Kultúra

Eredmények megjelenítése 21-től 40-ig 1747 találatból.

Tarr Béla életműdíjat kap az Európai Filmakadémiától

Kultúra - 2023-10-11

Az Európai Filmakadémia (EFA)életműdíjjával tünteti ki Tarr Béla magyar filmrendezőt - számolt be róla szerdán a The Hollywood Reporter.

A díjjal az indoklás szerint a kollégái körében nagy tiszteletnek örvendő és a közönség által világszerte ünnepelt Tarr Béla rendezői munkássága mellett a politikai nézeteit határozottan képviselő személyiség előtt is tisztelegnek.

Izraelbe érkezett a héber Biblia legkorábbi ismert teljes példánya

Kultúra - 2023-10-06

Izraelbe érkezett a héber Biblia legkorábbi ismert példánya, a Sassoon-kódex, és október 11-étől kiállítják - jelentette be a Tel-Avivban működő Anu nevű, korábban Diaszpóra Múzeumnak nevezett intézmény.

Paál László és Moholy-Nagy László képe is szerepel a Virág Judit Galéria aukcióján

Kultúra - 2023-10-06

- Paál László, Moholy-Nagy László és Tihanyi Lajos alkotásaira is lehet majd licitálni a Virág Judit Galéria őszi árverésén.

Igazi különlegességként Paál László, az egyik legelismertebb 19. századi magyar festő egyik csúcsművére, a Naplemente (vagy más néven Beileni táj) című nagyméretű, 1936 óta magántulajdonban lévő olajfestményére is lehet majd licitálni. A Hollandiában készült festmény 65 millió forintos kikiáltási árról indul - olvasható a galéria közleményében.

Magyarország legszegényebb településein keresi a jövő tehetségeit a MOME

Kultúra - 2023-10-06

Országjáró körútra indult a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) új ösztöndíjprogramjának csapata, akik Magyarország legszegényebb részeiben keresik a jövő tehetségeit.

A Fonó ismét a világ legjobb kiadói között

Kultúra - 2023-10-06

Egyetlen közép-kelet-európai kiadóként a Fonó Records is bekerült a legjobb világzenei kiadók közé.

Ahogy minden évben, a Womex a világzenei expo előtt tette közzé online felületein a Top Labels of the Year 20-as listáját. A kiválasztásnál a két rangos és rendszeres összesítés, World Music Charts Europe (WMCE) és a Transglobal World Music Charts toplistás helyezéseit veszik figyelembe - közölte a Fonó Budai Zeneház pénteken.

A nemzetközi toplisták összesen több mint száz világzenei rádiós és újságíró szakemberrel dolgoznak együtt a világ minden részéről. A mostani Top Labels lista a 2022 augusztus és 2023 július közötti időszakot veszi figyelembe.

Jon Fosse norvég író kapja az irodalmi Nobel-díjat

Kultúra - 2023-10-05

Jon Fosse norvég írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

A díjat "olyan innovatív színdarabokért és prózáért kapja, amelyek hangot adnak a kimondhatatlannak" - hangsúlyozta a szerzőt bemutatva Mats Malm, a Svéd Akadémia titkára.

Jon Olav Fosse gazdag, nynorsk nyelven írott életműve sokféle műfajt ölel fel a színdaraboktól és regényektől, a versesköteteken, esszéken át a gyerekkönyvekig - fogalmazott Anders Olsson, az irodalmi Nobel-bizottság elnöke az író nobelprize.org honlapon olvasható életrajzában.

A kortárs norvég és a világirodalom egyik legjelentősebb alakját sokan a mai Ibsenként emlegetik. Műveit több mint negyven nyelvre fordították le, magyarul is több kötete olvasható, többek között a Trilógia (Álmatlanság, Olav álma, Esti dal) és a Szeptológia, és színművei (Valaki jön majd) is elérhetőek.

2010-ben megkapta a Nemzetközi Ibsen-díjat, 2015-ben pedig az északi országok legfontosabb művészeti elismerését, az Északi Tanács Irodalmi Díját

Magyarázat mindenre: látlelet a magyar társadalomról

Kultúra - 2023-10-04

A magyar társadalomban a politika miatt kialakult mély árkokat mutatja be Reisz Gábor új nagyjátékfilmje. A Magyarázat mindenre című alkotást, amelyet csütörtöktől vetítenek a mozik, néhány hete díjazták a Velencei Filmfesztiválon.

