Kultúra

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 1755 találatból.

Megnyílt a magyar pavilon a Velencei Biennálén

Kultúra - 2024-04-18

Nemes Márton Techno Zen című installációjával nyílt meg a 60. Velencei Képzőművészeti Biennále magyar pavilonja, amely máris a kulturális kiállítássorozat középpontjába került - mondta Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára.

A kiállítást megnyitó helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar pavilon azonnal a "legszínesebb és legérdekesebb" látványossággá vált, amit a megnyitó iránti tömeges érdeklődés is bizonyított. Úgy vélte, a magyar pavilon installációja "máris a biennále sztárja lett".

Nemes Márton alkotása túlmutat a festészeten, hiszen a fémtechnika, a zene és a színpadi fények is részét képzik az installációnak - mutatott rá Vincze Máté

Nemzetközi Jazznap több hazai helyszínen

Kultúra - 2024-04-17

Idén is több hazai helyszín csatlakozik az UNESCO Nemzetközi Jazznapjához. Április 28-tól 30-ig öt klubban, valamint a Jazzfest Budapest keretében a Városháza Parkban lesznek koncertek.

A huszárok életét mutatja be a debreceni Déri Múzeum új időszaki kiállítása

Kultúra - 2024-04-10

- Lázár Vilmos ezredesnek, az aradi vértanúk egyikének szablyája is látható azon az időszaki kiállításon, amely 175 év - 175 tárgy - 1849 - Huszárok, a szabadság katonái címmel nyílt meg szerdán a debreceni Déri Múzeumban.

Korompai Balázs, a tárlat kurátora a szablyát bemutatva emlékeztetett arra, hogy Szkárosi Lázár Vilmos honvédezredes az első volt, akit az aradi vértanúk közül kivégeztek 1849. október 6-án.

Az ókori argentinok háziállatként tarthatták a rókákat

Kultúra - 2024-04-10

- Egy ókori argentin temetkezési helyen talált rókacsontok vizsgálata alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az akkor emberek háziállatként tarthatták a rőt ragadozókat - jelentette a The Guardian című brit lap szerdán.

Csikos Sándort választották a nemzet színészének Benedek Miklós helyére

Kultúra - 2024-04-04

Csikos Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt választották a nemzet színészének - közölte a Nemzeti Színház csütörtökön. A közlemény szerint Csikos Sándort a január 9-én elhunyt Benedek Miklós helyére választották meg csütörtökön a nemzet színészei.

A magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése, a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységért kaphatja meg a Nemzet Színésze címet az a művész, akit a cím viselői maguk közé választanak. A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és ha közülük valaki elhalálozik, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre.

A nemzet színészének most megválasztott Csikos Sándor a debreceni Csokonai Nemzeti Színház társulatának tagja.

Idén ismét lesz Deszka Fesztivál Debrecenben

Kultúra - 2024-03-27

Három év kihagyás után idén ismét megrendezi a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen a Vojtina Bábszínházzal és a Drámaírói Kerekasztallal közösen a kortárs magyar dráma ünnepét, a Deszka Fesztivált. A rendezvény történetében az eddigi legnagyobb fesztiválra készülnek a szervezők május 9. és 18. között a hajdúsági vármegyeszékhelyen - hangzott el a programokat bemutató szerdai sajtótájékoztatón.

Mátyássy Szabolcs, a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen igazgatója kiemelte, hogy sosem volt annyi előadás a fesztiválon, mint az idén. Tíz napon át tart majd a Deszka nyolc helyszínen -köztük az Apolló Moziban és a Dósa nádor téren is -, és összesen harmincegy előadás várja ez érdeklődőket.

Elmondta, hogy a rendezvény díszvendége Szakonyi Károly, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és József Attila-díjas magyar író, drámaíró, dramaturg lesz, akinek Adáshiba című darabját is láthatja majd a közönség a Játékszín tolmácsolásában.

Régész: minden eddiginél gazdagabb az ezüstpénzeket tartalmazó tordai lelet

Kultúra - 2024-03-26

Minden eddiginél gazdagabb a Magyar Királyság területén a 14. században kiadott ezüstpénzeket tartalmazó tordai lelet, régészeti feltáráson nem volt példa hasonló felfedezésre a közép-erdélyi térségben - mondta el az MTI-nek Paul Chiorean régész, a kincs megtalálója.

