Külföld

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 6522 találatból.

Charles Michel: légvédelmi eszközök átadásával kell erősíteni Ukrajna védelmét

Külföld - 2024-04-18

- Az uniós tagállamok vezetői egyetértettek abban, hogy "sürgősen, légvédelmi eszközök átadásával kell biztosítani Ukrajna védelmének megerősítését", valamint szankciók meghozataláról határoztak Iránnal szemben - tájékoztatott Charles Michel, Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az informális uniós csúcsértekezlet első munkanapja után, csütörtökre virradó éjszaka.

Jens Stoltenberg: a NATO-tagállamoknak az Ukrajna védekezéséhez szükséges fegyverek küldését kell előtérbe helyezniük

Külföld - 2024-04-17

A szövetségesek választaniuk kell a NATO-képességi célok teljesítése és az Ukrajnának nyújtott további katonai segítség között, a NATO-főtitkár szerint pedig jelenleg az utóbbit kell előnyben részesíteni - derült ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdai nyilatkozatából.

A szövetség vezetője, a dán, a holland és a cseh miniszterelnökkel adott közös sajtótájékoztatóján elmondta: fokozni kell az Ukrajnának nyújtott támogatást, az országnak több légvédelmi rendszerre van szüksége. Hangsúlyozta, hogy a helyzet a harctéren továbbra is nagyon nehéz, és annak ellenére, hogy több szövetséges ország segélycsomagokat jelentett be, valamint az amerikai kongresszus is további támogatást szavazhat meg, Ukrajnának ennél is többre van szüksége.

"A mai találkozónkon egyetértettünk abban, hogy a NATO-nak nagyobb szerepet kell vállalnia az Ukrajnának nyújtott biztonsági segítségnyújtás és képzés koordinálásában. Abban is egyetértünk, hogy Ukrajnának hosszútávon kiszámítható pénzügyi támogatásra van szüksége" - emelte ki Stoltenberg.

A főtitkár bejelentette azt is, hogy a NATO-Ukrajna Tanács pénteken ül össze, hogy megvitassa, hogyan lehetne Kijev számára több légvédelmi rendszert biztosítani

Az északi átkelőn át megérkezett a Gázai övezetbe az első segélyszállítmány

Külföld - 2024-04-12

- A Gázai övezet északi részébe megérkezett az első olyan segélyszállító konvoj, amely az új, északi átkelőhelyen lépett be az övezetbe - jelentette be pénteken az izraeli hadsereg szóvivője.

A brit haditengerészet a tervezettnél évekkel korábban hadrendbe állíthatja az új lézerfegyvert

Külföld - 2024-04-12

A tervezettnél öt évvel korábban, már ebben az évtizedben légi támadóeszközök, mindenekelőtt drónok és rakéták elhárítására alkalmas lézerfegyverekkel szerelhetik fel a brit királyi haditengerészet hajóit - közölte pénteken a londoni védelmi minisztérium. Grant Shapps, a tárca vezetője nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy Ukrajna ennél is korábban, még a teljes kifejlesztés előtt kaphatna ebből a fegyverfajtából.

Izraeli légicsapásban meghalt a Hamász vezetőjének három fia és három unokája

Külföld - 2024-04-10

- A Gázai övezetet ért izraeli légicsapásban életét vesztette a Hamász palesztin iszlamista szervezet Katarban élő vezetőjének, Iszmail Haníjének három fia és három unokája szerdán - ezt maga Haníje is megerősítette egy televíziós nyilatkozatban.

Az övezet északi részén, Gázavárostól nyugatra fekvő Sati menekülttábor területén, egy jármű ellen végrehajtott csapásban meghalt Hazam Haníje és lánya, Amal, Amir Haníje és gyermekei, Háled és Razan, valamint Muhammad Haníje.

"Hálát adok Istennek azért a megtiszteltetésért, hogy a gyermekeim és az unokáim mártírok" - mondta Haníje nem sokkal a történtek után az al-Dzsazíra pánarab csatorna élő adásában. "Minden gázai család és civil súlyos árat fizetett gyermekei vérével - és én is" - tette hozzá a terrorszervezetként kezelt Hamász külföldön élő politikai vezetője.

