Kultúra

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 1671 találatból.

Annie Ernaux francia író kapja az irodalmi Nobel-díjat

Kultúra - 2022-10-06

Annie Ernaux francia írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

Az indoklás szerint az elismerést azért a bátorságért és klinikai éleslátásért ítélték neki, amellyel felfedi az egyéni emlékezet gyökereit, elidegenedését és kollektív korlátait.
Annie Ernaux állhatatosan és különböző nézőpontokból vizsgálja a nemek, nyelvek és társadalmi osztályok szempontjából erős egyenlőtlenségek jellemezte életet - hangsúlyozta a szerzőt bemutatva Anders Olsson, a Nobel-bizottság elnöke.
Annie Ernaux-t, aki az első francia nő az irodalmi Nobel-díjasok sorában, a hivatalos bejelentésig nem sikerült telefonon utolérni. Később a svéd SVT televíziónak azt mondta, hogy nagyon meglepte a díj, sosem gondolta volna, hogy megkapja. Az őt elérő újságírótól egyenesen azt kérdezte: "biztos benne?".
Mint hozzátette, nagy megtiszteltetés a díj, ugyanakkor nagy felelősség is pontosan és igazsággal tanúskodni a világgal kapcsolatban.
Az írás politikai tett, amely felnyitja a szemünket a társadalmi igazságtalanságokra - idézte a Reuters hírügynökség egy korábbi nyilatkozatát.
Klasszikus, jellegzetes stílusa ellenére Annie Ernaux inkább "önmaga etnográfusának" tartja magát, mint regényírónak. Gyakran hivatkozik Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában című művére, de sokat elárul róla, hogy szociológusok, köztük Pierre Bourdieu is nagy hatással voltak rá - írta a Svéd Akadémia.

Először lett nő a Royal Shakespeare Company egyik művészeti igazgatója

Kultúra - 2022-09-21

Hatvanéves fennállása során első alkalommal lett női művészeti igazgatója a Royal Shakespeare Company brit színházi társaságnak - adta hírül szerdán a BBC hírportálja.

Szerb irodalmi díjat kapott Krasznahorkai László

Kultúra - 2022-09-20

- Milovan Vidakovic-díjjal tüntették ki Krasznahorkai László írót Újvidéken, a Prozefest nemzetközi prózafesztivál megnyitóján - közölte a Vecernje Novosti című szerbiai napilap kedden.

A méltatás szerint a 68 éves Kossuth- és József Attila-díjas magyar író posztmodern, disztópikus és melankolikus témájú életművével érdemelte ki a Milovan Vidakovic-díjat.

Átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait

Kultúra - 2022-09-19

- Átadták a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagozati díjait hétfőn a Pesti Vigadóban, a köztestület székházában. Az elismerést kilenc kategóriában tizennyolc alkotónak ítélték oda.

"A fegyverek között nem némulhatnak el a múzsák. Művészetre és a művészetet befogadni képes, értő közönségre most kiváltképpen nagy szükségünk van. Ha valamikor, akkor most biztosan alapvetés, hogy nem élhetünk művészet nélkül, éppen ehhez nyújt döntő segítséget a díjazottak munkája" - emelte ki köszöntőjében Vashegyi György, az MMA elnöke.

Mint Vashegyi György fogalmazott, az MMA régi törekvése, hogy a magyar kulturális és művészeti élet minél több jelentős szereplőjét támogassa, elismerje, és - tette hozzá - különösen igaz ez a mai, néhol vészterhes, de mindenképpen embert próbáló időkben.

Nádas Péter: az összes szereplőm én vagyok

Kultúra - 2022-10-01

Október 14-én ünnepli 80. születésnapját Nádas Péter író, fotográfus, akit az évforduló alkalmából többnapos programsorozattal köszöntenek a fővárosban. Az MTI-nek adott interjúban elmondta: az idén megjelent Rémtörténetek című regénye az eddigi legszemélyesebb műve, amelyben tulajdonképpen minden szereplő ő maga.

Az író májusban megjelent regényében visszatért a fikcióhoz. Az 1970-es években megírni tervezett műhöz készített jegyzeteit vette elő, ám az akkori szociografikus megközelítést felváltotta a fikció: egy Duna menti falu alakjaiban életre kel a múlt század történelme, egykori gazdák, cselédek, kommunista agitátorok, a faluból kitaszított, megesett lány, a plébános, a lelkész, kitelepített arisztokraták és úriasszonyok. "Nagyon keveset használtam fel egykori jegyzeteimből. Akkoriban inkább szociográfiai-antropológiai munka lett volna belőle, de más munkák miatt mindig félretettem" - emlékezett vissza Nádas Péter a mintegy 460 oldalas regény születésére. Megjegyezte, nem volt szüksége mély kutatásra, újságíróként és fotóriporterként akkoriban sokat utazott Magyarország különböző tájegységeire. "Akkoriban valószínűleg közelebb kerültem volna a naturálishoz, nem lettem volna ilyen személyes" - fogalmazott.