A 397 ezüstéremből álló kincset tavaly júniusában találták meg a Kolozs megyei Tordán, de a múzeum csak a napokban, a feltárás végeztével számolt be róla a nyilvánosságnak. A kincsre a belvárosban, az ótordai református templom lebontott karzata helyén bukkantak a régészek.
Az ezüstérmék a 14. századból származnak, ezeket a Magyar Királyság idején adták ki. Az érmék zömét Károly Róbert, valamint I. Lajos király és Buda városa verette, de ugyanabból a történelmi korból származó szerb dínár is több van közöttük - mondta Paul Chiorean régész.

Megújul a debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny

Kultúra - 2024-03-01

- Megújult formában, 29. alkalommal rendezik meg az idén augusztus 1-4. között Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny Debrecenben.

A főszervező Kodály Filharmónia Debrecen szakmai partnere a világ legnagyobb ifjúsági zenei szervezete, a Jeunesses Musicales - közölték a szervezők pénteken, jelezve, hogy a rangos megmérettetésre április 15-ig várják a jelentkezéseket a verseny hivatalos oldalán.

Csütörtöktől látható a mozikban a Nyersanyag című magyar film

Kultúra - 2024-02-14

Csütörtöktől látható a magyar mozikban a Nyersanyag című új magyar alkotás, Boross Martin első játékfilmje.

A film a városiak és a mélyszegénységben élő falusiak közt tátongó szakadék realitásait tárja fel, szemlélteti a hatalommal való visszaélés mindennapi megnyilvánulásait, nagyító alá veszi az értelmiségiek felelősségét és a félresiklott aktivizmus hatásait is - áll a forgalmazó közleményében.

Döntés született az idei Térey-ösztöndíjasokról

Kultúra - 2024-02-06

Döntés született az idei Térey-ösztöndíjasokról: a középgenerációs alkotók munkáját segítő irodalmi ösztöndíjat idén harmincan kaphatják meg - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) kedden.

Átadták a Magyar Filmkritikusok Díját

Kultúra - 2024-02-02

Átadták a Magyar Filmkritikusok Díját pénteken: a B. Nagy László-díjat Moldovai Katalin filmje, az Elfogy a levegő nyerte el, a legjobb rendezés díját Szabó Mátyásnak ítélték a Látom, amit látsz című filmért. Az Életmű-díjat Schulze Éva forgatókönyvíró, producer kapta.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Film- és Tévékritikus Szakosztályának és a Magyar Filmművészek Szövetsége Filmkritikus Szakosztályának díjait az idén 61. alkalommal adták át pénteken Budapesten a Vörösmarty utcai Sajtóházban - közölte a MÚOSZ.

NMHH: kihívások előtt a mozi- és filmpiac

Kultúra - 2024-02-02

A zsebünkben lapuló multimédiás eszköz, az okostelefon a filmnézési szokásainkat is jelentősen megváltoztatta, de a mozit azért még nem kell teljesen leírnunk. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kutatása szerint az európai lakosok 2022-ben legalább egyszer voltak moziban, és ez az állítás igaz a magyarokra is.

Haydn, Mozart és Beethoven művei az Esterházy-kastélyban

Kultúra - 2024-01-25

A bécsi klasszikus zene remekművei hallhatók a kismartoni Esterházy-kastélyban: az idei classic.Esterhazy programsorozat Haydn, Mozart, Schubert, Beethoven és követőik műveivel várja a közönséget.

A darabok többek között olyan elismert előadók és zenekarok előadásában hallhatók, mint Chen Reiss, Arabella Steinbacher, Magdalena Kozená, Sir Schiff András, Sir Simon Rattle, valamint az Európai Kamarazenekar (Chamber Orchestra of Europe) és a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara (ORF Radio-Symphonieorchester Wien) - áll a szervezők közleményében.

- Elhunyt Finta József építész

Kultúra - 2024-01-08

Életének 89. évében elhunyt Finta József építész, a nemzet művésze, Kossuth-, Ybl Miklós-, Steindl Imre- és Prima Primissa-díjas alkotó, a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Tudományos Akadémia tagja, az Amerikai Építészeti Intézet tiszteletbeli tagja - tudatta honlapján a Finta Stúdió.

