Kultúra

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 1625 találatból.

Három kiállítás látható péntektől a Virág Judit Galériában

Kultúra - 2021-09-08

Joseph Szabo (1925-2010) emigráns magyar művész kiállítása mellett a grafikai, valamint a háború utáni és kortárs művek aukciós anyagát felvonultató kiállítás lesz látható péntektől a Virág Judit Galériában Budapesten.

A Virág Judit Galéria tájékoztatása szerint a Viziók című, október 2-ig nyitva tartó kiállításon százhúsz alkotáson keresztül mutatják be Joseph Szabó képző-és szobrászművész életművét, amelyet hazánkban még kevesen ismernek. Hagyatéka csak 2012-ben került Magyarországra, azóta vált elérhetővé az életmű egésze - közölte a galéria.

Meghosszabbították a londoni Tate Múzeum preraffaelita remekműveit bemutató kiállítást a Magyar Nemzeti Galériában

Kultúra - 2021-08-17

Csaknem egy hónappal meghosszabbították a Magyar Nemzeti Galéria Vágyott szépség című, a londoni Tate Múzeum preraffaelita remekműveit bemutató kiállítását, az eredetileg vasárnapig tartó tárlat a nagy érdeklődés miatt szeptember 19-ig lesz látható Budapesten - közölte az MNG kedden,

A Tate Britain az 1500 utáni brit művészet legnagyobb nemzeti gyűjteménye, amelynek kollekciójában kiemelkedő jelentőségű helyet foglalnak el a preraffaelitáknak - a 19. század legnagyobb hatású brit művészeti mozgalma - a művei - olvasható az MNG tájékoztatójában.

Elhunyt Marosi Ernő művészettörténész

Kultúra - 2021-07-11

Életének 82. évében pénteken otthonában, családja körében elhunyt Marosi Ernő Széchenyi-díjas művészettörténész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, egykori alelnöke, az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem (ELTE) professor emeritusa

Színes, gazdag évadra készül a debreceni Kodály Filharmónia

Kultúra - 2021-06-29

Színes, gazdag évadra készül és sűrű, izgalmas évek elé néz a debreceni Kodály Filharmónia: idén jubileumot ünnepel a Kodály Kórus, két év múlva pedig százéves lesz a zenekar - jelezte Somogyi-Tóth Dániel, a filharmónia igazgató-művészeti vezetője az új évad beharangozó sajtótájékoztatóján kedden Debrecenben.

Kihirdették a Kaszás Attila-díj idei jelöltjeit

Kultúra - 2021-06-24

- Rusznák Andrást, a budapesti Radnóti Miklós Színház művészét, Gulácsi Tamást, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tagját és Fándly Csabát, a kaposvári Csiky Gergely Színház művészét jelölték az idén a Kaszás Attila-díjra. A három színművész közül a közönség választja ki azt, aki átveheti az elismerést.

Magyar Mozgókép Fesztivál - Bereményi Géza, Mécs Károly, Moór Marianna és Tordai Teri kap életműdíjat

Kultúra - 2021-06-07

Bereményi Géza író-rendező, valamint Mécs Károly, Moór Marianna és Tordai Teri színművészek kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíjjal. Az ünnepélyes díjátadót a Magyar Mozgókép Fesztiválon június 25-én Balatonfüreden tartják meg.

A június 23. és 26. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban megrendezendő Magyar Mozgókép Fesztivál megemlékezik a nemrég elhunyt Törőcsik Mariról és Jankovics Marcellről, valamint Jancsó Miklósról is, aki idén lenne 100 éves. Így a legfrissebb hazai filmtermés mellett olyan klasszikusokat is láthat majd a fesztivál közönsége, mint a Veszprémben forgatott Fényes szelek, az 50 éves Szindbád és az Európa Filmdíjas Eldorádó - közölték hétfőn a szervezők.

Deszk@ Digital fesztivál a debreceni Nagyerdei Stadionban

Kultúra - 2021-05-17

Szokatlan színházi környezetben, a debreceni Nagyerdei Stadion gyepéről óriáskivetítőkön keresztül kísérhetik figyelemmel az idei Deszka Fesztiválra készült produkciókat az érdeklődők május 26-tól - jelentették be a szervezők hétfőn sajtótájékoztatón.

Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója azt mondta, "nem engedünk a vírusnak, a kényszer kreativitást szül". Mint fogalmazott: az idén Deszk@ Digital néven rendezik meg a kortárs magyar dráma fesztiválját a Nagyerdei Stadionban, ahol ezúttal fűre lépni szabad: a küzdőtérről pléden fekve, babzsákokon, vagy székeken ülve nézheti meg a közönség az online térbe készült előadásokat.

A programok után a szakmai beszélgetéseken lehetőség nyílik megvitatni a látott előadásokat - fűzte hozzá.

Az idei fesztivál két élő produkciónak ad teret: az előadások sora Tóth Kinga Mariamachina című performanszával indul május 26-án, majd a Csokonai Színház Hamletjével folytatódik ugyanazon a napon.

Velencei filmfesztivál - Hagyományos rendezvényre készülnek a szervezők

Kultúra - 2021-05-14

Vörösszőnyeges, közönség előtt megrendezett, hagyományos filmfesztiválra készülnek a velencei mustra szervezői. A szeptember 1. és 11. között zajló 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál a pandémia után erős versenyprogrammal jelentkezhet a Variety szórakoztatóipari hírportál értesülése szerint.

Vágyott szépség - Megnyílt az MNG preraffaelita kiállítása

Kultúra - 2021-05-13

Magyarországon először mutatja be a 19. századi brit preraffaelita mozgalom művészetét a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Vágyott szépség címmel csütörtöktől látható kiállítása, amely Rossetti, Millais, Waterhouse és társaik főművei mellett további mintegy száz alkotást vonultat fel a londoni Tate Britain gyűjteményéből.

A koronavírus-járvány lassú lecsengésével, a még mindig a szükséges óvatosság mellett, de kinyílhat az ország, így újraindulhat a kulturális élet is. Az azonban ma még egész Európában kiemelkedő teljesítmények számít, ha egy múzeum ilyen nagykiállításra hívja látogatóit - mondta el a tárlat csütörtöki megnyitóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter

Lehoczky Zsuzsát választották a nemzet színészévé

Kultúra - 2021-05-11

Lehoczky Zsuzsa Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes és kiváló művészt választották a nemzet színészévé a cím jelenlegi birtokosai kedden - közölte a Nemzeti Színház.

Lehoczky Zsuzsát az április közepén elhunyt Törőcsik Mari helyére választották meg a nemzet színészei csaknem egyórás tanácskozás után.

A közlemény szerint a nemzet színészei közül Bodrogi Gyula, Haumann Péter, Király Levente, Molnár Piroska, Szacsvay László, Tordy Géza és Jordán Tamás személyesen is jelen volt a Nemzeti Színházban megtartott zárt megbeszélésen, Almási Éva, Csomós Mari, Cserhalmi György és Máthé Erzsi telefonon kapcsolódott be a választásba.

A debreceni Csokonai Színház és a Győri Balett vendégszerepel Nagyváradon

Kultúra - 2021-05-11

Május második felében a debreceni Csokonai Színház és a Győri Balett is vendégszerepel Nagyváradon a Szigligeti Színházban - közölte kedden az erdélyi teátrum.

Kihirdették a zenei Artisjus-díjakat

Kultúra - 2021-05-06

- Fábri Pétert életműdíjjal, Borlai Gergőt az év zeneszerzője, Major Esztert pedig az év szövegírója címmel jutalmazták az Artisjus 2021-es díjainak kihirdetésén csütörtökön Budapesten.

A szerzői egyesület huszonegyedik alkalommal ítélte oda az Artisjus-díjakat, a harminc évnél fiatalabb alkotókat hetedik éve ismeri el Junior Artisjus-díjjal. A cél felhívni a figyelmet a sikeres zenei produkciókba fektetett szerzői munkára - szerepel az Artisjus közleményében.

