek ára emelkedett, 7,4 százalékkal, a szeptemberi 8,8 százalékos növekedést követően. A szolgáltatások ára is lassuló ütemben, 4,6 százalékkal emelkedett a szeptemberi 4,7 százalék után

Közel három éves mélyponton az euróövezet gazdasági teljesítménye

EU - 2023-11-06

Októberben tovább csökkent és közel három éve a legnagyobb mértékű teljesítményromlásra utaló szintre esett vissza az S&P Global gazdaságkutató intézet euróövezeti beszerzésimenedzser-indexe.

Európai Bizottság: az EU kiáll az európai zsidó közösségek mellett

EU - 2023-11-05

Az Európai Unió kiáll zsidó közösségei mellett a jelenlegi nehéz időkben, amikor az antiszemita incidensek száma ismét rendkívüli szintet ért el Európa-szerte - jelentette ki az Európai Bizottság vasárnap.

Ursula von der Leyen: Montenegró már 2030 előtt uniós tag lehet

EU - 2023-10-31

- Már 2030 előtt az Európai Unió tagjává válhat Montenegró, csak politikai akaratra van szükség hozzá.

Ha a csatlakozás minden feltétele teljesül, akkor nem kell semmilyen, előre meghatározott dátumhoz kötni a teljes jogú tagság elnyerését - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden Podgoricában.

Ursula von der Leyen: Szerbiának és Koszovónak rendeznie kell a viszonyát

EU - 2023-10-30

Szerbiának és Koszovónak késznek kell mutatkoznia arra, hogy rendezze a viszonyát, és csökkentse a kialakult feszültségeket - hangsúlyozta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Pristinában.

Úgy vélte, a kapcsolat rendezése érdekében Koszovónak meg kell alakítania a koszovói szerb önkormányzatok közösségét, Szerbiának pedig el kell ismernie Koszovó függetlenségét.

Mint mondta: az Európai Unió egy 30 milliárd eurós befektetést lehetővé tevő piacot szeretne kialakítani a Nyugat-Balkánon, erre azonban csak akkor van lehetőség, ha Belgrád és Pristina rendezi a viszonyát.

Ursula von der Leyen: az EU hatmilliárd euróval támogatja a nyugat-balkáni reformokat

EU - 2023-10-30

Hatmilliárd euróval (2 295,6 milliárd forint) támogatná az Európai Unió a nyugat-balkáni országokat annak érdekében, hogy végre tudják hajtani az európai integrációhoz szükséges reformokat - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Szkopjéban.

A Vesti.mk északmacedón hírportál beszámolója szerint Ursula von der Leyen azt mondta: Észak-Macedóniának, Albániának, Koszovónak, Szerbiának, Montenegrónak és Bosznia-Hercegovinának meg kell ragadnia az EU-bővítés lehetőségét, és azon kell dolgoznia, hogy összehangolja normáit az unióéval.

EU-csúcs - Charles Michel: eltökélt szándékunk megerősíteni, hogy lankadatlanul támogatjuk Ukrajnát

EU - 2023-10-27

- Eltökélt szándékunk megerősíteni és emlékeztetni arra, hogy az Ukrajnának nyújtott támogatásunk lankadatlan, és addig tart, ameddig csak szükséges - hangsúlyozta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken az uniós tagállamok vezetőinek brüsszeli csúcstalálkozójára érkezve.

Mint mondta, a csúcstalálkozó második napján a vezetők többek között arról tárgyalnak majd, hogyan lehet Ukrajnát fenntarthatóan támogatni.

Az Európai Tanács vezetője elhárította az unión belüli nézeteltérésekkel kapcsolatos aggodalmakat, és úgy nyilatkozott: "széles körű támogatás sorakozott fel Ukrajna mellett, ami rendkívül fontos, mert mindannyian tudjuk, hogy az ukránok a jövőjükért, a földjükért és a mi értékeinkért és elveinkért is harcolnak".

