Helyi

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 2010 találatból.

Elismerések október 23. alkalmából

Helyi - 2018-10-23

Október 23., az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének 62., valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 29. évfordulója tiszteletére Debrecen önkormányzata ünnepi közgyűlést tartott 2018. október 23-án a Kölcsey Központban. Az eseményen jelen volt Maléter Pálné Gyenes Judith, a forradalom mártírhalált halt honvédelmi miniszterének özvegye. Ünnepi beszédét követően Papp László polgármester adta át a város idei Csokonai-, Hatvani-, Hajós Alfréd- és Boncz László-díjait.

A hagyományok szerint a város október 23-án azon polgárait köszönti, akik kimagasló értékeket hoztak létre a tudomány, a művészet, a környezetvédelem és idegenforgalom, az egészségügy, a szociális tevékenység, a sport vagy az építészet, valamint a gyermekvédelem, gyermekjólét, családsegítés, idősgondozás és a fogyatékos személyek ellátása, valamint az egészségügyi alap- és szakellátás, az egészségmegőrzés területén.

Boncz László Díjat kapott: Nagy Lajosné, Debrecen Megyei Jogú Város Szociális Szolgálatának intézményvezető-helyettese

Helyi - 2018-10-23

Nagy Lajosné, Debrecen Megyei Jogú Város Szociális Szolgálatának intézményvezető-helyettese 1990-től dolgozik szociális területen. Pályáját gondozónőként kezdte, majd klubvezetőként, szervező gondozónőként, diplomás ápolóként, gondozószolgálat vezetőjeként tevékenykedett.

2005-től a városi szociális szolgálat szakmai vezetője, intézményvezető-helyettese. Teljes eddigi munkásságával hozzájárult ahhoz, hogy Debrecen gondoskodó város lehessen.

Boncz László Díjat kapott: Balogh Barnabás a Magyar Református Szeretetszolgálat lelkésze.

Helyi - 2018-10-23

Balogh Barnabás a Magyar Református Szeretetszolgálat lelkésze. Pályáját segédlelkészként kezdte Nagybányán, majd Biharvajdán folytatta szolgálatát, emellett a Királyhágómelléki Református Egyházkerületben vállalt különböző tisztségeket.

1990 és 2000 között több egyházi tisztséget viselt, melynek során 240 gyülekezet missziós munkáját hangolta össze. 2007-től 2011-ig a Magyarországi Dorcas Segélyszervezetnél tevékenykedett, ezt követően a Magyar Református Szeretetszolgálat lelkész-igazgatója lett.

Október 23. - Kósa: 1956-ban megvalósult a nemzeti egység

Helyi - 2018-10-23

- Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint 1956 októbere azért volt kivételes, mert megvalósult a nemzeti egység, "ha úgy tetszik, a nemzeti együttműködés rendszere".

Novemberben állhatnak forgalomba a debreceni Mercedes-buszok

Helyi - 2018-10-18

Megkapta a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól az európai típusbizonyítványt az Inter Traction Electrics Kft. (ITE) Debrecenben gyártott Mercedes-autóbusza, a járművek így már november közepén forgalomba állhatnak a hajdúsági megyeszékhelyen.

A gyártó csütörtöki közleménye szerint az engedéllyel elindulhat a sorozatgyártás, novemberre pedig várhatóan elővárosi közlekedésre tervezett busz prototípusa is elkészül.

Megkezdődött az őszi lehalászás a hortobágyi halastavakon

Helyi - 2018-10-16

- Megkezdődött az idei őszi lehalászás a hortobágyi halastavakon - közölte a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója kedden .

Lezárult a Babántúl kutatási program Debrecenben

Helyi - 2018-10-08

- A szülés utáni regenerálódást közvetlenül a szülés után ajánlott elkezdeni - hívja fel a figyelmet a Babántúl elnevezésű kutatási program, amit a Debreceni Egyetem (DE) szülészeti és nőgyógyászati klinikáján folytattak le.

Több mint 40 ezren látták az Impressziók című kiállítást a debreceni Modemben

Helyi - 2018-10-04

Három és fél hónap alatt több mint 40 ezren látták az Impressziók című kiállítást a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban (Modem) - hangzott el a negyven ezredik látogató köszöntésekor tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Papp László, Debrecen polgármestere elmondta: az Impressziók a Modem eddigi történetének legnagyobb művészeti értékű tárlata, amely a legtöbb látogatót vonzó kiállítások egyike. Hozzátette: büszke arra, hogy el tudták hozni a városba ezeket a remekműveket, amelyekre az ország számos pontjáról, sőt a határon túlról is sokan kíváncsiak voltak

Átadták a debreceni Gyulai István Atlétikai Stadion felújított rekortánpályáját

Helyi - 2018-10-01

Átadták hétfőn a debreceni Gyulai István Atlétikai Stadion felújított rekortánpályáját. Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke elmondta: a beruházáshoz a MASZ csaknem 170 millió forintot adott a tizenhat kiemelt sportág létesítményfejlesztési programjának keretében.

