EU

Eredmények megjelenítése 101-től 120-ig 2285 találatból.

Európa Tanács: a romák kollektív megbélyegzése napjainkban is folytatódik

EU - 2021-04-06

A romák kollektív megbélyegzése napjainkban is folytatódik, zaklatással és hátrányos megkülönböztetéssel szembesülnek - jelentette ki Marija Pejcinovic Buric az Európa Tanács főtitkára, a romák április 8-án esedékes nemzetközi napja alkalmából kiadott nyilatkozatában kedden.

A strasbourgi székhelyű, 47 tagot számláló szervezet főtitkára mindenekelőtt arra emlékeztett, hogy a romáknak a megsemmisítéssel kellett szembenézniük az 1930-as és 1940-es években a Balti-tengertől a Balkánig.

Az Európai Bizottság az uniós bírósághoz fordult az igazságszolgáltatást érintő lengyel szabályozások miatt

EU - 2021-03-31

- Az Európai Bizottság az Európai Unió Bíróságához fordult, és ideiglenes intézkedések meghozatalát kérte az igazságszolgáltatást érintő, 2020. február 14-én hatályba lépett szabályozások miatt Lengyelországgal szemben indított kötelezettségszegési eljárás ügyében - jelentette be az Európai Bizottság igazságügyi biztosa Brüsszelben szerdán.

Európa tanácsi biztos: Magyarországnak helyre kell állítania az újságírás és a média szabadságát

EU - 2021-03-30

"A politikailag vezérelt médiaszabályozó-hatóság és a médiapiacon megjelenő, torzító hatású állami beavatkozás együttes hatása kikezdte a média pluralizmusát és a véleménynyilvánítás szabadságát Magyarországon", ezért "legfőbb ideje", hogy az országban helyreállítsák az újságírói és a médiaszabadságot - jelentette ki Dunja Mijatovic, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa kedden.

EU-csúcs - Michel: az EU gyorsítja a koronavírus elleni vakcinák gyártását, és javítja a tagországok közötti elosztásukat

EU - 2021-03-26

Az Európai Unió a legfontosabb feladatának tekinti, hogy gyorsítsa a koronavírus elleni vakcinák gyártását Európában, és javítsa az oltóanyagok tagországok közötti elosztását - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtökön Brüsszelben, az EU-tagországok vezetőinek kétnapos csúcstalálkozójának első munkanapja utáni sajtótájékoztatóján.

Charles Michel közölte: a következő hetekben döntés születhet arról, hogy az unió milyen feltételek mellett vezesse be a koronavírus elleni oltást bizonyító EU-igazolványt.

Az oltási igazolvány bevezetése nélkülözhetetlen a "normális élethez való visszatéréshez", és közös európai terv alapján, nemzetközi partnerek bevonásával kell történnie - mondta.

ET biztos: Spanyolországnak módosítania kell a büntetőtörvénykönyvét a teljes szólásszabadság biztosítása érdekében

EU - 2021-03-23

Dunja Mijatovic az Európa Tanács emberi jogi biztosa az spanyol igazságügyminiszternek, Juan Carlos Campónak küldött, kedden nyilvánosságra hozott levelében felhívta a figyelmet, hogy a kormánynak módosítani kell a büntető törvénykönyvet annak érdekében, hogy megerősítsék a szólászabadságot az országban.

A strasbourgi testület rámutatott: Spanyolországban az utóbbi években több alkalommal született, művészeket, közösségi médiaaktivistákat, többek között szabadságvesztéssel sújtó büntetőítélet, "terrorizmust dicsőítő, illetve felségsértő" nyilatkozatokért.

- A járvány terjedése miatt videokonferencia keretében tartják meg a jövő heti EU-csúcsot

EU - 2021-03-21

- Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy döntött, hogy az EU-tagállamok vezetőinek jövő heti csúcstalálkozóját videókonferencia keretében tartják meg a koronavírus járvány harmadik hullámának terjedése miatt. A döntést Barendt Leyts az elnök szóvivője jelentette be vasárnap Twitter üzenetében.

