EU

Eredmények megjelenítése 21-től 40-ig 2280 találatból.

Az Európai Tanács elnökével beszélt a lengyel, a cseh és a szlovén kormányfő Kijevből visszatérve

EU - 2022-03-16

Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével beszélt telefonon Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő, miután szerdán visszatértek Lengyelországba az ukrán fővárosból - közölte Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a Twitteren.

Ukrajnai háború - Az EU újabb gazdasági szankciókat fogadott el, és további orosz oligarchákat szankcionál

EU - 2022-03-15

Az Európai Unió az Ukrajna elleni orosz agresszióra válaszul újabb gazdasági szankciókat fogadott el Oroszország ellen, újabb oligarchákat terjesztette ki a megszorító intézkedések hatályát, és megállapodott, hogy megtagadja az orosz termékektől és szolgáltatásoktól a legkedvezőbb elbánást az uniós piacokon - tájékoztatott az uniós tanács kedden.

Közölték: az Európai Unió Oroszország elleni korlátozó intézkedéseinek negyedik csomagja tovább növeli a Kremlre nehezedő gazdasági nyomást, és ellehetetleníti az ukrajnai orosz invázió finanszírozását.

Ellenzéki pártok: az EU-nak egységesen kell fellépnie az energiaválság miatt

EU - 2022-03-11

Egységes uniós fellépést sürgetnek az ellenzéki pártok az energiaválság miatt. Ilyés Márton, a Momentum alelnöke pénteken online sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az EU-nak létre kell hoznia egy alapot, közösen kell készleteznie és közösen kell fellépnie az "orosz zsarolással szemben".

Az energiaválságért nem az EU és nem az ellenzék a hibás, hanem Oroszország, mert a szomszédunkban atomerőművet bombáznak és gyermekkórházat lövetnek. Oroszország és Vlagyimir Putyin orosz elnök nem megbízható partner, ez emeli az árakat, ez okozza a hiányt - értékelt.

Ilyés Márton szerint az árbefagyasztásból következik a hiány, és aki nem szolgáltat veszteséggel, annak "elveszik a vagyonát". Megjegyezte, utoljára az olajszőkítés idején fordult elő, hogy a szabályozás miatt egy olajterméknek kétféle ára legyen.

Az EP azonnal elindítaná a jogállamisági eljárást

EU - 2022-03-10

Az Európai Parlament (EP) szerint az Európai Bizottságnak az érintett tagállamok írásbeli értesítésével azonnal el kell kezdenie a jogállamiságra vonatkozó feltételrendszer alkalmazását - közölte az uniós parlament csütörtökön.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 478 szavazattal, 155 ellenszavazat és 29 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az EP-képviselők üdvözölték az Európai Unió Bíróságának nemrég meghozott ítéletét, amely elutasította a Magyarország és Lengyelország által a jogállamiságra vonatkozó feltételrendszerről szóló rendelet ellen benyújtott kereseteket.

Uniós biztos: Brüsszel szolidaritási platformot hoz létre a menekülteket befogadó országok támogatására

EU - 2022-03-09

Az Európai Bizottság (EB) szolidaritási platformot hoz létre az ukrajnai menekülteket befogadó országok támogatására - jelentette be Dubravka Suica demokráciáért és demográfiáért felelős uniós biztos szerdán Varsóban.

Ukrajnai háború - Von der Leyen: az EU további szankciókon dolgozik Oroszország ellen

EU - 2022-03-07

Tekintettel az ukrajnai helyzet alakulására és "Moszkva felelőtlenségére az ukrajnai polgári lakossággal szemben", az Európai Unió további szankciókon dolgozik - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn délelőtt Brüsszelben, Mario Draghi olasz miniszterelnökkel folytatott tanácskozása előtt tartott sajtótájékoztatójukon.

Az elnök elmondta: három kemény szankciócsomag van már érvényben Oroszországgal szemben, "arra kell koncentrálni, hogy ne maradjanak kiskapuk, és a szankciók hatása maximális legyen". Mint mondta, "a hatályos büntetőintézkedések valóban harapósak, már tapasztalni lehet az orosz gazdaság (...) zavarait".

