Kultúra

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 1633 találatból.

Szabadon felhasználhatóvá válnak az 1951-ben elhunyt alkotók művei

Kultúra - 2021-12-21

Január 1-től szabadon felhasználhatóvá válnak a hetven éve elhunyt szerzők művei. Köztük vannak a Balaton festőjeként ismert Egry József művei, a szerializmus megalkotójaként számon tartott zeneszerző, Arnold Schönberg szerzeményei és az első Nobel-díjas amerikai író, Sinclair Lewis történetei.

A szerzői jogi védettség ez év utolsó napján minden olyan alkotás esetében megszűnik, melynek utolsó élő szerzője 1951-ben hunyt el. Ez azt jelenti, hogy most már mindenkinek joga van a korábban védett szellemi termékek - zenék, filmek, könyvek - felhasználására, újrapublikálására - közölte az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület kedden.

Oscar-díj - Az ázsiai mezőnyből a japán nevezésnek lehet a legjobb esélye

Kultúra - 2021-12-13

- Japán a Rjuszuke Hamagucsi rendezte Doraibu mai ka (Drive My Car) című filmdrámát nevezte a legjobb nemzetközi film Oscar-kategóriába, és a Variety értékelése szerint az ázsiai mezőnyből talán ennek a filmnek a legjobbak az esélyei.

A beregszászi magyar színházé lett a legjobb nagyszínpadi előadás egy ukrajnai fesztiválon

Kultúra - 2021-12-05

A Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházé lett a legjobb nagyszínpadi előadás az idei Great Real Art (GRA) ukrán színházi seregszemlén

A színház Joel Pommerat kortárs francia szerző Ez a gyerek! című darabjával nyerte el az első helyezést a színházi körökben nívósnak számító országos seregszemlén, amelynek nemzetközi zsűrije ukrán, lengyel, lett, portugál és francia színházi alkotókból állt.

Sin Edina kiemelte, hogy a beregszászi előadás a darab magyar nyelvű bemutatója volt. Az előadás szövegét Rideg Zsófia fordította le a színház felkérésére. A darabot a beregszászi társulat ukrán rendezője, Oleh Melnicsuk vitte színre. A koronavírus-járvány miatt online megrendezett fesztiválon a magyar nyelven előadott színművet ukrán és angol nyelven feliratozták.

A Dal - Megjelenik a Kaukázus, a tavalyi győztes lemeze

Kultúra - 2021-12-05

Új lemezzel jelentkezik hétfőn A Dal 2021 győztese, a Kaukázus, amely a tavalyi nyeremény részeként kapott lehetőséget egy tíz dalból álló CD elkészítésére.

Vajda Gergely a Carnegie Hall színpadán

Kultúra - 2021-12-05

A Strauss Symphony of America élén vezényel először Vajda Gergely a New York-i Carnegie Hallban december 29-én.

A magyar karmester által dirigált Salute to Vienna című programban fellép a berlini Micaëla Oeste szoprán, Norman Reinhardt tenorista Bécsből, valamint a First State Ballet Theater táncegyüttese.

Martin Scorsese rendez filmet a Grateful Dead rockbandáról

Kultúra - 2021-11-19

Martin Scorsese rendez zenés életrajzi filmet a Grateful Dead rockbandáról. Az együttes frontemberét, Jerry Garciát Jonah Hill játssza.

Debreceni Irodalmi Napok - A figyelem lesz a fő témája a rendezvénynek

Kultúra - 2021-11-03

- November 8. és 10. között tartják a Debreceni Irodalmi Napokat, amelynek kiemelt témája a figyelem lesz. A rendezvényen adják át az Alföld-díjat is, amelyet hárman kapnak meg: Balajthy Ágnes kritikus, irodalomtörténész, Gál Ferenc költő és Visky András költő, drámaíró.

Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere irodalmi napok szerdai sajtótájékoztatóján kiemelte: számos érdekes kísérőrendezvény egészíti ki a hagyományos programokat.

