Külföld

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 6336 találatból.

Intézményvezetőket váltott le a költségvetési bevételek mértékével elégedetlen román kormányfő

Külföld - 2023-05-30

- Menesztette az országos vámhatóság vezetőjét, és tudomásul vette az adóhatóság (ANAF), valamint az ásványkincsek országos ügynöksége (ANMR) vezetőjének lemondását Romániában a költségvetési bevételek mértékével elégedetlen Nicolae Ciuca miniszterelnök - közölte az Agerpres hírügynökség.

Rekordszámú bevándorló érkezett tavaly Nagy-Britanniába

Külföld - 2023-05-25

Rekordot döntött tavaly a Nagy-Britanniában letelepedő bevándorlók száma. A brit statisztikai hivatal (ONS) csütörtöki ismertetése szerint ugyanakkor több EU-állampolgár távozott 2022-ben, mint ahányan az európai uniós országokból tartós letelepedés céljából érkeztek.

Ukrajnai háború - Josep Borrell: megkezdődött az ukrán pilóták kiképzése az F-16-os vadászgépek vezetésére

Külföld - 2023-05-23

Örülök, hogy több országban, például Lengyelországban, végre megkezdődött az ukrán pilóták kiképzése az F-16-os vadászgépek vezetésére. Ez a folyamat időt vesz igénybe, de minél hamarabb kezdődik annál jobb, mert ez megnyitja majd az utat ahhoz, hogy az ukrán erők megkapják a védelmükhez szükséges vadászgépeket - nyilatkozta Josep Borrell kül -és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő, kedden, az EU-tagállamok védelmi minisztereinek tanácskozására érkezve.

Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter a találkozóra érkezve elmondta, hogy Kijev nyugat-európai támogatói szeretnék minél hamarább elkezdeni a kiképzést, és felgyorsítani a folyamatot miután erre az Egyesült Államok is jóváhagyását adta. Mint mondta, a kiképzés, ami segít fokozni a harckészültséget, az első lépés a fejlett nyugati vadászgépek Ukrajnába szállítása felé, de ez a téma egyelőre még nem szerepel a napirenden

Romániában a Sanitas egyészségügyi szakszervezet is magasabb bérekért tüntet, és általános sztrájkot helyezett kilátásba

Külföld - 2023-05-23

Romániában a több mint százezer egészségügyi dolgozó érdekeit képviselő Sanitas szakszervezet újabb bérkövetelő tüntetéssorozatba kezdett kedden, és június közepére általános munkabeszüntetést helyezett kilátásba, miközben az országban második napja tart a közoktatási szakszervezetek által meghirdetett általános sztrájk.

Szlovák külügyminiszter: az új kormány hivatalba lépésével nem változik országa álláspontja az ukrajnai háborúról

Külföld - 2023-05-20

Szlovákia álláspontja az Ukrajna elleni orosz agresszióval kapcsolatban az új kormány hivatalba lépésével sem változik - jelentette ki Miroslav Wlachovsky szlovák külügyminiszter pénteken Prágában, miután találkozott Jan Lipavsky cseh külügyminiszterrel.

"Továbbra is segítséget nyújtunk Ukrajnának, igazságos békét akarunk" - mondta a tárgyalások utáni sajtótájékoztatón Wlachovsky újságíróknak.

Nemkívánatosnak nyilvánították Oroszországban a Greenpeace tevékenységét

Külföld - 2023-05-20

.A hatóság szerint a Greenpeace tevékenysége veszélyezteti az Oroszországi Föderáció alkotmányos rendjének alapját és biztonságát. A főügyészség döntése mind a nonprofit szervezetre, mind pedig a nemzetközi alapítványra vonatkozik.

Andrej Plenkovic: Horvátországnak nagyobb hatókörben kell felkészülnie az árvízvédekezésre

Külföld - 2023-05-19

Horvátországnak még nagyobb hatókörben kell felkészülnie az árvízvédekezésre, tekintettel arra, hogy a korábbiakhoz képest a kockázatok jelentősen megnőttek - jelentette ki Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök a pénteki kormányülésen.

Ukrajnai háború - Ukrán hírszerzés: Oroszország a szankciók ellenére újraindította a rakétagyártást

Külföld - 2023-05-19

- Oroszország kimerítette rakétakészleteinek jelentős részét, de a nemzetközi szankciók ellenére sikerült elindítania a gyártást, amint azt az Ukrajnában lelőtt rakéták töredékei is bizonyítják - jelentette ki pénteken Vadim Szkibickij, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője az RBK-Ukrajina hírportálnak.

Török választások - Bezártak a szavazóhelyiségek az elnök- és parlamenti választásokon

Külföld - 2023-05-14

- Helyi idő szerint délután 17 órakor (közép-európai idő szerint 16 órakor) bezártak a szavazóhelyiségek Törökországban a vasárnapi köztársaságielnök- és parlamenti választásokon. A voksolás a török híradások szerint rendbontások nélkül ért véget.


Bemutatták az átadott illegális fegyvereket Szerbiában

Külföld - 2023-05-14

Bemutatta a szerbiai belügyminisztérium azt a fegyverarzenált, amelyet hétfő óta gyűjtött be az ország állampolgáraitól az egy hónapig tartó fegyverátadási amnesztia keretében, a szerb elnök azt mondta: büszke a sikeres akcióra.