- Az EU felfüggeszti a határokon átnyúló együttműködéseit Oroszországgal és Fehéroroszországgal

EU - 2022-03-04

Válaszul az Ukrajna elleni orosz katonai agresszióra, az Európai Bizottság azonnali hatállyal felfüggesztette az Oroszországgal és szövetségesével, Fehéroroszországgal folytatott együttműködést az Európai Szomszédsági Eszköz határokon átnyúló együttműködési programjaiban (ENI-CBC), valamint, a régiók együttműködését elősegítő Interreg-program balti-tengeri régióját célzó projektjeiben - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteki sajtóközleménye.

Ukrajnai háború - Az EU felfüggesztette a Russia Today és a Szputnyik uniós műsorszolgáltatását

EU - 2022-03-02

- Az Európai Unió Tanácsa az Ukrajna elleni orosz katonai agresszióra válaszul ideiglenesen felfüggesztette a Szputnyik és az Russia Today (RT) orosz állami tulajdonú médiavállalatok műsorszórási tevékenységét az Európai Unióban - közölte az uniós tanács szerdán.

Ukrajnai háború - Von der Leyen: két értékrend csap össze, a demokrácia és az autokrácia

EU - 2022-03-01

Az ukrajnai háborúban nemcsak két ország csap össze, hanem két érték és világrend, a demokrácia és az autokrácia, valamint a jogállamiság és a fegyverek uralma - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az uniós parlament keddi rendkívüli ülésén.

Az elnök elmondta: az Európai Uniónak és szövetségeseinek az orosz agresszióra adott válaszlépései, reagálása szabja meg majd a nemzetközi rendszerek jövőjét.

"Ukrajna sorsa a tét, de a mi sorsunk is kockán forog. Meg kell mutatnunk, hogy milyen erő rejlik demokráciáinkban, hogy milyen erejük van az olyan embereknek, akik szabadon és demokratikusan választják meg saját sorsukat" - húzta alá beszédében a bizottsági elnök.

Von der Leyen több tagállamnak mondott köszönetet, köztük Magyarországnak, az Ukrajnából érkező menekültek befogadásához. Mint mondta, az EU aktiválja az ideiglenes védelmi mechanizmust, hogy a menekültek biztos státuszt kapjanak.

Az EU 90 millió euró humanitárius gyorssegélyt jelentett be Ukrajnának

EU - 2022-02-28

Mivel Ukrajnában a humanitárius helyzet romlik, és a szomszédos országok fogadják a menekülő ukránokat, az Európai Bizottság 90 millió eurós (mintegy 33 milliárd forint) humanitárius támogatást biztosít civilek megsegítésére irányuló sürgősségi segélyprogramokra - közölte a brüsszeli testület hétfőn.

A finanszírozás az Ukrajnában és Moldovában élő embereket segíti, főként élelem, víz, egészségügyi termékek, téli szálláslehetőség és egyéb alapvető szükségletek elérését teszi lehetővé.

Ukrajnai háború - Zelenszkij Ukrajna azonnali felvételére szólította fel az EU-t

EU - 2022-02-28

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfői videóüzenetében felszólította az Európai Uniót, hogy gyorsított eljárásban vegye fel Ukrajnát a tagjai közé.

Von der Leyen: az EU lezárja az légterét az orosz légitársaságok előtt, betiltja a Kreml médiagépezetét

EU - 2022-02-27

Az Európai Unió, válaszul Ukrajna orosz megtámadására, lezárja a légterét az orosz légitársaságok előtt, és betiltja az Unió területén a Kreml propagandagépezetét, továbbá támogatja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat - jelentette be Ursula Von der Leyen az Európai Bizottság elnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján.

EU: Oroszország "teljes felelősséggel tartozik az Ukrajna elleni agresszióért, minden pusztításért és emberveszteségért"

EU - 2022-02-25

Oroszország "teljes felelősséggel tartozik az Ukrajna elleni agresszióért, minden pusztításért és emberveszteségért" - olvasható az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, Josep Borrellnek az EU nevében a Krím és Szevasztopol jogellenes annektálásáról pénteken kiadott nyilatkozatában. Borrell az EU nevében az orosz katonai műveletek beszüntetésére és haderejének kivonására szólította fel Moszkvát.

