Helyi

Eredmények megjelenítése 21-től 40-ig 2484 találatból.

Akkumulátorgyár ügy- Önálló vizsgálóbizottságot javasol a Civil Fórum Egyesület

Helyi - 2023-02-06

A kínai akkumulátorgyár környezeti hatásait bemutató adatok közlésével, már több személy is elvesztette hitelességét, de az utóbbi, a vízfelhasználás mennyiségével kapcsolatos „téves” adatközlés, már egyes szervezetekkel szemben is bizalmatlanságot ébresztett.

Korábban a „Biztonsági Jelentést” is javítani kellett, mivel már abban is magasabb vízfogyasztás volt megjelölve, amelynek magyarázata során szintén adatközlési hibára hivatkoztak. Egyesületünk változatlanul szeretné, ha a debreceniek pontos képet kapnának a kínai gyár tevékenységéről, ugyanakkor megengedhetetlennek tartjuk, hogy egy ilyen kiemelkedően fontos ügyben sorozatos hibák és tévedések derülnek ki.

Egészségvédő hatású húskészítmények fejlesztésébe kezdtek Debrecenben

Helyi - 2023-02-02

Egészséges, életkorspecifikus, zsírcsökkentett, rostban és fehérjében gazdag húskészítmények kidolgozásába kezd a Gulyás és Társa Kft. konzorciumi partnerségben a Debreceni Egyetemmel - jelentették be a három éves projekt nyitórendezvényén csütörtökön.

Harminc százalékos készültségben Debrecenben a Sas utcai mélygarázs

Helyi - 2023-01-27

A Sas utcai mélygarázs építésének helyszínén tartott sajtótájékoztatót Papp László polgármester és Hegymegi Tamás, a Hunép Zrt. műszaki igazgatója 2023. január 27-én.

Hónapok óta zajlik Debrecen belvárosának kellős közepén egy hatalmas munka, amelyet a közlekedésfejlesztési program részeként szoktunk aposztrofálni, bár ez nem útépítés, nem csomópontok átépítése, viszont nagyon fontos a város közlekedése szempontjából – fogalmazott Papp László. Emlékeztetett, a Dósa nádor tér átalakítását követően jelentős mértékben csökkent a parkolóhelyek száma. Akkor azt az ígéretet tették, hogy igyekeznek azokat a lehető leggyorsabban pótolni.

– A méretekből látszik, hogy milyen nagyságrendű beavatkozásról van szó. Ha benézünk ebbe a gödörbe, akkor már így is elég mély, de még további öt méterrel megy lejjebb az alsó része az épületnek. A földkitermelés még a következő hetekben, hónapokban zajlik. Jelen pillanatban a földmunkák 60 százalékát végezték el – ismertette. Hangsúlyozta, a garázsépítés összességében 30 százalékos készültséget mutat, valamikor majd az ősz folyamán tud elkészülni teljes egészében és ez év utolsó negyedévétől tudja majd a debreceni közlekedést szolgálni a létesítmény – tájékoztatott.

Nyíradonyban átadták az Erdei Harmónia látogatóközpontot

Helyi - 2023-01-26

- A hajdú-bihari Nyíradonyban csütörtökön átadták az Erdei Harmónia látogatóközpontot, a beruházást a Gúth-Keled Idegenforgalmi és Természetvédelmi Közhasznú Egyesület több mint 800 millió forint, pályázaton elnyert európai uniós és hazai állami forrásból valósította meg.

Az átadáson Lázár János építési és közlekedési miniszter a helyi értékek feltárására, megismertetésére, a természeti környezet megóvására hívta fel a figyelmet megemlítve, hogy a térségben lévő ötezer hektáros gúthi erdő az Alföld legnagyobb egybefüggő erdőterülete.

A tárcavezető az eseményen jelezte: várhatóan 2024-ben új törvény lép életbe, amely "érdemben és véglegesen korlátozza a zöld területek beépíthetőségét", mert "az erdőket, mezőket, szántóföldeket (...) ebben a minőségben és mennyiségben kell megőrizni", tovább nem csökkenthető a területük. "Vissza a természetbe" - fogalmazta meg a 21. század jelszavát a politikus.

Végéhez közeledik a debreceni Csokonai Színház régi épületének felújítása

Helyi - 2023-01-25

Végéhez közeledik a debreceni Csokonai Színház patinás régi épületének teljes körű felújítása, várhatóan már az első félévben megnyitják a játszóhelyet - közölte a cívisváros polgármestere újságírókkal szerdán, miután a helyszínen megtekintette a munkálatokat.Papp László emlékeztetett arra, hogy a kivitelezési munkák 2020 szeptemberében kezdődtek, a teljes rekonstrukció műemléki felügyelet mellett zajlott, és mára elérte a 90 százalékos készültségi szintet.

A nettó értékben több mint 9,6 milliárd forintos beruházás teljes mértékben állami forrásból, a Debrecen 2030 és a Modern városok program keretében valósul meg - tette hozzá, megjegyezve, hogy a tavaly átadott Csokonai Fórummal együtt bruttó 20 milliárd forintos színházfejlesztés történt a városban.

