Helyi

Eredmények megjelenítése 21-től 40-ig 2420 találatból.

Az állam 51 százalék tulajdonrészt szerez a debreceni nemzetközi repülőteret üzemeltető társaságban

Helyi - 2022-01-19

- A kormány és Debrecen város együttműködése újabb ponthoz érkezett, kormánydöntés értelmében a magyar állam 51 százalék tulajdonrészt szerez a debreceni nemzetközi repülőteret üzemeltető társaságban - jelentette be Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára szerdán Budapesten.

Hozzátette, ha a város közgyűlése ezt megszavazza január végén, akkor az állami tulajdonlás jó alapot ad Debrecen további fejlődésének a repülőtér fejlesztésén keresztül, és az évtized végére a város még erősebbé válik.

Magyar Levente kiemelte, hogy Debrecen ma is fontos helyet foglal el az ország gazdasági, kulturális életében, és nemcsak Kelet-Magyarország, de a régió központja is.

Jó ütemben haladnak a színházfelújítási munkák Debrecenben

Helyi - 2022-01-06

Jó ütemben haladnak a színházfelújítási munkálatok Debrecenben, ahol az ország két legmodernebb színháza készül - közölte a cívisváros polgármestere a Csokonai Színház felújítás alatt álló épületében tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Papp László (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy 2020 szeptemberében adták át az építési területet a kivitelezőnek, jelenleg a felújítás több mint 40 százalékos készültségű, a munkálatok 2023-ban fejeződnek be.

A Csokonai Színház 160 éves épülete kívül-belül teljes mértékben megújul: a külső homlokzat, a födémek felújítása, a nyílászárók cseréje mellett új gépészeti elemeket építenek be, kicserélik az elektromos hálózatot és átépítik a karzatokat is - sorolta a polgármester.

Utóbbi kapcsán megjegyezte: korábban 500 ülőhely volt az épületben, ebből csupán 350 volt teljes értékű, ahonnan az egész színpadot lehetett látni. Az átalakítással 600 állandó, teljes értékű ülőhelyet alakítanak ki, de szükség esetén további 66 pótszéket is el tudnak helyezni, amelyekről szintén látható lesz az egész színpad.

Azonosították a fülöpi gyilkosság feltételezett elkövetőjét

Helyi - 2022-01-03

Azonosította a rendőrség a hajdú-bihari Fülöpön megölt asszony feltételezett gyilkosát - közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtószolgálata hétfőn.

Új terminál és kifutópálya épülhet a debreceni repülőtéren

Helyi - 2021-12-23

Évi hárommillió utas kiszolgálására alkalmas új terminált, új kifutópályát és gurulóutakat építenek, illetve kisgépes zónát is kialakítanak az elkövetkező években a debreceni repülőtéren - jelentette be a város polgármestere csütörtökön a légikikötő fejlesztésére kiírt tervpályázat eredményhirdetésén.

Debreceni közgyűlés: bővítik az ipari parkok területét

Helyi - 2021-12-16

Nem lankad a befektetői érdeklődés Debrecen iránt, ezért a meglévő ipari parkok területének növelését előkészítő döntéseket hozott csütörtöki ülésén a városi közgyűlés.Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester előterjesztésére a testület kötelezettséget vállalt egy csaknem 14 milliárd forintos keretösszegű hitel felvételére, amelynek felhasználásával a déli ipari övezetben vásárolnak majd területeket.

A polgármester azt mondta, nem feltétlenül hívják majd le a teljes összeget, csak ha szükség lesz rá.

Papp László emlékeztetett arra, hogy a déli ipari övezetben építi fel akkumulátor-alkatrészgyárát a dél-koreai EcoPro BM cégcsoport, de folyamatosan tárgyalnak a térségbe törekvő további potenciális befektetőkkel is - indokolta a hitelfelvételt a polgármester, megjegyezve, hogy a fejlesztésekhez előre láthatóan mintegy 250 hektár földet kell megvásárolni, de a hitelkeret összege további bővítéseket is lehetővé tesz.

Debrecen4U.hu -nemzetközi honlapja van a városnak

Helyi - 2021-12-15

A Debrecen4U (Debrecen for you – Debrecen önökért/érted/neked) elnevezésű nemzetközi honlap – amelyet a mai napon útjára indít Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata – az első jelentős eredménynek tekinthető Debrecen nemzetköziesítés terén meghatározott célkitűzéseiben.