Koronavírus - EU: az Európai Bizottság csak előzetes beszerzési megállapodásokat kötött

EU - 2021-03-21

Az Európai Bizottság csak előzetes beszerzési megállapodásokat kötött a koronavírus elleni oltóanyagokat gyártó vállalatokkal, a konkrét - mennyiségi, szállítási - szerződéseket a tagállamok írták alá - közölte az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete..

Európa Tanács: a koronavírus-járvány a társadalmi egyenlőtlenségek mélyülését eredményezte Európában

EU - 2021-03-18

A koronavírus-járvány okozta társadalmi egyenlőtlenségek mélyülése, a faji, vallási, illetve szexuális kisebbségek elleni gyűlölet, valamint a terrorizmussal szembeni küzdelem jelentették a legfőbb kihívást Európa számára tavaly - közölte az Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni szakértői bizottsága (ECRI) csütörtökön közzétett, 2020-as adatokra támaszkodó éves jelentésében.

A strasbourgi székhelyű, 47 tagállamot számláló Európa Tanács szakértői a március 21-én esedékes, a faji megkülönböztetés ellen meghirdetett nemzetközi nap alkalmából készített jelentésükben kiemelték, a koronavírus-járvány okozta válság negatív hatást gyakorolt az emberi jogok érvényesülésére Európában.

- Az EU 10 millió adag vakcina gyorsított szállításáról állapodott meg a BioNTech/Pfizer vállalatokkal

EU - 2021-03-16

Az Európai Bizottság 10 millió adag vakcina gyorsított szállításáról állapodott meg a Pfizer amerikai gyógyszergyártó és a BioNTech német biotechnológiai cégekkel a második negyedévre vonatkozóan - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden a Twitteren közzétett üzenetében.

Közölte, hogy a gyorsított eljárás keretében az uniós tagállamoknak szánt 10 millió adag a BioNTech/Pfizer teljes vakcinaszállítását 200 millió adag fölé növeli az adott negyedévben.

Uniós biztos: szükség esetén az Európai Bizottság eljárást fog indítani a jogállamisági mechanizmus keretében

EU - 2021-03-11

Az Európai Bizottság szükség esetén késedelem nélkül eljárást fog indítani a jogállamisági mechanizmus keretében, tisztességes, kiszámítható és arányos feltételek alapján - jelentette ki a testület költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosa csütörtökön az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén.

Johannes Hahn a jogállamisági feltételrendszerről szóló rendelet alkalmazásáról tartott vitán azt mondta, az Európai Bizottság egy esetleges eljárás megindítása előtt értelmezi és elemzi a különböző forrásból beérkező információkat annak érdekében, hogy azonosítsa a jogállamiság szabályainak megsértését.

Közös nyilatkozatot írtak alá az EU intézményei az Európa jövőjéről tervezett konferencia megkezdéséről

EU - 2021-03-10

- Az Európai Unió intézményeinek vezetői közös nyilatkozatot írtak alá szerdán az Európa jövőjéről tervezett konferencia szervezésének megindításáról. A konferencia célja egyebek mellett, hogy megoldást találjon az unió régóta tartó és új problémáira, és megerősítse az európai szolidaritást.

Az EU erősíteni kívánja a globális humanitárius segélyezést

EU - 2021-03-10

Az Európai Bizottság szerdán javaslatot terjesztett elő azzal a szándékkal, hogy erősítse és hatékonyabbá tegye a koronavírus-járvány miatt egyre szükségszerűbb humanitárius segélyezést.

Manfred Weber: a jobboldali populisták le akarják választani a jobboldalt a politikai középről

EU - 2021-03-07

- A jobboldali populisták le akarják választani a jobboldalt a politikai középről és a társadalom megosztására törekednek, amivel megnyitják az utat egy "baloldali Európa" előtt - hangsúlyozta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője a Fidesz frakcióbeli tagságának megszüntetésével kapcsolatban egy vasárnap megjelent írásában.

Manfred Weber a Welt am Sonntag című német lapban közölt vendégkommentárjában úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke "nagy robajjal rácsapta az ajtót az EPP-frakcióra", és "hatalompolitikai vágyálmai" egy európai uniós jobboldali populista párt vezetéséről szólnak.

