Külföld

Eredmények megjelenítése 81-től 100-ig 6195 találatból.

Putyin: Kijevnek a támadás leállításához teljesítenie kell Moszkva összes követelését

Külföld - 2022-03-06

Az ukrajnai orosz támadás leállítása csak abban az esteben lehetséges, ha Kijev felhagy a katonai műveletekkel és teljesíti Moszkva követeléseit - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök azokon a telefonbeszélgetéseken, amelyeket vasárnap francia, valamint török hivatali partnerével folytatott.

Ferenc pápa: a Szentszék készen áll mindent megtenni a béke érdekében

Külföld - 2022-03-06

A Szentszék készen áll mindent megtenni a béke érdekében - hangsúlyozta Ferenc pápa az Úrangyala-imádság után mondott beszédében vasárnap. A katolikus egyházfő szavai szerint néhány napja Ukrajnában tartózkodik két bizalmas munkatársa, a lengyel Konrad Krajevski bíboros, a pápai alamizsnahivatal vezetője, valamint a cseh származású Michael Czerny, az Átfogó Emberi Fejlődésért felelős vatikáni dikasztérium ideiglenes prefektusa.

"A két bíboros jelenléte a pápa és az egész keresztény nép jelenlétét bizonyítja: közel akarunk lenni, hogy mondhassuk, a háború őrültség, álljatok meg, legyetek szívesek, lássátok meg a kegyetlenséget" - mondta Ferenc pápa.

Putyin: Oroszországnak nincsenek barátságtalan szándékai

Külföld - 2022-03-04

Oroszországnak nincsenek barátságtalan szándékai a környező országokkal szemben, minden cselekedete kizárólag az ellene irányuló barátságtalan intézkedésekre adott válasz - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken egy online rendezvényen.

"Szeretném még egyszer hangsúlyozni: nincsenek rossz szándékaink a szomszédjainkkal szemben, és azt tanácsolnám nekik, hogy ne élezzék ki a helyzetet, és ne vezessenek be korlátozásokat. Mi minden kötelezettségünknek eleget teszünk, és ezután is így fogunk tenni" - mondta Putyin.

"Nem látjuk szükségét a helyzet kiélezésének, vagy annak, hogy rontsuk a kapcsolatainkat. Minden lépésünk mindig válasz valamilyen, Oroszországgal szembeni barátságtalan cselekedetre" - tette hozzá.

Ukrán hatóság: az orosz hadsereg átvette az ellenőrzést a zaporizzsjai atomerőmű felett

Külföld - 2022-03-04

Az orosz hadsereg átvette az ellenőrzést a zaporizzsjai atomerőmű felett - közölte a RIA Novosztyi orosz hírügynökség pénteken az ukrán nukleáris szabályozási felügyeletre hivatkozva.

Hasogdzsi-ügy - A szaúdi trónörökös súlyos hibának nevezte a gyilkosságot, de tagadta érintettségét

Külföld - 2022-03-04

A szaúd-arábiai trónörökös tagadta, hogy ő rendelte volna el Dzsamál Hasogdzsi kormánykritikus szaúdi újságíró több mint 3 évvel ezelőtti meggyilkolását, és a The Atlantic című amerikai lapban közzétett interjújában súlyos hibának nevezte a gyilkosságot.

Ellenzéki cikkeket publikáló szerzők megölésének teóriájára utalva Mohamed bin Szalmán úgy fogalmazott: "Ha így intéznénk a dolgokat, Hasogdzsi még az ezres listára sem került volna fel". Hozzátette, hogy ő maga Hasogdzsi egyetlen cikkét sem olvasta.

Mindazonáltal leszögezte: Hasogdzsi meggyilkolása fájdalmas volt számára, és az egész országot rosszul érintette.

Európa Tanács: véget kell vetni a vérontásnak és a szenvedésnek Ukrajnában

Külföld - 2022-03-01

- Azonnal véget kell vetni a vérontásnak és a szenvedésnek Ukrajnában, az orosz katonai támadás immár hatodik napja követel áldozatokat és pusztít Európa szívében - jelentette ki Dunja Mijatovic, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa kedden.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa közleményében kijelentette: Oroszország az Ukrajna elleni háborúval lábbal tiporja a nemzetközi és az emberi jogokat, felszámolja a humanitárius jogot.