Emlékeztetett rá, hogy a 2001-ben átadott stadion 2006-ban vette fel édesapja, Gyulai István nevét, aki a nemzetközi szövetség főtitkára volt. Emlékét a városban azóta is méltó módon ápolják - hangsúlyozta.

YoUDay - Egyetemi stadionshow a debreceni Nagyerdőben

Helyi - 2018-09-26

Huszonötezer nézőt várnak ma este a Debreceni Egyetem (DE) tanévnyitó stadionshow-jára, amely várhatóan a Nagyerdei Stadion történetének legnagyobb teltházas programja lesz: a létesítmény történetében először a küzdőtéren is több ezren bulizhatnak majd a fellépőkkel, Ákossal, Majkával, az Annibal Cannibals tagjaival és Horváth Tamással.

Pénteken kezdődik a Debreceni Kézműves Fesztivál

Helyi - 2018-09-20

- Pénteken és szombaton rendezik meg a 8. Debreceni Kézműves Fesztivált, amelynek keretében a Kossuth téren mintegy 35 kézműves kínálja majd portékáit és avatja be az érdeklődőket a mesterségek részleteibe. A rendezvényen elsősorban a debreceni, a hajdú-bihari népi kézműves értékeket ismerhetik meg a látogatók, de széles kínálattal érkeznek fiatal fafaragók, fazekasok és hímzők Békés megyéből is.

Hubert Erzsébet etnográfus, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület elnöke elmondta, hogy az értéksátorban kézműves mesterek alkotásaiból nyílik válogatás, a kamaratárlaton bemutatják többek között a debreceni szűrt, a debreceni gubát, a furtai és a komádi hímzést, a debreceni mézeskalácsot, a hajdúnánási szalmakalapot, a nádudvari kerámiát és a debreceni bicskát is

2020 őszére új strandja lesz Debrecennek

Helyi - 2018-09-14

Az új nagyerdei strand felépítését 12 hónap alatt vállalta a kivitelező, a szükséges parkrendezési munkák elvégzése után 2020 nyarán vehetik birtokba a fürdőzők a nagyerdei strandot-mondta el a legfontosabb mondatot dr.Papp lászló Debrecen polgármestere a szeptember 14.-i sajtótájékoztatón.

A város első embere kiemelte: aZ Új Főnix Terv Élhető város programjának egyik kiemelt célja az, hogy a parkerdő országosan, sőt közép-európai szinten is meghatározó rekreációs központtá váljon. Ennek látványosan megújult elemei a Nagyerdei Stadion, a Békás-tó környéke, a Nagyerdei Szabadtéri Színpad, a Nagyerdei Víztorony és a Ködszínház. A fejlesztési terv egyik utolsó eleme a nagyerdei strand.

A strandfürdő átalakításának koncepciója az volt, hogy nem elég a modern élményelemek és medencék elhelyezése - ilyenek vannak már a régióban –, hanem kell valami, ami ikonikus jelként egyértelműen Debrecenhez és a Nagyerdőhöz kapcsolódva közvetíti a vizes parkerdei élményeket oly módon, hogy az akár képeslapokon, akár kiadványokban egyértelműen a városhoz kötődjön.

Felfigyeltek az okos élelmiszerekre

Helyi - 2018-09-13

A Hajdúsági Sütödék-csoport 17 éve indította útjára a Smart Food (Okos Élelmiszer) című kutatási programját, amelynek célja alapvető és bizonyítottan az egészséget támogató élelmiszerek kifejlesztése volt. A kormány innovációt támogató törekvéseivel összhangban a napokban jelent meg „A 100 legérdekesebb magyar innováció, 2018" című exkluzív kiadvány, amelybe beválasztották a Smart Food-koncepciót is

Egészségügyi felmérés kezdődik Debrecenben

Helyi - 2018-09-12

Tízezer emberre kiterjedő egészségügyi felmérés kezdődik szeptemberben Debrecenben és környékén - jelentették be a Debreceni Egyetem (DE) vezetői szerdán sajtótájékoztatón.

Szilvássy Zoltán rektor azt mondta, hogy az országosan egyedülálló felmérésbe a térségben élő 18-35 és 45-60 éveseket vonják be önkéntes alapon, kérőíves felmérés alapján értékelik a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket.

Érdemes újragondolni az akadémiai kutatóintézet státuszát?

Helyi - 2018-09-09

Magyarországnak olyan struktúrára, szabályozásra és finanszírozási modellre van szüksége, amely minél hatékonyabban támogatja a kutatási és innovációs törekvéseket. Érdemes újragondolni az akadémiai kutatóintézet státuszát is - mondta az innovációs és technológiai miniszter a Debreceni Egyetem (DE) vasárnapi ünnepi tanévnyitó szenátusi ülésén.

Palkovics László kiemelte: a kormány célja, hogy Magyarország a jelenleginél hangsúlyosabban legyen jelen a világ innovációs és tudományos térképén.

