Kultúra

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 1764 találatból.

Múzeumok éjszakája - Különleges tárlatvezetések és két új kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

Kultúra - 2024-06-17

Sokszínű programkínálattal, egyebek mellett különleges tárlatvezetésekkel, akusztikus koncertekkel, családi programokkal, két új kiállítással, a Múzeumkertben pedig kertmozival várják az érdeklődőket június 22-én a Múzeumok éjszakája alkalmából a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM) és tagintézményeiben.

Könyvhét - Új programelemekkel bővült a rendezvény Debrecenben

Kultúra - 2024-06-06

Június 12. és 16. között rendezik meg a 95. Debreceni Ünnepi Könyvhetet és 23. Gyermekkönyvnapokat a Méliusz Juhász Péter Könyvtár szervezésében. A rendezvény új programelemekkel bővül és új arculattal várja az érdeklődőket - ismertették a szervezők az eseményt csütörtökön sajtótájékoztatón.A magyar könyves szakma és a magyar kulturális élet talán legrégebbi folyamatosan megrendezendő eseménye a könyvhét, amely nagy hagyománnyal bír országszerte és a hajdúsági vármegyeszékhelyen is - hangsúlyozta Puskás István (Fidesz- KDNP), Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere.

Kiemelte, hogy a rendezvény új kurátorának köszönhetően új lendületet vesz az idei évtől az esemény, a programok tükrözik Debrecen ambícióit, nemcsak a város kulturális életében, hanem közép-európai újrapozicionálásában is.

"Meggyőződésünk, hogy a város kapcsolatainak építésében az irodalomnak, a könyvnek kulcsszerepe van, így még fontosabb szereplővé lép elő a Könyvhét ettől az évtől" - mondta Puskás István.

Csaknem háromszázötven tétel szerepel a Múzeum Antikvárium csütörtöki árverésén

Kultúra - 2024-06-03

Csaknem 350 tétel, közte Kosztolányi Dezső Széchenyi és Vörösmarty című pályaműve, valamint Szabó Lőrinc különleges ceruzarajza is szerepel a Múzeum Antikvárium 44. árverésén csütörtökön a budapesti Kossuth Klubban és az online térben is.

Cannes - Kevin Costner is saját vagyonából finanszírozta új westernfilmjét

Kultúra - 2024-05-20

Francis Ford Coppolához hasonlóan Kevin Costner is saját vagyonából finanszírozta legújabb filmjét: a Horizont: Egy amerikai eposz című westernfilmsorozatának első részét, amelynek versenyen kívüli világpremierjét vasárnap este tartották a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon.

"Senki sem lelkesedett (Hollywoodban) azért, hogy ilyen filmeket készítsen. Azt mondták nekem: csináljunk egyet, és nézzük meg, hogy megy. Senki sem csinál belőle egyből kettőt, Kevin. Miért akarsz négyet csinálni?" - mondta cannes-i sajtótájékoztatóján a 69 éves amerikai színész, rendező, aki az 1990-ben forgatott, hét Oscar-díjat nyert Farkasokkal táncoló kalandfilmjével vált világhírűvé.

Ötvenmillió forintért kelt el Keserü Ilona festménye

Kultúra - 2024-05-15

- Ötvenmillió forintért kelt el Keserü Ilona Idézetek Kornissnak című festménye a Virág Judit Galéria tavaszi aukcióján.

A háború utáni és kortárs festészet legjavát felvonultató, keddi árverésen Keserü Ilona egykori tanára, Korniss Dezső tiszteletére alkotott képe mellett Bak Imre, Rozsda Endre és a magyar aukciókon csak nagyon ritkán felbukkanó Fredric Karoly egy-egy alkotása is új tulajdonosra talált - közölte a galéria kedden.

Puccini művei szerepelnek a Szegedi Szabadtéri Játékok Ajándékkoncertjén

Kultúra - 2024-05-10

Giacomo Puccini népszerű dallamai csendülnek fel a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Szegedi Szimfonikus Zenekar idei ajándékkoncertjén.

Szent Iván éjjelén, június 24-én rendezik meg a szegedi komolyzenei élet egyik legnépszerűbb, kiemelt eseményét, a Szegedi Szimfonikus Zenekar ajándékkoncertjét a Dóm téren.