Kedden kezdődik a Budapesti Klasszikus Film Maraton

Kultúra - 2022-09-12

- Kedd este az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezendő gálavetítéssel kezdődik a Budapesti Klasszikus Film Maraton, amely szeptember 18-ig várja az érdeklődőket öt helyszínen.

Augusztus 20.- Öt magyar történelmi film ingyenesen a FILMIO-n

Kultúra - 2022-08-19

Magyar történelemi eseményeket feldolgozó filmek, az István, a király, a Hídember, az Örök tél, az Akik maradtak és a Veri az ördög a feleségét című alkotások érhetők el ingyenesen péntektől vasárnapig a FILMIO-n, az államalapítás és Szent István ünnepe alkalmából - közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) pénteken.A válogatásban klasszikus filmszatíra, legendás rockopera, valamint a közelmúlt díjnyertes és megrendítő történelmi alkotásai kaptak helyet. Mindegyik film Magyarország múltját idézi meg vagy történelmünk hőseinek állít emléket - közölték.


Kerekes Péter Cenzor című filmje nyerte el a romániai Anonimul filmfesztivál nagydíját

Kultúra - 2022-08-14

A kassai Kerekes Péter Cenzorka (Cenzor) című börtönfilmje nyert a romániai 19. Anonimul Nemzetközi Független Filmfesztiválon, így a felvidéki filmrendező és alkotócsapata kapta meg az Anoninmul trófeát, valamint az OTP Bank által a nagydíjra felajánlott 3 ezer eurót - közölték vasárnap a szervezők.

Zsidó kulturális fesztivált rendeznek Szegeden

Kultúra - 2022-08-14

Komoly- és könnyűzenei koncertek, könyvbemutatók mellett kiállítás várja az érdeklődőket augusztus végétől november közepéig a Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztiválon.

A fesztivál rendezvényei a szegedi Új zsinagóga köré csoportosulnak, itt rendezik Antal Gábor dzsesszzongorista, zeneszerző nemzetközi sikereket is elérő triója és Szőke Szandra énekes, dalszövegíró közös koncertjét augusztus 30-án.

Múzeumok éjszakája - Sikeresen lezajlott az ország legnagyobb kulturális eseménye

Kultúra - 2022-06-26

Sikeresen lezajlott az ország legnagyobb, legnépszerűbb kulturális eseménye, a 20. Múzeumok éjszakája - közölték a szervezők vasárnap.

Csák János kulturális és innovációs miniszter indította útnak június 25-én, Budapesten a Néprajzi Múzeumban a 2022-es Múzeumok Éjszakája eseménysorozatot, amely országszerte mintegy 430 helyszínen, rekordszámú, több mint 2500 programmal zajlott egészen hajnalig - kiállításokkal, koncertekkel, interaktív játékokkal, rendhagyó tárlatvezetésekkel, színházi és táncprodukciókkal, kézműves foglalkozásokkal és gyerekprogramokkal.

Nyarat idéző klasszikus és kortárs festmények a Virág Judit Galériában

Kultúra - 2022-06-26

Nyarat idéző klasszikus és kortárs festményeket bemutató kamarakiállítás látogatható ingyenesen Budapesten a Virág Judit Galériában augusztus 12-ig. A kiállított művek a nyár legszebb pillanatait és egyebek mellett a balatoni, vagy a Duna-parti hangulatot elevenítik meg.

Időszakos kiállítás nyílik a Zsolnay Múzeum japán gyűjteményéből Pécsen

Kultúra - 2022-06-20

- Az európai iparművészetre a 19. század közepén erőteljes hatást gyakorló japonizmus a témája annak a kiállításnak, amely június 23-án nyílik a Zsolnay Múzeum japán gyűjteményéből Pécsen - közölték a szervezők.

Odaítélték a Magyar Filmakadémia idei életműdíjait

Kultúra - 2022-06-01

András Ferenc rendező, Huszti Péter színművész, Rófusz Ferenc animációs rendező, Szakács Györgyi jelmeztervező és Udvaros Dorottya színművész kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíjjal, a nemrégiben elhunyt Hildebrand István legendás operatőr életművét pedig posztumusz díjjal ismerik el.

. Az elismeréseket a Magyar Mozgókép Fesztiválon június 11-én este Balatonfüreden, a Kisfaludy galériában adják át.

A Magyar Mozgókép Fesztivál, amelyet június 9. és 12. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban rendeznek meg, megemlékezik a 100 éve született Pécsi Sándorról, a 120 éve született Jávor Pálról és a 150 éve született Janovics Jenőről. Így a legfrissebb hazai filmtermés mellett több klasszikus is látható lesz - olvasható a szervezők közleményében. András Ferenc Kossuth-díjas rendezőnek két film is elég volt ahhoz, hogy beírja nevét a magyar mozgókép történetébe. Az 1977-es, Balaton-felvidéken játszódó Veri az ördög a feleségét társadalmi szatírája a gulyáskommunizmus világának tartott görbe tükröt, míg a Dögkeselyű az értelmiség lecsúszásáról tudósított egy izgalmas bűnügyi történet keretei közt.