Hozzátette: az utóbbi években az ország nagyon sok pénzt költött innovációra és kutatásokra, ez azonban az eredményekben nem mutatkozott meg eléggé.

Közgazdász-vándorgyűlés - Jelentősen nő a háztartások vagyona, de az öngondoskodás nem bővül ennek megfelelően

Helyi - 2018-09-07

- Bár a GDP-nél is nagyobb mértékben nő a háztartások vagyona, az öngondoskodást segítő termékek aránya nem követi ezt, Magyarország elmaradt ebben a fejlett nyugat-európai és a szomszéd országokhoz képest is - hangzott el az 56. Közgazdász-vándorgyűlés öngondoskodásról rendezett panelbeszélgetésén, pénteken Debrecenben.

Közgazdász-vándorgyűlés - Palkovics: Magyarország 2020-ra a GDP 1,8 százalékát akarja kutatásfejlesztésre költeni

Helyi - 2018-09-06

Magyarország 2020-ra a bruttó hazai termék (GDP) 1,8 százalékát akarja kutatás-fejlesztésre költeni - mondta az innovációs és technológiai miniszter csütörtökön, az 56. közgazdász-vándorgyűlésen Debrecenben.

Palkovics László hangsúlyozta: ennek eléréséhez 2017-hez képest 330 milliárd forinttal több forrás szükséges. Hozzátette: Magyarország a versenyképesség és a gazdasági növekedés szempontjából meghatározó innováció területén az Európai Unió tagországai között a 22. helyet foglalja el, a kormány a kutatás-fejlesztésre szánt források növelésével kíván javítani ezen a helyzeten. A miniszter kiemelte: az ország az európai rangsorban kiemelkedő helyen áll a mobil szélessávú lefedettség (4G) terén, hozzátéve, hogy az innovációs alap mellett a tervek szerint egy kutatási alapot is létrehoznak.

Korszakváltás előtt áll a magyar mezőgazdaság

Helyi - 2018-09-05

Korszakváltás előtt áll a magyar mezőgazdaság, és erre fel kell készíteni a gazdákat - mondta az agrárminiszter a debreceni agrár-felsőoktatás elindításának 150. évfordulója alkalmából rendezett szerdai jubileumi ülésen Debrecenben.

Nagy István hangsúlyozta: a jövő mezőgazdaságát a klímaválság, az élelmiszerek iránti egyre növekvő kereslet, a digitalizáció, a precíziós gazdálkodás, a robotok elterjedése jellemzi majd. Kifejtette: 2050-re hetven százalékkal több élelmiszerre lesz szükség a világon, miközben a klímaválság miatt harminc százalékkal kevesebb termőföld és negyven százalékkal kevesebb ivóvíz áll majd rendelkezésre.

A Debreceni Nemzetközi Iskola

Helyi - 2018-08-31

A minőségi oktatás minden ember alapvető szükséglete és joga, és kulcsfontosságú befektetés a jövőben. Debrecenben büszkék vagyunk hosszútávú történetünkre és mély hagyományainkra a minőségi oktatás minden szintjén.

Ennek a hagyománynak a megteremtése és a gyorsan változó világ kihívása felé emelkedése érdekében Debrecen Önkormányzata 2019 szeptemberében nemzetközi iskolát nyit meg. Az iskola a nemzetközi szinten legmagasabb szintű követelményeket támasztja, egy globálisan elfogadott oktatási rendszert az óvodától a középiskoláig angol nyelven.

Az International School of Debrecen (ISD) lehetővé teszi a külföldi és a magyar hallgatóknak a minőségi oktatást, modern és professzionális környezetben, miközben szoros kapcsolat tart a helyi és regionális közösségekkel.

Lerakták a Debreceni Nemzetközi Iskola alapkövét

Helyi - 2018-08-31

Ünnepélyes keretek között rakták le a Debreceni Nemzetközi Iskola alapkövét 2018. augusztus 31-én, Debrecen – Pallagon. Az országban egyedülálló intézmény a Modern Városok Program keretében 3,8 milliárd forintos kormányzati forrásból épül meg 2019 tavaszára. A tanítás 2019 szeptemberében kezdődik az iskolában.

A Debreceni Nemzetközi Iskola létrehozása része volt a 2015. május 18-án aláírt Modern Városok Programnak. Az angol tanítási nyelvű intézményben az óvodától az érettségiig 500 diák tanulhat. Az iskola épületét tervpályázat és közbeszerzés után Bordás Péter tervezte és a HUNÉP Zrt. építi fel Debrecen – Pallagon.

Az ünnepélyes alapkőletételen Kósa Lajos, a város országgyűlési képviselője azt mondta: olyan intézmény épül Debrecenben, amely nincs még egy az országban. A városnak arra kell felkészülnie, hogy mint minden európai középváros, ki tudja szolgálni az ott boldogulni kívánó, más európai országból érkezetteket is.