Külföld

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 5492 találatból.

A spanyol kormány elfogadta a Google-adó bevezetéséről szóló javaslatot

Külföld - 2020-02-18

Technológiai nagyvállalatok meghatározott digitális szolgáltatásainak megadóztatásáról szóló javaslatot fogadott el a spanyol kormány keddi ülésén Madridban.

Emberi csontokból készült falakra bukkantak a genti székesegyház alatt

Külföld - 2020-02-14

Emberi csontokból készült falakra bukkantak régészek a genti Szent Bávó székesegyház alatt.

"Ez egy páratlan felfedezés Belgiumban" - idézte a The Brussel Times napilap a régészetcsoport szóvivőjét.

A falak főként felnőttek lábszár- és combcsontjaiból készültek, a köztük lévő teret koponyákkal töltötték ki, amelyek közül többet darabokra törtek. A falak fölötti szinten teljes emberi csontvázakra bukkantak a régészek.

Izrael légicsapást mért szíriai fegyverraktárakra, halálos áldozatok is vannak

Külföld - 2020-02-14

Izrael légicsapást mért szíriai fegyverraktárakra az éjszaka, a támadás következtében hét fegyveres életét vesztette Szíriában - jelentette péntek reggel külföldi forrásokra hivatkozva a Jediót Ahronót című izraeli lap online változata, a ynet.

Sajtóértesülések szerint ismét megpályázná a német CDU elnöki tisztségét Friedrich Merz

Külföld - 2020-02-13

Ismét megpályázná a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségét Friedrich Merz, aki a legutóbbi elnökválasztó kongresszuson a második helyen végzett - írták csütörtökön német lapok.

Lemondásokkal kísért kormányátalakítás Nagy-Britanniában

Külföld - 2020-02-13

- Átalakította kormányát csütörtökön Boris Johnson brit miniszterelnök. A kormányátalakítást több magas rangú kabinettag, köztük Sajid Javid eddigi pénzügyminiszter lemondása kísérte.

Továbbra is több mint 3500 hajléktalan éjszakázik az utcán Párizsban

Külföld - 2020-02-11

Több mint 3500, az utcán éjszakázó hajléktalant számolt össze Párizsban a helyi önkormányzat, ami stabilizálódást jelent az előző évhez képest - közölte kedden a francia főváros polgármesteri hivatala.

A Fülöp-szigetek felmondott egy fontos katonai szerződést az Egyesült Államokkal

Külföld - 2020-02-11

A Fülöp-szigeteki kormány kedden felmondott egy, az Egyesült Államokkal 1998-ban kötött katonai szerződést, amely az amerikai csapatok látogatását szabályozta a délkelet-ázsiai országban.

A német CDU a tartományi parlament feloszlatása nélkül oldaná meg a türingiai válságot

Külföld - 2020-02-07

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökségének pénteki állásfoglalása szerint a helyi törvényhozás (Landtag-) feloszlatása nélkül kell stabil viszonyokat teremteni Türingia tartományban, ahol politikai válság alakult ki annak révén, hogy az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt támogatásával választottak miniszterelnököt, aki az országos felháborodás miatt már az első hivatali napján bejelentette távozását.

Brexit - Hárommilliónál több külföldi EU-állampolgár kért tartós brit letelepedési engedélyt

Külföld - 2020-02-06

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett friss adatai szerint meghaladta a 3 milliót azoknak a külföldi EU-állampolgároknak a száma, akik letelepedett státusért folyamodtak a brit hatóságokhoz. A magyarok közül eddig csaknem 80 ezren kértek tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyt

A holland kormány integrációs tanfolyam bevezetését tervezi az országba települő törököknek

Külföld - 2020-02-06

- A holland kormány kötelező integrációs tanfolyam bevezetését tervezi az országba települő török állampolgárok számára - írta csütörtökön a DutchNews holland hírportál.

Kelemen Hunor: a román kormány "lenullázta" az előrehozott választások melletti érveket

Külföld - 2020-02-05

A szerdai bizalmi szavazáson megbuktatott román kormány "lenullázta" a parlamenti választások előre hozása mellett szóló érveket azáltal, hogy előző este 25 sürgősségi rendeletet fogadott el - jelentette ki Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a magyar közmédiának nyilatkozva.

Az RMDSZ elnöke úgy vélekedett, hogy Ludovic Orban kormánya visszaélt a rendkívüli helyzetekre kitalált jogalkotási lehetőséggel, erről pedig - az ombudsman óvása alapján - az alkotmánybíróságnak is véleményt kell mondania. Kiemelte, hogy a sürgősségi rendeletek egyike lényeges módosításokat hoz a parlamenti választásokban

A román ombudsman szerint alkotmányellenes, hogy a kormány 25 sürgősségi rendeletet fogadott el

Külföld - 2020-02-05

- A romániai ombudsman szerint precedens nélküli és alkotmányellenes, hogy a szerdán megbuktatott román liberális kormány az előző napon, késő este véget ért, hétórás maratoni kormányülésen 25, azonnal hatályba lépő sürgősségi kormányrendeletet fogadott el.

A Romániában a nép ügyvédjének nevezett ombudsmani hivatal közleményt juttatott el szerdán a sajtónak, amelyben kifejtette, hogy Renate Weber ombudsman szerint a kabinet megsértette az alaptörvény 115-ös cikkelyét, amely egyebek mellett szabályozza a sürgősségi rendeletek elfogadásának körülményeit.

