Kultúra

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 1583 találatból.

Magyar fejlesztésű hangszerinnovációt mutattak be Twoba néven

Kultúra - 2020-10-20

Twoba néven magyar fejlesztésű hangszerinnovációt mutattak be kedden a Budapest Music Centerben. A fejlesztéssel a tubásokat nem takarja el a hangszere, szabadon mozogva játszhatnak, emellett a tuba tölcsére nem áll felfelé és így minden hang eljut a közönséghez.

November végén kerül a magyar mozikba Gothár Péter új filmje

Kultúra - 2020-10-09

November 26-tól a magyar mozik is vetítik Gothár Péter Hét kis véletlen című új filmjét, amelynek szombaton a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon lesz a világpremierje; az A kategóriás filmmustrát idén október 9. és 18. között tartják.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával készített Hét kis véletlen című filmet a Szabad szellem elnevezésű versenyprogramban vetítik majd.

A Rezes Judit, Mészáros Blanka, Mészáros Máté és Börcsök Olivér főszereplésével készült dráma egy pesti család életét követi többnyire a mai Magyarországon, néha visszatérve a múlt emlékeihez. A Hét kis véletlent november 26-tól kerül a magyar mozikba a Filmpartners forgalmazásában

Fődíjat kapott az Örök tél Portugáliában

Kultúra - 2020-10-06

Szász Attila Örök tél című filmje kapta az Azeméis Filmfesztivál fődíját Portugáliában.

Hétvégén rendezték meg először a nemzetközi filmfesztivált a portugáliai Oliveira de Azeméis városában. A seregszemle az öt legnagyobb portugál fesztivál - Fantasporto, IndieLisboa, LEFFEST, Avanca és DocLisboa - korábbi fődíjas alkotásait vonultatta fel.

Pénteken nyílik a Barcsay 120 című kiállítás Szentendrén

Kultúra - 2020-10-01

Péntektől látható a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) új kiállítása, a Barcsay 120, amelyen a művész születésének 120. évfordulója alkalmából a közönség az FMC Barcsay Gyűjteményéből tekinthet meg válogatást.

Shakespeare utolsó drámájának ritka kiadását találták meg Spanyolországban

Kultúra - 2020-09-21

Shakespeare utolsó drámájának egy ritka kiadását találták meg Spanyolországban. A Két nemes rokon című, 1634-ben kiadott színművet Shakespeare John Fletcherrel együtt írta.

Koronavírus - Leállása alatt heti négy közvetítéssel jelentkezik az Opera

Kultúra - 2020-09-20

- Sümegi Eszter koncertjével indul vasárnap este a Magyar Állami Operaház új online sorozata, amely alternatív megoldásokkal igyekszik pótolni a koronavírus-járvány miatt az intézményben elmaradó programokat az elkövetkező öt hétben.

Új részleteket fedeztek fel Michelangelo egyik Pietáján

Kultúra - 2020-09-17

Korábban ismeretlen részleteket, köztük Michelangelo eszközeinek nyomait fedezték fel a restaurátorok a mesternek a firenzei Museo dell'Opera del Duomóban lévő Pietáján a szobor tisztítása közben.

Ken Follett A katedrálisának előzményregénye magyarul is megjelent

Kultúra - 2020-09-16

A világpremierrel egy időben kedden Magyarországon is megjelent Ken Follett új regénye, az Egy új korszak hajnala, amely a több mint három évtizede megírt világsiker, A katedrális előzménytörténete.

Kádár Béla és Vaszary János egy-egy kiemelkedő alkotása a Virág Judit Galéria árverésén

Kultúra - 2020-09-08

Kádár Béla és Vaszary János egy-egy kiemelkedő alkotása mellett többek között Munkácsy Mihály, Batthyány Gyula, Bak Imre vagy Keserü Ilona műveit bocsátja árverésre a Virág Judit Galéria szeptember 20-án, a Budapest Kongresszusi Központban, de idén online is lehet követni az őszi művészeti aukciót.

A 202 tételt felvonultató aukciós anyag két legkiemelkedőbb festője Kádár Béla és Vaszary János - hangsúlyozta az M1 aktuális csatorna keddi adásában Törő István, a Virág Judit Galéria ügyvezetője

Rekordszámú magyar filmet vetítenek ősszel a mozik

Kultúra - 2020-09-07

Rekordszámú magyar filmet vetítenek ősszel a mozik, a filmkínálatban lesznek romantikus vígjátékok, történelmi dokufilmek és drámák is, a főszerepekben többek között Kerekes Vica, Mátray László, Molnár Áron, Bányai Kelemen Barna, Török-Illyés Orsolya és Rezes Judit látható - közölte a Nemzeti Filmintézet hétfőn.

A Velencei Filmfesztiválon volt a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című film világpremierje

Kultúra - 2020-09-07

Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjének világpremierjét a 77. Velencei Filmfesztiválon tartották vasárnap este; a romantikus dráma szeptember 24-től kerül a magyar mozikba.

Mégis Rembrandt festhette a hamisítványnak elkönyvelt szakállas portrét

Kultúra - 2020-08-31

- Rembrandt műterméből származik, és valószínűleg maga a mester festette azt a kisméretű, szakállas férfiportrét, amelyet korábban hamisítványnak tartottak és egy oxfordi múzeum raktárába száműztek.