Papp László ismertetése szerint a legnagyobb változás a fogadótérben történt: az eddigi szűk lépcsőház helyett tágas oszlopcsarnok fogadja az épületbe érkezőket. A nézőtér kapacitásbővítésének eredményeként a korábbi 350 helyett 600 ülőhelyet alakítottak ki, és a további 60 állóhellyel csaknem megkétszerezték az épület befogadó képességét - jegyezte meg a polgármester.

Gemza Péter színigazgató a két épület - a Csokonai Színház és a Csokonai Fórum - "átjárhatóságát" nevezte fontos szakmai eredménynek, miután a két játszóhelyet hasonló, korszerű színpadtechnikával szerelték fel, ami megkönnyíti a műszaki dolgozók munkáját.

Titkos cigarettagyárat zárt be a NAV Debrecenben

Helyi - 2023-01-21

- Lecsapott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy raktárnak álcázott dohányüzemre Debrecenben, ahol az elmúlt évek legmodernebb cigarettagyártó gépsorát és 16 millió szál, illegálisan gyártott cigarettát foglaltak le.

A vámhivatal szombaton közölte, hogy a gyár jelentős vagyoni hátrányt okozott, a lefoglalt cigaretta értéke megközelíti az 1 milliárd forintot, és a gépsorok több milliárd forintot érnek. A nyomozók öt ukrán állampolgárt, négy férfit és egy nőt őrizetbe vettek, és gyanúsítottként kihallgatták őket.

Mentőszolgálat: elsőként Hajdú-Biharban változik februártól az ügyeleti rendszer

Helyi - 2023-01-19

Az Országgyűlés által decemberben elfogadott egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően időben és területileg is fokozatosan megkezdődik az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése, elsőként Hajdú-Biharban változik a rendszer februártól.

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét Debrecenben

Helyi - 2023-01-13

Átadták Magyarország legerősebb szuperszámítógépét pénteken Debrecenben: a Komondor nevű berendezést a Debreceni Egyetem (DE) Kassai úti campusán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szuperszámítógép központjában helyezték üzembe.

Spaller Endre, a KIFÜ elnöke az átadáskor elmondta: a szuperszámítógép 4,7 milliárd forintba került, teljesítménye öt petaflops, ami percenként 50 ezer laptopnyi kapacitásnak felel meg.A hatalmas számítási teljesítménnyel rendelkező szuperszámítógép, azaz a High Performance Computing (HPC) infrastruktúra ma már nélkülözhetetlen a tudományos életben éppúgy, mint az innovatív ipari megoldások kidolgozásánál.


Több, mint 800 debreceni képviselte a város véleményét, amely elég egyértelmű volt: nem szeretnék, ha Debrecenben épülne meg a kínai akkumulátorgyár!

Helyi - 2023-01-11

Alappal hivatkozhatunk arra, hogy ez a város többségének véleményét képviseli, mivel a korábbi közvéleménykutatásunk és más internetes szavazások is azt igazolták, miszerint nagy az elutasítottságaennek a beruházásnak.

DK: a debreceniek "nem kérnek a kínai akkumulátorgyárból"

Helyi - 2023-01-10

A debreceniek "nem kérnek a kínai akkumulátorgyárból" - jelentette ki a Demokratikus Koalíció (DK) helyi országgyűlési képviselője kedden sajtótájékoztatón, ahol pártja álláspontját ismertette az előző napi, a CATL akkumulátorgyár építéséről tartott katasztrófavédelmi közmeghallgatáson, illetve önkormányzati lakossági fórumon elhangzottakkal kapcsolatban.


Karikó Katalin támogatásával világszínvonalú eszközt vásárolt a Debreceni Egyetem Biomechanikai Laboratóriuma

Helyi - 2022-12-21

Pontosabb sebészi beavatkozást tesz lehetővé az a csúcstechnológiának számító holografikus eszköz, amelyet a Debreceni Egyetem (DE) Biomechanikai Laboratóriuma vásárolt a Karikó Katalin által felajánlott összegből - tudatta az intézmény.

A közlemény szerint a kutatóbiológus, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója a "Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért" kitüntetéssel járó pénz egy részét adományozta a laboratórium tevékenységének támogatására.

Fenntartható Debrecen Nagydíjat vehetett át a Sensirion Hungary Kft.

Helyi - 2022-12-15

Fenntartható Debrecen Nagydíjjal ismerte el Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata a Sensirion Hungary Kft-t. A díjat Papp László polgármester és Balázs Ákos alpolgármester adták át Ábrahám Lászlónak, a cég ügyvezető igazgatójának a 2022. december 15-én tartott közgyűlésen.


Kihirdették Debrecen idei győztes borait

Helyi - 2022-12-14

Hat bor és egy pezsgő nyerte el a Debrecen Város Bora 2023 címet, a győzteseket 17 borvidék több mint 60 pincészetének csaknem 360 borából választották ki - közölték a szervezők szerdán, miután bemutatták a győztes borokat.