Új magyar képzőművészeti közvetítőportál indult

Kultúra - 2021-10-25

Artotek.hu néven új magyar képzőművészeti közvetítőportál indult, amelynek célja a magyar képzőművészek ismertségének növelése, friss értékesítési lehetőségek kialakítása.


Három kiállítás látható péntektől a Virág Judit Galériában

Kultúra - 2021-09-08

Joseph Szabo (1925-2010) emigráns magyar művész kiállítása mellett a grafikai, valamint a háború utáni és kortárs művek aukciós anyagát felvonultató kiállítás lesz látható péntektől a Virág Judit Galériában Budapesten.

A Virág Judit Galéria tájékoztatása szerint a Viziók című, október 2-ig nyitva tartó kiállításon százhúsz alkotáson keresztül mutatják be Joseph Szabó képző-és szobrászművész életművét, amelyet hazánkban még kevesen ismernek. Hagyatéka csak 2012-ben került Magyarországra, azóta vált elérhetővé az életmű egésze - közölte a galéria.

Meghosszabbították a londoni Tate Múzeum preraffaelita remekműveit bemutató kiállítást a Magyar Nemzeti Galériában

Kultúra - 2021-08-17

Csaknem egy hónappal meghosszabbították a Magyar Nemzeti Galéria Vágyott szépség című, a londoni Tate Múzeum preraffaelita remekműveit bemutató kiállítását, az eredetileg vasárnapig tartó tárlat a nagy érdeklődés miatt szeptember 19-ig lesz látható Budapesten - közölte az MNG kedden,

A Tate Britain az 1500 utáni brit művészet legnagyobb nemzeti gyűjteménye, amelynek kollekciójában kiemelkedő jelentőségű helyet foglalnak el a preraffaelitáknak - a 19. század legnagyobb hatású brit művészeti mozgalma - a művei - olvasható az MNG tájékoztatójában.

Elhunyt Marosi Ernő művészettörténész

Kultúra - 2021-07-11

Életének 82. évében pénteken otthonában, családja körében elhunyt Marosi Ernő Széchenyi-díjas művészettörténész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, egykori alelnöke, az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem (ELTE) professor emeritusa

Színes, gazdag évadra készül a debreceni Kodály Filharmónia

Kultúra - 2021-06-29

Színes, gazdag évadra készül és sűrű, izgalmas évek elé néz a debreceni Kodály Filharmónia: idén jubileumot ünnepel a Kodály Kórus, két év múlva pedig százéves lesz a zenekar - jelezte Somogyi-Tóth Dániel, a filharmónia igazgató-művészeti vezetője az új évad beharangozó sajtótájékoztatóján kedden Debrecenben.

Kihirdették a Kaszás Attila-díj idei jelöltjeit

Kultúra - 2021-06-24

- Rusznák Andrást, a budapesti Radnóti Miklós Színház művészét, Gulácsi Tamást, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tagját és Fándly Csabát, a kaposvári Csiky Gergely Színház művészét jelölték az idén a Kaszás Attila-díjra. A három színművész közül a közönség választja ki azt, aki átveheti az elismerést.

Magyar Mozgókép Fesztivál - Bereményi Géza, Mécs Károly, Moór Marianna és Tordai Teri kap életműdíjat

Kultúra - 2021-06-07

Bereményi Géza író-rendező, valamint Mécs Károly, Moór Marianna és Tordai Teri színművészek kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíjjal. Az ünnepélyes díjátadót a Magyar Mozgókép Fesztiválon június 25-én Balatonfüreden tartják meg.

A június 23. és 26. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban megrendezendő Magyar Mozgókép Fesztivál megemlékezik a nemrég elhunyt Törőcsik Mariról és Jankovics Marcellről, valamint Jancsó Miklósról is, aki idén lenne 100 éves. Így a legfrissebb hazai filmtermés mellett olyan klasszikusokat is láthat majd a fesztivál közönsége, mint a Veszprémben forgatott Fényes szelek, az 50 éves Szindbád és az Európa Filmdíjas Eldorádó - közölték hétfőn a szervezők.

