Külföld

Eredmények megjelenítése 21-től 40-ig 6195 találatból.

Megtalálták a "világ legnagyobb növényét" Ausztrália nyugati partjainál

Külföld - 2022-06-01

Tudósok felfedezték a világ eddig ismert legnagyobb növényét, egy nagyjából 4500 éves tengeri füvet, mely mintegy kétszáz négyzetkilométeren terül le Ausztrália nyugati partjainál, a tenger fenekén.

Úgy 4500 éve egyetlen mag befészkelte magát egy jó adottságú helyre valahol a mai Shark-öbölben, Ausztrália nyugati partjainál. A magból az emberi jelenlét hiányában viszonylag zavartalanul akkora növény hajtott ki, amely ma nagyjából 200 négyzetkilométernyi tengerfenéken terülhet el - írta a The Guardian online kiadása szerdán.

A Posidonia australis faj - más néven szálas gömbfű vagy szalagfű - gyakori növény Ausztrália déli partjai mentén. Amikor azonban a tudósok az öböl tengerifű-szálainak genetikai különbségeit kezdték felderíteni, relytélyre akadtak.

A Fehér Ház fejenként 10 ezer dollárnyi diákhitel elengedését tervezi az Egyesült Államokban

Külföld - 2022-05-28

Joe Biden amerikai elnök fejenként 10 ezer dollárnyi diákhitel elengedését tervezi mindazon amerikaiak számára, akik legfeljebb 150 ezer dollárt kerestek 2021-ben - jelentette a The Washington Post .

Scholz: globális válsághoz vezethet Kína hitelezési tevékenysége

Külföld - 2022-05-28

Pénzügyi-gazdasági világválsághoz vezethet Kína hitelezési tevékenysége az úgynevezett globális dél országaiban - mondta Olaf Scholz német kancellár pénteken Stuttgartban a német katolikus napok (Deutscher Katholikentag) pódiumbeszélgetésén.

Több mint 2000 évvel ezelőtti gazdaságot tártak fel Észak-Izraelben

Külföld - 2022-05-25

Egy 2100 évvel ezelőtt működő mezőgazdasági birtokot tártak fel Észak-Izraelben, Galileában - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán.

A kelet-galileai Arbel közelében, a Kinneret, vagyis Galileai-tótól mintegy hat kilométerre felfedezett uradalom kiváló állapotban maradt fenn. "A tárgyak azon a helyen hevertek, ahova az egykori lakók letették őket, úgy tűnik, hogy hirtelen hagyták el a helyet, talán katonai fenyegetés miatt" - mesélte a lapnak az ásatás vezetője.

Németország-Ukrajna-háború Ukrajnai háború - Német alkancellár: Magyarország nélkül is lehet olajembargó

Külföld - 2022-05-23

Németország hajlandó lenne támogatni, hogy az Európai Unió tagországai Magyarország nélkül vezessenek be embargót az orosz kőolajra - mondta Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter egy hétfői interjúban.

A Zöldek politikusa a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban kiemelte, hogy csalódott az orosz olajembargó ügyének elhúzódása miatt.

Rámutatott hogy a tárgyalásokat, egyeztetéseket az Európai Bizottság vezeti. Hozzátette: ha a brüsszeli testület elnöke azt mondja, hogy "megcsináljuk 26-an, Magyarország nélkül, akkor ez egy olyan út, amelyet mindig támogatnék".

Aláhúzta, hogy nem hallott ilyen javaslatot a bizottság elnökétől, ő maga pedig arra számít, hogy végül "úgy lesz, ahogy mindig is szokott lenni" az EU-ban, vagyis "néhány ország kvázi különjogokat" - könnyítést, haladékot - kap, de az EU egységesen, valamennyi tagország részvételével vezeti be az újabb büntetőintézkedéseket.