Elhunyt Ferdinandy György író, egyetemi tanár

Kultúra - 2024-01-08

- Elhunyt Ferdinandy György. A József Attila- és Prima Primissima díjas író, egyetemi tanár, műfordító, kritikus életének 89. évében halt meg.

Ferdinandy György november végén tüdőgyulladással került kórházba a floridai Miamiban, állapota ezt követően nem javult; vasárnap hunyt el - tudatta felesége nevében az író szerkesztője, Navarrai Mészáros Márton hétfőn.

Rekordáron keltek el a magyar festészet remekművei a Kieselbach téli árverésén

Kultúra - 2023-12-18

- Négy tétel is átlépte a 100 millió forintos lélektani határt a Kieselbach Galéria vasárnap rendezett téli árverésén, Budapesten: Rippl-Rónai, Czóbel, Gulácsy és Vaszary kompozíciója, köztük a hazai műtárgypiaci szezon három legdrágább alkotása talált gazdára.

Rippl-Rónai híres Kalitkás nőjének első változata 220 millió forintos leütési árral az év legmagasabb árán kelt el. Az 1892-es festmény igazi nemzeti ikon, a magyar modern képzőművészet kulcsműve, amelynek szecessziós másodpéldányát a Magyar Nemzeti Galériában őrzik. Ez az európai rangú mű indította el a hazai modern festészet történetét.

Százharmincmillió forintért kelt el Tihanyi Lajos remekműve a Virág Judit Galéria aukcióján

Kultúra - 2023-12-17

Tihanyi Lajos 100 éve nem látott művét 130 millió forintért, Gulácsy Lajos festményét pedig 140 millió forintért vásárolták meg a Virág Judit Galéria téli aukcióján - közölte a galéria kommunikációjával foglalkozó ügynökség vasárnap .

A szombat esti árverés egyik legjobban várt tétele Tihanyi Lajos 100 éve nem látott remekműve volt, amely egy magyar család tulajdonában vészelte át az elmúlt évtizedeket, majd bukkant fel a műkincspiacon, a meglepve a szakértőket. A Tájkép Margit-híddal című festmény Budapest történetének egyik legdrágább és leglátványosabb magánpalotáját, Wagner János építész egykori villáját ábrázolja, miközben a Duna és a Margit-híd is látszik a távolban. Mint írják, Tihanyi Lajost mindig megihlette a város nyüzsgése, a kép művészeti értékét pedig növeli, hogy kevés a jelentős ismert mű a magyar klasszikus festészetben, amely ilyen minőségben ábrázolja a korabeli Budapestet. A kép az aukción végül 130 millió forintért talált új tulajdonosra.

Átadják az Arany Medál-díjat

Kultúra - 2023-12-12

Esztergályos Cecília színművész, Parti Nagy Lajos író-költő, Jordán Adél, Sodró Eliza, Trill Zsolt színművészek és Gauder Áron filmrendező vehetik át idén az Arany Medál-díjat.

Reigl Judit egyik festménye is szerepel a Virág Judit Galéria kortárs aukcióján

Kultúra - 2023-12-08

- Reigl Judit Tömbírás sorozatának egyik darabja mellett Keserü Ilona, Fajó János, Rozsda Endre művei is szerepelnek a Virág Judit Galéria 13. aukcióján, amelyet a háború utáni és kortárs műveknek szentelnek december 19-én a Budapest Kongresszusi Központban.

Remekművek a Virág Judit Galéria téli aukcióján

Kultúra - 2023-12-01

Hihetetlen felfedezés: egy eddig teljesen ismeretlen Tihanyi Lajos remekművel bővült a magyar művészet panteonja. A Tájkép Margit híddal című festmény több mint 100 éves lappangás után került elő, és december 2-től a nagyközönség is megcsodálhatja. A festmény december 16-án kerül árverésre a Virág Judit Galéria téli aukcióján.

A kép Budapest történetének egyik legdrágább és leglátványosabb magánpalotáját, Wagner János építész egykori villáját örökíti meg az utókornak, miközben a Duna és a Margit híd is tökéletesen látszik a távolban. A villa Gül Baba türbéjét ölelte körbe, az egykori dervis, vagyis harcos szerzetes nyughelye máig a főváros egyik látványossága. A Wagner-villát 1969-ben bontották le, de Tihanyi a kép festésekor − az első világháború kitörése előtt − még teljes pompájában látta és vetette vásznára a látványt.