EU

Eredmények megjelenítése 81-től 100-ig 2280 találatból.

Az EU mintegy 80 milliárd euró értékben bocsát ki hosszú lejáratú kötvényeket

EU - 2021-06-01

- Miután az összes tagállam jóváhagyta a saját források bevonásáról szóló uniós határozatot, az Európai Bizottság kedden bejelentette, hogy a koronavírus-járvány utáni helyreállítást célzó alap finanszírozására az idén mintegy 80 milliárd euró értékben bocsát ki hosszú lejáratú kötvényeket, amelyeket a fennmaradó pénzügyi igény fedezésére több tízmilliárd euró értékű rövid lejáratú uniós kötvényekkel egészít ki.

Fehérorosz válság - Berlin az EU-s büntetőintézkedések gyors és határozott bevezetését ígéri

EU - 2021-05-25

Gyorsan és határozottan bevezetik az Európai Tanácsban Fehéroroszországgal szemben a Ryanair légitársaság minszki leszállásra kényszerített járata körüli ügy miatt elhatározott új európai uniós büntetőintézkedéseket, amelyekről már a külügyminiszterek szerdai lisszaboni tanácskozásán is tárgyalnak majd - mondta a német diplomácia vezetője kedden Berlinben.

Fehérorosz válság - Az EU bekérette a fehérorosz nagykövetet a hétvégi incidens miatt

EU - 2021-05-24

Az Európai Unió bekérette Fehéroroszország nagykövetét, akit arról tájékoztattak, hogy az EU intézményei és tagállamai határozottan elítélik a Ryanair járatának hétvégi minszki földre kényszerítését és a gépen utazó, őrizetbe vett újságíró szabadon bocsátására szólítottak fel - közölte az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) hétfőn.

Visszafoghatja a vásárlási kedvet az EU-n kívülről rendelt kisértékű áruk áfamentességének eltörlése

EU - 2021-05-21

Visszafoghatja eleinte a vásárlási kedvet, hogy július elsejétől áfát kell fizetni azon 22 euró alatti küldemények után is, amelyek az Európai Unión kívülről érkeznek - állapítja meg a Magyar Posta megbízásából készített reprezentatív kutatás.

Románia a teljes összeget lehívja az uniós helyreállítási alapból

EU - 2021-05-13

Románia az uniós helyreállítási alapban rendelkezésére teljes összegre, 29,2 milliárd euróra fogja benyújtani a nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi tervet (PNRR), amelyet a kormány előzőleg a bukaresti parlamentben is bemutat - jelentette be csütörtökön Florin Citu miniszterelnök.

EU-prognózis: jelentősen javultak a növekedési kilátások

EU - 2021-05-12

Jelentősen javultak az Európai Unió és az euróövezet növekedési kilátásai az Európai Bizottság (EB) tavaszi gazdasági előrejelzése szerint a februárban közölt, téli prognózishoz képest; noha a növekedés üteme tagállamonként eltérő lesz, 2022 végére a tagállamok gazdasági teljesítménye visszatérhet a koronavírus-járvány okozta válság előtti szintre.

Az Európai Unió gazdasága 2021-ben 4,2 százalékkal, 2022-ben 4,4 százalékkal bővülhet, míg az euróövezet gazdasága ebben az évben 4,3 százalékkal, jövőre pedig 4,4 százalékkal fog nőni

Európa Tanács: a demokratikus visszalépés egyértelmű és aggasztó mértéket ölt

EU - 2021-05-11

- A demokrácia veszélybe került, az egész kontinensen egyértelmű és aggasztó méreteket ölt a demokratikus visszalépés, amelyet a koronavírus-járvány visszaszorítására hozott intézkedések tovább súlyosbítottak - állapította meg az Európa Tanács főtitkára az emberi jogokról és a kormányzásról szóló, kedden közreadott éves jelentésében.

Marija Pejcinovic Buric, a 47 tagú Európa Tanács főtitkára arra figyelmeztetett, hogy fennáll az esélye, hogy a demokratikus kultúra a koronavírus-járványt követően sem áll helyre teljesen.