Milliók ünneplik utcabálokon III. Károly király koronázását

Külföld - 2023-05-07

Milliók részvételével több tízezer utcabál kezdődött vasárnap délután Nagy-Britanniában III. Károly király koronázásának alkalmából. A brit uralkodót és hitvesét, Kamillát 2300 vendég, köztük kilencven államfő jelenlétében szombaton koronázta meg Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási vezetője a londoni Westminster-apátságban, az angol-brit monarchia ősi koronázó templomában.

A háromnapos hétvégén nagyszabású eseménysorozattal ünneplik Károly és Kamilla koronázását.

Az ukrajnai korrupciómegelőzési ügynökség "nemzetközi háborús szponzornak" minősítette az OTP-t

Külföld - 2023-05-04

- Az ukrán nemzeti korrupciómegelőzési ügynökség (NAZK) a magyar OTP Bank Groupot "a nemzetközi háborús szponzorok" listájára helyezte, amiért a pénzintézet továbbra is együttműködik Oroszországgal - közölte csütörtökön az ügynökség sajtószolgálata. A minősítés tényét az OTP Csoport is megerősítette, hangsúlyozva: az OTP Csoport minden nemzetközi szankciós intézkedést és helyi törvényi előírást betartva működik valamennyi piacán, így Oroszországban is.

EJEB-Oroszország-emberi jogok-büntetésvégrehajtás

Külföld - 2023-05-02

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) keddi határozatában elítélte Oroszországot, az orosz börtönhierachiában a "legalacsonyabb rendű" foglyokkal szembeni embertelen bánásmód miatt - közölte a strasbourgi székhelyű testület.

Az EJEB-hez 11 olyan panaszos fordult, akiket Oroszország különböző részein tartanak fogva különféle bűncselekmények elkövetése miatt. A testület emlékeztetett: orosz büntetésvégrehajtási rendszerben a fogvatartottak közötti kapcsolatokat egy informális magatartási kódex szabályozza.

Megszüntette az európai főügyész ellen korábban indított eljárásokat a román legfőbb ügyészség

Külföld - 2023-05-02

Bűncselekmény hiányában megszűntette a Laura Codruta Kövesi európai főügyész ellen korábban indított bűnvádi eljárásokat a román legfőbb ügyészség - közölte kedden a vádhatóság.

OMV Petrom: húszéves mélypontra csökkent Románia földgázfogyasztása az első negyedévben

Külföld - 2023-04-28

Húszéves mélypontra csökkent az első negyedévben Románia földgázfogyasztása az OMV Petrom első három havi mérlegében olvasható becslés szerint, amelyet pénteken ismertetett a Mediafax hírügynökség.

Az EJEB kártérítésre kötelezte Oroszországot a Georgia elleni 2008-as konfliktussal összefüggésben

Külföld - 2023-04-28

Elmarasztalta Oroszországot a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), Moszkvának 130 millió euró kártérítést kell fizetnie Georgiának az ország 2008-as megtámadásáért és dél-oszétiai konfliktus során elkövetett kizsákmányolásokért.

Az EP öt frakciója levélben fordult az Európai Bizottsághoz a magyar panasztörvény miatt

Külföld - 2023-04-24

Az Európai Parlament öt pártfrakciója levéleben fordult az Európai Bizottsághoz, amelyben aggályaikat fejezik ki a többi között az Országgyűlés által április 11-én elfogadott panaszokról, közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló törvény miatt.

Az ET felszólította a litván parlamentet, hogy utasítsa el a határvédelmi törvény módosítását

Külföld - 2023-04-24

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa hétfői közleményében felszólította a litván parlamentet, hogy utasítsa el a határvédelmi törvény módosítási tervezetét, amely legalizálná a nemzetközi védelemre szoruló személyek visszatoloncolását.

Lemondott Dominic Raab brit miniszterelnök-helyettes

Külföld - 2023-04-21

- Lemondott pénteken Dominic Raab brit miniszterelnök-helyettes, akit számos volt munkatársa zaklató bánásmóddal vádolt. A tisztségre Oliver Dowdent, a kormány munkáját összehangoló kabinetiroda vezetőjét nevezte ki Rishi Sunak miniszterelnök.

Raab az igazságügy-miniszteri tisztséget is betöltötte Sunak konzervatív párti kormányában. Ezt a tisztséget most leválasztották a kormányfői posztról, és péntektől Alex Chalk vezeti a tárcát.

Dowden és Chalk kinevezését III. Károly király formálisan jóváhagyta és kihirdette.

Szijjártó Péter: Afrika támogatása nélkül kezelhetetlen migrációs nyomás vár Európára

Külföld - 2023-04-18

- A migrációt nem kezelni, hanem megállítani kell, ennek legjobb módját pedig a származási országokban fennálló körülmények javítása jelenti, ennek része a Magyarország és Etiópia közötti együttműködés is - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Addisz-Abebában.

A tárcavezető arról számolt be, hogy az utóbbi évben egyre súlyosabbá váltak a migrációt kiváltó okok globálisan, aminek nyomán jól érzékelhető Európában a bevándorlási nyomás erősödése, a kontinens válaszintézkedései ráadásul "csődöt mondtak".