Az Európai Tanács elnöke szerint március végén fontos uniós döntések várhatók Oroszországgal kapcsolatosan

EU - 2021-03-03

- Az EU-tagországok március 25-26-án esedékes állam- és kormányfői szintű csúcstalálkozóján stratégiai megbeszélést tartanak az Oroszországgal kapcsolatos helyzetről, és "fontos új döntések" fognak születni - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerdán, kétnapos ukrajnai látogatását lezáró, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

- Uniós biztos: a járvány rövid távú következményeit kezelő költségvetés-politikai intézkedésekre van szükség

EU - 2021-03-03

A koronavírus-járvány okozta válságra válaszul a tagállamoknak olyan összehangolt és hiteles költségvetés-politikai intézkedéseket kell hozniuk, amelyek kezelik a járvány rövid távú következményeit és támogatják a helyreállítást, ugyanakkor nem veszélyeztetik középtávon a költségvetés fenntarthatóságát - jelentette ki Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos Brüsszelben szerdán.

Weber: a Fidesz eltávolodott a néppárt kereszténydemokrata értékeitől

EU - 2021-03-03

- A Fidesz az elmúlt években eltávolodott az Európai Néppárt (EPP) kereszténydemokrata értékeitől, a magyar párt már nem ugyanazon az alapokon áll, mint kezdetben a pártcsoport alapítói - jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője szerdán Brüsszelben.

.

EPP EP-frakció alelnök: a frakció megszavazta alapszabályának módosítását

EU - 2021-03-03

- Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP) csoportja megszavazta a frakció alapszabályát módosító tervezetet - közölte Pedro Lopez de Pablo, az EPP EP-frakciójának alelnöke szerdán a Twitteren

A strasbourgi bíróság kártérítést ítélt meg a röszkei tranzitzónában tartott afgán és iráni menedékkérőknek

EU - 2021-03-02

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden közzétett ítéletében kártérítést ítélt meg öt iráni, illetve négy afgán állampolgár számára, akik szerint a magyar hatóságok nem biztosítottak számukra kielégítő körülményeket a menedékkérelmük elbírálásának idejére szálláshelyként kijelölt röszkei tranzitzónában.

A Szerbián keresztül Magyarországra érkezett iráni, illetve afgán állampolgárok 2017 nyarán nyújtottak be menedékkérelmet a magyar hatóságok előtt. Ennek elbírálásának idejére a szerb-magyar határ melletti röszkei tranzitzónát jelölték ki szálláshelyként az eljáró magyar hatóságok. Az érintettek azért fordultak jogorvoslatért, mert megítélésük szerint az illetékesek nem biztosítottak megfelelő feltételeket a tranzitzónában való tartózkodásukhoz.

Koronavírus - Von der Leyen: az Európai Bizottság hamarosan immunitásigazolásra vonatkozó javaslatot mutat be

EU - 2021-03-01

Az Európai Bizottság még ebben a hónapban bemutatja a koronavírussal összefüggő új digitális immunitásigazolásra, másnéven zöld igazolványra vonatkozó jogalkotási javaslatát; az intézkedéssel az európaiak szabadabb utazását szeretnék elősegíteni - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfői Twitter-üzenetében.

Uniós főtanácsnok: jogsértő a menedékkérők számára történő segítségnyújtás bűncselekménynek minősítése Magyarországon

EU - 2021-02-25

Sérti az európai uniós jogot, hogy Magyarország elrendelte az arra irányuló tevékenység büntetését, hogy nemzetközi védelemre irányuló eljárást indíthassanak azok, akik nem tesznek eleget az e védelem megadására vonatkozó nemzeti jogi kritériumoknak - ismertette főtanácsnoki álláspontját az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága csütörtökön.

Az ügy előzménye, hogy a magyar Országgyűlés 2018 júniusában fogadta el a "Stop Soros" törvénycsomagot, amelynek alapján büntető törvénykönyvi (Btk.) tényállás lett az illegális bevándorlás elősegítése, támogatása.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárás keretében az uniós bírósághoz fordult, azt kifogásolva, hogy Magyarország az uniós menekültügyi jogszabályokba ütközően korlátozza a menedékkérőknek tanácsadást és segítséget nyújtók tevékenységét, valamint megsérti a menedékkérők arra vonatkozó jogát, hogy ténylegesen találkozhassanak és kapcsolatban lehessenek az ilyen tevékenységet folytató szervezetekkel és emberekkel.