Deszk@ Digital fesztivál a debreceni Nagyerdei Stadionban

Kultúra - 2021-05-17

Szokatlan színházi környezetben, a debreceni Nagyerdei Stadion gyepéről óriáskivetítőkön keresztül kísérhetik figyelemmel az idei Deszka Fesztiválra készült produkciókat az érdeklődők május 26-tól - jelentették be a szervezők hétfőn sajtótájékoztatón.

Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója azt mondta, "nem engedünk a vírusnak, a kényszer kreativitást szül". Mint fogalmazott: az idén Deszk@ Digital néven rendezik meg a kortárs magyar dráma fesztiválját a Nagyerdei Stadionban, ahol ezúttal fűre lépni szabad: a küzdőtérről pléden fekve, babzsákokon, vagy székeken ülve nézheti meg a közönség az online térbe készült előadásokat.

A programok után a szakmai beszélgetéseken lehetőség nyílik megvitatni a látott előadásokat - fűzte hozzá.

Az idei fesztivál két élő produkciónak ad teret: az előadások sora Tóth Kinga Mariamachina című performanszával indul május 26-án, majd a Csokonai Színház Hamletjével folytatódik ugyanazon a napon.

Velencei filmfesztivál - Hagyományos rendezvényre készülnek a szervezők

Kultúra - 2021-05-14

Vörösszőnyeges, közönség előtt megrendezett, hagyományos filmfesztiválra készülnek a velencei mustra szervezői. A szeptember 1. és 11. között zajló 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál a pandémia után erős versenyprogrammal jelentkezhet a Variety szórakoztatóipari hírportál értesülése szerint.

Vágyott szépség - Megnyílt az MNG preraffaelita kiállítása

Kultúra - 2021-05-13

Magyarországon először mutatja be a 19. századi brit preraffaelita mozgalom művészetét a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Vágyott szépség címmel csütörtöktől látható kiállítása, amely Rossetti, Millais, Waterhouse és társaik főművei mellett további mintegy száz alkotást vonultat fel a londoni Tate Britain gyűjteményéből.

A koronavírus-járvány lassú lecsengésével, a még mindig a szükséges óvatosság mellett, de kinyílhat az ország, így újraindulhat a kulturális élet is. Az azonban ma még egész Európában kiemelkedő teljesítmények számít, ha egy múzeum ilyen nagykiállításra hívja látogatóit - mondta el a tárlat csütörtöki megnyitóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter

Lehoczky Zsuzsát választották a nemzet színészévé

Kultúra - 2021-05-11

Lehoczky Zsuzsa Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes és kiváló művészt választották a nemzet színészévé a cím jelenlegi birtokosai kedden - közölte a Nemzeti Színház.

Lehoczky Zsuzsát az április közepén elhunyt Törőcsik Mari helyére választották meg a nemzet színészei csaknem egyórás tanácskozás után.

A közlemény szerint a nemzet színészei közül Bodrogi Gyula, Haumann Péter, Király Levente, Molnár Piroska, Szacsvay László, Tordy Géza és Jordán Tamás személyesen is jelen volt a Nemzeti Színházban megtartott zárt megbeszélésen, Almási Éva, Csomós Mari, Cserhalmi György és Máthé Erzsi telefonon kapcsolódott be a választásba.

A debreceni Csokonai Színház és a Győri Balett vendégszerepel Nagyváradon

Kultúra - 2021-05-11

Május második felében a debreceni Csokonai Színház és a Győri Balett is vendégszerepel Nagyváradon a Szigligeti Színházban - közölte kedden az erdélyi teátrum.

Kihirdették a zenei Artisjus-díjakat

Kultúra - 2021-05-06

- Fábri Pétert életműdíjjal, Borlai Gergőt az év zeneszerzője, Major Esztert pedig az év szövegírója címmel jutalmazták az Artisjus 2021-es díjainak kihirdetésén csütörtökön Budapesten.

A szerzői egyesület huszonegyedik alkalommal ítélte oda az Artisjus-díjakat, a harminc évnél fiatalabb alkotókat hetedik éve ismeri el Junior Artisjus-díjjal. A cél felhívni a figyelmet a sikeres zenei produkciókba fektetett szerzői munkára - szerepel az Artisjus közleményében.