EU

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 2439 találatból.

EU-csúcs - Charles Michel: az uniónak új versenyképességi megállapodásra van szüksége

EU - 2024-04-18

Az Európai Uniónak új, az európai versenyképességet növelő megállapodásra van szüksége, kiegészítve egy erős egységes piacon, jelentős befektetéseken, a digitális és zöld átmeneten, kevesebb bürokrácián, jobb szabályozáson és erős iparpolitikán alapul valódi energiaunióval - hangsúlyozta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben csütörtökön.

Az EU jogszabályt fogadott el a szankciók tagállami megsértésének büntethetőségére

EU - 2024-04-12

Az Európai Unió Tanácsa pénteken jogszabályt fogadott el, amely az uniós korlátozó intézkedések tagállamok általi megsértésének vagy kijátszásának büntethetőségét teszi lehetővé.

Az új jogszabály szerint bizonyos cselekmények valamennyi tagállamban bűncselekménynek fognak minősülni, ilyen például az utazási tilalom kijátszásában való segédkezés, a szankcionált árukkal folytatott kereskedelem vagy tiltott pénzügyi tevékenységek végzése - derül ki az EU-tagországok kormányainak képviselőit magában foglaló tanács közleményéből.

Az ilyen bűncselekmények elkövetésére való felbujtás és az azok elkövetéséhez nyújtott bűnsegély szintén bűncselekménynek minősülhet.

Az uniós korlátozó intézkedések megsértőit innentől "hatékony és arányos" büntetőjogi szankciók sújtják. Az uniós korlátozó intézkedéseket megsértő emberekre pénzbírság szabható ki, a korlátozó intézkedések szándékos megsértése esetén azonban a büntetés felső határának szabadságvesztésnek kell lennie - szögezi le a jogszabály.

Az EU kibocsátáscsökkentést előíró jogszabályokat hagyott jóvá

EU - 2024-04-12

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a személygépkocsikra, kisteherautókra és teherautókra vonatkozó kibocsátási határértékekre vonatkozó Euró 7 rendeletet, az ipari kibocsátásokról szóló felülvizsgált irányelvet, valamint új szabályokat az épületek energiahatékonyságának javítása érdekében - tájékoztatott az uniós tanács pénteken.

A brüsszeli közlemény szerint az elfogadott Euro 7 rendelet egyebek mellett a közúti járművek kipufogógáz-kibocsátását szabályozza, de más típusú kibocsátások, például a gumiabroncskopás és a fékrészecske-kibocsátás tekintetében is szabályokat állapít meg.

A személygépkocsik és a kisteherautók esetében a rendelet nem módosítja a jelenleg hatályos Euro 6 kipufogógáz-kibocsátási határértékeket, de szigorúbb követelményeket vezet be a szilárd részecskékre vonatkozóan. A nehézgépjárműnek minősülő autóbuszokat és tehergépkocsikat illetően a rendelet szigorúbb határértékeket ír elő számos szennyező anyag tekintetében, köztük a dinitrogén-oxidra vonatkozóan (N2O) is, amelyekről a szabályok korábban nem rendelkeztek.

Az EU jogszabály-módosítást hagyott jóvá a jogszerű migráció segítésére

EU - 2024-04-12

- Az Európai Unió Tanácsa jogszabály-módosítást hagyott jóvá pénteken a nem uniós állampolgárságok számára kiadható munkavállalási és tartózkodási engedélyekről, az érintett jogszabály célja az EU számára nélkülözhetetlen, képzett és tehetséges munkavállalók bevonzása, valamint az unióba irányuló legális migrációval kapcsolatos hiányosságok orvoslása.

Az uniós tanács közleménye szerint a felülvizsgált irányelv rövidebb kérelmezési eljárást ír elő, és célja az unión kívüli országból származó munkavállalók jogainak megerősítése azáltal, hogy lehetővé teszi a munkáltatóváltást, és engedélyez egy korlátozott hosszúságú munkanélküliségi időtartamot is.