Az EP jóváhagyta a jogszabályt, amely kötelezi az internetes platformokat a terrorista tartalmak gyors törlésére

EU - 2021-04-29

Az Európai Parlament jóváhagyta szerdán este azt a jogszabályt, amely kötelezi az internetes platformok üzemeltetőit, hogy a terrorista propagandát felfedezésüktől számítva egy órán belül töröljék.

Az EP képviselői és a tagállami kormányok képviselői az Európai Unió Tanácsában már decemberben megállapodtak az elvben, a jogszabály mostanra készült el, az Európai Unió területén látható tartalmakra vonatkozik, és egy év múlva lép hatályba.

Brexit - Az EP megszavazta az EU és az Egyesült Királyság közötti megállapodást

EU - 2021-04-28

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén hozzájárult az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti jövőbeli kereskedelmi kapcsolatokat és együttműködést meghatározó megállapodáshoz, amely az EP-képviselők szerint csillapítja az EU-ból való brit kilépés (Brexit) negatív következményeit - közölte az uniós parlament szerdán.

A keddi vitát követően szerda reggel kihirdetett eredmény szerint az EP 660 szavazattal, öt ellenszavazat és 32 tartózkodás mellett fogadta el a megállapodást.

Brexit - Von der Leyen: az EU elvárja, hogy London betartsa kötelezettségvállalásait

EU - 2021-04-27

- Az Európai Unió elvárja, hogy az Egyesült Királyság is maradéktalanul betartsa az EU-tagságának megszűnéséről (Brexit) szóló megállapodásban szereplő kötelezettségvállalásokat, különösen az egyezmény Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyvének végrehajtása tekintetében - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben kedden.

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülésének az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi és együttműködési megállapodással kapcsolatos tárgyalások eredményéről tartott vitájában Ursula von der Leyen kiemelte, hogy az unió számára aggodalmat keltenek a megállapodás ideiglenes alkalmazása óta London részéről tett egyoldalú lépések.

Von der Leyen: az EU újabb szerződést köt a Pfizer/BioNTech vállalatokkal 1,8 milliárd adag vakcina beszerzéséről

EU - 2021-04-23

Az Európai Bizottság hamarosan újabb szerződést köt a Pfizer és a BioNTech vállalatokkal 1,8 milliárd adag, a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyag beszerzéséről - közölte Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke az amerikai Pfizer gyógyszergyár belgiumi üzemében tett látogatása után pénteken.

Ursula von der Leyen a belgiumi Puurs városában található Pfizer-üzemet kereste fel. A látogatás után elmondta: az elkövetkező napokban aláírni tervezett új szerződés immár a harmadik lesz a Pfizer és a BioNTech vállalatokkal között szerződések sorában, azonban az első, amely második generációs, az újabb vírusvariánsok ellen is védelmet nyújtó vakcina szállítását teszi majd lehetővé 2022-ben és 2023-ban.

Európai Bizottság: működésbe lép az EU első világszínvonalú szuperszámítógépe

EU - 2021-04-20

Az Európai Bizottság, a luxembourgi székhelyű európai nagy teljesítményű számítástechnika közös vállalkozással (EuroHPC) és Szlovénia kormányával közösen működésbe helyezte az Európai Unió első szuperszámítógépét a szlovéniai Mariborban - közölte az uniós bizottság kedden.

EU: tovább emelkedett az EU-ban menedékjogot kérelmező ukránok száma

EU - 2021-04-20

- Amíg az Európai Unió tagországaiban a február folyamán benyújtott, menedékjog iránti kérelmek száma az előző hónapok adataihoz viszonyítva stabil maradt, januárhoz képest viszont 72 százalékkal több ukrán állampolgár fordult nemzetközi védelemért az unióban - közölte az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatala (EASO) kedden.

Németh Zsolt: A Fidesz európa tanácsi delegációja csatlakozott az európai konzervatívokhoz

EU - 2021-04-19

A Fidesz európa tanácsi delegációja csatlakozott az Európa Tanács Európai Konzervatív Frakció és Demokratikus Szövetség nevű frakciójához - tájékoztatta az MTI-t Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke hétfőn, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének egyhetes ülése hétfői munkanapjának keretében.