Ukrajnai háború - Josep Borrell: a Nyugat nem biztosítja Ukrajna számára a szükséges légvédelmet

Külföld - 2024-04-09

Ukrajna nyugati támogatói nem biztosítják az ország számára azokat a légvédelmi rendszereket, amelyekre égető szüksége van ahhoz, hogy megvédje magát az orosz bombázásoktól - jelentette ki kedden Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

A Nueva Economia Fórum nevű spanyol szervezet brüsszeli konferenciáján Borrell emlékeztetett, hogy Kijev már régóta kéri szövetségeseit, hogy sürgősen küldjenek Patriot rakétarendszereket az orosz támadások kivédésére.

"Elképzelhetetlen, hogy ne tudnánk rendelkezésükre bocsátani őket, tekintve, hogy a nyugati hadseregek mintegy 100 Patriot üteggel rendelkeznek, és mi mégsem vagyunk képesek ebből hetet küldeni számukra, kétségbeesett kérésükre sem" - hívta fel a figyelmet

A strasbourgi emberi jogi bíróság elítélte Svájcot az éghajlatváltozással kapcsolatos kötelezettségeinek elmulasztásáért

Külföld - 2024-04-09

- A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden elítélte Svájcot, amiért az ország nem tett eleget az éghajlatváltozással kapcsolatos egyezmény szerinti kötelezettségeinek, a 46 tagú Európa Tanács felügyelete mellett működő bíróság ugyanakkor, mint elfogathatatlant, elutasított két, egy portugál és egy francia klímaaktivisták által indított keresetet.

- Ukrajna támogatásának folytatására biztatja az amerikai kongresszust a brit külügyminiszter

Külföld - 2024-04-09

Washingtonba utazott David Cameron brit külügyminiszter, azzal az elsődleges céllal, hogy Ukrajna támogatásának folytatásra biztassa az amerikai törvényhozást.

Húsvét - Ferenc pápa ismét békét sürgetett a világban

Külföld - 2024-04-01

Ferenc pápa húsvéthétfői Szent Péter téri beszédében azért imádkozott, hogy Krisztus békéje eljusson a Földnek azon pontjaira is, ahol háborútól, éhínségtől, elnyomástól szenvednek az emberek.

Az egyházfő a Mennyek királynője-imádság után beszélt. Egyúttal köszönetet mondott azokért a húsvéti üdvözletekért, amelyeket a világ minden részéből kapott magánszemélyektől, családoktól, közösségektől.

Befejezték a mentést az elárasztott aranybányában az orosz Távol-Keleten

Külföld - 2024-04-01

Befejezték mentést az Amur-vidéki Pionyer aranybányában, ahol a március 18-án bekövetkezett kőzetomlás miatt 13 bányász rekedt a föld alatt - közölte hétfőn a tulajdonos Pokrovszkij Rudnyik bányavállalat sajtószolgálata.

A döntést a mentés vezetője hozta meg a műszaki tanács ajánlásai alapján. Utóbbi testület a Pionyer bánya, a rendkívüli helyzetek minisztériuma, és a Militarizált Bányamentőegység (VGSzCs) állami vállalat képviselőiből állt.

A lengyel kormánykoalíció képviselői állambíróság elé állítanák Adam Glapinski jegybanki elnököt -

Külföld - 2024-03-26

A legmagasabb állami tisztségviselők jogsértését vizsgáló különleges bírói testület, az állambíróság elé állítanák Adam Glapinski lengyel jegybanki elnököt azon indítvány értelmében, amelyet a kormánykoalíció képviselői kedden nyújtottak be a parlamenti alsóházba (szejm).

Lengyelországban házkutatásokat végeznek országszerte az előző kormány által létrehozott alapítvány miatt

Külföld - 2024-03-26

A lengyel nyomozó szervek országszerte több tucat helyen házkutatásokat végeznek az előző kormány idején az igazságügyi tárca kötelékében működő, a bűnmegelőzés és a bűncselekmények áldozatainak támogatása céljából létrehozott alapítvány ügyében - közölte kedden a lengyel főügyészség.

