Külföld

Eredmények megjelenítése 61-től 80-ig 6195 találatból.

Ukrajnai háború - Berlin továbbra is elutasítja a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra

Külföld - 2022-03-22

Németország továbbra is elutasítja az Oroszország ellen az ukrajnai háború miatt bevezetett büntetőintézkedések kiterjesztését az energiaszektorra - tette világossá Olaf Scholz kancellár kedden.

A kormányfő a berlini hivatalában az Európai Parlament (EP) elnökével, Roberta Metsolával tartott tájékoztatóján arra a kérdésre, hogy elfogadható kompromisszumnak tartaná-e a csütörtökön kezdődő uniós csúcson az energiaembargóról folytatandó vitában az orosz szén-, és olajimport leállítását, kijelentette, hogy a német álláspont változatlan.

Az energiaembargót elutasító álláspontot foglal el "sok-sok más tagország is, amelyek nagyon függenek az orosz szén-, földgáz- és olajimporttól, még Németországnál is erősebben", és "senkit nem szabad magára hagyni" - tette hozzá Scholz, kiemelve: számolni kell azzal, hogy az ukrajnai háború elhúzódik, ezért olyan szankciókat kell alkalmazni, amelyek hatásait a tagállamok képesek hosszabb távon elviselni.

Franciaországban az emelkedő esteszámok ellenére a kormány nem tervezi a korlátozások visszavezetését

Külföld - 2022-03-22

Miután egy héttel ezelőtt, a tömegközlekedési járműveket és az egészségügyi intézményeket kivéve, mindenhol megszűnt a kötelező maszkviselés, és a kormány felfüggesztette az oltottsági igazolás bemutatásának kötelezettségét is, több mint harminc százalékkal emelkedett a naponta regisztrált új fertőzöttek száma.

Ukrajnai háború - Hollandiában eddig 392 millió euró orosz vagyont fagyasztottak be

Külföld - 2022-03-22

Sigrid Kaag holland pénzügyminiszter a parlamentnek küldött levelében arról tájékoztatta a törvényhozókat, hogy holland pénzintézetek eddig összesen 392 millió euró értékben fagyasztottak be a Kremlhez közelálló, 188 szankcionált orosz személy vagyonából - jelentette az NlTimes hírportál kedden.

Ukrajnai háború - Folytatódtak az ukrán-orosz tárgyalások

Külföld - 2022-03-21

- Folytatódtak hétfőn az ukrán és az orosz küldöttségek közötti béketárgyalások - közölte David Arahamija, az ukrán elnök mögötti Nép Szolgája párt frakcióvezetője, a kijevi delegáció tagja.

Arahamija elmondta, hogy a hivatalos küldöttségek hétfőn délig másfél órán át tárgyaltak egymással, a nap további részében pedig munkacsoportokban folytatják az egyeztetéseket. A megbeszélések állásáról a politikus semmilyen részletet nem hozott nyilvánosságra. Az Ukrajinszka Pravda hírportál hozzáfűzte, hogy az utóbbi időben a küldöttségek szakértői csoportok szintjén minden nap tartanak megbeszéléseket.

Belgium meghosszabbította két atomerőműve működését 2035-ig

Külföld - 2022-03-21

A belga kormány, korábbi határozatával ellentétben - amely szerint 2025-ig fokozatosan lekapcsolták volna az országban működő atomerőműveket-, két atomreaktora, a Doel 4 és a Tihange 3 élettartamának tízéves meghosszabbítása mellett döntött - tájékoztatott a belga sajtó hétfőn.

Ukrajnai háború - Ferenc pápa szentségtörőnek nevezte a konfliktust

Külföld - 2022-03-20

Embertelen kegyetlenségnek és az emberi élet szentsége elleni támadásnak nevezte a civil lakosság ukrajnai szenvedését Ferenc pápa beszédében, amelyet a Szent Péter téren mondott el vasárnap. Ferenc pápa az Úrangyala-imádság után mondott szavaiban hosszan beszélt az ukrajnai háborúról, mindenekelőtt fájdalmát fejezve ki az "erőszakos agresszió" folytatódása miatt.

A katolikus egyházfő "értelem nélküli öldöklésről, naponta ismétlődő rombolásról és atrocitásról" beszélt, amire "nincsen semmilyen igazolás".

A pápa a nemzetközi közösség összes szereplőjének cselekvését kérte a "visszataszító" háború leállítása érdekében.

