Külföld

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 6564 találatból.

Amerikai elnökválasztás - Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől és Kamala Harrist támogatja új jelöltként

Külföld - 2024-07-22

Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökjelöltségtől, és alelnöke, Kamala Harris elnökjelöltségét támogatja.Joe Biden az X közösségi oldalon vasárnap közzétett levelében úgy fogalmazott, hogy "úgy hiszem, a pártom és az ország legjobb érdeke azt szolgálja, hogy visszalépjek és kizárólag kötelezettségeim teljesítésére fókuszáljak elnöki időszakom hátralévő idejében".

Egyben azt ígérte, hogy döntésének részleteit a héten a nemzethez intézet beszédében fejti majd ki.

A demokrata párti elnök egy másik, a közösségi médiában közzétett üzenetben azt is közölte, hogy teljes mértékben támogatja Kamala Harris alelnök jelöltségét, valamint Donald Trump legyőzése érdekében a Demokrata Párt egységét sürgette.

Kamala Harris közleményében megtiszteltetésnek nevezte Joe Biden támogatását, és azt ígérte, hogy a jelölést kiérdemli és elnyeri majd.

A demokrata párti szabályok szerint Joe Biden nem ruházhatja át hivatalosan az elnökjelötséget, hanem arról az elnökjelölő konvención a delegáltak szavazatai döntenek, ott kell elnyerni a többséget. A Demokrata Párt augusztus 19. és 22. között Chicagóban tartja az elnökjelölő országos gyűlését.

Globális informatikai hiba - Az Egyesült Államok több repülőterén forgalmi zárlatot kellett elrendelni

Külföld - 2024-07-19

Az Egyesült Államok teljes légiforgalmát érintette és több repülőterén is ideiglenes zárlatot okozott az egész világra kiterjedő technológiai üzemzavar, ami egy amerikai kiberbiztonsági világcégtől, a Crowdstrike-tól indult pénteken.

A legnagyobb amerikai légitársaságok közül a Delta Air Lines, a United Airlines és az American Airlines is közleményt tett közzé, hogy a reggeli órákban komolyabb nehézségekkel szembesültek informatikai rendszereik működtetésében, és egész nap további fennakadások várhatók.

A szövetségi légügyi hatóság (FAA) közölte, hogy bizonyos mértékig minden repülőtér érintett volt a fennakadásban.

A légiközlekedés mellett egészségügyi szolgáltatók, rendőrségi kommunikációs rendszerek, bankok, tömegtájékoztatási intézmények is érintettjei voltak a Crowdstrike internetbiztonsági világvállalatnál bekövetkezett leállásnak

Europol: több tízmillió euró értékben hatezernél is több keresett műtárgy került elő Európa-szerte

Külföld - 2024-07-19

Huszonöt európai ország nyomozói 85 műkincskereskedőt és -vásárlót állítottak elő, valamint több tízmillió euró értékben több mint 6400 lopott, vagy illegális kereskedelemben értékesített műkincset foglaltak le Európa-szerte - közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol pénteken.

A közlemény szerint az Europol vezette, Pandora VIII nevű nemzetközi művelet során a résztvevő országok hatóságai több ezer ellenőrzést végeztek Európa repülőterein, kikötőkben és határátkelőhelyeken, valamint aukciósházakban, múzeumokban és magánlakásokban. Az intézkedések nyomán közel hatezer eltűnt műtárgy került elő. A bűnüldöző szervek emellett az interneten is kutattak, az akció legkevesebb 580 lopott műkincs visszaszerzéséhez vezetett.

Több új reformot és modernizációt ígért a kínai pártközgyűlés

Külföld - 2024-07-18

Több ágazatban a reformok elmélyítését helyezte kilátásba a Kínai Kommunista Párt (KKP) abban a határozatban, amelyet 20. pártközgyűlésének többnapos zárt ülése után fogadott el csütörtökön. Ígéretet tettek a kínai sajátosságokkal rendelkező ipari rendszer, a piacgazdaság, a munkaerőpiac és általában a társadalom modernizációjára is - jelentette a kínai állami média.