Észak-Korea és Kína a kétoldalú kapcsolatok megerősítéséről állapodott meg

Külföld - 2024-03-22

- Kína és Észak-Korea magas rangú tisztviselői megállapodtak a kétoldalú kapcsolatok és a két nemzet barátságának megerősítéséről azon a pekingi találkozón, amelyet a diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulója alkalmából tartottak - közölte a kínai kormány pénteken.

IDF: Izrael "elárasztja" humanitárius segélyekkel Gázát

Külföld - 2024-03-14

Izrael humanitárius segélyekkel "árasztja el" a Gázai övezetet - állította Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője szerda este külföldi újságíróknak.

Új jogi meghatározást adott a brit kormány a szélsőségesnek tekintett cselekményekre

Külföld - 2024-03-14

Közzétette csütörtökön a brit kormány a szélsőségesnek tekintett cselekmények és magatartásformák új jogi meghatározását. A definíció szerint a szélsőséges ideológiák közé tartoznak azok is, amelyek a brit liberális demokrácia felszámolására törekszenek.

A francia kormány és Korzika képviselői megállapodtak a sziget autonómiáját előíró alkotmánymódosítás szövegéről

Külföld - 2024-03-12

A francia kormány és a korzikai képviselők megállapodtak keddre virradóra az alkotmányos szövegtervezetről, amely a Franciaországhoz tartozó sziget köztársaságon belüli autonóm státuszának elismeréséről rendelkezik.

"Ezt a megállapodás-tervezetet most továbbítják a korzikai területi közgyűlésnek, hogy szavazzon róla" - jelentette be Gérald Darmanin francia belügyminiszter.

Hollandia egy fregattal járul hozzá a vörös-tengeri misszióhoz

Külföld - 2024-03-08

- Hollandia fregattal járul hozzá a vörös-tengeri katonai művelethez, amely a kereskedelmi hajózást kívánja megvédeni a húszi lázadók Jemenből kiinduló támadásaitól.

A holland minisztertanács pénteki döntése nyomán a 200 fős legénységgel rendelkező hadihajó várhatóan március végén érkezik meg és áll szolgálatba.

Ukrajnai háború - Eurostat: továbbra is 4,3 millió fölött van az ideiglenes védelmi státusszal rendelkező ukrajnai menekültek száma az EU-ban.

Külföld - 2024-03-08

- Amig december végén 4 312 215 volt azon ukrajnaiak száma, akik ideiglenes védelmet biztosító menedékes státusszal rendelkeztek az Európai Unióban, addig január végén már 4 303 115-en rendelkeztek ilyen jogállással - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közreadott jelentéséből.

Az uniós hivatal közlése szerint a 2022. február 24-én kezdődött háború miatt Ukrajnából elmenekültek továbbra is enyhén növekvő számban regisztráltak ideiglenes védelemre, amelynek révén kaphatnak egyebek mellett egészségügyi ellátást, dolgozhatnak, a gyerekeik pedig állami iskolába járhatnak.

A jelentés szerint az Ukrajnából érkező menekültek számára a legtöbb átmeneti védelmet biztosító jogállást Németország (1 270 150) nyújtotta, majd Lengyelország (951.560) és Csehország (381 190).

Orosz elnökválasztás - Bukarest nem ismeri el az elfoglalt területeken megszervezett voksolást

Külföld - 2024-03-08

- A román külügyminisztérium nem ismeri el legitimnek az orosz hatóságok által 2014 óta illegálisan elcsatolt vagy megszállt ukrajnai területeken tartandó orosz elnökválasztást, a román állampolgárokat pedig eltanácsolja attól, hogy megfigyelőként vegyenek részt a voksoláson.

Izrael tovább harcol Gázában és a libanoni határnál

Külföld - 2024-03-07

- Az izraeli hadsereg (IDF) folytatta a harcokat csütörtökön a Gázai övezetben és az északon, a libanoni határnál - jelentette a helyi média a hadsereg közlése alapján.