Egységes nemzeti helynévtár készül a Debreceni Egyetem kutatóinak vezetésével

Helyi - 2022-12-14

Egységes nemzeti helynévtár készül a Debreceni Egyetem (DE) kutatóinak vezetésével, a programot a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 400 millió forinttal támogatja a Tudomány a Magyar Nyelvért Nemzeti Program keretében - közölte az egyetem sajtóközpontja szerdán.

Tájékoztatásuk szerint a Magyar Nemzeti Helynévtár Programot a Hoffmann István akadémikus, a DE magyar nyelvtudományi tanszékének professzora vezette kutatócsoport valósíthatja meg, további huszonhárom, a magyar nyelv oktatásával és kutatásával foglalkozó hazai és határon túli intézmény, egyetemi intézet, illetve tanszék közreműködésével.

Varga Mihály: a kormány stratégiai partnerei az egyházak

Helyi - 2022-12-08

- A magyar kormány 2010 óta stratégiai partnerként tekint az egyházakra, és minden támogatást megad áldásos tevékenységükhöz - mondta a pénzügyminiszter csütörtökön Debrecenben, az Orando et Laborando - Imádkozva és dolgozva elnevezésű templomfelújítási projekt zárórendezvényén a helyi egyetemi templomban.

Téli szállásukon pihennek a hortobágyi puszta legelő állatai

Helyi - 2022-12-05

- Már a téli szállásukon pihennek a hortobágyi puszta legelő állatai: november utolsó napjaiban a magyar szürke szarvasmarha gulyák is a téli szálláshelyükre érkeztek - közölte Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. hétfőn.

23 millió dolláros fejlesztés a TEVA debreceni gyárában

Helyi - 2022-11-30

Gyógyszerhatóanyag-gyártási kapacitását bővítette az izraeli központú gyógyszeripari cég azzal a 23millió dolláros beruházással, amelynek befejezését ma jelentettek be Debrecenben .A stratégiai beruházás révén a világpiaci igények kiszolgálásán túl a vállalat jelentősen növeli a gyógyszerellátás biztonságát Európában és világszerte egyaránt. A fejlesztés a többi között a szervátültetettek számára létfontosságú készítmények gyártásához szükséges gyógyszer-hatóanyagok előállítását teszi lehetővé.

A beruházás kapcsán tartott ünnepségen Papp László polgármester kiemelte: a Teva az elmúlt 27 évben, Debrecenbe érkezése óta jelentős fejlesztéseket hajtott végre, és a válságok idején is mindig a fejlesztés stratégiáját követte. A polgármester szerint a mostani beruházással a cég debreceni gyárának pozícióját tovább erősíti.

Debrecen és környéke vízhiányának mérséklését szolgálja a Civaqua-program megvalósítása

Helyi - 2022-11-29

Jól halad a Debrecen és környéke vízhiányának mérséklésére, illetve a vizek térségben tartására hivatott Civaqua-program megvalósítása - hangzott el kedden azon a projektbemutató szakmai találkozón, amelyen arról számoltak be, hogy félidejénél tart a Tisza vizét a Keleti főcsatornán keresztül Debrecenbe vezető projekt első ütemének kivitelezése.

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program (Kehop) keretében, 15,748 milliárd forintos vissza nem térítendő európai uniós és hazai támogatásból épül a Civaqua program első üteme Debrecenben. A Civaqua-Tócó projekt keretében a Debrecentől nyugatra fekvő Tócó vízfolyás revitalizációja, új életre keltése történik meg.

Napelemparkot adtak át a debreceni repülőtér mellett

Helyi - 2022-11-28

Az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. 28,8 megawatt beépített teljesítményű fotovoltaikus kiserőművet - napelemparkot - épített Debrecenben, a beruházást hétfőn adták át a helyi repülőtér és a déli ipari övezet közötti területen.

A Civil Fórum Debrecen Egyesület a létesítendő kínai akkumulátorgyárról

Helyi - 2022-11-27

A Civil Fórum Debrecen Egyesület a létesítendő kínai akkumulátorgyár ügyében, a többség véleményének képviseletére vállalkozott, mivel hisszük, hogy a debreceniek akaratával szemben nem lehet a várost irányítani.

Ismeretes, hogy Magyarország legnagyobb beruházását kívánja a kormány és az önkormányzati vezetés megvalósítani Debrecenben a Déli Ipari Parkban, amelyről szóló a döntés 2022. augusztus 09-én váltnyilvánossá. Ezen időpontot megelőzően semmilyen módon nem voltak bevonva sem a debreceniek, sem az önkormányzati képviselők a döntésbe, üzleti érdekekre való hivatkozással.

Ugyanakkor álláspontunk szerint, a város környezeti biztonsága, debreceniek egészsége nem lehet pénzkérdése! Ezért Egyesületünk elsődlegesen közvetítői szerepet vállalt annak érdekében, hogy megismerhessükközösen a kínai akkumulátorgyár működésének feltételeit.