Felmérés: jelentősen nőtt Keir Starmer brit miniszterelnök népszerűsége a választások óta

Külföld - 2024-07-15

Jelentősen nőtt Sir Keir Starmer brit miniszterelnök népszerűsége a július 4-én tartott nagy-britanniai parlamenti választások óta a hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint.

A választáson a Starmer vezette Munkáspárt - a korábbi legnagyobb ellenzéki erő - elsöprő győzelmet aratott, és 14 év óta először ismét kormányt alakíthatott.

A párt 412 képviselői helyet nyert a 650 fős londoni alsóházban, 211-gyel többet, mint a 2019-ben tartott előző parlamenti választáson, és ezzel 174 fős többségre tett szert a többi alsóházi frakció együttes létszámához képest.

Francia választások - Lemondott a Nemzeti Tömörülés főigazgatója

Külföld - 2024-07-09

Lemondott Gilles Pennelle francia európai parlamenti képviselő a Nemzeti Tömörülés (RN) főigazgatói posztjáról, miután Marine Le Pen pártja még a relatív többséget sem tudta megszerezni az előrehozott nemzetgyűlési választások második fordulójában az első fordulós győzelme után - erősítették meg kedden a pártvezetéshez közeli források a Le Monde című napilap értesülését.

Két évig javítják a Románia és Bulgária közötti legforgalmasabb Duna-hidat, torlódásra lehet számítani

Külföld - 2024-07-09

- Javítási munkálatok kezdődnek július 10-én a Romániát Bulgáriával Giurgiu és Rusze között összekötő Duna-hídon, ezért a határátkelőn megnövekedhet a várakozási idő - közölte kedden a román közlekedési rendőrség.

Ukrán hírszerzés: csapást mértek két orosz katonai létesítményre Donyeck megyében

Külföld - 2024-07-07

Az ukrán katonai hírszerzés az ukrán fegyveres erők 45. tüzérdandárjával együttműködve csapást mért szombaton két orosz katonai létesítményre a kelet-ukrajnai Donyeck megye orosz megszállás alatti részében - közöte vasárnap a kijevi védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnöksége a Telegramon.

A függetlenségpárti skót kormánnyal tárgyal Keir Starmer brit miniszterelnök

Külföld - 2024-07-07

Skóciába utazott vasárnap Sir Keir Starmer munkáspárti brit miniszterelnök, aki a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetésével tárgyal a skót és a brit kormány további együttműködéséről.

John Swinney skót miniszterelnök, az SNP vezetője Starmer látogatását üdvözlő vasárnapi nyilatkozatában nem említette a skót függetlenség ügyét. Úgy fogalmazott: a skót kormány elkötelezetten törekszik arra, hogy építő jellegű együttműködést folytasson Londonnal "a jelenleginél jobb Skócia megteremtése" érdekében.

Ukrajnai háború - Putyin ismertette az orosz békefeltételeket

Külföld - 2024-06-14

- Ukrajnának semleges, katonai blokkon kívüli és atommentes státuszt kell betöltenie, és végre kell hajtania az ország demilitarizálását és nácitlanítását - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken az orosz külügyminisztérium vezetőségével tartott megbeszélésen Moszkva békefeltételeit ismertetve.

Putyin szerint minden Oroszország elleni nyugati szankciót fel kell oldani. Emellett, mint mondta, nemzetközi szerződésekben kell lefektetni, hogy a Krím, Szevasztopol, a donyecki és a luhanszki régió, valamint Zaporizzsja és Herszon megye Oroszország jogalanya azon határok szerint, ahogy Ukrajna részévé vált.

Börtönbüntetésre ítéltek Kínában egy MeToo-aktivistát

Külföld - 2024-06-14

Öt év börtönbüntetésre ítélték Huang Hszüe-csin vezető kínai MeToo aktivistát, miután pénteken egy dél-kínai bíróság bűnösnek találta államellenes felforgatás vádjával - közölte a szabadon bocsátásáért kampányoló csoport.

Több uniós külügyminiszter az orosz diplomaták mozgásának korlátozását kéri

Külföld - 2024-06-13

Nyolc európai uniós külügyminiszter közös levélben felszólította Josep Borrellt, az uniós diplomácia vezetőjét, hogy mihamarabb korlátozza az orosz diplomaták mozgását a Schengeni övezetben - jelentette a levelet ismertetve csütörtökön a CTK cseh hírügynökség.