A The Guardian vasárnapi beszámolója szerint az oxfordi Ashmolean Múzeum a héten állítja ki az 1630 körül készült Szakállas férfiportré című festményt.

Épen maradt római kori pincét találtak Komáromban

Kultúra - 2020-08-28

- Komáromi csatornázási munkákon az egykori Brigetio területén római pincét tártak fel a régészek, melyben egy épen maradt, női arcot ábrázoló falfestmény részletét találták - mondta el az MTI-nek az ELTE ókori régészeti tanszékének vezetője.

Bartus Dávid tájékoztatása szerint az előzetesen a Kr. u. 2-3. századra keltezhető pince felett az ókorban valószínűleg nem állt építmény, viszont közvetlenül mellette díszes falfestményekkel és stukkókkal díszített épület húzódott.

A pince teteje még az ókorban beszakadt és a mellette álló épület vályogtégla falainak egy része a pincébe dőlt bele. Az ásatás egyik legszebb lelete egy különlegesen épen maradt, női arcot ábrázoló falfestmény részlete.

Az épület tetejének maradványai alatt több kerámia tárolóedényt is találtak. A födém alól előkerült a helyiség ajtajának vas zárszerkezete, valamint a vakolatban megfigyelhetők a polcok felfüggesztéshez tartozó nyílások és födémhez tartozó gerendafészkek nyomai

Évadnyitó a debreceni Vojtina bábszínházban

Kultúra - 2020-08-27

- Szabadtári évadnyitóval és a Libapásztorlány című mese bemutatójával kezdi meg az idei színházi évadot a debreceni Vojtina bábszínház - közölte a társulat igazgatója csütörtökön.

Asbóth Anikó az évadnyitó társulati ülésen elmondta: az idén 45 éves bábszínház amatőr társulatként alakult meg 1975-ben, később hivatásos társulat lett, 2012 óta pedig kiemelt státusú bábszínházként működik.

Russell Crowe Téboly című filmje visszacsalta a nézőket az amerikai mozikba

Kultúra - 2020-08-24

Hónapokig tartó kényszerű szünet után Russell Crowe Téboly című filmjének premierjével nyíltak meg az észak-amerikai mozik azokban az államokban, amelyekben annyira visszaszorult a pandémia, hogy már biztonsággal kinyithattak.

Elhunyt Leon Fleisher, az évtizedeken át csak bal kezével játszó amerikai zongorista

Kultúra - 2020-08-03

Elhunyt 92 éves korában Leon Fleisher világhírű amerikai zongorista, aki egy betegség miatt évtizedeken át csupán bal kézzel játszott. A zenész rákbetegségben halt meg vasárnap - írja a bbc.com.


Három szuperprodukciójának premierjét is elhalasztja a Disney

Kultúra - 2020-07-24

Három szuperprodukciójának premierjét is elhalasztja a Walt Disney: az új Avatar- és Star Wars-filmek bemutatója egy évvel tolódik, míg az élőszereplős Mulan egyelőre teljesen lekerült a napirendről.

A vállalat az egyesült államokbeli koronavírusos esetek számának növekedésével és a világjárványnak a filmgyártásra gyakorolt hatásával indokolta döntését - írja a BBC News.

Picasso-rajzot találtak a mester egy híres absztrakt festménye alatt

Kultúra - 2020-07-22

Picasso-rajzot fedeztek fel a 20. századi mester egy híres absztrakt festménye alatt, amikor a korszerű technológiai eszközökkel tüzetesen megvizsgálták az alkotást - számolt be róla kedden a livescience.com ismeretterjesztő portál.

Vera Molnar kiállítása Debrecenben

Kultúra - 2020-07-18

A 70 éve Párizsban élő és alkotó magyar képzőművész, Vera Molnar különleges, számítógépes alkotásaiból nyílt kiállítás szombaton a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban. Vera Molnar a számítógépes művészet úttörője, aki a személytelen (számító)gép használatával is képes emberközeli, az alkotó személyiségét, képzelőerejét tükröző munkákat létrehozni.

Vera Molnar sokáig csendben, érdeklődés nélkül alkotott, ötvenkét éves volt, amikor 1976-ban első egyéni tárlatát megrendezte a Politechnic of Central Londonban, geometrikus absztraktnak titulált, ám azon túlmutató munkáiból.

Vera Molnar londoni egyéni tárlatát követően egyre inkább a figyelem középpontjába került, napjainkig számtalan egyéni és csoportos kiállításon vett részt. Ma már a számítógépes művészet origójaként ismert, annak rendkívül nagyhatású alkotója. Úttörő szerepe a generatív művészetben, a struktúra és a véletlen összekapcsolásában, valamint esztétikai szerepének hiteles tisztázásában van

Gorka Géza életművét bemutató kiállítással nyit újra a Kieselbach Galéria

Kultúra - 2020-07-11

A járványügyi korlátozások feloldása után Gorka Géza (1894-1971) Munkácsy- és Kossuth-díjas magyar keramikus életművét bemutató kiállítással nyit újra kedden a budapesti Kieselbach Galéria, amelynek gondozásában a keramikus művészetét összegző iparművészeti album is megjelenik.