A nemzetköziesítés Debrecenben hiánypótló tevékenység, indokoltságát a Debreceni Egyetem növekvő külföldi hallgatói létszáma és az élénk gazdaságfejlesztés, a külföldi nagyvállalatok betelepülése határozza meg. A folyamat elindítását azonban ténylegesen az URBACT programban (fenntartható, integrált városfejlesztést célzó, európai területi együttműködési program) megvalósult „Welcoming International Talent” (rövid nevén: WIT) c. nemzetközi projekt generálta, melyben az EDC Debrecen a város képviseletében vett részt 2018 és 2021 között.

Karikó Katalin átvette a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért elismerést

Helyi - 2021-12-14

Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, biokémikus, a szintetikus mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért idei díjazottja az elismerést kedden vette át a Debreceni Egyetem (DE) aulájában rendezett ünnepségen.

Mátyus László, a DE általános orvostudományi karának dékánja felidézte, hogy a 2003-ban alapított kitüntetéssel a molekuláris medicina területén nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket elért tudósok munkáját ismerik el. A díjat ezúttal 18. alkalommal adták át.

Az eddigi díjazottak között az élettudományi terület olyan meghatározó alakjai szerepelnek, mint például a humán örökítőanyag megismerésének apostola, Craig Venter; az immunrendszer karmesterének tekintett dendritikus sejtek felfedezéséért - a Debrecen-díjat követően - Nobel-díjat is kapott Ralph Steinman,és az elhízásért felelős genetikai mechanizmusok feltárásáért 2014-ben díjazott Sir Stephen O'Rahilly.

264 milliárd forint értékű beruházás érkezik Debrecenbe, 631 új munkahelyet teremtve a városban

Helyi - 2021-12-08

Magyarországon hozza létre első, Dél-Koreán kívüli gyárát a lítum akkumulátorokhoz szükséges katódok gyártásával foglalkozó EcoPro BM, a 264 milliárd forint értékű beruházással 631 új munkahely jön létre Debrecenben - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Szöulban. A minisztérium közleménye szerint sajtótájékoztatóján a tárcavezető arról számolt be, hogy a hajdúsági városban évente 108 ezer tonna katódot fognak előállítani, ez 1,35 millió elektromos autó akkumulátorának legyártásához megfelelő mennyiség. Az építkezés első fázisa várhatóan 2024 második felében fog elkészülni, a második egy évvel később

Befejeződött a Derecskei-főcsatorna korszerűsítése

Helyi - 2021-11-25

- Befejeződött a Derecskei-főcsatorna korszerűsítése: a fejlesztést az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) konzorciuma a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) pályázatán elnyert 3 milliárd forint európai uniós és magyar állami forrásból valósította meg - hangzott el csütörtökön, a projektzáró eseményen a helyszínen.

Honlap és mobilapplikáció készült a debreceni zsidótemetőről

Helyi - 2021-11-22

Honlap és mobilapplikáció készült a debreceni zsidótemetőről az Őrváros Közalapítvány, az Életminőség Alapítvány és a Debreceni Zsidó Hitközség együttműködésének eredményeként - jelentették be az adatbázis készítői hétfőn a helyi városházán, sajtótájékoztatón.

Puskás István (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere a kulturális innováció, a felekezeti és városi együttműködés, illetve a kegyeletpolitika újabb állomásaként értékelte az egységes, szakmailag ellenőrzött temetői adatbázis és a térinformatika publikációjaként létrejött fejlesztést.

Debreceni polgármester: megidézik a korábbi évek adventi hangulatát

Helyi - 2021-11-19

A tavalyi visszafogottság után ebben az évben Debrecen szeretné megidézni a korábbi évek adventi hangulatát - közölte a város polgármestere pénteken sajtótájékoztatón.

Papp László (Fidesz-KDNP) jelezte: több mint 200 ezer fényforrás fogja díszíteni a belvárost és a város több pontját. Debrecen karácsonyfáján - amelyet Szabó István felsőjózsai lakos ajándékaként pénteken állítanak fel a Nagytemplom előtt -, több mint 16 ezer égő lesz, és ezúttal a Kossuth tér mellett a Dósa nádor tér is részese lesz az adventi időszaknak.

