Külföld

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 6432 találatból.

Két nappal meghosszabbították a tűzszünetet és további foglyok elengedéséről is megállapodtak

Külföld - 2023-11-27

Izrael és a Hamász megállapodott, hogy két nappal meghosszabbítják a tűzszünetet és további túszokat, foglyokat engednek el - jelentette be a katari külügyminisztérium.

Madzsed al-Anszari hozzátette, országa abban reménykedik, hogy a hétfőn már negyedik napja tartó ideiglenes fegyverszünet végleges tűzszünethez vezet majd a Gázai övezetben.

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet is megerősítette, hogy megállapodás született. Hivatalos közleményükben azt írták, hogy megegyeztek a fegyverszünet további két nappal történő meghosszabbításáról, "a korábbi fegyverszünetéhez hasonló feltételekkel". A 13-as kereskedelmi tévé szerint Izrael is elismerte a tűzszünet kétnapos folytatását.

Vatikán: Ferenc pápa jobban van

Külföld - 2023-11-27

Ferenc pápa állapota jó és stabil, nincsen láza és légzési nehézségei is enyhültek - közölt új információkat az egyházfő egészségének javulásáról Matteo Bruni szentszéki szóvivő hétfőn.

Csaknem kétmillió ember áramellátását vágta el vihar a déli orosz régiókban

Külföld - 2023-11-27

- Csaknem kétmillió ember maradt áramszolgáltatás nélkül Oroszország déli és Ukrajnától elcsatolt régióiban, Dagesztánban, a Krasznodari területen, a Krímben, Rosztov, Herszon és Zaporizzsja megyében, valamint a Donyecki és a Luhanszki "Népköztársaságban" - közölte hétfőn az orosz energiaügyi minisztérium a Telegram-csatornáján.

Átadta a Hamász az első izraeli túszokat

Külföld - 2023-11-24

A Gázai övezetet uraló, palesztin iszlamista Hamász szervezet átadta a Nemzetközi Vöröskereszt képviselőinek az október 7-i terrortámadásban elhurcolt izraeli túszok első csoportját, 13 gyereket, illetve nőt, a Vöröskereszt átadta őket az izraeli hadseregnek, amely pedig egy izraeli légitámaszpontra szállította őket. Erről a hadsereg számolt be pénteken este.

Nem sokkal korábban 11 thaiföldi vendégmunkást is elengedett fogságából a Hamász, ezt időközben megerősítette a thaiföldi miniszterelnök.

A Vöröskereszt a túszokat Hán-Júniszban, a Gázai övezet déli részén vette át, és onnan az Egyiptomba vezető rafahi határátkelőhöz vitte, ahol az izraeli hadsereg egyik egysége már várta őket, és a dél-izraeli Hacerim légitámaszpontjára repült velük. Ott már átestek egy első egészségügyi vizsgálaton, de legalább két napra kórházba viszik őket megfigyelésre. Ott találkozhatnak családtagjaikkal is.

A Vöröskereszt szerint a szabadon engedett túszok azonosak a csütörtökön átadott névsorban szereplőkkel, és senkinek az egészségi állapota nem súlyos. Személyazonosságukat már az egyiptomi hatóságok ellenőrizték Rafahban.

Elsőként a thaiföldi túszokat szállítják az ország központi részén található Aszaf Harofe kórházba. Az izraeli anyákat gyermekeikkel a Schneider Gyerekkórházba viszik Petah Tikvára, a szintén kiszabadult idős nőket pedig a Wolfson Kórházba.

Szicíliában figyelmeztetést adtak ki az Etna fokozott vulkáni tevékenysége miatt

Külföld - 2023-11-24

Riasztás előtti fokozatra emelték az Etna vulkánkitörése miatti készültséget - jelentette be a szicíliai katasztrófavédelem pénteken.

A több mint háromezer méter magas vulkán egyik délkeleti kráterből hajnali fél ötkor kezdett kilövellni az izzó láva.

A világ legnagyobb jéghegye harminc év után mozgásba lendült

Külföld - 2023-11-24

Mozgásba lendült a világ legnagyobb jéghegye, amely az Antarktiszról való leszakadását követően több mint három évtizedre megfeneklett - számolt be róla a BBC News pénteken.

Gáza - Péntek reggel hétkor kezdődik a tűzszünet, délután 4-kor adják át az első túszokat

Külföld - 2023-11-23

Helyi idő szerint péntek reggel hétkor kezdődik a tűzszünet a Gázai övezetben, és délután 4-kor adják át az első izraeli túszokat - közölte a katari külügyminisztérium szóvivője csütörtökön izraeli médiajelentések szerint.

A Geert Wilders vezette Szabadságpárt a szavazatok 25 százalékát szerezte meg a holland választásokon

Külföld - 2023-11-23

A Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) a voksok legkevesebb 25 százalékát szerezte meg a Hollandiában szerdán tartott előrehozott parlamenti választásokon - derül ki a szavazatok 98 százalékos feldolgozottsága mellett közölt részeredményekből, amelyet a Dutch News című angol nyelvű holland hírportál ismertetett csütörtökön reggel.

Jens Stoltenberg: a NATO tartósan növelné koszovói haderejét

Külföld - 2023-11-20

Koszovói haderejének tartós növelését mérlegeli a NATO - jelentette be Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára hétfőn Pristinában.

