Kultúra

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 1712 találatból.

Cannes - Visszatértek az olasz filmek a versenybe

Kultúra - 2023-05-25

Három játékfilmmel a hivatalos program versenyében az olasz filmművészet képviselteti magát idén a legtöbb alkotással a vendéglátó Franciaország és az Egyesült Államok mellett a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon. Mindhárom olasz versenyfilm rendezője - Marco Bellocchio, Nanni Moretti és Alice Rohrwacher - visszatérőnek számít a seregszemlén, de egyszerre még soha nem indulhattak az Arany Pálmáért.

Muzeális intézmény lett a debreceni Modem művészeti központ

Kultúra - 2023-05-23

- Megkapta a muzeális gyűjteményi státuszt a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ - jelentette be Puskás István (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere és Vizi Katalin, a központ igazgatója kedden az idei Múzeumok éjszakája helyi rendezvényeit beharangozó sajtótájékoztatón.

A MODEM közleménye szerint a Modem mostantól muzeális intézmény, gyűjteménye pedig - amely eddig a működtető Modem Kft. vagyona volt - közgyűjtemény.

A Modem Modern Debreceni Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft. alapításától kezdve törekszik arra, hogy a kelet-közép-európai kortárs képzőművészet jelentős, elismert központjává váljon. A Modem célja a kortárs művészet és vizuális kultúra aktuális irányzatainak, progresszív törekvéseinek, legjelentősebb hazai és nemzetközi képviselőinek reprezentatív megjelenítése - írták.

Cannes - Az auschwitzi haláltábor parancsnokáról szóló film győzte meg eddig leginkább az újságírókat

Kultúra - 2023-05-22

- Az auschwitzi haláltábor parancsnokának, Rudolf Hössnek és családjának mindennapjairól szóló The Zone of Interest (Érdekvédelmi terület) című film, a brit Jonathan Glazer rendezése győzte meg leginkább a 76. cannes-i fesztiválon a hivatalos program versenyében eddig bemutatott alkotások közül a Le Film Francais című szaklap által megkérdezett kritikusokat.

Az amerikai-brit-lengyel koprodukcióban készült filmet a Screen brit kiadású nemzetközi szaklapnak értékelő külföldi filmes újságírók is élre helyezték, a török Nuri Bilge Ceylan legújabb drámájával (Kuru Otlar Üstüne) és az amerikai Todd Haynes alkotásával (May December) együtt.

Cannes - Egy kínai dokumentumfilm vezeti eddig a kritikusi listákat

Kultúra - 2023-05-20

Egy kínai dokumentumfilm, Vang Ping (Wang Bing) Fiatalság című trilógiájának első része (A tavasz) győzte meg eddig leginkább a három napja kezdődött 76. cannes-i nemzetközi filmfesztiválon a kritikusokat - derül ki a nemzetközi szaklapokban pénteken megjelent szavazási listákból.

Nemes Lampérth József festménye a Virág Judit Galéria tavaszi aukcióján

Kultúra - 2023-05-03

A Virág Judit Galéria a rövid életű magyar festőművész, Nemes Lampérth József Csendélet cserepes növényekkel és tányérral című, 1916-ban megalkotott olajfestményét árverezi el május 17-én. Az alkotás 65 millió forintos kikiáltási árról indul a galéria klasszikus műveket felvonultató 72. Tavaszi aukcióján - tudatták a szervezők szerdán.

Nemes Lampérth József a huszadik századi magyar avantgárd festészet történetének egyik legizgalmasabb életművét alkotta meg mindössze 10 év leforgása alatt. A festőt tragikusan fiatalon, 33 éves korában érte a halál, művei ritkábban kerülnek a piacra, mint Csontváry festményei - olvasható a közleményben.


Újra láthatja a nagyközönség a Szépművészeti Múzeum antik és reneszánsz szobormásolat-gyűjteményét

Kultúra - 2023-04-27

Hosszú évtizedek után láthatja újra a nagyközönség a Szépművészeti Múzeumban a szobrászat történetét az antikvitás korától a reneszánszig megidéző szobormásolat-gyűjtemény többszáz darabját - közölte az intézmény csütörtökön.