EU-csúcs - Charles Michel: egységre van szükség a közel-keleti konfliktus eszkalációjának elkerüléséhez

EU - 2023-10-25

Egységre kell törekedni valamennyi partnerrel az izraeli-palesztin konfliktus eszkalációjának elkerülése érdekében - állapította meg Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerdán a közelgő uniós csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében.

Az EU-tagországok állam- és kormányfőinek csütörtökön kezdődő, kétnaposra tervezett találkozójára hívó, az interneten is közzétett levelében Michel kiemelte: a vezetőknek foglalkozniuk kell a konfliktusnak az Európai Unión belüli hatásaival, a társadalmak kohéziójára, a biztonságra és a migrációs mozgásokra gyakorolt következményeivel.

"Találkozónktól azt várom, hogy ismét a lehető leghatározottabban elítéljük a Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael elleni brutális és válogatás nélküli terrortámadásait, és elismerjük Izrael jogát a védekezéshez, összhangban a nemzetközi joggal és a nemzetközi humanitárius joggal" - fogalmazott Charles Michel, majd hozzátette: "megismételjük az összes túsz azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására irányuló felhívásunkat is".

Az Európai Bizottság további 1,5 milliárd euró makroszintű pénzügyi támogatást folyósított Ukrajnának

EU - 2023-10-24

Az Európai Bizottság kedden 1,5 milliárd euró támogatást folyósított Ukrajnának a 18 milliárd eurós makroszintű pénzügyi segélycsomag (MFA+) további részleteként - közölte a brüsszeli testület.

A közlemény szerint a támogatással az Európai Unió arra törekszik, hogy stabil, kiszámítható pénzügyi segítséget adjon Ukrajnának azonnali finanszírozási szükségleteinek fedezésében.

Ukrajna újabb pénzügyi támogatást kapott az EU-tól

EU - 2023-10-23

- Ukrajna megkapta az Európai Uniótól a makroszintű pénzügyi támogatás kilencedik részletét, 1,5 milliárd eurót - közölte Denisz Smihal ukrán miniszterelnök hétfőn a Telegramon.

"Az EU költségvetési támogatása 2023-ban már 15 milliárdot tesz ki, ez az egyik legfontosabb tényező, amely segíti Ukrajnát, hogy gazdaságilag erős és fenntartható legyen" - hangsúlyozta a kormányfő.

Ursula von der Leyen: nincs mentség a civilekkel teli gázai kórház megtámadására -

EU - 2023-10-18

Nincs mentség a civilekkel teli gázai kórház megtámadására - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán azzal kapcsolatban, hogy a Gázai övezetben lévő Al-Ahli Baptista Kórházat kedden este találat érte, és hivatalos források szerint több mint 500 ember vesztette életét.

Mérséklődött az infláció az euróövezetben és az EU-ban

EU - 2023-10-18

Szeptemberben az euróövezetben és az Európai Unióban is mérséklődött az infláció éves üteme - közölte végleges adatként az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán.

Az euróövezetben az augusztusi 5,2 százalékról 4,3 százalékra, 2021 októbere óta a legalacsonyabbra csökkent az uniós összehasonlítási célokra kalkulált éves harmonizált fogyasztói árindex (HICP) szeptemberben.

Az energiaárak csökkenése 4,6 százalékra gyorsult az augusztusi 3,3 százalék esés után.

A legnagyobb mértékben az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek ára emelkedett szeptemberben, 8,8 százalékkal, ami azonban lassulás az augusztusi 9,7 százalékos növekedést követően. A szolgáltatások ára is lassuló ütemben, 4,7 százalékkal emelkedett az augusztusban regisztrált 5,5 százalék után

Izraeli-palesztin - Rendkívüli EU-csúcsot tartanak a tagállamok vezetői kedden

EU - 2023-10-15

Rendkívüli uniós csúcsot hívott össze keddre videókonferencia formájában Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, aki a tagállami vezetőknek szóló meghívólevelében fontosnak nevezte, hogy az EU közös álláspontot, világos és egységes irányt alakítson ki az Izraelben történt események és a kialakult helyzettel kapcsolatban.