Josep Borrell annak évfordulója alkalmából adott ki nyilatkozatot, hogy egy oroszbarát kommandó 2014. február 27-én "megszállta" a dél-ukrajnai Krími Autonóm Köztársaság parlamentjét, a képviselők oroszbarát kormányt választottak, és népszavazást írtak ki az Oroszországhoz történő csatlakozásról. E terület annektálását ugyanakkor a nemzetközi közösség nagy része nem ismeri el, így az Európai Unió sem.

Az uniós főképviselő hangsúlyozta: az EU továbbra sem ismeri el és elítéli a Krím jogellenes annektálását, mint a nemzetközi jog megsértését. A megszállás azóta is közvetlen kihívást jelent a nemzetközi biztonságra, és súlyos következményekkel jár valamennyi állam területi integritását, egységét és szuverenitását védő nemzetközi jogrendre nézve. Az Európai Unió azon dolgozik, hogy békés úton vessen véget a Krím félsziget jogellenes orosz annektálásának - emelte ki Borrell.

Von der Leyen: Brüsszel új, hatékony és célzott szankciókat javasol Moszkva ellen

EU - 2022-02-24

Az európai uniós központi intézmények vezetői a csütörtök esti rendkívüli kormányfői EU-találkozón az orosz gazdaság stratégiai ágazatait megcélzó, új, hatékony szankciókat tartalmazó csomagot terjesztenek a tagállamok vezetői elé jóváhagyásra - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján.

A csomag célja, hogy megakadályozza Oroszország hozzáférését a kulcsfontosságú technológiákhoz és piacokhoz, és gyengítse Oroszország gazdasági bázisát és modernizációs képességét.

EU-csúcs - Rendkívüli csúcstalálkozót tartanak a tagállamok vezetői csütörtökön

EU - 2022-02-23

Az orosz-ukrán határon kialakult, valamint a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár területek függetlenségének elismerése okozta feszültség miatt Charles Michel, az Európai Tanács elnöke rendkívüli csúcstalálkozóra hívta a tagállamok vezetőit. A tanácskozást személyes részvétellel Brüsszelben tartják csütörtökön.

Charles Michel a rendkívüli uniós csúcsra szóló, szerdán közzétett meghívólevelében mindenekelőtt kijelentette: erőszaknak és a határok megváltoztatását célzó kényszernek nincs helye a 21. században.

Von der Leyen: az EU tagországai megállapodtak az Oroszország elleni új szankciókról

EU - 2022-02-22

- Az Európai Unió tagországai megállapodtak az Oroszország elleni új szankciókról, válaszul arra, hogy Oroszország a nemzetközi jog megsértésével elismerte a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár területek függetlenségét. Az Európai Bizottság a partnereivel egyeztetve mihamarabb véglegesíti a megszorító intézkedések csomagját - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden.

Ursula von der Leyen a kora esti sajtótájékoztatóján kijelentette: Oroszország idézte elő a válságot, egyedül Moszkva felelős a helyzet jelenlegi elmérgesedéséért.

Kijelentette: Oroszország Ukrajna elleni agressziója, a két szakadár tartomány függetlenségének elismerése, valamint az, hogy Moszkva orosz katonákat küld a társégbe, törvénytelen és elfogadhatatlan. Oroszország nem tartja tiszteletben kötelezettségeit, és megsérti a nemzetközi jog alapvető elveit - húzta alá.

Európai Bizottság: Magyarország megsértette az uniós jogot, amikor megtiltotta, hogy a VIG felvásárolja az AEGON magyar leányvállalatait

EU - 2022-02-21

- Az Európai Bizottság megállapította, hogy Magyarország megsértette az uniós összefonódás-ellenőrzési rendelet vonatkozó cikkét, amikor megtiltotta, hogy a Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe (VIG) felvásárolja az AEGON csoport magyar leányvállalatait - közölte a brüsszeli testület hétfőn.