A múzeum európai viszonylatban is gazdag gyűjteményének egy részét a felújított komáromi Csillagerőd kiállításán már 2021 óta láthatja a közönség, a többszáz darabos kollekció közelmúltban restaurált további darabjaival pedig májustól, az Országos Múzeumi és Raktározási Központ (OMRRK) látványraktárában találkozhatnak a látogatók.

Magyarországi árrekordot döntött Hantai Simon egy festménye 46 millió forinttal

Kultúra - 2023-04-24

A leghíresebb magyar absztrakt festő, Hantai Simon egy nagyméretű képe 46 millió forintért kelt el a Virág Judit Galéria 12. Háború utáni és kortárs művek aukcióján vasárnap este; Hantai-képért még soha nem fizettek ennyit Magyarországon.

A költészet napja - Huszadik költészeti fesztivál Debrecenben

Kultúra - 2023-04-07

A költészet napján, április 11-én kezdődő, április 22-ig tartó huszadik költészeti fesztivál színes programokkal várja az érdeklődőket Debrecenben.

A francia Becsületrend lovagi fokozatával tüntették ki Geskó Judit művészettörténészt

Kultúra - 2023-04-05

A francia-magyar kulturális kapcsolatok fejlesztése terén végzett munkájáért a francia Becsületrend lovagi fokozatával tüntették ki Geskó Juditot, a Szépművészeti Múzeum tudományos munkatársát - közölte szerdán a Szépművészeti Múzeum.

A franciaországi Becsületrend (Ordre national de la Légion d'honneur) a legmagasabb francia állami kitüntetés; a Francia Köztársaság elismerését Claire Legras, Franciaország magyarországi nagykövete kedden adta át a budapesti nagyköveti rezidencián - tudatták

Elindul a Fine Art Hungary - Az év műtárgya 2023 programsorozat

Kultúra - 2023-04-03

Az idén másodszor indul útjára a Fine Art Hungary - Az év műtárgya programsorozat: 2023-ban még több műalkotás várja az érdeklődőket az Artotek.hu-n, több mint 200 alkotásból választják ki az év műtárgyát.A kezdeményezés fontos eleme, hogy nemcsak megtekinteni lehet a hazai alkotók műveit, de az április 11-től induló online aukción meg is lehet vásárolni őket - hangsúlyozzák a szervezők közleményükben.

Mint írják, a két hétig zajló online aukción az alkotások nem pusztán vásárlói licit tárgyát képezik, de egymással is versenyeznek: az elkelt tételek közül a vásárlók és a Fine Art Hungary szakértői testületének szavazatai alapján dől el, hogy mely alkotás nyeri el Az év műtárgya 2023 címet.

Cannes - A fesztiválon mutatják be Martin Scorsese új filmjét

Kultúra - 2023-03-31

Az idei cannes-i fesztiválon mutatják be Martin Scorsese új filmjét (Killers of the Flower Moon), amelynek főszerepeit Leonardo DiCaprio és Robert de Niro alakítják. Mindkét amerikai sztárt a vörös szőnyegre várják a május 20-i világpremierre - jelentették be pénteken a szervezők.

Az Apple TV által készített alkotást októberben a mozikban is bemutatják, mielőtt felkerül az internetre.

Mátyássy Szabolcs a debreceni Csokonai Színház új igazgatója

Kultúra - 2023-03-23

Mátyássy Szabolcs zeneszerzőt, színművészt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusát választotta meg a debreceni Csokonai Nemzeti Színház új igazgatójának a város közgyűlése egyhangú szavazással csütörtökön.

Gemza Péter jelenlegi igazgató megbízatása június végén jár le. Az igazgatói posztra hárman pályáztak, Gemza Péter nem adott be pályázatot.

A közgyűlési döntést megelőzően a pályázatokat értékelő szakmai bizottság egyértelműen Mátyássy Szabolcs pályázatát támogatta, akit a közgyűlés 2028. január 31-ig szóló mandátummal megválasztott igazgatónak. Az új igazgató pályázatában Szabó K. István rendezőt jelölte meg a színház új művészeti vezetőjeként.