Ukrajnai háború - Német lap: egymillió menekült érkezésére számít a berlini vezetés

Külföld - 2022-03-20

Egymillió ember menekülhet Németországba Ukrajnából az orosz invázió miatt a szövetségi kormány frissített előrejelzése szerint - írta a Bild am Sonntag (BamS) című német vasárnapi lap.

A BamS az Ukrajna elleni háborút elindító orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra utalva azt írta, hogy a "Putyin-invázió" miatt Németországba menekülő emberek száma a szövetségi kormány új helyzetértékelése alapján nagyságrendekkel meghaladhatja a első becslésékben jelzett 340 ezret, és elérheti az egymilliót.

A román államadósság 48,9 százalék volt tavaly év végén

Külföld - 2022-03-17

Románia államadóssága a román bruttó hazai termék (GDP) 48,9 százalékát tette ki tavaly év végén, ez 0,2 százalékponttal magasabb a november végén jegyzett 48,7 százaléknál - közölte csütörtökön a bukaresti pénzügyminisztérium.

Ukrajnai háború - A horvát kormány lefoglalt három, orosz oligarchához köthető luxusjachtot

Külföld - 2022-03-17

A horvát kormány lefoglalt három luxusjachtot a fiumei és a közép-horvátországi betinai és skradini kikötőben - jelentette a Jutarnji List című horvát napilap csütörtökön. Horvátország először blokkolta a vagyonát olyan orosz milliárdosoknak, akik az Európai Unió szankciós listáján szerepelnek az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború miatt.

Ukrajnai háború - Putyin: a strukturális változások átmeneti áremeléshez és munkanélküliséghez vezetnek

Külföld - 2022-03-16

Oroszország gazdasága mindenképpen alkalmazkodni fog a nyugati szankciók teremtette új realitásokhoz, de a strukturális változások az árak és a munkanélküliség átmeneti emelkedéséhez vezethetnek - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai gazdasági videókonferencián.

"Az orosz gazdaság mindenképpen alkalmazkodni fog az új realitásokhoz. Megerősítjük technológiai és tudományos szuverenitásunkat. További forrásokat irányítunk a mezőgazdaság, a gyártás, az infrastruktúra és a lakásépítés támogatására. A gyorsan növekvő, dinamikusan fejlődő nemzetközi piacokra tekintettel tovább fogjuk fejleszteni a külkereskedelmi kapcsolatokat" - mondta Putyin.

Ukrajnai háború - Lavrov: van remény a kompromisszumra

Külföld - 2022-03-16

Nem könnyű tárgyalások folynak Oroszország és Ukrajna között, de van remény a kompromisszumra - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán az orosz RBK tévécsatornának nyilatkozva.

Lavrov szerint Oroszország a jövőben is kész lesz a kapcsolattartásra az ukrán féllel, de látnia kell, hogy ez milyen "hozzáadott értéket" képvisel. Azt mondta, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter nem terjesztett elő új elképzeléseket kettőjük múlt csütörtöki, antalyai tárgyalásán.

- A brit kormány generátorokat ad Ukrajnának

Külföld - 2022-03-14

Több tízezer lakás áramellátásához elegendő mennyiségű, nagy teljesítményű generátorokat ad Ukrajnának a brit kormány.

A Downing Street hétfői tájékoztatása szerint Nagy-Britannia ötszáz, mobil áramtermelő egységet szállít Ukrajnába.

- Harris: az USA két Patriot-rakétaüteget szállított Lengyelországba

Külföld - 2022-03-10

Megérkezett csütörtökön Lengyelországba az a két amerikai Patriot-rakétaüteg, amelynek szállítását előző nap hagyta jóvá az amerikai védelmi tárca, a Pentagon - közölte varsói sajtóértekezletén Kamala Harris amerikai alelnök.Az Andrzej Duda elnökkel folytatott tárgyalásokat követő közös sajtóértekezleten Harris kétségbevonhatatlannak nevezte az Egyesült Államok elkötelezettségét a NATO-alapszerződés kollektív védelemről szóló 5. cikke mellett.

A világ több vezető szállodalánca csatlakozott az Oroszország elleni embargóhoz

Külföld - 2022-03-10

A Novotel és az Ibis szállodalánc francia tulajdonosa közölte, hogy felfüggesztette az összes tervezett oroszországi szállodanyitást és -fejlesztést, valamint az orosz cégekkel való együttműködést, bár továbbra is működteti több mint 50 szállodáját az országban, hogy 3500 orosz alkalmazottját támogassa.

