Kultúra

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 1735 találatból.

Rekordárról indul a licit

Kultúra - 2023-11-27

Rippl-Rónai József Kalitkás nőjének első változatának licitje 180 millió forintról indul a Kieselbach Galéria december 17-én 18 órakor rendezendő téli aukcióján a Hotel Marriottban; ekkora kikiáltási árra nem volt példa magyar műtárgyaukción

A Kieselbach Galéria közleményében hangsúlyozza, hogy a magyar Mona Lisának is nevezett alkotás száz évnyi elfeledettség után, nagy szenzációt keltve bukkant fel 2005-ben, de akkor nem sikerült itthon tartani.

Felidézik, a chicagói Leslie Hindman aukciósház árverésén hosszas licit után a rekordot jelentő 590.400 dollárnál koppant a kalapács. "Ezzel megszázszorozta legelső kikiáltási árát, de még a - kutatás és beazonosítás utáni - megemelt végleges indulási árat is példátlan módon megtízszerezte" - írták, hozzátéve, mielőtt az ismert kép első variánsa Nyugat-Európába került volna új tulajdonosához, 2006 októberében egy rövid időre bemutatkozott a Magyar Nemzeti Galériában.

Átadták a Ludwig Múzeum Arttransfer-díját

Kultúra - 2023-11-17

- Versényi Anna debreceni iskolapszichológust KÉPesek című művészeti programja kapta idén a Ludwig Múzeum Arttransfer-díját.

Versényi Anna a hátrányos helyzetű kamaszok számára szervezett depresszió és önsértést megelőző, a mentális egészség helyreállítását célzó művészeti programjáért érdemelte ki az elismerést.

A KÉPesek egy olyan komplex, lelki egészségmegőrző és kreativitást fejlesztő, divergens tanulási módszereket is érintő egyéves kurzus, amely a kortárs művészetek beemelésével zajlik.

Miklapuszta középkori templomát tárták fel régészek

Kultúra - 2023-11-05

Pénzérmék, ékszerek és viseleti tárgyak, fegyverek, valamint sírok és harangtöredékek is előkerültek az elmúlt hetekben a Bács-Kiskun vármegyei Miklapuszta középkori templomának feltárása közben - közölte a kalocsai Viski Károly Múzeum főmuzeológusa.

Budapesten és Pécsen ad koncertet Balázs János a Pannon Filharmonikusokkal novemberben

Kultúra - 2023-11-05

Budapesten és Pécsen ad koncertet Háromszor három címmel Balázs János zongoraművész a Pannon Filharmonikusokkal (PFZ) novemberben.

A Cziffra Fesztivál és a Pannon Filharmonikusok közös koncertjén három szerző három története, három nagy alkotás hangzik el Bogányi Tibor vezényletével, orgonán pedig Kovács Szilárd Ferenc, a Pécsi Bazilika zeneigazgatója és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar (PTE MK) Zeneművészeti Intézetének igazgatója játszik.

Bednanics Gábor, Bodrogi Ferenc Máté és Győrffy Ákos kapja az Alföld-díjat

Kultúra - 2023-11-02

- Bednanics Gábor irodalomtörténész, Bodrogi Ferenc Máté irodalomtörténész és Győrffy Ákos költő kapja az idei Alföld-díjat; az elismeréseket november 7-én, kedden 19 órakor, az Alföld-díjasok estjén adják át a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtárban.

Elkészültek a legfrissebb hazai aukciós adatok

Kultúra - 2023-10-31

A nem élő magyar művészek között Vasarely Victor művei hozzák a legnagyobb forgalmat az aukciós piacon, az élő művészek listáját Bozó Szabolcs vezeti, a nőknél Keserü Ilona áll az élen.

A most közzétett előzetes adatok A magyar művészek aukciós piaca című kiadványban szerepelnek, amelyet kétévente tesznek közzé - közölte a kiadó műtárgy.com kedden.

A kiadvány bemutatója november 7-én az V. Műtárgybefektetési Konferencián lesz. A beszámoló szemlélteti a műtárgypiac alakulását, a legnagyobb forgalmat elérő művészek rangsorát, valamint az aukción eladottlegdrágább művek listáját.

Mint írták, A magyar művészek aukciós piaca című kiadvány objektív adatsorokkal segíti a műtárgyvásárlást, a műgyűjtést, illetve a műtárgybefektetést. Az adatvezérelt elemzés hozzásegít az árak nagyobb pontossággal történő előrejelzéséhez és az éppen aktuális trendek elemzéséhez.

Fődíjat nyert Madarász Isti Átjáróház című filmje a Drakula Filmfesztiválon Brassóban

Kultúra - 2023-10-30

A fantasy és vígjátéki elemekben bővelkedő romantikus alkotás a Drakula Trófeát kapta meg. A 11. alkalommal megrendezett nemzetközi fesztivál a horror, a sci-fi, a thriller és a fantasy filmek előtt tiszteleg, díjazva a zsáner legjobbjait - közölte a Nemzeti Filmintézet hétfőn.

