Külföld

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 6183 találatból.

Az izraeli parlament illetékes bizottsága szavazásra bocsájthatónak ítélte a "vádlott-törvényt"

Külföld - 2022-06-26

Az izraeli parlament, a kneszet jogalkotási miniszteri bizottsága vasárnap elfogadta, és a plénum előtti szavazásra bocsájthatónak ítélte a "vádlott-törvényt", amely megtiltja köztörvényes vádlott kormányfői jelölését - jelentette a Kan közszolgálati rádió.

Két helyi választást elvesztett a brit Konzervatív Párt, lemondott a párt elnöke

Külföld - 2022-06-24

Két időközi parlamenti képviselőválasztást is elvesztett a kormányzó brit Konzervatív Párt. Az eredmények ismertté válása után, pénteken bejelentette lemondását Oliver Dowden, a párt elnöke, Boris Johnson miniszterelnök azonban egyenes utalást tett arra, hogy nem tervezi távozását.

Időjárás - Olaszországban aszály miatti válsághelyzetet rendeltek el

Külföld - 2022-06-22

- Olaszországban elsőként a középső térségben található Emilia-Romagna tartomány nyilvánított válsághelyzetet a rendkívüli aszály miatt, miközben szerdától újabb hőhullám éri el az országot negyven Celsius-fok feletti hőmérséklettel.

Az ukrán parlament ratifikálta az Isztambuli Egyezményt

Külföld - 2022-06-20

- Az ukrán parlament megszavazta hétfőn a nők elleni, illetve a családon belüli erőszak megelőzéséről és leküzdéséről szóló Isztambuli Egyezményt - jelentette a Jevropejszka Pravda hírportál.

Az előterjesztést 259 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban, négy elutasította, 25 pedig tartózkodott.

Az isztambuli egyezmény ratifikálását elemzők jó jelzésnek tartják a közelgő EU-csúcs előtt, mert ez arról tanúskodik, hogy Ukrajna kész az európai integrációhoz szükséges reformok végrehajtására - mutatott rá a hírportál.

Francia választások: Macron pártja 21 ezer szavazattal megnyerte a nemzetgyűlési választások első fordulóját

Külföld - 2022-06-13

Rekordalacsony részvétel mellett Emmanuel Macron államfő és centrista szövetségesei Ensemble! (Együtt!) elnevezésű koalíciója a szavazatok 25,75 százalékával az élen végzett a francia nemzetgyűlési választások első fordulójában, de alig 21 442 vokssal előzte meg a Jean-Luc Mélenchon által vezetett baloldali összefogást (NUPES), amely 25,66 százalékos támogatottságot szerzett - derül ki a francia belügyminisztérium által hétfőn közzétett hivatalos végeredményből.

Visszakapta a nácik által elrabolt festményét egy 101 éves holland nő

Külföld - 2022-06-12

Visszakapta a nácik által elrabolt festményét, Caspar Netscher 1683-ban festett portréját egy 101 éves holland nő, aki úgy döntött, elárverezi az értékes képet, hogy a bevételből a családját segíthesse.

Francia választások - Alacsony a részvétel a nemzetgyűlési választások első fordulójában

Külföld - 2022-06-12

A választásra jogosultak 18,43 százaléka adta le vasárnap délig a szavazatát a francia nemzetgyűlési választások első fordulójában, míg öt évvel ezelőtt az első fordulóban 19,24, tíz évvel ezelőtt pedig 21,06 százalék szavazott délelőtt - közölte a francia belügyminisztérium.

Ukrajnai háború - Hozzájárult a német törvényhozás a kormány 100 milliárd eurós haderőfejlesztési programjához

Külföld - 2022-06-10

- A német szövetségi parlament (Bundestag) után a törvényhozás parlamenti kormányokat összefogó kamarája (Bundesrat) is hozzájárult a kormány százmilliárd eurós haderőfejlesztési programjának elindításához szükséges alkotmánymódosításhoz.