Uniós biztos: a migrációs csomag elfogadása bizonyíthatja, hogy az EU kész megbirkózni a legnagyobb kihívásokkal

EU - 2024-04-10

- Az európai uniós migrációs és menekültügyi csomag szerdai elfogadása valódi változást hozhat, bebizonyíthatja, hogy Európa kész a kompromisszumra, és megbirkózik a legnagyobb kihívásokkal is, köztük a migrációval - jelentette ki Ylva Johansson belügyi EU-biztos Brüsszelben, az Európai Parlament plenáris ülésén szerdán.

Az uniós migrációs és menekültügyi paktumról folytatott EP-vitán a svéd biztos hangsúlyozta: itt az ideje, hogy az EU vállalja a felelősséget, és a paktum elfogadásával bizonyítsa, hogy képes eredményeket elérni az állampolgárok érdekében.

A Momentum határozatot nyújtott be a Parlamentben az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról

EU - 2024-03-27

Tompos Márton, a Momentum alelnöke a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a Momentum határozati javaslatot nyújtott be az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról.

Az EU tanácsa jóváhagyta a közös agrárpolitika felülvizsgálatára vonatkozó javaslatot

EU - 2024-03-26

Az uniós agrárminiszterek tanácsa kedden jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) célzott felülvizsgálatára vonatkozó javaslatot, amely egyszerűsíteni és csökkenteni kívánja a gazdák adminisztratív terheit, és nagyobb rugalmasságot biztosítani bizonyos környezetvédelmi feltételeknél.

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács tájékoztatása szerint a felülvizsgálat célja, hogy egyensúlyt teremtsen a jelenlegi uniós agrárpolitika környezetvédelmi és éghajlat-politikai törekvései és a mezőgazdasági termelők aggodalmainak kezelése között.

Az Európai Bizottság a vámok megemelését javasolja az orosz és fehérorosz gabonatermékekre

EU - 2024-03-22

Az Európai Bizottság az Oroszországból és Fehéroroszországból származó gabonafélék és olajos magvak, köztük a búza, a kukorica és a napraforgó, valamint az ezekből származó termékek uniós behozatali vámjának emelését javasolja - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.

EU-csúcs - Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó, középpontban Ukrajna pénzügyi támogatása áll

EU - 2024-03-21

Megkezdődött csütörtök délután az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben, az Európai Tanácsot alkotó vezetők megbeszélésének középpontjában az Ukrajnának nyújtható további támogatás, a biztonság és védelem, a Közel-Keleten kibontakozó helyzet, a bővítés, a külkapcsolatok, a migráció, a mezőgazdaság áll.

A kétnaposra tervezett EU-csúcson az európai uniós tagországok állam- illetve kormányfői munkaebéden vesznek részt António Guterres ENSZ-főtitkárral, megbeszélésük elsősorban az izraeli-palesztin konfliktusra összpontosít, amelyen várhatóan a folyamatos, gyors, biztonságos és akadálytalan humanitárius hozzáférés biztosítását, valamint a segítség rászorulókhoz történő eljuttatását szorgalmazzák majd.

Ursula von der Leyen: a nukleáris technológiák fontos szerepet játszhatnak a tiszta energiára való átállásban

EU - 2024-03-21

- A nukleáris technológiák fontos szerepet játszhatnak a tiszta energiára való átállásban, az atomenergia ugyanis a második legjelentősebb alacsony kibocsátású villamosenergia-forrás a vízenergia után - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben csütörtökön, az első "nukleáris csúcstalálkozón" felszólalva.

Ursula von der Leyen hangsúlyozta: ahhoz, hogy az atomenergia jelentősen hozzájáruljon a klímasemlegességi célkitűzések megvalósításához, a legfontosabb feladat az új befektetések biztosítása és felgyorsítása.

"A versenyképesség biztosítása érdekében az atomenergia megbízható stabilizáló ereje lehet a villamosenergia-áraknak" - fogalmazott az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testületének elnöke.