A mesterséges intelligencia műtárgypiaci hatásáról, az ékszer- és drágakőbefektetésről is szó lesz a V. Műtárgybefektetési Konferencián

Kultúra - 2023-10-23

A műgyűjtés kulisszatitkairól, a mesterséges intelligencia műtárgypiaci hatásáról, ékszer- és drágakőbefektetésről és a legdrágább magyar művészek rangsoráról is szó lesz november 7-én, a V. Műtárgybefektetési Konferencián a Müpa Auditóriumban, ahol Pierre Vasarely személyesen mutatja be új könyvét.

A műtárgy.com tájékoztatása szerint a szakemberek közreműködésével rendezendő konferencia kiemelten foglalkozik a magán- és vállalati gyűjtemények létrehozásának és gyarapításának motivációival, a műkereskedelem adózási kérdéseivel, a magángyűjtők és múzeumok együttműködésével, az ékszer mint alternatív befektetés lehetőségeivel és az új technológiák és innovációk megjelenésével a műkereskedelemben - olvasható a tájékoztatóban

Tarr Béla életműdíjat kap az Európai Filmakadémiától

Kultúra - 2023-10-11

Az Európai Filmakadémia (EFA)életműdíjjával tünteti ki Tarr Béla magyar filmrendezőt - számolt be róla szerdán a The Hollywood Reporter.

A díjjal az indoklás szerint a kollégái körében nagy tiszteletnek örvendő és a közönség által világszerte ünnepelt Tarr Béla rendezői munkássága mellett a politikai nézeteit határozottan képviselő személyiség előtt is tisztelegnek.

Izraelbe érkezett a héber Biblia legkorábbi ismert teljes példánya

Kultúra - 2023-10-06

Izraelbe érkezett a héber Biblia legkorábbi ismert példánya, a Sassoon-kódex, és október 11-étől kiállítják - jelentette be a Tel-Avivban működő Anu nevű, korábban Diaszpóra Múzeumnak nevezett intézmény.

Paál László és Moholy-Nagy László képe is szerepel a Virág Judit Galéria aukcióján

Kultúra - 2023-10-06

- Paál László, Moholy-Nagy László és Tihanyi Lajos alkotásaira is lehet majd licitálni a Virág Judit Galéria őszi árverésén.

Igazi különlegességként Paál László, az egyik legelismertebb 19. századi magyar festő egyik csúcsművére, a Naplemente (vagy más néven Beileni táj) című nagyméretű, 1936 óta magántulajdonban lévő olajfestményére is lehet majd licitálni. A Hollandiában készült festmény 65 millió forintos kikiáltási árról indul - olvasható a galéria közleményében.

Magyarország legszegényebb településein keresi a jövő tehetségeit a MOME

Kultúra - 2023-10-06

Országjáró körútra indult a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) új ösztöndíjprogramjának csapata, akik Magyarország legszegényebb részeiben keresik a jövő tehetségeit.

A Fonó ismét a világ legjobb kiadói között

Kultúra - 2023-10-06

Egyetlen közép-kelet-európai kiadóként a Fonó Records is bekerült a legjobb világzenei kiadók közé.

Ahogy minden évben, a Womex a világzenei expo előtt tette közzé online felületein a Top Labels of the Year 20-as listáját. A kiválasztásnál a két rangos és rendszeres összesítés, World Music Charts Europe (WMCE) és a Transglobal World Music Charts toplistás helyezéseit veszik figyelembe - közölte a Fonó Budai Zeneház pénteken.

A nemzetközi toplisták összesen több mint száz világzenei rádiós és újságíró szakemberrel dolgoznak együtt a világ minden részéről. A mostani Top Labels lista a 2022 augusztus és 2023 július közötti időszakot veszi figyelembe.

Jon Fosse norvég író kapja az irodalmi Nobel-díjat

Kultúra - 2023-10-05

Jon Fosse norvég írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

A díjat "olyan innovatív színdarabokért és prózáért kapja, amelyek hangot adnak a kimondhatatlannak" - hangsúlyozta a szerzőt bemutatva Mats Malm, a Svéd Akadémia titkára.

Jon Olav Fosse gazdag, nynorsk nyelven írott életműve sokféle műfajt ölel fel a színdaraboktól és regényektől, a versesköteteken, esszéken át a gyerekkönyvekig - fogalmazott Anders Olsson, az irodalmi Nobel-bizottság elnöke az író nobelprize.org honlapon olvasható életrajzában.

A kortárs norvég és a világirodalom egyik legjelentősebb alakját sokan a mai Ibsenként emlegetik. Műveit több mint negyven nyelvre fordították le, magyarul is több kötete olvasható, többek között a Trilógia (Álmatlanság, Olav álma, Esti dal) és a Szeptológia, és színművei (Valaki jön majd) is elérhetőek.