Megnyílt a Néprajzi Múzeum új épülete

Kultúra - 2022-05-23

Időszaki és állandó kiállításokkal nyílt meg hétfő délután a Néprajzi Múzeum új épülete, amely a Városliget kapujában a Liget Budapest projekt keretében épült fel.

Jelentős pillanat a mai, mert nagy nemzeti gyűjtemény számára új múzeumépület legutóbb a Szépművészeti Múzeummal jött létre Magyarországon - mondta el a Néprajzi Múzeum új otthonának hétfői sajtóbejárásán a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

Másfél millió fontért kelt el egy 18. századi kínai váza egy brit árverésen

Kultúra - 2022-05-18

Egy angliai konyhából került elő az a Csing-dinasztia korából származó ősi kínai váza, amelyért másfél millió fontot (680 millió forintot) adott egy telefonos licitáló szerdán a berkshire-i Dreweatts aukciósház árverésén.

Cannes - Megkezdődik kedden a 75. cannes-i fesztivál

Kultúra - 2022-05-16

Több mint 35 ezer szakmai résztvevő és mozirajongó részvételével kedden megkezdődik a 75. cannes-i fesztivál, amelynek hivatalos programjában 21 film versenyezhet az Arany Pálmáért. Az évfordulós seregszemlét három év után ismét a megszokott időpontban rendezik meg, s a koronavírus-járvány miatti korábbi óvintézkedések is megszűnnek: nem kötelező maszkot hordani, s a védettséget sem szükséges igazolni.

A pandémia miatt 2020-ban elmaradt, tavaly pedig két hónappal elhalasztották a seregszemlét júliusra, de az akkor még érvényben lévő beutazási korlátozások miatt az amerikaiak viszonylag kis számban képviseltették magukat a Francia Riviéra legnagyobb kulturális eseményén. Idén az átlagosnál kevesebb ázsiai alkotót, és főleg kevesebb kínait művészt várnak Cannes-ba, az ottani járványhelyzet miatti kiutazási korlátozások okán.

Dancing 1925 - A párizsi éjszaka magyar művészei a Nemzeti Galériában

Kultúra - 2022-04-29

Három magyar képzőművész, Vértes Marcell, Vaszary János és Vadász Miklós munkáin keresztül mutatja be az 1920-as évek Párizsának éjszakai világát a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Dancing 1925 címmel pénteken nyílt kamaratárlata.

A Dancing 1925 az MNG Art deco Budapest című nagykiállításának kísérőtárlataként idézi meg a korszak egyik művészeti központja, Párizs éjszakai életét - közölte a kamaratárlat pénteki sajtóbemutatóján az intézmény tudományos főigazgató-helyettese.

Szücs György elmondása szerint a kiállítás középpontjában Vadász Miklós Párizs ihlette, Dancing című albuma áll, mellette két magyar kortársának képei mutatják be Palace, a Casino de Paris, a Chez Maxim's és a kor más híres, párizsi mulatóinak hangulatát.

Csizmadia Krisztina és Drienyovszki Zsófia kurátorok hangsúlyozták: a három művész alkotásai valójában nem sorolhatók az art decóhoz, témájukban azonban szorosan kapcsolódnak hozzá

Másfél ezer éves evőeszközre és fülönfüggőre bukkantak Izraelben

Kultúra - 2022-04-21

Másfél ezer éves evőeszközre (villára) és medálos fülbevalóra bukkantak az Észak-Izraelben, a Galileai-tengernél, másik nevén a Kinneret-tónál folyó ásatásokon - jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet csütörtökön.

Meghalt Markó Iván táncművész

Kultúra - 2022-04-21

- Hetvenöt éves korában meghalt Markó Iván Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, balettigazgató, a Győri Balett és a Magyar Fesztivál Balett alapítója, érdemes művész - tudatták Markó Iván hivatalos Facebook-oldalán. Kiss János táncművész az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: Markó Iván sokat jelentett a Győri Balettnek, a magyar táncművészetnek és a világ táncéletének.

A táncművészt csütörtökön hajnalban Budapesten érte a halál.

Debrecen zenei életét mutatja be a Városkapu sorozat a Magyar Zene Házában

Kultúra - 2022-04-20

Debrecen városának jelenlegi zenei életéből ad keresztmetszetet május 17. és június 11. között a Városkapu elnevezésű programsorozat első része Budapesten a Magyar Zene Házában.

A Magyar Zene Háza szerdai tájékoztatása szerint a magyar városok zenei életét bemutató Városkapu programsorozatban elsőként Debrecen városa kerül a fókuszba.

Május 17-én az eseménysorozat Antal Balázs képzőművész Ring My Bell című hanginstallációjának, valamint Imreh Sándor képzőművész, street-art művész debreceni zenei történetekre épülő pop-up kiállításának megnyitójával veszi kezdetét.

Ugyanazon a napon öt fiatal debreceni könnyűzenei formáció - Balázs-Földi Virág, a The Crams, a Heavy Brains, az Ex Anima és Nasiimov - lép színpadra a Made In Debrecen Showcase esten, és hat különböző audiovizuális alkotást mutat be a Lighthouse Egyesület alkotócsapata.