Az EU 20 millió euró sürgősségi humanitárius segélyt juttat Haitinak

EU - 2024-03-13

Az Európai Bizottság 20 millió eurós (mintegy 7,6 milliárd forint) humanitárius segélyt juttat Haitinak a példátlan mértékű erőszak miatt megnövekedett szükségletek biztosítására - közölte a brüsszeli testület szerdán.

Az uniós bizottság közleménye szerint a finanszírozás segíteni fogja a humanitárius partnereket abban, hogy kielégítsék a lakosság legsürgetőbb szükségleteit a védelem, a víz- és élelmiszerellátás, a higiénia és az egészségügyi szolgáltatások terén. A pénzügyi csomagból konkrét keretösszeg támogatja a oktatás biztosítását, hogy a gyermekek a jelenlegi válság ellenére is iskolába járhassanak - írták.

Gál Kinga: az európai mezőgazdaság helyzetével is foglalkozni kell az EU-tagállamok vezetőinek jövő heti csúcstalálkozóján

EU - 2024-03-12

- Az EU-tagállamok vezetőinek soron következő, jövő heti csúcstalálkozóján foglalkozni kell az európai mezőgazdaság helyzetével is - hívta fel a figyelmet Gál Kinga a Fidesz uniós parlamenti képviselője keddi sajtónyilatkozatában Strasbourgban.

"Ez nemcsak szakpolitikai és támogatási kérdés, hanem nagyon komoly stratégiai kérdés, ami az elkövetkező évtizedekre meghatározza az európai gazdaság, az európai emberek életét" - hangsúlyozta.

Az Európai Néppárt újabb mandátumra jelöli az Európai Bizottság elnöki tisztségébe Ursula von der Leyent

EU - 2024-03-07

Újabb mandátumra jelöli az Európai Bizottság (EB) elnöki tisztségébe Ursula von der Leyen jelenlegi elnököt az Európai Néppárt (EPP), amely Bukarestben megrendezett kongresszusán több mint 80 százalékos szavazattöbbséggel döntött erről csütörtökön.

A német politikus jólétet, biztonságot és demokráciát ígérő programbeszédében leszögezte: Európa "még több pénzügyi és katonai segítséggel" mindaddig támogatja Ukrajnát, amíg szükséges. Másfelől szerinte többet kell költenie saját biztonságára, "gyorstöltőre kell csatlakoztatnia" védelmi kapacitásait és az Európai Bizottság testületében egy védelmi biztosi tisztséget is létre kell hozni.

Európa Tanács: a mesterséges intelligenciát a nemek közötti egyenlőtlenség felszámolására kell használni

EU - 2024-03-07

- Meg kell ragadni a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségeket a nemek közötti egyenlőtlenség szakadékának áthidalására - jelentette ki Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára a nemzetközi nőnap alkalmából csütörtökön.A strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács főtitkára közleményében kiemelte: mivel a mesterséges intelligencia egyre inkább formálja a világot, erejét és lehetőségeit az előítéletek azonosítására és a nemek közötti egyenlőtlenség kezelésére kell irányítani.

"Hacsak nem tanuljuk meg, miként aknázzuk ki a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket a nemek közötti egyenlőtlenség felszámolására és a megkülönböztetés megelőzésére, a mesterséges intelligencia olyan erővé válhat, amely állandósítja és felerősíti ezeket az egyenlőtlenségeket" - fogalmazott.

Európa Tanács: aggodalomra adnak okot az újságírókkal szemben indított visszaélésszerű perek

EU - 2024-03-05

- A strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács szerint legfrissebb jelentése szerint aggodalomra ad okot a kémprogramok újságírók elleni jogellenes használata, a médiában dolgozókkal szemben, a tényfeltáró munka akadályozása céljából indított visszaélésszerű perek, valamint a száműzetésben élő, különösen Oroszországból és Fehéroroszországból érkezett újságírók folytatódó megfélemlítése és bizonytalan helyzete.