Jan Lipavsky cseh külügyminiszter - írja a CTK - már hosszabb ideje igyekszik elérni, hogy az orosz diplomaták mozgásának korlátozása bekerüljön az Oroszország elleni uniós szankciók 14. csomagjába.

A Hezbollah több mint száz rakétát lőtt ki Izrael északi részére

Külföld - 2024-06-12

A libanoni síita Hezbollah több mint százhatvan rakétát lőtt ki Izrael északi részére szerda délelőtt - közölték az izraeli hatóságok.

- A román kormány 12 százalékkal megemelte a minimálbért csütörtöki ülésén - írja az Agerpres.

Külföld - 2024-06-06

A július 1-jén hatályba lépő rendelet értelmében a romániai országos bruttó minimálbér a jelenlegi 3300 lej (1 lej=78,76 forint forint) helyett 3700 lej (mintegy 290 ezer forint) lesz. A minimálbér nettó összege 2363 lejre nő.

Hollandiában tíz év alatt megkettőződött a más uniós országból érkezett lakosok száma

Külföld - 2024-06-04

Tíz év alatt kétszeresére nőtt a Hollandiában élő, az Európai Unió valamely másik tagállamának állampolgárságával rendelkező lakosok száma - közölte a holland statisztikai hivatal, a CBS kedden.

Az NL Times című, angol nyelvű holland napilapban idézett CBS-adatok azt mutatják, hogy január 1-jén Hollandiában 745 500 más uniós tagállam állampolgárságával rendelkező lakos élt, míg 2014 elején számuk körülbelül 360 ezer volt.

Petr Fiala: legkésőbb 2025 közepére megszűnik Csehország függősége az orosz kőolajtól

Külföld - 2024-06-04

- Legkésőbb a jövő év közepére teljesen megszűnik Csehország függősége az orosz kőolajtól - jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök kedden a közép-csehországi Nelahozevesben, miután találkozott az ország vezetékhálózatát üzemeltető Mero állami cég vezetőségével.

Egyiptomi külügyminiszter: bármilyen megállapodásnak tartalmaznia kell a rafahi átkelő működését

Külföld - 2024-06-03

Az Egyiptom és Izrael közötti rafahi határátkelő működését tartalmaznia kell bármely megállapodásnak, amelyet a felek aláírnak - jelentette ki Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter hétfőn Madridban, a spanyol kollégájával folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón.

Zelenszkij: az oroszok nevetnek rajtunk a nyugati fegyverhasználati korlátozások miatt

Külföld - 2024-06-01

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az orosz hadvezetés "nevet" az ukránokon, amiért a korlátozások miatt nem tudják bevetni a nyugati fegyvereket orosz területeken lévő célpontok ellen.

Zelenszkij a The Guardian című baloldali brit napilapnak adott, szombaton megjelent interjúban úgy fogalmazott: a békében élő nyugati országoknak "más prioritásaik" vannak, és "érthető módon nem osztják" Ukrajna sürgető egzisztenciális meggondolásait.

Az elnök szerint Oroszország az Ukrajnának szánt nyugati fegyverszállításoknál gyorsabban pótolja hadseregének fegyverveszteségét.

Eurojust: luxusautó-tolvajok Európa-szerte tevékenykedő bűnözői hálózatát számolták fel

Külföld - 2024-05-31

- Luxusautó-tolvajok nagyszabású, Európa-szerte tevékenykedő bűnözői hálózatát számolták fel több európai országban, tizenhárom gyanúsítottat állítottak elő csalás, okmányhamisítás és pénzmosás vádjával - tájékoztatott az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség, az Eurojust pénteken.

Hazaszállították a kórházból a szlovák miniszterelnököt

Külföld - 2024-05-31

A besztercebányai kórházból pozsonyi otthonába szállították csütörtök este a hónap közepén merényletben súlyosan megsebesült Robert Fico szlovák kormányfőt, ott lábadozik tovább - jelentette pénteken a helyi média Miriam Lapuníkovára, a besztercebányai Roosevelt kórház vezetőjére hivatkozva.