Hozzátette, kirakodóvásár várja a közönséget november 26-tól a korábbinál nagyobb területen: a Kossuth téren, a Dósa nádor téren, a Csapó utcában és a Rózsa utcában is feldíszített faházak fognak állni.

Emléktáblát avattak Béres András néprajzkutató tiszteletére Debrecenben

Helyi - 2021-11-17

Béres András (1928-1993) néprajzkutató, a Déri Múzeum néhai igazgatója, a Debreceni Népi Együttes alapítója, művészeti vezetője, néptánc-koreográfus, a virágkarnevál megálmodója tiszteletére Cívisporta emlékpontként emléktáblát avatott egykori lakóházánál a Cívisporta Egyesület a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány közreműködésével szerdán.

Balogh László, a Cívisporta Egyesület elnöke a helyszínen azt mondta, a cívis hagyományok megőrzésének egyik kiemelt lehetősége, hogy Cívisporta emlékpontként megjelölik a város életében kulturális, történelmi vagy építészeti szempontból emblematikusnak számító épületeket.

Béres András munkássága mai napig él: néprajzi gyűjtései, kiadványai forrásértékűek, koreográfiáit pedig nem csupán Debrecen, hanem az ország több néptáncegyüttese tartja műsorán. A virágkarnevál ötletgazdájaként pedig mára az ország határain túl is ismertté tette a cívisváros évente megrendezett kulturális nagyeseményét - tette hozzá.

Újabb bokrétaavató a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren

Helyi - 2021-11-10

Elhelyezték a bokrétát a XANGA cégcsoport és az MFB Invest Zrt. közös fejlesztésében megvalósuló Multimodális Logisztikai Inkubátor legmagasabb pontján a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren található Multimodális Logisztikai Központban

A XANGA cégcsoport és az MFB Invest Zrt. mintegy 4 milliárd forint volumenű közös befektetésével tovább bővül a Debreceni Nemzetközi Repülőtér Multimodális Logisztikai Központja. A fejlesztés egyik elemeként megépülő 16 méter magas, 4200 m2 hasznos alapterületű multimodális logisztikai inkubátor legmagasabb pontjára Dr. Pósán László országgyűlési képviselő, Dr. Papp László Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, Dr. Balczó Barnabás az MFB Invest vezérigazgatója és Herdon István a XANGA csoport elnök-vezérigazgatója közösen helyezte el a bokrétát 2021. november 10-én.

Az épület előtt repülőgépek fogadására alkalmas nagy teherbírású burkolt felület van, mely közvetlen kapcsolatot teremt majd a Debreceni Nemzetközi Repülőtér üzemi területén található forgalmi előtérhez

Jövőre kezdik építeni a BMW Group debreceni gyárának épületeit

Helyi - 2021-11-03

- A jövő év elején kezdődnek a BMW Group jövőbeni debreceni gyárának első épületkivitelezési munkálatai, így a központi irodaépület és a képzési központ építése, egyben új álláshelyeket hirdetnek meg - közölte a német cég szerdán.

A gyár helyszínén jelenleg is zajlanak a csapadékvíz-elvezető árkok, a vízvezetékek és a különböző infrastruktúra-berendezések telepítési munkálatai, valamint az energiaellátás, az utak és a parkolók kiépítése, hogy az épülő gyárból már az évtized közepén tisztán elektromos meghajtású autók kerülhessenek ki - írták.

Elismerések október 23. alkalmából

Helyi - 2021-10-23

Október 23., az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének 65., valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 32. évfordulója tiszteletére Debrecen önkormányzata ünnepséget rendezett 2021. október 23-án a Kölcsey Központban. Ünnepi beszédét követően Papp László polgármester adta át a város idei Csokonai-, Hatvani-, Hajós Alfréd-, Boncz László- és Dóczy Gedeon-díjait.

Hajós Alfréd-díjas lett Dzsudzsák Balázs

Helyi - 2021-10-23

Ünnepélyes keretek között kapta meg szombaton Debrecen város Hajós Alfréd-díját Dzsudzsák Balázs, a DVSC 108-szoros válogatott labdarúgója.A klub honlapjának beszámolója emlékeztet rá: az elismerés azoknak adományozható, akik a versenysportban, a szabadidősportban, az utánpótlás-nevelésben, a sportvezetői, edzői szakterületeken magas színvonalú munkát végeznek.