Az uniós bizottság közölte: az összefonódás-ellenőrzési rendelet vonatkozó, 21. cikke értelmében a testület kizárólagos hatáskörrel rendelkezik az uniós léptékű összefonódások vizsgálatára, és a tagállamok csakis bizonyos feltételek mellett hozhatnak intézkedéseket jogos érdekeik védelmére.

Emlékeztettek: a tervezett felvásárlás nagyobb ügylet részét képezi, amelyet uniós összefonódás-ellenőrzési rendelet alapján az Európai Bizottság augusztus 12-én feltétel nélkül engedélyezett. Az ügylet arra irányul, hogy a VIG felvásárolja az Aegon magyar, lengyel, román és török életbiztosítási és nem-életbiztosítási, nyugdíjalap-kezelési, vagyonkezelési és kiegészítő szolgáltatásokat nyújtó üzletágait.

EU-Afrika-csúcs :együttműködés

EU - 2022-02-18

Az Európai Unió soha nem látott fontosságú, 150 milliárd euró értékű gazdasági kezdeményezéseket indít Afrikában, középpontjukban az infrastruktúra fejlesztése, az energiaellátás biztosítása, valamint a digitális és a közlekedési összekapcsoltság szerepel - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben pénteken.

Az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek az Afrikai Unió (AU) tagállamainak vezetőivel tartott kétnapos csúcstalálkozóját követően Ursula von der Leyen hangsúlyozta: ahogy Afrika elindul a jövő felé vezető úton, az Európa Unió annál inkább Afrika partnerévé kíván válni.

Hangsúlyozta, a felek közös célja a villamosenergia-ellátás biztosítása a regionális villamosenergia-hálózatok bővítése révén, nagyobb internet-hozzáférés létesítése az Európát és Afrikát tenger alatt összekötő kábeleken, valamint Afrika régióiban földi kábeleken keresztül. A kezdeményezések stratégiai közlekedési folyosók kiépítését tűzik ki célul az egész afrikai kontinensen a mobilitás fokozása és a kontinentális ellátási láncok fejlesztése érdekében. Az oktatás középpontjában a műszaki szakképzés, valamint az ifjúság vállalkozói szellemének fokozása áll - közölte.

Az EU a WTO-hoz fordult Kínával szemben az uniós csúcstechnológiai ágazat védelmében

EU - 2022-02-18

Az Európai Unió keresetet nyújt be a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) Kínával szemben, amiért a távol-keleti ország korlátozza az uniós vállalatokat abban, hogy külföldi bírósághoz forduljanak szabadalmaik védelme és hasznosítása céljából - közölte a brüsszeli testület pénteken.

Az uniós bizottság közleményében a lépés indoklásaként azt írta, Kína szigorúan korlátozza a kulcsfontosságú technológiák, köztük a 3G, a 4G és az 5G tulajdonjogával rendelkező uniós vállalatokat abban, hogy megvédjék jogaikat, ha szabadalmaikat jogellenesen vagy megfelelő - például a kínai mobiltelefon-gyártók általi - licencdíj megfizetése nélkül használják fel.

Az EP megszüntetné az egyhangú döntést az uniós külpolitikában

EU - 2022-02-17

A jelenlegi nemzetközi kihívások hatékony kezelése érdekében az Európai Uniónak egységesen kell fellépnie, ami azt jelenti, hogy a külpolitikai döntéseket nem egyhangúan kell meghozni, hanem minősített többséggel - jelentette ki az Európai Parlament a strasbourgi plenáris ülésén elfogadott jelentésében csütörtökön.

A 474 szavazattal, 113 ellenszavazat és 102 tartózkodás mellett elfogadott jelentés szerint a minősített többséggel meghozott döntésekre azért van szükség, mert az egyöntetű döntés feljogosítja a tagállamokat arra, hogy megvétózzák a többi ország által meghozni kívánt döntést.

A képviselők a külpolitikai döntéshozatal szabályainak megváltoztatásától az uniós kül- és biztonságpolitika, valamint a fenyegetésekre reagálás és a védelmi képességek hatékonyságának növelését várják.