Az Európai Bizottság mindent elkövet, hogy a kulturális ágazat talpra álljon a járvány után

EU - 2021-04-17

- Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament a tagállamokkal együttműködve mindent elkövet annak érdekében, hogy válság által sújtotta szektorok - így a kulturális ágazatok: például színházak, fesztiválok, zeneművészeti előadók, cirkuszok - a lehető leggyorsabban talpra állhassanak a járvány után.

Európa Tanács: a romák kollektív megbélyegzése napjainkban is folytatódik

EU - 2021-04-06

A romák kollektív megbélyegzése napjainkban is folytatódik, zaklatással és hátrányos megkülönböztetéssel szembesülnek - jelentette ki Marija Pejcinovic Buric az Európa Tanács főtitkára, a romák április 8-án esedékes nemzetközi napja alkalmából kiadott nyilatkozatában kedden.

A strasbourgi székhelyű, 47 tagot számláló szervezet főtitkára mindenekelőtt arra emlékeztett, hogy a romáknak a megsemmisítéssel kellett szembenézniük az 1930-as és 1940-es években a Balti-tengertől a Balkánig.

Az Európai Bizottság az uniós bírósághoz fordult az igazságszolgáltatást érintő lengyel szabályozások miatt

EU - 2021-03-31

- Az Európai Bizottság az Európai Unió Bíróságához fordult, és ideiglenes intézkedések meghozatalát kérte az igazságszolgáltatást érintő, 2020. február 14-én hatályba lépett szabályozások miatt Lengyelországgal szemben indított kötelezettségszegési eljárás ügyében - jelentette be az Európai Bizottság igazságügyi biztosa Brüsszelben szerdán.

Európa tanácsi biztos: Magyarországnak helyre kell állítania az újságírás és a média szabadságát

EU - 2021-03-30

"A politikailag vezérelt médiaszabályozó-hatóság és a médiapiacon megjelenő, torzító hatású állami beavatkozás együttes hatása kikezdte a média pluralizmusát és a véleménynyilvánítás szabadságát Magyarországon", ezért "legfőbb ideje", hogy az országban helyreállítsák az újságírói és a médiaszabadságot - jelentette ki Dunja Mijatovic, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa kedden.

EU-csúcs - Michel: az EU gyorsítja a koronavírus elleni vakcinák gyártását, és javítja a tagországok közötti elosztásukat

EU - 2021-03-26

Az Európai Unió a legfontosabb feladatának tekinti, hogy gyorsítsa a koronavírus elleni vakcinák gyártását Európában, és javítsa az oltóanyagok tagországok közötti elosztását - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtökön Brüsszelben, az EU-tagországok vezetőinek kétnapos csúcstalálkozójának első munkanapja utáni sajtótájékoztatóján.

Charles Michel közölte: a következő hetekben döntés születhet arról, hogy az unió milyen feltételek mellett vezesse be a koronavírus elleni oltást bizonyító EU-igazolványt.

Az oltási igazolvány bevezetése nélkülözhetetlen a "normális élethez való visszatéréshez", és közös európai terv alapján, nemzetközi partnerek bevonásával kell történnie - mondta.

ET biztos: Spanyolországnak módosítania kell a büntetőtörvénykönyvét a teljes szólásszabadság biztosítása érdekében

EU - 2021-03-23

Dunja Mijatovic az Európa Tanács emberi jogi biztosa az spanyol igazságügyminiszternek, Juan Carlos Campónak küldött, kedden nyilvánosságra hozott levelében felhívta a figyelmet, hogy a kormánynak módosítani kell a büntető törvénykönyvet annak érdekében, hogy megerősítsék a szólászabadságot az országban.

A strasbourgi testület rámutatott: Spanyolországban az utóbbi években több alkalommal született, művészeket, közösségi médiaaktivistákat, többek között szabadságvesztéssel sújtó büntetőítélet, "terrorizmust dicsőítő, illetve felségsértő" nyilatkozatokért.