A NATO-főtitkár szerint a nyugat-balkáni haderő létszámának a növelése segítene a térségbeli feszültségek kezelésében. "Azt vizsgáljuk, hogy szükség van-e a haderő tartósabb növelésére annak érdekében, hogy ez (a koszovói helyzet) ne csússzon ki az irányítás alól, és ne hozzon létre újabb erőszakos konfliktust Koszovóban vagy a tágabb régióban" - magyarázta.

Izraeli-palesztin - Belgium 1 millió euró értékű orvosi segélycsomagot küld a Gázába

Külföld - 2023-11-20

Belgium november végéig 1 millió eurós orvosi segélycsomagot küld a Gázai övezetbe - jelentette be Caroline Gennez belga fejlesztési együttműködési miniszter hétfőn.

Hollandia jövőre kétmilliárd eurót szán Ukrajna támogatására

Külföld - 2023-11-17

Hollandia jövőre több mint kétmilliárd eurót különít el Ukrajna támogatására - közölte pénteken Kajsa Ollongren ügyvivő védelmi miniszter.

A keret túlnyomó többségét a holland kormány az Oroszország elleni háborúban védekező ország katonai támogatására szánja, de a helyreállításra, az újjáépítésre és a kiberbiztonságra is elkülönítenek összegeket.

Izrael engedélyezte üzemanyag mindennapi szállítását a Gázai övezetbe

Külföld - 2023-11-17

Izrael hadikabinetje a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet elleni háború közepette engedélyezte napi két tartály dízelolaj szállítását a Gázai övezetbe - jelentette a helyi média pénteken.

Navalnij - Terroristaként vették nyilvántartásba az elítélt orosz ellenzéki három ügyvédjét

Külföld - 2023-11-16

A terroristák és szélsőségesek nyilvántartásába vette csütörtökön Alekszej Navalnij elítélt orosz ellenzéki politikus három ügyvédjét, Vagyim Kobzevet, Igor Szergunint és Alekszej Lipcert az orosz pénzügyi felügyelet (Roszfinmonitoring).

Navalnij három jogi képviselőjét október 13-án vették őrizetbe "szélsőséges közösségben való részvétel címén". A három ügyvéd az ellenzékit az úgynevezett Yves Rocher-ügyben képviselte, amelyben Navalnijt csalásban találták bűnösnek.

- Izrael a túszok újabb nyomaira bukkant az es-Sifá kórházban

Külföld - 2023-11-16

- Az izraeli katonák az október 7-i terrortámadásban a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok már Gázában készült fényképeire bukkantak számítógépeken az es-Sifá kórházban - jelentette a katonai szóvivő csütörtökön.

Az éghajlatváltozás a globális átlagnál jóval nagyobb mértékben érzékelhető az Egyesült Államokban

Külföld - 2023-11-14

Az Egyesült Államokban a globálisnál nagyobb mértékben emelkedik az átlaghőmérséklet és a jövőben is ez várható - állapítja meg az 5. Országos Éghajlati Értékelés című jelentés, amely kedden jelent meg.

A spanyol szocialisták megállapodtak a Együtt Katalóniáért szeparatista párttal Pedro Sánchez kormányfővé választásáról

Külföld - 2023-11-09

- A spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) megállapodott az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) függetlenségi párttal Pedro Sánchez kormányfővé választásáról - jelentette be Santos Cerdán, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) szervezeti titkára Brüsszelben csütörtökön a tárgyalások lezárását követően.

Az EU 61 millió eurós segélyt juttat az afgán lakosság megsegítésére

Külföld - 2023-11-07

Az Európai Unió 61 millió euró (mintegy 24,4 milliárd forint) értékű humanitárius segélyt bocsát az afganisztáni emberek és a szomszédos Pakisztánban élő afgán menekültek szükségleteinek kielégítésére - tájékoztatott az Európai Bizottság kedden.

Novák Katalin: ami Izraellel történik, az nekünk magyaroknak sosem lehet közömbös

Külföld - 2023-11-05

Novák Katalin köztársasági elnök izraeli szolidaritási látogatásán vasárnap elmondta: ami Izraellel történik, az nekünk magyaroknak sosem lehet közömbös.

Látogatása elején Jichák Hercog izraeli államelnök fogadta jeruzsálemi rezidenciáján a szolidaritási látogatásra Izraelbe érkezett Novák Katalin magyar államfőt.

Hercog kiemelte, hogy magyar hivatali partnere Izrael történetének legszomorúbb időszakában érkezett, egy hónappal a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet"felfoghatatlan, barbár, elfogadhatatlan" terrortámadása után, melyben a holokauszt óta egy nap alatt a legtöbb zsidót ölték meg.

Hercog felidézte a gázai övezetbe hurcolt kisbabák, idősek és nők képeit, s megköszönve a látogatást kijelentette, hogy Izrael nem felejti el sem azt, hogy Magyarország mellé áll ezekben a nehéz időkben, sem azt, hogy az államot megálmodó Teodor Herzl Budapesten született.

Időjárás - Olaszország észak-keleti részén a legmagasabb fokú riasztás lépett életbe

Külföld - 2023-11-02

Vörös színű készültség van érvényben Veneto és Friuli Venezia Giulia olasz tartományban a rendkívül erős szél és a heves esők miatt, Liguria tengerpartján pedig 5 méternél is magasabb hullámokra számítanak egészen szombatig.

Nyolc magyar állampolgár el tudta hagyni a Gázai övezetet

Külföld - 2023-11-02

A tizenötből nyolc magyar állampolgár el tudta hagyni a Gázai övezetet, a többi hét személlyel továbbra is folyamatos lesz a kapcsolattartás a minél előbbi evakuáció érdekében - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Asztanában.