A pénteki döntés révén a német hadsereg (Bundeswehr) lehet a legnagyobb konvencionális haderő a NATO-n belül Európában, a fejlesztést Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt indítják el.

Megtalálták a "világ legnagyobb növényét" Ausztrália nyugati partjainál

Külföld - 2022-06-01

Tudósok felfedezték a világ eddig ismert legnagyobb növényét, egy nagyjából 4500 éves tengeri füvet, mely mintegy kétszáz négyzetkilométeren terül le Ausztrália nyugati partjainál, a tenger fenekén.

Úgy 4500 éve egyetlen mag befészkelte magát egy jó adottságú helyre valahol a mai Shark-öbölben, Ausztrália nyugati partjainál. A magból az emberi jelenlét hiányában viszonylag zavartalanul akkora növény hajtott ki, amely ma nagyjából 200 négyzetkilométernyi tengerfenéken terülhet el - írta a The Guardian online kiadása szerdán.

A Posidonia australis faj - más néven szálas gömbfű vagy szalagfű - gyakori növény Ausztrália déli partjai mentén. Amikor azonban a tudósok az öböl tengerifű-szálainak genetikai különbségeit kezdték felderíteni, relytélyre akadtak.

A Fehér Ház fejenként 10 ezer dollárnyi diákhitel elengedését tervezi az Egyesült Államokban

Külföld - 2022-05-28

Joe Biden amerikai elnök fejenként 10 ezer dollárnyi diákhitel elengedését tervezi mindazon amerikaiak számára, akik legfeljebb 150 ezer dollárt kerestek 2021-ben - jelentette a The Washington Post .

Scholz: globális válsághoz vezethet Kína hitelezési tevékenysége

Külföld - 2022-05-28

Pénzügyi-gazdasági világválsághoz vezethet Kína hitelezési tevékenysége az úgynevezett globális dél országaiban - mondta Olaf Scholz német kancellár pénteken Stuttgartban a német katolikus napok (Deutscher Katholikentag) pódiumbeszélgetésén.

Több mint 2000 évvel ezelőtti gazdaságot tártak fel Észak-Izraelben

Külföld - 2022-05-25

Egy 2100 évvel ezelőtt működő mezőgazdasági birtokot tártak fel Észak-Izraelben, Galileában - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán.

A kelet-galileai Arbel közelében, a Kinneret, vagyis Galileai-tótól mintegy hat kilométerre felfedezett uradalom kiváló állapotban maradt fenn. "A tárgyak azon a helyen hevertek, ahova az egykori lakók letették őket, úgy tűnik, hogy hirtelen hagyták el a helyet, talán katonai fenyegetés miatt" - mesélte a lapnak az ásatás vezetője.

Németország-Ukrajna-háború Ukrajnai háború - Német alkancellár: Magyarország nélkül is lehet olajembargó

Külföld - 2022-05-23

Németország hajlandó lenne támogatni, hogy az Európai Unió tagországai Magyarország nélkül vezessenek be embargót az orosz kőolajra - mondta Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter egy hétfői interjúban.

A Zöldek politikusa a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban kiemelte, hogy csalódott az orosz olajembargó ügyének elhúzódása miatt.

Rámutatott hogy a tárgyalásokat, egyeztetéseket az Európai Bizottság vezeti. Hozzátette: ha a brüsszeli testület elnöke azt mondja, hogy "megcsináljuk 26-an, Magyarország nélkül, akkor ez egy olyan út, amelyet mindig támogatnék".

Aláhúzta, hogy nem hallott ilyen javaslatot a bizottság elnökétől, ő maga pedig arra számít, hogy végül "úgy lesz, ahogy mindig is szokott lenni" az EU-ban, vagyis "néhány ország kvázi különjogokat" - könnyítést, haladékot - kap, de az EU egységesen, valamennyi tagország részvételével vezeti be az újabb büntetőintézkedéseket.