Emlékeztetett: néhány nap alatt a háború több száz civil, köztük sok gyermek halálához vagy sérüléséhez vezetett. Emberek milliói féltik az életüket a kórházakat, az iskolákat és az otthonaikat sújtó válogatás nélküli bombázások miatt. Ezrek nem jutnak vízhez, gyógyszerekhez, élelemhez, áramhoz, higiéniai szükségletekhez és menedékhez. A kórházi dolgozók az ellátás biztosításával küzdenek, a gyakori bombázások arra kényszerítik őket, hogy betegeiket menedékhelyekre vagy pincékbe helyezzék át. A menekültek és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek özöne kétségbeesetten keresi a biztonságot - mondta Mijatovi

Német kancellár: "nagyon-nagyon drámai" időszak kezdődhet Ukrajnában

Külföld - 2022-03-01

- Az eddigi vérengzés valószínűleg csak a kezdete mindannak, ami a "szó szerint a túlélésért küzdő" Ukrajnára vár - mondta Olaf Scholz német kancellár kedden Berlinben, kiemelve, hogy az orosz invázió miatt "nagyon-nagyon drámai" helyzetbe kerülhet a kelet-európai ország.

- Több mint hétszeresére emelkedett az Ukrajnából Szlovákiába érkezők száma

Külföld - 2022-03-01

- Mintegy 54 ezren léptek be Szlovákiába Ukrajnából az Oroszországgal vívott háborús konfliktus kezdete, azaz múlt csütörtök óta, hét-nyolcszor annyian, mint a konfliktust megelőző időkben - közölte a a szlovák országos rendőr-főkapitányság sajtóosztálya kedden.

Francia miniszter: előidézzük az orosz gazdaság összeomlását

Külföld - 2022-03-01

- Az ukrajnai háború miatt Oroszország ellen bevezetett nyugati szankciók célja az, hogy összeomoljék az orosz gazdaság - jelentette ki kedden Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.

- Morawiecki terrorriasztást hirdetett az Ukrajnával határos két lengyel vajdaságban

Külföld - 2022-03-01

A négyfokos skálán másodfokú, megelőző jellegű terrorriasztást hirdetett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Ukrajnával határos két vajdaságban - közölte keddre virradóan a lengyel kormány biztonsági központja (RCB).

Zágráb fegyvereket küld Ukrajnának

Külföld - 2022-02-28

Zágráb 124 millió kuna értékben (1 kuna jelenlegi árfolyamon közel 49 forint) gyalogsági fegyvereket és felszereléseket küld Ukrajnának - jelentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő a kabinet hétfői ülésén."Az orosz hadsereg Ukrajna elleni, semmivel sem igazolható, szárazföldi, légi és tengeri brutális támadásának vagyunk tanúi" - mondta a kormányfő, hozzátéve: miután hetekig hallgatták az orosz diplomácia bizonygatását, hogy nem készülnek támadásra, "most lehullottak az álarcok".

Szavai szerint Oroszország el akarja foglalni az egyik legnagyobb európai államot.

"Most láthatjuk, hogy ki az, aki joggal figyelmeztetett, és ki tévesztette meg a világ közvéleményét" - fogalmazott Plenkovic.

Ukrajnai háború - Eddig 70 ezer ukrán menekült érkezett Romániába

Külföld - 2022-02-28

- A háború kezdete óta hétfő reggel 6 óráig több mint 70 ezer ukrán állampolgár lépett be Romániába, közülük 37 ezren már elhagyták az országot, így jelenleg mintegy 33 ezer, a harcok elől elmenekült ukrán állampolgár tartózkodik román területen - közölte hétfőn a bukaresti kormány szóvivője.

Dan Carbunaru elmondta: elindult az első, élelmiszert, vizet és üzemanyagot tartalmazó, többtucatnyi vagonból álló vasúti szerelvény Ukrajnába.

Ukrajnai háború - Vasárnap közel százezer ukrán menekült érkezett Lengyelországba

Külföld - 2022-02-28

- Az ukrajnai háború kezdete óta már 281 ezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba, csak vasárnap közel százezren lépték át a határt - közölte a lengyel határőrség a Twitter közösségi honlapján hétfőn.

Beszámoltak arról is, hogy a háború ötödik napján, hétfő éjféltől hajnali 7 óráig 28 ezren estek át a határellenőrzésen.

Michal Dworczyk, a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője az RMF FM lengyel kereskedelmi rádiónak hétfőn adott interjúban közölte: a határ ukrán oldalán óriási sorok alakultak ki, a közös határátkelőknél összesen több mint negyedmillióra becsülhető a várakozók száma.