A médiában dolgozók biztonságával foglalkozó, 2023-as tapasztalatokat és adatokat tartalmazó jelentés - amelyet az Európa Tanács újságírásért és az újságírók védelméért felelős platformja számára 15 médiaszabadsággal foglalkozó civil szervezet állított össze - a médiaszabadságra és az újságírókra leselkedő legfőbb veszélyek között egyebek mellett a fenyegetéseket és a megfélemlítést, a jogellenes fogva tartásokat, az újságírók szabad munkavégzését korlátozó jogszabályokat és a visszaélésszerű pereket említette.

Az Európa Tanács szerint Magyarországnak tovább kell javítania az emberkereskedelem áldozatainak segítésén

EU - 2024-02-26

Az emberkereskedelem elleni fellépésről szóló egyezmény végrehajtásában előrelépések történtek Magyarországon, azonban a hatóságoknak további lépéseket kell tenniük az áldozatoknak nyújtott segítség javítására - közölte a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács emberkereskedelem elleni fellépéssel foglalkozó szakértői csoportja (GRETA) hétfőn.

Navalnij - Josep Borrell: Putyint felelősségre fogják vonni az ellenzéki politikus haláláért

EU - 2024-02-19

Vlagyimir Putyin orosz elnököt és rezsimjét felelősségre fogják vonni Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus haláláért - jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az X közösségi oldalon közzétett üzenetében hétfőn.

Az Európai Parlament a WTO sürgős és érdemi reformját sürgeti

EU - 2024-02-08

Az Európai Parlament strasbourgi ülésén elfogadott állásfoglalásban a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) átfogó intézményi reformját sürgette, valamint felszólította a szervezet tagjait, hogy a lehető leggyorsabban állítsák helyre a vitarendezési rendszert - közölte az uniós parlament csütörtökön.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben a szuverenitásvédelmi törvény miatt

EU - 2024-02-07

- Az Európai Bizottság felszólító levél megküldésével kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben a szuverenitásvédelmi törvény miatt, mert az uniós jogot sért - közölte a brüsszeli testület szerdán.

Az uniós bizottság a kötelezettségszegési eljárásokat tartalmazó közleményében azt írta, azt követően döntött az eljárás megindítása mellett, hogy alaposan értékelte a magyar Országgyűlés által 2023. december 12-én elfogadott és 2023. december 22. óta hatályos, a nemzeti szuverenitás védelméről szóló új törvényt.

Az Európai Bizottság úgy véli, hogy a magyar jogszabály sérti az uniós jog számos rendelkezését, többek között az uniós demokratikus értékeket, a demokrácia elvét és az uniós polgárok választójogát. Számos, az Európai Unió Alapjogi Chartájában rögzített alapvető jogot sért, köztük a magán- és a családi élet tiszteletben tartásához való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot, a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságát, az egyesülés szabadságát, a hatékony jogorvoslathoz és a tisztességes eljáráshoz való jogot, az önvádra kötelezés tilalmát és az ügyvédi titoktartási kötelezettséget. Sérti továbbá a személyes adatok védelmére vonatkozó uniós jogi követelményeket, valamint több, a belső piacra alkalmazni szükséges szabályt - írták.

Ukrajnai háború - Az EU garanciamegállapodást írt alá Ukrajna újjáépítésére

EU - 2024-02-05

- Az Európai Bizottság és a Világbank-csoporthoz tartozó International Finance Corporation (IFC) garanciamegállapodást írt alá 90 millió euró értékben olyan beruházások támogatására, amelyek a magánszektor bevonásával segítik elő Ukrajna újjáépítését - tájékoztatott az uniós bizottság hétfőn.

A brüsszeli testület közleménye szerint a garanciamegállapodásnak köszönhetően az ukrajnai újjáépítésben részt vevő magánszektorbeli vállalatok által mobilizált beruházások várhatóan több mint 500 millió eurót mozgósítanak majd az egyes ágazatokban, beleértve az alapvető infrastruktúrát és az árutermelést, a szén-dioxid-mentesítést és a megélhetést.