A Debreceni Vízmű Zrt. tájékoztatója

Helyi - 2021-09-30

A Debreceni vízhálózat közel 1000 km hosszú, a lehetőségekhez mérten az anyagi károk, személyi sérülések elkerülése és a szolgáltatás biztonságának fenntartása érdekében a Debreceni Vízmű Zrt. próbálja felderíteni a rejtett szivárgásokat és csőtöréseket.

Ez történt az Erzsébet utcában is. Bár ez most kellemetlen, nehézségekkel jár, de azonnali beavatkozásra volt szükség, még mielőtt személyi sérülés vagy jelentős anyagi kár történt volna.

Átadták a svájci Sensirion elektronikai üzemét Debrecenben

Helyi - 2021-09-21

Átadták kedden Debrecenben a svájci Sensirion Holdin AG szenzorgyártó üzemét, a beruházás a Szinorg és a Xanga cégcsoport mintegy tízmillió eurós közös fejlesztésében valósult meg a Határ úti innovációs és technológiai parkban.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere azt mondta, a város az elmúlt húsz évben egyre jelentősebb szereplőjévé vált a gazdaságnak, és ez tovább fog erősödni. "Ma már nincs olyan kontinens a földön, ahol ne találnánk Debrecenben készült termékeket" - mondta a polgármester, aki elkötelezettnek nevezte a várost a Sensirion sikere iránt.

Köszönetet mondott a városvezető azért, hogy a Sensirion Debrecenben építette fel első anyaországon kívüli európai gyártóüzemét, és 2025-ig 200 új munkahelyet hoz létre.

Jean-Francois Paroz, Svájc budapesti nagykövete nagyszerűnek nevezte a két ország gazdasági kapcsolatát, jelezve, hogy több mint 800 svájci vállalat van jelen Magyarországon, amelyek 32 ezer embernek adnak munkát.

Johannes Bleuel, a Sensirion Holding AG alelnöke azt mondta, komoly terveik vannak Debrecenben: a napokban úgy döntöttek, hogy a termelőüzem mellett kutató-fejlesztő (K+F) központot hoznak létre, és fejlesztik a termékskálát is.

Megkezdődött a Zamat fesztivál Debrecenben

Helyi - 2021-09-17

A tradícionális ételek helye és szerepe a hazai gasztronómiában című konferenciával és szakmai fórummal pénteken megkezdődött a 10. Zamat fesztivál háromnapos programsorozata a debreceni Nagyerdőben .Péntek délutántól a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén háromezer négyzetméteres fedett területen várják az érdeklődőket.

A környék legjobb éttermei mellett a vendégeket egyebek mellett ingyenes gyerekprogramokkal és játékokkal, családi élményligettel várják. Fellép a rendezvénysátorban a Bikini, Rúzsa Magdi, a Honeybeast és a Neoton Família.

Öt útvonalon indít repülőjáratokat a Wizz Air Debrecenből

Helyi - 2021-09-09

Két új desztinációt kínál és három korábbi járatot indít újra a Wizz Air a Debreceni Nemzetközi Repülőtérről - jelentették be a kormány, a cívisváros és a légitársaság képviselői sajtótájékoztatón csütörtökön Debrecenben.

Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára az eseményt követően újságírói kérdésre elmondta, a járatok indítását segítette 300 millió forinttal az állam, a légi fuvarozók tevékenységének megsegítésére meghirdetett járatfejlesztési pályázaton a debreceni repülőtér ekkora összeget nyert el erre a célra.

A tájékoztatón Vargha Tamás kitért arra, a légitársaság 2012 óta üzemeltet járatokat Debrecenből és az elmúlt években jelentősen bővült az itteni bázisa. A repülőtér fejlesztése és a Wizz Air működése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy egyre több nemzetközi vállalat választotta és választja beruházási helyszínéül Debrecent - tette hozzá.

Kifejtette, Hajdú-Bihar és Debrecen az elmúlt években a dinamikusan növekvő beruházási érdeklődés nagy nyertesévé vált. Az elmúlt évben ebben a rendszerben a beruházási projektek közül 42 valósult meg a térségben mintegy 2 milliárd euró értékben, ami 10 ezer munkahely megőrzését és megteremtését jelentette - hangoztatta az államtitkár.