Brit védelmi miniszter: figyelemelterelés Putyin bejelentése az elrettentő erők készenlétbe helyezéséről

Külföld - 2022-02-28

- Vlagyimir Putyin orosz elnök figyelemelterelésként szólt arról, hogy "különleges készültséget" rendelt el az orosz elrettentő erőknél, mert kijelentéséhez nem kapcsolható semmiféle tényleges, konkrét intézkedés - mondta hétfőn Ben Wallace brit védelmi miniszter. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős főképviselője kijelentette, hogy az EU nem kíván "eszkalációs intézkedésekkel reagálni" Putyin szavaira.

Az orosz elnök előző nap közölte, hogy a Nyugat Oroszországgal szembeni "barátságtalan lépései" miatt különleges készültségi állapotot rendelt el az elrettentő erők parancsnokságánál.

Ukrajnai háború - Az Airbnb 100 ezer menekültnek nyújt átmeneti szállást

Külföld - 2022-02-28

Az Airbnb ingyenes, rövid távú szállást kínál akár 100 ezer Ukrajnából menekülő ember számára - jelentette be az Airbnb.org nonprofit szervezet és az Airbnb szálláshely-szolgáltató portál hétfőn.

A közlemény szerint a szállásokat az Airbnb, az Airbnb.org Refugee Fund adományozói és az Airbnb.org szállásadóinak felajánlásai teszik ki. Aki szeretné támogatni ezt az erőfeszítést otthona felajánlásával, az Airbnb.org-on tájékozódhat - közölték.

Minszk: az ukrán küldöttség elindult Gomelbe

Külföld - 2022-02-27

Ukrán delegáció indult Gomelbe Oroszország képviselőivel tárgyalni - jelentette ki Jurij Voszkreszenszkij, a fehérorosz Demokratikus Erők Kerekasztala vezetője vasárnap a TASZSZ orosz hírügynökség szerint.

Putyin különleges szolgálati módba léptette az orosz elrettentő erőket

Külföld - 2022-02-27

- Különleges szolgálati mód bevezetését rendelte el az orosz hadsereg elrettentő erőinél Vlagyimir Putyin orosz elnök, a Nyugat részéről elhangzott agresszív kijelentésekre hivatkozva.

- Brit külügyminiszter: London támogatja Zelenszkij felhívását nemzetközi alakulat létrehozására

Külföld - 2022-02-27

Liz Truss brit külügyminiszter szerint London támogatja azt a felhívást, amelyben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök külföldieket bíztatottnemzetközi harcoló alakulat létrehozására.

Truss a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában úgy fogalmazott: az emberek egyéni döntésén múlik, hogy csatlakoznak-e ilyen alakulathoz.

Hozzátette: az ukránok nemcsak hazájuk, hanem egész Európa szabadságáért és demokráciájáért harcolnak, mivel Vlagyimir Putyin orosz elnök e szabadság és demokrácia ellen intézett kihívást.

Izrael vele ellenséges arab államok polgárait is segített kimenekíteni Ukrajnából

Külföld - 2022-02-27

Izrael vele szemben ellenséges arab államok polgárait is segített kimenekíteni Ukrajnából, ahová 100 tonna orvosi segélyt küld - jelentette a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli újság honlapja vasárnap.

Csütörtök óta 156 ezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba

Külföld - 2022-02-27

- Az ukrajnai orosz hadművelet kezdete óta már 156 ezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba, csak szombaton 77,3 ezren keltek át a határon - közölték a lengyel határőrség Twitter közösségi honlapján. Beszámolók szerint folytatódnak a lengyel humanitárius és lőszerszállítmányok Ukrajnának.

A menekültek a közúti határátkelőkön keresztül érkeznek, de jönnek zsúfolt vonatokkal is. A TVP Info lengyel közszolgálati hírtelevízió helyi tudósítója szerint a délkelet-lengyelországi Przemysl város pályaudvarára az éjszaka folyamán több ilyen szerelvény is érkezett.

Szombat óta közlekedik a Varsó és az ukrajnai lembergi körzet között ingázó, sérültek szállítására berendezett, de humanitárius segélyt is szállító mentővonat. Ezzel a lengyel belügyi tárca közleménye szerint vasárnap reggel 600 nőt és gyermeket hoztak el, sérültek nincsenek.

Az Ukrajnából érkezők nagy része továbbra is a már Lengyelországban élő rokonaihoz, ismerőseihez tart, növekszik azonban azoknak a száma, akik felkeresik a határ közelében létesített kilenc befogadóközpont valamelyikét.

Lengyelország újabb lőszerszállítmánya ért Ukrajnába - közölte vasárnap reggel Marcin Ociepa lengyel nemzetvédelmi miniszterhelyettes. A védelmi tárca legutóbb pénteken tudatta, hogy Ukrajnába ért a lengyel lőszereket szállító konvoj.