Lengyelországba már több mint 1,3 millió menekült érkezett

Külföld - 2022-03-09

- Az ukrajnai háború kitörése óta szerda reggelig 1,33 millió ember érkezett Ukrajnából Lengyelországba - közölte a lengyel határőrség a Twitter közösségi oldalon.

Az elmenekülők 93 százaléka ukrán, 1 százalékuk lengyel állampolgár, 6 százalék pedig közel 100 más ország állampolgára - olvasható a bejegyzésben.

Kedden 125 800 volt az érkezők száma.

Ukrajnai háború - Szerbia felfüggesztette az alapvető élelmiszerek kivitelét

Külföld - 2022-03-09

Szerbia felfüggesztette az alapvető élelmiszerek, az olaj, a búza, a kukorica és a liszt exportját, az intézkedés csütörtökön lép életbe - jelentette be Aleksandar Vucic szerb államfő szerdán a vajdasági Adasevciben.

- A német iparvállalatok szövetsége elutasítja a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra

Külföld - 2022-03-08

A német iparvállalatok szövetsége (BDI) elutasítja azt a követelést, hogy terjesszék ki az orosz energiaszektorra az Ukrajna elleni háború miatt bevezetett szankciókat.

A BDI - az egyik legnagyobb német gazdasági érdekképviselet - vezetője, Siegfried Russwurm az ARD országos köztelevízió hírportálján idézett keddi nyilatkozatában kiemelte, hogy az orosz földgáz-, kőolaj- és szénszállítások kiesése súlyos hatást gyakorolna a német gazdaságra, és veszélyeztetné az ipar versenyképességét.

Az Oroszország elleni európai energiaembargóról szóló vita "játék a tűzzel" - húzta alá a BDI elnöke, drámainak nevezve az esetleges embargó várható következményeit.

Az orosz energiahordozók importjának leállítása súlyosabb büntetés lenne Németországnak és az egész Európai Uniónak, mint Oroszországnak, "az agresszornak", mert lehetetlen egyik napról a másikra helyettesíteni, kiváltani más forrásból - fejtette ki a legnagyobb EU-s gazdaság legtekintélyesebb munkaadói érdekképviseletének vezetője.

Rámutatott, hogy a Németországban felhasznált kőolaj mintegy harmada származik orosz forrásból, a földgáznál pedig 50 százalék feletti ez az arány. Ugyancsak 50 százalék körüli az orosz kőszén részaránya az áramtermelésben, és vannak erőművek, amelyeket akár 75 százalékban orosz szénnel táplálnak - mondta Siegfried Russwurm

Több mint ötvenezer menekült érkezett Németországba Ukrajnából

Külföld - 2022-03-07

Meghaladta az ötvenezret a háború miatt Ukrajnából Németországba menekült emberek száma a szövetségi kormány hétfői adatai szerint.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a hazájuk elleni orosz támadás megindulása óta 50 294 ember menekült Ukrajnából Németországba. A menekültek száma így majdnem megduplázódott az előző adathoz, a szombaton közölt 27 491-hez képest. Az ENSZ-hez tartozó Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint az ukrajnai menekültek száma továbbra is meredeken emelkedhet, és akár a 225 ezret is elérheti Németországban.

Kínai külügyminiszter: Kína a béketárgyalások folytatását sürgeti

Külföld - 2022-03-07

Vang Ji kínai külügyminiszter a kínai parlament éves ülésszakához kapcsolódóan hétfőn Pekingben tartott sajtótájékoztatóján elmondta: az ukrajnai háborút illetően Kína a béketárgyalások folytatását sürgeti, és a nyugalom és észszerűség megőrzésére intett a válság rendezése érdekében.

Miközben Kína mind ez idáig elutasította az "invázió" megjelölést az orosz hadsereg Ukrajnában folytatott katonai hadműveleteit illetően, Vang a széles körű humanitárius válság elkerülésére szólított. A kínai külügyi tárca vezetője közölte: a kínai Vöröskereszt humanitárius segélyt fog nyújtani Ukrajnának.

Ukrajnai háború - Putyin jelezte Macronnak, hogy nem áll szándékban atomerőműveket támadni

Külföld - 2022-03-06

- Vlagyimir Putyin orosz elnök arról biztosította francia kollégáját, Emmanuel Macront, hogy nem áll szándékban megtámadni atomerőműveket Ukrajnában - közölte vasárnap a francia elnöki hivatal a két ország vezetőjének újabb telefonos egyeztetését követően.