Oscar-díj - A Minden, mindenhol, mindenkor nyerte a legjobb film díját

Kultúra - 2023-03-13

- A Minden, mindenhol, mindenkor című alkotásnak ítélte oda az amerikai filmakadémia a legjobb film Oscar-díját. A vasárnap este a Los Angeles-i Dolby Színházban megrendezett díjátadó ceremónián Daniel Kwan és Daniel Scheinert filmje hét Oscar-díjat nyert el.

Elhunyt a szerb Szolzsenyicinnek is nevezett Dragoslav Mihailovic író

Kultúra - 2023-03-12

Elhunyt Dragoslav Mihailovic szerb író, akit a munkatáborokban töltött élményei alapján írt Goli otok című dokumentumregénye miatt a szerb Szolzsenyicinként is emlegettek.

A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) vasárnapi beszámolója szerint a többször kitüntetett és díjazott írót, aki a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia tagja is volt, 93 éves korában Belgrádban érte a halál.

Csontváry egyik műve is szerepel az 5. Art and Antique művészeti vásáron

Kultúra - 2023-03-01

- Csontváry Kosztka Tivadar Teniszező társaság című festménye is szerepel a csütörtökön kezdődő Art and Antique művészeti vásáron, amelyen csaknem negyven kortárs és klasszikus galéria, aukciósház és műtárgykereskedő várja az érdeklődőket vasárnap estig a Bálna Budapest Rendezvényközpontban.

Berlinale - Francia dokumentumfilm nyerte az Arany Medvét

Kultúra - 2023-02-26

Nicolas Philibert francia dokumentumfilmes Sur l'Adamant (Az Adamanton) című munkáját tüntették ki a legjobb filmnek járó Arany Medve díjjal a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) szombat esti díjkiosztóján.

Elismerő oklevelet kapott egy magyar animációs rövidfilm a Berlinalén

Kultúra - 2023-02-25

A 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál ifjúsági zsűrijének külön méltatásában részesült és elismerő oklevelet kapott Erhardt Domonkos diplomamunkája, a Szemem sarka című animációs rövidfilm.

Új Gyűrűk Ura-filmek készítését jelentette be a Warner Bros.

Kultúra - 2023-02-24

- Új filmeket készít J.R.R. Tolkien angol író világhírű regényei, AGyűrűk ura és A hobbit alapján az amerikai Warner Bros. médiakonglomerátum tulajdonában álló New Line Cinema filmstúdió.

BAFTA-díjak - Elvitte a fődíjakat a Nyugaton a helyzet változatlan

Kultúra - 2023-02-20

Edward Berger Nyugaton a helyzet változatlan című első világháborús drámája kapta a fődíjak zömét a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztó gáláján.

Az alkotás tizennégy díjra volt esélyes az előzetes jelölés alapján, és hetet el is hozott a viszonylag megbízható Oscar-előrejelzőnek tekintett BAFTA-rendezvényen.

Földközelben címmel megnyílt az idei első kiállítás a debreceni Modemben

Kultúra - 2023-02-19

- A magyar portré- és tájfestészet kiemelkedő alakjainak alkotásait mutatja be a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ idei első, Földközelben címmel megnyílt tárlata.

A vasárnaptól április végéig látogatható kiállításra az alkotásokat az Antal-Lusztig-gyűjteményből válogatták, az apropót pedig az adta, hogy egy hónap múlva jelenik meg a negyedik szakkatalógus, amely a gyűjteményt dolgozza fel - közölte Vizi Katalin, a Modem ügyvezető igazgatója.

A gyűjtemény tulajdonosa, Antal Péter szerint a Mednyánszky László, Koszta József, Fényes Adolf, Iványi Grünwald Béla, Tornyai János, Endre Béla, Glatz Oszkár, Nagy István, Rudnay Gyula, Medgyessy Ferenc és Holló László műveit bemutató tárlat mindenkinek szól, de az Alföldön élőknek, akik - a kiállítás címét kölcsönözve -, évszázadok óta földközelben élnek, mást mond, mint a külföldieknek, akik nem ismerik a magyar sors mibenlétét.