"Nem egyszerű megfejteni, miként lehetne csökkenteni azokat az ellentéteket, amelyeket a mindennapi életünkben évtizedek óta tapasztalunk Magyarországon. A filmmel fel akarom hívni a figyelmet arra, hogy szükség lenne egy megértésen alapuló kommunikáció kialakítására" - mondta a rendező, forgatókönyvíró az MTI-nek adott interjúban.

Először nyerte el spanyol női rendező a San Sebastian-i nemzetközi filmfesztivál fődíját

Kultúra - 2023-10-01

Jaione Camborda nyerte el a San Sebastian-i nemzetközi filmfesztivál fődíját, az Arany Kagylót; a rendezvény 71 éves történetében első spanyol női rendezőként vehette át az elismerést.

Az O Corno (Anyarozs) című naturalista dráma a nők közötti szolidaritás története a Franco-diktatúra utolsó éveiben az északnyugat-spanyolországi Galicia tartományban. A helyi, vagyis gallego nyelven forgatott alkotás főhőse egy menekülésre kényszerülő kagylószedő asszony, aki szüléseknél segédkezik, de titkos abortuszokat is végrehajt.

Második világháborús tárgyakkal gazdagodott a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum

Kultúra - 2023-09-18

Faulhaber András és családja elrejtett, második világháborús tárgyaival bővült a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum. A tárgyak egy részének restaurálása és a családdal történtek felkutatása most veszi kezdetét - mondta Bácsmegi Gábor igazgató hétfőn sajtótájékoztatón.

Első alkalommal adták át a MOME Aurum Futuri-díjait

Kultúra - 2023-09-02

Első alkalommal adták át az Aurum Futuri kiválósági díjakat, amellyel a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) oktatóit és kutatóit ismeri el.

Első alkalommal Csernátony Fanni egyetemi adjunktus és Fehér Bori tudományos főmunkatárs, a MOME Innovációs Központ Social Design Hub vezetője érdemelte ki a kitüntetést.


Erdély művészete a két világháború között címmel nyílt kiállítás Debrecenben

Kultúra - 2023-08-18

Erdély művészete a két világháború között címmel Böhm József nagyváradi magángyűjtő gyűjteményéből nyílt kiállítás pénteken a debreceni Déri Múzeumban.

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a tárlat megnyitóján a kultúra közösségépítő és identitásformáló erejéről beszélt. Az erdélyi iskola Trianon utáni időszakát megjelenítő kiállítás nemcsak számunkra fontos, hanem a magyarság hírét is növeli a világban - mondta.

"Amikor az erdélyi iskoláról beszélünk, különösen fontos hangsúlyozni, hogy Erdélynek ez egy más arcát mutatja meg, mint amivel a legtöbb ember találkozik" - hangoztatta.

"Bár a népi kultúrában gyökereznek, de ez valójában egy nagyon is urbánus művészet, ami tökéletesen megállja a helyét bármilyen összehasonlításban a világon" - magyarázta Vincze Máté.

Azt mondta, a kultúra az az otthonunk, ami bennünk van, amit magunkkal viszünk. A kiállításra utalva hozzátette: "ezek a gyűjtemények sokat adnak az identitásunkhoz, és megalapozzák azt, ami alatt mi magyar kultúrát értünk".

Izrael földjének eddigi legrégebbi városkapuját fedezték fel

Kultúra - 2023-08-15

Izrael földjének eddigi legrégebbi, mintegy 5300 éves városkapuját fedezték fel a régészek Kirjat Gat város iparnegyedénél - jelentette az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) kedden.

Új vízvezetékek lefektetése előtt végeztek júliusban feltárást a Tel Erani nevű ásatási dombon a régészek, amikor rábukkantak a korai bronzkorban, i. e. 3300 körül épített ókori város kapujára és erődrendszerének egy részére.

Az építmények az urbanizáció, a városias települési forma az eddig véltnél korábbi kezdetét tükrözik Izrael földjén és Földközi-tenger déli partvidékén. Az eddig ismert legkorábbi kapu Tel Arad körülbelül 300 évvel későbbre datálható kapuszerkezete volt.

Japánban díjazták a Hat hét című filmet

Kultúra - 2023-07-24

- A zsűri díjával jutalmazta a Skip City filmfesztivál nemzetközi zsűrije Japánban Szakonyi Noémi Veronika nyílt örökbefogadásról szóló Hat hét című drámáját.

Elhunyt Lator László

Kultúra - 2023-07-17

Életének 96. évében, hétfőn elhunyt Lator László Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, műfordító, esszéista, a nemzet művésze, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia alapító tagja - közölte az akadémia titkársága az MTI-vel.