Charles Michel meghívólevelében azt írta, az Európai Uniónak a humanitárius segítségnyújtás biztosítása, valamint a konfliktus regionális elmérgesedése és a humanitárius jog megsértésének elkerülése érdekében kell fellépnie.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a konfliktus jelentős, szélesebb körű biztonsági következményekkel járhat, ami fokozhatja az Európában élő közösségek közötti feszültséget és táplálhatja a szélsőséges nézeteket is.

Az EU akár irányított legális migráció révén mérsékelné a munkaerőhiányt

EU - 2023-10-11

Az Európai Bizottság összehangolt uniós fellépést sürget a demográfiai változások kezelésére, és akár irányított legális migráció révén mérsékelné a munkaerőhiányt - derült ki azokból a javaslatokból, amelyet a brüsszeli testület szerdán tett közzé a demográfiai változások, illetve azoknak az Európai Unió társadalmára és gazdaságára gyakorolt hatásainak kezelésére vonatkozóan.

Josep Borrell: az EU-tagállamok külügyminiszterei rendkívüli ülésen tárgyalnak kedden az izraeli helyzetről

EU - 2023-10-09

- Az EU-tagállamok külügyminiszterei rendkívüli ülésen tárgyalnak kedden az izraeli helyzetről - jelentette be hétfőn az X közösségi médiában Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő.

Peter Stano, az Európai Bizottság külügyekért felelős szóvivője a testület hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a tanácskozásra az ománi fővárosban, Maszkátban kerül sor. Mint mondta, az EU épp a közel-keleti városban veszt részt az Öböl-menti Együttműködési Tanács rendes közös tanácskozásán, tehát az uniós tagországok számos minisztere már a helyszínen van, a többiek pedig videokonferencián keresztül csatlakoznak az informális egyeztetésekhez.

Várhelyi Olivér: az EU azonnal felfüggeszti a támogatások kifizetését a palesztinok számára

EU - 2023-10-09

Az Európai Bizottság azonnali hatállyal felfüggeszti az uniós támogatások kifizetését a palesztinok számára - jelentette be az X-en közzétett hétfő délutáni bejegyzésében Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos.

"Az Izrael és népe elleni terror és brutalitás mértéke fordulópontot jelent az EU számára, nem élhetünk a korábbi megközelítéssel" - írta az uniós biztos.

Hozzátette, hogy "az Európai Bizottság, a palesztin nép legnagyobb adományozója, felülvizsgálja az összesen 691 millió eurós teljes fejlesztési portfólióját: minden kifizetést azonnal felfüggesztünk, az összes projektet felülvizsgálat alá helyezzük."

"A béke, a tolerancia és az együttélés alapjaival kell most foglalkozni. A gyűlöletre, erőszakra való uszítás és a terror dicsőítése túl sokak elméjét mérgezte meg. Cselekvésre van szükségünk, mégpedig most" - írta bejegyzésében Várhelyi Olivér.

Az Izraelben kialakult helyzetről, az EU-tagállamok külügyminiszterei rendkívüli ülésen tárgyalnak kedden az ománi Maszkátban, személyes jelenléttel, illetve videokonferencián keresztül.

Ursula von der Leyen: az EU-nak jövőképet kell meghatároznia a sikeres bővítéshez

EU - 2023-09-27

Az EU-nak jövőképet kell meghatároznia a sikeres bővítéshez, ezért az Európai Bizottság elkezdett dolgozni egy sor, a bővítést megelőző politikai felülvizsgálaton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben.

Von der Leyen a szeptemberben megválasztott Evika Silina lett kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta: Lettország a sikeres integráció ragyogó példája, majdnem húsz évvel a csatlakozás után is tovább mélyíti az integrációt.

Az EP partnerségek erősítésével biztosítaná a kritikus nyersanyagokat

EU - 2023-09-14

Az Európai Parlament az Európai Unión kívüli országokkal kötött partnerségek erősítésével biztosítaná az uniós ipar számára kritikus, stratégiai fontosságú nyersanyagokat - derült ki az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén csütörtökön elfogadott állásfoglalásból.