Hat előadással várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház

Kultúra - 2024-05-10

Hat produkciót - köztük két vígjátékokat és zenés előadásokat - tekinthet meg a Pécsi Nyári Színház közönsége a baranyai vármegyeszékhelyen július 9. és 28. között


Rakovszky Zsuzsa az Artisjus Irodalmi Nagydíjasa

Kultúra - 2024-04-29

A Vita élő időben című verseskötetéért, valamint teljes életművéért Rakovszky Zsuzsa kapja idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat.

A fődíjas mellett Győri László, Milbacher Róbert, Bényei Tamás, Darvasi Ferenc és Reményi József Tamás (posztumusz) részesült elismerésben, négy különböző kategóriában. A díjakat május 6-án adják át a Magyar Zene Házában, a zenei Artisjus-díjakkal együtt - közölte a szerzői egyesület hétfőn.

Saját halottjának tekinti az MMA András Ferenc filmrendezőt

Kultúra - 2024-04-25

Saját halottjának tekinti a nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendezőt, forgatókönyvírót, producert a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) - közölte a szervezet csütörtökön.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett filmrendező csütörtök hajnalban hunyt el.

"Filmjeinek eredetisége, sajátos hangja, ironikus, groteszk társadalomrajza, összetett történelemszemlélete a nagyjáték- és a televíziós filmnyelvben egyaránt hiteles. Legismertebb alkotásai (Veri az ördög a feleségét - 1977, Dögkeselyű - 1982, A nagy generáció - 1986) révén vált a magyar filmművészet egyik legérdekesebb karakterévé. András Ferencet a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti" - írták a közleményben

Megnyílt a magyar pavilon a Velencei Biennálén

Kultúra - 2024-04-18

Nemes Márton Techno Zen című installációjával nyílt meg a 60. Velencei Képzőművészeti Biennále magyar pavilonja, amely máris a kulturális kiállítássorozat középpontjába került - mondta Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára.

A kiállítást megnyitó helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar pavilon azonnal a "legszínesebb és legérdekesebb" látványossággá vált, amit a megnyitó iránti tömeges érdeklődés is bizonyított. Úgy vélte, a magyar pavilon installációja "máris a biennále sztárja lett".

Nemes Márton alkotása túlmutat a festészeten, hiszen a fémtechnika, a zene és a színpadi fények is részét képzik az installációnak - mutatott rá Vincze Máté

Nemzetközi Jazznap több hazai helyszínen

Kultúra - 2024-04-17

Idén is több hazai helyszín csatlakozik az UNESCO Nemzetközi Jazznapjához. Április 28-tól 30-ig öt klubban, valamint a Jazzfest Budapest keretében a Városháza Parkban lesznek koncertek.

A huszárok életét mutatja be a debreceni Déri Múzeum új időszaki kiállítása

Kultúra - 2024-04-10

- Lázár Vilmos ezredesnek, az aradi vértanúk egyikének szablyája is látható azon az időszaki kiállításon, amely 175 év - 175 tárgy - 1849 - Huszárok, a szabadság katonái címmel nyílt meg szerdán a debreceni Déri Múzeumban.

Korompai Balázs, a tárlat kurátora a szablyát bemutatva emlékeztetett arra, hogy Szkárosi Lázár Vilmos honvédezredes az első volt, akit az aradi vértanúk közül kivégeztek 1849. október 6-án.

Az ókori argentinok háziállatként tarthatták a rókákat

Kultúra - 2024-04-10

- Egy ókori argentin temetkezési helyen talált rókacsontok vizsgálata alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az akkor emberek háziállatként tarthatták a rőt ragadozókat - jelentette a The Guardian című brit lap szerdán.

Csikos Sándort választották a nemzet színészének Benedek Miklós helyére

Kultúra - 2024-04-04

Csikos Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt választották a nemzet színészének - közölte a Nemzeti Színház csütörtökön. A közlemény szerint Csikos Sándort a január 9-én elhunyt Benedek Miklós helyére választották meg csütörtökön a nemzet színészei.

A magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése, a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységért kaphatja meg a Nemzet Színésze címet az a művész, akit a cím viselői maguk közé választanak. A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és ha közülük valaki elhalálozik, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre.

A nemzet színészének most megválasztott Csikos Sándor a debreceni Csokonai Nemzeti Színház társulatának tagja.