Megbukott a parlamenti voksoláson a Ludovic Orban vezette román kormány

Külföld - 2020-02-05

Megbukott a Ludovic Orban vezette jobbközép román kormány a kétkamarás román parlamentben szerdán rendezett bizalmi szavazáson.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által beterjesztett bizalmatlansági indítványt 261 képviselő és szenátor szavazta meg. A kormány megbuktatásához a törvényhozók többségének támogatására, legalább 233 voksra volt szükség.

A PSD és az RMDSZ ily módon megakadályozta a kétfordulós polgármester-választás bevezetését, amelyet a parlamenti vitát mellőzve, úgynevezett kormányzati felelősségvállalással terjesztett a parlament elé a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alig három hónapja beiktatott kisebbségi kormánya.

Az RMDSZ becslése szerint a romániai magyarság polgármestereinek 20 százalékát elveszítette volna a kétfordulós rendszerben, mivel az lehetővé tenné, hogy egy második fordulóban a román pártok összefogjanak az első körben élre került magyar jelöltekkel szemben.

A legtöbb romániai polgármesterrel rendelkező PSD is azért tiltakozott a kétfordulós rendszer ellen, hogy megkönnyítse elöljáróinak újraválasztását, illetve elkerülje, hogy a jobboldali jelöltek a második fordulóban összefogjanak ellene.

- Brexit - Skót miniszterelnök: csak törvényes módon lehet függetlenségi népszavazást tartani

Külföld - 2020-01-31

Csak törvényes keretek között lehet megtartani az újabb népszavazást Skócia függetlenségéről - jelentette ki pénteken Nicola Sturgeon skót miniszterelnök.

Koronavírus - Oroszország lezárta távol-keleti határait

Külföld - 2020-01-30

- Elrendelte Oroszország távol-keleti határainak lezárását a koronavírus terjedésének megakadályozása jegyében csütörtökön Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök.

- Holokauszt-emléknap - Német államfő: visszatértek a múlt gonosz szellemei

Külföld - 2020-01-29

- Visszatértek a múlt gonosz szellemei, és új ruhát öltöttek, népnemzeti, autoriter eszméiket vízióként, a jelenkor gondjainak jobb megoldásaként mutatják be - jelentette ki a német államfő szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag) a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából tartott ülésén.

Frank-Walter Steinmeier kiemelte: nem attól kell tartani, hogy a németek nem tanultak volna a múltjukból, hanem inkább attól, hogy "jobban értjük a múltunkat, mint a jelenünket".

Németországot így felkészületlenül éri az új ruhát öltő régi gonosz szellemek, a nacionalizmus, az antiszemitizmus és a rasszizmus felbukkanása a jelenben, pedig ez olyan próbatétel, amelyet a történelem és a holokauszt áldozatai és túlélői iránti felelősség miatt mindenképp ki kell állni.

Koronavírus - A Kínával szomszédos orosz régiók szüneteltetik a határátkelést

Külföld - 2020-01-28

- Ideiglenesen beszüntette a határátkelést a Kínával szomszédos három orosz régió, az orosz turistairodák pedig leállították a kínai csoportok fogadását - közölték kedden orosz hírügynökségek.

Megfricskázták az államot a cseh számítógépes szakemberek

Külföld - 2020-01-27

Hatvan önkéntes cseh számítógépes szakember a hét végén Prágában két nap alatt ingyen elkészítette a közeljövőben bevezetésre kerülő cseh elektronikus sztrádamatricák tájékoztatási rendszerét, amelyet hivatalosan átadnak az államnak - közölte Tomás Vondrácek, az akció szervezője.

​Német zsidó vezető: egyre több németországi zsidó foglalkozik a kivándorlás gondolatával​.

Külföld - 2020-01-26

Egyre többen fontolgatják a kivándorlást a németországi zsidó közösségben a társadalmi légkör változása miatt - mondta a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZdJ) elnöke egy vasárnapi lapinterjúban.

A németországi zsidók ugyan nem állnak indulásra készen, összepakolt kofferekkel, "de azért most megnézzük, hogy hova is tettük ezeket a koffereket", mert szükség lehet rájuk - fogalmazott Josef Schuster a Der Tagesspiegel című berlini lapban a holokauszt áldozatainak közelgő nemzetközi emléknapja alkalmából megjelent interjúban.

Kiemelte: sok zsidó családban teszik fel a kérdést, hogy "lehet-e még élni Németországban".

A holland miniszterelnök bocsánatot kért a zsidóktól a második világháború alatti bánásmódéért

Külföld - 2020-01-26

Mark Rutte holland miniszterelnök kormánya nevében bocsánatot kért a zsidóktól vasárnap a zsidók második világháború alatti hollandiai üldöztetéséért. Az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából rendezett amszterdami megemlékezésen Mark Rutte úgy fogalmazott, hogy "most, amikor már csak az utolsó túlélők vannak közöttünk, a kormány nevében bocsánatot kérek a korabeli hatóságok cselekedeteiért".

A holland kormány "túl keveset tett" a nácik által üldözött zsidó származású állampolgárok védelme érdekében. "A holland kormánytisztviselők készséggel álltak rendelkezésre a németek parancsaira. Volt némi ellenállás a hollandok részéről, de összeségében nem sok. Legtöbben passzívan elnézték, hogy honfitársaikat elkülönítették, és megfosztották őket emberi méltóságuktól" - hangsúlyozta Rutte.