A temetésről családja később intézkedik.

Lator László 1927. november 19-én született az akkor Csehszlovákiához, ma Ukrajnához tartozó Tiszasásváron. Egészen kicsi gyerekként kezdett verselni, apjától kapta meg Négyesy László Magyar verstanát, ebből tanulta meg, milyen versformák léteznek. Első versei a Prágai Magyar Hírlap gyerekmellékletében, majd különböző diákújságokban, később a Magyarok és a Válasz című folyóiratokban jelentek meg.

Udvaros Dorottyát választották a nemzet színészévé

Kultúra - 2023-06-26

Udvaros Dorottya Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt választották a nemzet színészévé a cím jelenlegi birtokosai hétfőn Budapesten.

Cannes - Visszatértek az olasz filmek a versenybe

Kultúra - 2023-05-25

Három játékfilmmel a hivatalos program versenyében az olasz filmművészet képviselteti magát idén a legtöbb alkotással a vendéglátó Franciaország és az Egyesült Államok mellett a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon. Mindhárom olasz versenyfilm rendezője - Marco Bellocchio, Nanni Moretti és Alice Rohrwacher - visszatérőnek számít a seregszemlén, de egyszerre még soha nem indulhattak az Arany Pálmáért.

Muzeális intézmény lett a debreceni Modem művészeti központ

Kultúra - 2023-05-23

- Megkapta a muzeális gyűjteményi státuszt a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ - jelentette be Puskás István (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere és Vizi Katalin, a központ igazgatója kedden az idei Múzeumok éjszakája helyi rendezvényeit beharangozó sajtótájékoztatón.

A MODEM közleménye szerint a Modem mostantól muzeális intézmény, gyűjteménye pedig - amely eddig a működtető Modem Kft. vagyona volt - közgyűjtemény.

A Modem Modern Debreceni Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft. alapításától kezdve törekszik arra, hogy a kelet-közép-európai kortárs képzőművészet jelentős, elismert központjává váljon. A Modem célja a kortárs művészet és vizuális kultúra aktuális irányzatainak, progresszív törekvéseinek, legjelentősebb hazai és nemzetközi képviselőinek reprezentatív megjelenítése - írták.

Cannes - Az auschwitzi haláltábor parancsnokáról szóló film győzte meg eddig leginkább az újságírókat

Kultúra - 2023-05-22

- Az auschwitzi haláltábor parancsnokának, Rudolf Hössnek és családjának mindennapjairól szóló The Zone of Interest (Érdekvédelmi terület) című film, a brit Jonathan Glazer rendezése győzte meg leginkább a 76. cannes-i fesztiválon a hivatalos program versenyében eddig bemutatott alkotások közül a Le Film Francais című szaklap által megkérdezett kritikusokat.

Az amerikai-brit-lengyel koprodukcióban készült filmet a Screen brit kiadású nemzetközi szaklapnak értékelő külföldi filmes újságírók is élre helyezték, a török Nuri Bilge Ceylan legújabb drámájával (Kuru Otlar Üstüne) és az amerikai Todd Haynes alkotásával (May December) együtt.

Cannes - Egy kínai dokumentumfilm vezeti eddig a kritikusi listákat

Kultúra - 2023-05-20

Egy kínai dokumentumfilm, Vang Ping (Wang Bing) Fiatalság című trilógiájának első része (A tavasz) győzte meg eddig leginkább a három napja kezdődött 76. cannes-i nemzetközi filmfesztiválon a kritikusokat - derül ki a nemzetközi szaklapokban pénteken megjelent szavazási listákból.

Nemes Lampérth József festménye a Virág Judit Galéria tavaszi aukcióján

Kultúra - 2023-05-03

A Virág Judit Galéria a rövid életű magyar festőművész, Nemes Lampérth József Csendélet cserepes növényekkel és tányérral című, 1916-ban megalkotott olajfestményét árverezi el május 17-én. Az alkotás 65 millió forintos kikiáltási árról indul a galéria klasszikus műveket felvonultató 72. Tavaszi aukcióján - tudatták a szervezők szerdán.

Nemes Lampérth József a huszadik századi magyar avantgárd festészet történetének egyik legizgalmasabb életművét alkotta meg mindössze 10 év leforgása alatt. A festőt tragikusan fiatalon, 33 éves korában érte a halál, művei ritkábban kerülnek a piacra, mint Csontváry festményei - olvasható a közleményben.