- Fokozatos a nyitás Budapesten: június elején nyitnak a szabadtéri színházak is

Kultúra - 2021-05-06

Fokozatos a nyitás Budapesten: számos kulturális intézmény már megnyitotta kapuit és a közeljövőben további múzeumok, fürdők és szabadtéri színházak is várják a látogatókat, a szabályok betartásával.

Oscar-díj - A nomádok földje kapta a legjobb film Oscarját

Kultúra - 2021-04-26

Chloé Zhao A nomádok földje című alkotása nyerte el vasárnap a legjobb film díját a 93. Oscar-gálán Los Angelesben. A koronavírus-járvány miatt új koncepcióval megrendezett ceremónián Zhao lett a második nő, aki átvehette a rendezői Oscart.

A kínai származású Zhao lírai hangvételű alkotása az Amerika nyugati tájain vándorló emberek életét mutatja be. A nomádok földje a 39 éves rendező harmadik nagyjátékfilmje, kevesebb mint 5 millió dollárból (1,5 milliárd forintból) készült Francis McDormand főszereplésével, de zömmel nem hivatásos színészekből álló szereplőgárdával.

A rendezői Oscart korábban csak egy nő nyerte el, Kathryn Bigelow A bombák földjén című filmjével. Zhao egyúttal az első színes bőrű nő, aki ebben a kategóriában győzni tudott.

Grafikákból és kortárs művekből rendez online tematikus árveréseket a Virág Judit Galéria

Kultúra - 2021-04-18

Első alkalommal kizárólag grafikai munkákból és kortárs művekből álló tematikus online árveréseket rendez a Virág Judit Galéria április 23-án és 24-én.Az aukciós kiállítás virtuálisan elérhető és április 22-ig személyesen is megtekinthető a galériában. Április 23-án árverésre kerülő grafikák közül a 19. századot Lotz Károly, Székely Bertalan, Mednyánszky László műalkotásai reprezentálják, de a huszadik század legnagyobb művészei, Rippl-Rónai József, Vaszary János, Berény Róbert, Czóbel Béla művei is megtalálhatók az aukciós anyagban

Eladással egybekötött nagyszabású kiállítás nyílik a Kieselbach Galériában Budapesten

Kultúra - 2021-04-14

- Eladással egybekötött nagyszabású kiállítás nyílik Színek, realizmusok, meglepetések címmel csütörtökön a Kieselbach Galériában, ahol több mint 150 műtárgyat, klasszikus, modern és kortárs alkotásokat láthat és vásárolhat meg a közönség.

A Kieselbach Galéria késő tavaszi aukciója előtt rendezendő nagyszabású kiállításon a 19. századi magyar törekvéseket több múzeumi rangú mű is reprezentálja - olvasható a tájékoztatóban, amely a tájképfestészet tárlaton szereplő klasszikusai közül kiemeli Telepy Károly, Keleti Gusztáv és Mednyánszky László alkotásait.

- Music Hungary Szövetség: húszezer rendezvényt meg lehetne menteni

Kultúra - 2021-03-30

A Music Hungary Szövetség szerint a járvány ellenére legalább húszezer hazai zenei rendezvényt meg lehetne menteni. A szervezet megkezdte egy zenei újranyitási terv előkészítését.

Clint Eastwood új filmjét októberben mutatják be

Kultúra - 2021-03-23

Clint Eastwood Cry Macho című új filmjét októberben mutatják be Észak-Amerikában a mozik - jelentette be a Warner Bros. filmstúdió.

A 90 éves rendező-színész új westernje N. Richard Nash 1975-ben megjelent regénye nyomán született. Eastwood az egyik főszereplője a produkciónak, amelyben Eduardo Minett és Dwight Yoakam is játszik. A forgatókönyvet a Variety.com cikke szerint Nash és Nick Schenk írta.

Március 15. - Kiváló és érdemes művész, Babérkoszorú díjak

Kultúra - 2021-03-15

Magyarország kormánya a nemzeti ünnep, március 15. alkalmából Magyarország Kiváló Művésze, Magyarország Érdemes Művésze és Magyarország Babérkoszorúja díjakat adományozott.

Március 15. - Kitüntetések - Művészeti díjak

Kultúra - 2021-03-15

- Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából miniszteri művészeti kitüntetéseket ítélt oda.