Elbukta az alkotmányossági kontrollt Romániában a lehallgatások kiterjesztését célzó törvényi előírás

Külföld - 2022-05-18

Alaptörvénybe ütközőnek ítélte szerdán a román alkotmánybíróság a márciusban elfogadott hírközlési kódex azon előírását, amely az internetes tárhelyszolgáltatókat és internetes kommunikációs szolgáltatásokat nyújtó vállalatokat is arra kötelezte volna, hogy teremtsék meg ügyfeleik lehallgatásának műszaki feltételeit az arra jogosult bűnüldöző és nemzetbiztonsági szervek számára.

Kereszténydemokrata győzelem született az észak-rajna-vesztfáliai tartományi választáson

Külföld - 2022-05-16

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) gyűjtötte össze a legtöbb szavazatot a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban tartott törvényhozási (Landtag-) választáson a hétfő hajnalban kihirdetett hivatalos előzetes végeredmény szerint.

Ukrajnai háború - Ukrán határőrség: az Ukrajnába hazatérők száma több napja meghaladja az elmenekülőkét

Külföld - 2022-05-15

- Az Ukrajnába hazatérők száma immár ötödik napja folyamatosan meghaladja az országból elmenekülőkét - jelentette vasárnap az ukrán állami határőrszolgálat.

Szakaszonként tervezik engedélyezni az üzletek újranyitását Sanghajban

Külföld - 2022-05-15

Szakaszonként tervezik engedélyezni az üzletek újranyitását a másfél hónapja vesztegzár alatt álló Sanghajban, miután az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek napi esetszáma fokozatosan mérséklődik a városban.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség tudósítása szerint Sanghaj alpolgármestere vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta: hétfőtől lépésről-lépésre ismét kinyithatnak egyes üzletek, egyebek mellett bevásárlóközpontok, élelmiszerpiacok és fodrászüzletek.

A Kína fontos pénzügyi központjának számító városban a kereskedelmi célú üzlethelyiségek - például szupermarketek, kisboltok, gyógyszertárak - fokozatosan kezdhetik újra működésüket, míg a piacok és a fodrászati szalonok korlátozott kapacitással tevékenykedhetnek ismét

Börtönbüntetésre ítélte a fellebbviteli bíróság Francois Fillon volt francia kormányfőt

Külföld - 2022-05-09

- Egy év letöltendő és három év felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint 375 ezer eurós pénzbírságra ítélte hétfőn a párizsi fellebbviteli bíróság Francois Fillont. A 2017-es francia elnökválasztás konzervatív jelöltjét, volt kormányfőt mellékbüntetésként két évre eltiltották minden választható tisztségtől abban az ügyben, amelyben kiderült, hogy még parlamenti képviselőként fiktív állásban foglalkoztatta a feleségét, Penelope Fillont.

Ukrajnai háború - Kínai elnök: meg kell akadályozni, hogy a konfliktus helyrehozhatatlanná váljon

Külföld - 2022-05-09

- Hszi Csin-ping kínai elnök hétfőn videokapcsolaton keresztül egyeztetett Olaf Scholz német kancellárral egyebek mellett az ukrajnai háborúról, és kijelentette, hogy meg kell akadályozni, hogy a konfliktus helyrehozhatatlanná fajuljon - tudatta a pekingi külügyminisztérium.

A minisztérium által kiadott közlemény szerint a megbeszélés során Hszi emlékeztetett: Kína mindig is a béke oldalán állt, és a "maga módján" dolgozik a feszültség enyhítésén.

Ukrajnai háború - Lapértesülés: Horvátország is felmentést kér az olajembargó alól

Külföld - 2022-05-06

- Horvátország felmentést kér a készülő európai uniós olajembargó alól a rijekai finomító részére, hogy továbbra is exportálhasson Oroszországból olyan kőolajszármazékokat, amelyek a dízel gyártásához szükségesek - írta pénteken a Vecernji List című horvát napilap brüsszeli tudósítója, nem hivatalos forrásokra hivatkozva.