Elbukta az alkotmányossági kontrollt Romániában a lehallgatások kiterjesztését célzó törvényi előírás

Külföld - 2022-05-18

Alaptörvénybe ütközőnek ítélte szerdán a román alkotmánybíróság a márciusban elfogadott hírközlési kódex azon előírását, amely az internetes tárhelyszolgáltatókat és internetes kommunikációs szolgáltatásokat nyújtó vállalatokat is arra kötelezte volna, hogy teremtsék meg ügyfeleik lehallgatásának műszaki feltételeit az arra jogosult bűnüldöző és nemzetbiztonsági szervek számára.

Kereszténydemokrata győzelem született az észak-rajna-vesztfáliai tartományi választáson

Külföld - 2022-05-16

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) gyűjtötte össze a legtöbb szavazatot a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban tartott törvényhozási (Landtag-) választáson a hétfő hajnalban kihirdetett hivatalos előzetes végeredmény szerint.

Ukrajnai háború - Ukrán határőrség: az Ukrajnába hazatérők száma több napja meghaladja az elmenekülőkét

Külföld - 2022-05-15

- Az Ukrajnába hazatérők száma immár ötödik napja folyamatosan meghaladja az országból elmenekülőkét - jelentette vasárnap az ukrán állami határőrszolgálat.

Szakaszonként tervezik engedélyezni az üzletek újranyitását Sanghajban

Külföld - 2022-05-15

Szakaszonként tervezik engedélyezni az üzletek újranyitását a másfél hónapja vesztegzár alatt álló Sanghajban, miután az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek napi esetszáma fokozatosan mérséklődik a városban.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség tudósítása szerint Sanghaj alpolgármestere vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta: hétfőtől lépésről-lépésre ismét kinyithatnak egyes üzletek, egyebek mellett bevásárlóközpontok, élelmiszerpiacok és fodrászüzletek.

A Kína fontos pénzügyi központjának számító városban a kereskedelmi célú üzlethelyiségek - például szupermarketek, kisboltok, gyógyszertárak - fokozatosan kezdhetik újra működésüket, míg a piacok és a fodrászati szalonok korlátozott kapacitással tevékenykedhetnek ismét

Börtönbüntetésre ítélte a fellebbviteli bíróság Francois Fillon volt francia kormányfőt

Külföld - 2022-05-09

- Egy év letöltendő és három év felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint 375 ezer eurós pénzbírságra ítélte hétfőn a párizsi fellebbviteli bíróság Francois Fillont. A 2017-es francia elnökválasztás konzervatív jelöltjét, volt kormányfőt mellékbüntetésként két évre eltiltották minden választható tisztségtől abban az ügyben, amelyben kiderült, hogy még parlamenti képviselőként fiktív állásban foglalkoztatta a feleségét, Penelope Fillont.

Ukrajnai háború - Kínai elnök: meg kell akadályozni, hogy a konfliktus helyrehozhatatlanná váljon

Külföld - 2022-05-09

- Hszi Csin-ping kínai elnök hétfőn videokapcsolaton keresztül egyeztetett Olaf Scholz német kancellárral egyebek mellett az ukrajnai háborúról, és kijelentette, hogy meg kell akadályozni, hogy a konfliktus helyrehozhatatlanná fajuljon - tudatta a pekingi külügyminisztérium.

A minisztérium által kiadott közlemény szerint a megbeszélés során Hszi emlékeztetett: Kína mindig is a béke oldalán állt, és a "maga módján" dolgozik a feszültség enyhítésén.

Ukrajnai háború - Lapértesülés: Horvátország is felmentést kér az olajembargó alól

Külföld - 2022-05-06

- Horvátország felmentést kér a készülő európai uniós olajembargó alól a rijekai finomító részére, hogy továbbra is exportálhasson Oroszországból olyan kőolajszármazékokat, amelyek a dízel gyártásához szükségesek - írta pénteken a Vecernji List című horvát napilap brüsszeli tudósítója, nem hivatalos forrásokra hivatkozva.