2010-ben megkapta a Nemzetközi Ibsen-díjat, 2015-ben pedig az északi országok legfontosabb művészeti elismerését, az Északi Tanács Irodalmi Díját

Magyarázat mindenre: látlelet a magyar társadalomról

Kultúra - 2023-10-04

A magyar társadalomban a politika miatt kialakult mély árkokat mutatja be Reisz Gábor új nagyjátékfilmje. A Magyarázat mindenre című alkotást, amelyet csütörtöktől vetítenek a mozik, néhány hete díjazták a Velencei Filmfesztiválon.

"Nem egyszerű megfejteni, miként lehetne csökkenteni azokat az ellentéteket, amelyeket a mindennapi életünkben évtizedek óta tapasztalunk Magyarországon. A filmmel fel akarom hívni a figyelmet arra, hogy szükség lenne egy megértésen alapuló kommunikáció kialakítására" - mondta a rendező, forgatókönyvíró az MTI-nek adott interjúban.

Először nyerte el spanyol női rendező a San Sebastian-i nemzetközi filmfesztivál fődíját

Kultúra - 2023-10-01

Jaione Camborda nyerte el a San Sebastian-i nemzetközi filmfesztivál fődíját, az Arany Kagylót; a rendezvény 71 éves történetében első spanyol női rendezőként vehette át az elismerést.

Az O Corno (Anyarozs) című naturalista dráma a nők közötti szolidaritás története a Franco-diktatúra utolsó éveiben az északnyugat-spanyolországi Galicia tartományban. A helyi, vagyis gallego nyelven forgatott alkotás főhőse egy menekülésre kényszerülő kagylószedő asszony, aki szüléseknél segédkezik, de titkos abortuszokat is végrehajt.

Második világháborús tárgyakkal gazdagodott a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum

Kultúra - 2023-09-18

Faulhaber András és családja elrejtett, második világháborús tárgyaival bővült a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum. A tárgyak egy részének restaurálása és a családdal történtek felkutatása most veszi kezdetét - mondta Bácsmegi Gábor igazgató hétfőn sajtótájékoztatón.

Első alkalommal adták át a MOME Aurum Futuri-díjait

Kultúra - 2023-09-02

Első alkalommal adták át az Aurum Futuri kiválósági díjakat, amellyel a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) oktatóit és kutatóit ismeri el.

Első alkalommal Csernátony Fanni egyetemi adjunktus és Fehér Bori tudományos főmunkatárs, a MOME Innovációs Központ Social Design Hub vezetője érdemelte ki a kitüntetést.


Erdély művészete a két világháború között címmel nyílt kiállítás Debrecenben

Kultúra - 2023-08-18

Erdély művészete a két világháború között címmel Böhm József nagyváradi magángyűjtő gyűjteményéből nyílt kiállítás pénteken a debreceni Déri Múzeumban.

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a tárlat megnyitóján a kultúra közösségépítő és identitásformáló erejéről beszélt. Az erdélyi iskola Trianon utáni időszakát megjelenítő kiállítás nemcsak számunkra fontos, hanem a magyarság hírét is növeli a világban - mondta.

"Amikor az erdélyi iskoláról beszélünk, különösen fontos hangsúlyozni, hogy Erdélynek ez egy más arcát mutatja meg, mint amivel a legtöbb ember találkozik" - hangoztatta.

"Bár a népi kultúrában gyökereznek, de ez valójában egy nagyon is urbánus művészet, ami tökéletesen megállja a helyét bármilyen összehasonlításban a világon" - magyarázta Vincze Máté.

Azt mondta, a kultúra az az otthonunk, ami bennünk van, amit magunkkal viszünk. A kiállításra utalva hozzátette: "ezek a gyűjtemények sokat adnak az identitásunkhoz, és megalapozzák azt, ami alatt mi magyar kultúrát értünk".

Izrael földjének eddigi legrégebbi városkapuját fedezték fel

Kultúra - 2023-08-15

Izrael földjének eddigi legrégebbi, mintegy 5300 éves városkapuját fedezték fel a régészek Kirjat Gat város iparnegyedénél - jelentette az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) kedden.

Új vízvezetékek lefektetése előtt végeztek júliusban feltárást a Tel Erani nevű ásatási dombon a régészek, amikor rábukkantak a korai bronzkorban, i. e. 3300 körül épített ókori város kapujára és erődrendszerének egy részére.

Az építmények az urbanizáció, a városias települési forma az eddig véltnél korábbi kezdetét tükrözik Izrael földjén és Földközi-tenger déli partvidékén. Az eddig ismert legkorábbi kapu Tel Arad körülbelül 300 évvel későbbre datálható kapuszerkezete volt.