Idén ismét lesz Deszka Fesztivál Debrecenben

Kultúra - 2024-03-27

Három év kihagyás után idén ismét megrendezi a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen a Vojtina Bábszínházzal és a Drámaírói Kerekasztallal közösen a kortárs magyar dráma ünnepét, a Deszka Fesztivált. A rendezvény történetében az eddigi legnagyobb fesztiválra készülnek a szervezők május 9. és 18. között a hajdúsági vármegyeszékhelyen - hangzott el a programokat bemutató szerdai sajtótájékoztatón.

Mátyássy Szabolcs, a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen igazgatója kiemelte, hogy sosem volt annyi előadás a fesztiválon, mint az idén. Tíz napon át tart majd a Deszka nyolc helyszínen -köztük az Apolló Moziban és a Dósa nádor téren is -, és összesen harmincegy előadás várja ez érdeklődőket.

Elmondta, hogy a rendezvény díszvendége Szakonyi Károly, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és József Attila-díjas magyar író, drámaíró, dramaturg lesz, akinek Adáshiba című darabját is láthatja majd a közönség a Játékszín tolmácsolásában.

Régész: minden eddiginél gazdagabb az ezüstpénzeket tartalmazó tordai lelet

Kultúra - 2024-03-26

Minden eddiginél gazdagabb a Magyar Királyság területén a 14. században kiadott ezüstpénzeket tartalmazó tordai lelet, régészeti feltáráson nem volt példa hasonló felfedezésre a közép-erdélyi térségben - mondta el az MTI-nek Paul Chiorean régész, a kincs megtalálója.

A 397 ezüstéremből álló kincset tavaly júniusában találták meg a Kolozs megyei Tordán, de a múzeum csak a napokban, a feltárás végeztével számolt be róla a nyilvánosságnak. A kincsre a belvárosban, az ótordai református templom lebontott karzata helyén bukkantak a régészek.
Az ezüstérmék a 14. századból származnak, ezeket a Magyar Királyság idején adták ki. Az érmék zömét Károly Róbert, valamint I. Lajos király és Buda városa verette, de ugyanabból a történelmi korból származó szerb dínár is több van közöttük - mondta Paul Chiorean régész.

Megújul a debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny

Kultúra - 2024-03-01

- Megújult formában, 29. alkalommal rendezik meg az idén augusztus 1-4. között Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny Debrecenben.

A főszervező Kodály Filharmónia Debrecen szakmai partnere a világ legnagyobb ifjúsági zenei szervezete, a Jeunesses Musicales - közölték a szervezők pénteken, jelezve, hogy a rangos megmérettetésre április 15-ig várják a jelentkezéseket a verseny hivatalos oldalán.

Csütörtöktől látható a mozikban a Nyersanyag című magyar film

Kultúra - 2024-02-14

Csütörtöktől látható a magyar mozikban a Nyersanyag című új magyar alkotás, Boross Martin első játékfilmje.

A film a városiak és a mélyszegénységben élő falusiak közt tátongó szakadék realitásait tárja fel, szemlélteti a hatalommal való visszaélés mindennapi megnyilvánulásait, nagyító alá veszi az értelmiségiek felelősségét és a félresiklott aktivizmus hatásait is - áll a forgalmazó közleményében.

Döntés született az idei Térey-ösztöndíjasokról

Kultúra - 2024-02-06

Döntés született az idei Térey-ösztöndíjasokról: a középgenerációs alkotók munkáját segítő irodalmi ösztöndíjat idén harmincan kaphatják meg - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) kedden.

Átadták a Magyar Filmkritikusok Díját

Kultúra - 2024-02-02

Átadták a Magyar Filmkritikusok Díját pénteken: a B. Nagy László-díjat Moldovai Katalin filmje, az Elfogy a levegő nyerte el, a legjobb rendezés díját Szabó Mátyásnak ítélték a Látom, amit látsz című filmért. Az Életmű-díjat Schulze Éva forgatókönyvíró, producer kapta.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Film- és Tévékritikus Szakosztályának és a Magyar Filmművészek Szövetsége Filmkritikus Szakosztályának díjait az idén 61. alkalommal adták át pénteken Budapesten a Vörösmarty utcai Sajtóházban - közölte a MÚOSZ.