Ukrajnai háború - Orbán Viktor felkerült az "Ukrajna ellenségeit" listázó Mirotvorec honlapra

Külföld - 2022-05-02

Felvette Orbán Viktor magyar miniszterelnököt honlapjára az "Ukrajna ellenségeit" listázó Mirotvorec (Béketeremtő) ukrán nacionalista szervezet - adták hírül hétfőn ukrán és orosz hírportálok.

Az oldalon olvashatók szerint a magyar kormányfő azért került fel, mert "az orosz háborús bűnösök cinkosa, bűntárs az orosz hatóságok Ukrajna és állampolgárai ellen elkövetett bűncselekményeiben, részt vesz az Ukrajna elleni humanitárius agressziós cselekményekben, ukránellenes propagandista és együttműködik az orosz agresszorral".

Ukrajnai háború - Az Azovsztalból 126 embert evakuáltak, 69-en közülük Zaporizzsjába tarnak

Külföld - 2022-05-02

Az elmúlt két nap alatt 126 civilt evakuáltak a mariupoli Azovsztal acélmű területéről, közülük 69-en akartak az ukrán kormány ellenőrzése alatt álló területre távozni - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium..

Több mint kétezer éves pun nekropolisz romjaira bukkantak Andalúziában csatornázási munkák közben

Külföld - 2022-05-02

Az andalúziai Osuna városában csatornázási munkák közben bukkantak egy feltehetően időszámításunk előtt ötödik-negyedik században használt pun nekropolisz romjaira.

Ukrajnai háború - Újabb civileket menekítettek ki a mariupoli acélmű területéről

Külföld - 2022-05-01

Újabb 40 embert evakuáltak az orosz fegyveres erők által körülzárt Azovsztal acélmű területéről - jelentette a TASZSZ hírügynökség vasárnap a helyszínről.

Ukrajnai háború - Ukrán bejelentés: megsemmisítettek három orosz légvédelmi létesítményt a Kígyó-szigeten

Külföld - 2022-05-01

Az ukrán erők az orosz csapatok által elfoglalt dél-ukrajnai Kígyó-szigeten megsemmisítettek három légvédelmi létesítményt és egy Sztrela-10 légvédelmi rakétarendszert - jelentette be az ukrán déli hadműveleti parancsnokság a hivatalos Facebook-oldalán vasárnap.

A Nemzetközi Büntetőbíróság részt vesz az ukrajnai háborúban elkövetett bűncselekmények kivizsgálásában

Külföld - 2022-04-25

- A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyészi hivatala csatlakozik a közös uniós nyomozócsoporthoz, hogy felderítse az Ukrajnában február 24. óta tartó háborúban elkövetett nemzetközi bűncselekményeket - közölte az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség, az Eurojust hétfőn.

A közös nyomozócsoportot Litvánia, Lengyelország és Ukrajna március 25-én hozta létre az Eurojust támogatásával. Célja a nemzetközi igazságügyi együttműködés megkönnyítése, valamint az, hogy felgyorsítsa a határon átnyúló nyomozásokat és a büntetőeljárások lefolytatását az érintett országokban, valamint a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság részes államaiban

Szlovéniai választások - Robert Golob alakíthat kormányt

Külföld - 2022-04-25

A szinte véglegesnek mondható hivatalos eredmények alapján - 99,68 százalékos feldolgozottságnál - Robert Golob újonnan alapított balközép Szabadság Mozgalom (Gibanje Svoboda) pártja nyerte meg a választásokat és alakíthat kormányt Szlovéniában.

Ukrajnai háború - Biden: az Egyesült Államok további 800 millió dollár értékű katonai segélyt küld Ukrajnának

Külföld - 2022-04-21

Az Egyesült Államok további 800 millió dollár értékű katonai segélyt küld Ukrajnának, hogy ezzel segítse a kelet-európai ország küzdelmét az orosz erők elleni harcban - jelentette be csütörtökön Joe Biden amerikai elnök, a Fehér Házban elmondott beszédében.