Jogtudor

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 1607 találatból.

A kínai hatóságok tartalmakat töröltetnek a Baidu kínai internetes keresőmotorral

Jogtudor - 2020-04-08

- Tartalmakat töröltet a kínai internetfelügyelet a Baidu kínai internetes keresőmotorral - derül ki a hatóság szerdán közzétett közleményéből.

Kétmilliárdnyi közterhet csalt el egy bűnbanda Fejér megyében

Jogtudor - 2020-04-07

- Közvetített munkavállalók után fizetendő közterheket csalt el, közel kétmilliárd forint kárt okozott a költségvetésnek egy Fejér megyéből irányított bűnbanda, amelynek két tagja letartóztatásban van, ellenük bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt folyik nyomozás.

Munkaszüneti napokon sincs kamionstop

Jogtudor - 2020-04-05

Munkaszüneti napokon sincs kamionstop - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vasárnap. A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetben, a folyamatos áruellátás érdekében a nehéz tehergépkocsik visszavonásig hétvégi korlátozás nélkül közlekedhetnek a magyarországi utakon.

Az EB felfüggeszti az EU-n kívüli országokból importált orvosi felszerelések áfáját és vámját

Jogtudor - 2020-04-03

Az Európai Bizottság (EB), eleget téve a tagállamok és az Egyesült Királyság kérésének, felfüggeszti az Európai Unión kívüli országokból importált orvosi felszerelések és védőeszközök utáni áfa- (általános forgalmi adó) és vámfizetési kötelezettséget - olvasható a brüsszeli testület sajtóközleményében.

Kvótaper - Uniós bíróság: Magyarország, Lengyelország és Csehország nem teljesítette kötelezettségeit

Jogtudor - 2020-04-02

Nem teljesítette az uniós jogból eredő kötelezettségeit Lengyelország, Magyarország és Csehország, amikor megtagadta a nemzetközi védelmet kérelmezők áthelyezésére szolgáló ideiglenes mechanizmusnak való megfelelést - közölte ítéletét az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön.

Az Európai Unió Tanácsa 2015-ben hozott döntést arról, hogy Magyarországnak 1264 menedékkérőt kell átvennie, ezt a határozatot jogtalan döntés miatt az Európai Bíróságon Magyarország és Szlovákia megtámadta, de 2017 szeptemberében a bíróság azt a keresetet elutasította. Ezután a bizottság 2018 januárban beperelte Magyarországot, mert nem hajtotta végre a belügyminiszteri tanács döntését.

Megjelent a Magyar Közlönyben a védekezésről szóló törvény

Jogtudor - 2020-03-31

Megjelent a Magyar Közlönyben a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény. A törvény keddtől hatályos, hatályvesztéséről a veszélyhelyzet megszűnésével az Országgyűlés dönt. A törvény a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzettel összefüggő sajátos szabályokat állapítja meg.

Felháborodást okozott Németországban az Adidas és a Deichmann döntése az üzletbérleti díjak fizetésének felfüggesztéséről

Jogtudor - 2020-03-29

Széles körben felháborodást okozott Németországban két óriásvállalat, a sportszereket gyártó Adidas és a cipőkkel kereskedő Deichmann azon döntése, hogy a korornavírus-járvány miatt egyelőre nem fizetik ki bezárt üzleteik bérleti díját, a két céget az alkancellár is élesen bírálta egy vasárnapi lapinterjúban.

Megjelent a kijárási korlátozásról szóló rendelet

Jogtudor - 2020-03-27

Megjelent péntek reggel a kijárási korlátozásról szóló rendelet a Magyar Közlönyben.

A kormányfő aláírásával nyilvánossá vált döntés az ország egész területére érvényes március 28. és április 11. között, ez idő alatt mindenki csak alapos indokkal hagyhatja el otthonát.

A rendelet szerint ilyen indoknak minősül a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben történő vásárlás, elsősorban a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletekben.

Koronavírus - Kijárási korlátozás elrendelésére kizárólag a kormány jogosult

Jogtudor - 2020-03-25

- Kijárási korlátozás elrendelésére kizárólag a kormány jogosult, a veszélyhelyzetben érvényes szabályozás nem nyújt jogi alapot arra, hogy a polgármesterek a településükön a lakosság szabad mozgására vonatkozóan kijárási korlátozást, tilalmat rendeljenek el - erre hívta fel a figyelmet szerdai közleményében a Miniszterelnökség.

A közleményben megerősítik: a magyar kormány mindent megtesz a koronavírus-járvány terjedésének lassítása, a magyar emberek egészségének megvédése érdekében, ehhez - az operatív törzs javaslatai alapján - kellő időben meghozta és ezután is meghozza a szükséges intézkedéseket.

Koronavírus - A kormány felfüggesztette a végrehajtásokat és a kilakoltatásokat

Jogtudor - 2020-03-24

- A kormány felfüggesztette a végrehajtásokat és kilakoltatásokat a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet idejére. Az eljárások a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon folytatódnak.

Fenyő-gyilkosság - Hivatali visszaélés miatt vádat emeltek a volt fővárosi főügyész ellen

Jogtudor - 2020-03-23

Hivatali visszaélés bűntette miatt vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) Ihász Sándor volt fővárosi főügyész ellen, akit azzal vádolnak hogy a Fenyő-gyilkosság ügyében bizonyítékokat tárolt a hivatalában, amelyeket nem adott át a nyomozóhatóságnak.

Koronavírus - MOK: etikai eljárás indul az SZTE rektorával szemben

Jogtudor - 2020-03-22

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) Csongrád megyei területi szervezetének etikai bizottsága hivatalból és azonnali hatállyal eljárást indít a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektorával szemben.

ET: Magyarország figyelembe vette a börtönviszonyokkal összefüggő ajánlásokat

Jogtudor - 2020-03-17

Az Európa Tanács kínzásellenes bizottsága (CPT) kedden közzétett jelentése szerint Magyarország figyelembe vette az illetékes szakértők a börtönviszonyokkal és fogvatartási gyakorlattal, valamint a börtönök túlzsúfoltságával kapcsolatos ajánlásait.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács illetékes bizottsága reményét fejezte ki, hogy a magyar hatóságok folytatják erőfeszítéseiket a rossz börtönállapotok javítása, a foglyok mindennapi életére gyakorolt negatív következmények elkerülése érdekében.

Hozzátette ugyanakkor: noha a fogvatartás körülményei összességében megfelelőek, nagyobb figyelmet kell fordítani az előzetes letartóztatásba helyezettek meghosszabbított benntartásának időtartamára. Kiemelték emellett a magánzárkára vonatkozó jogszabályok módosításának szükségességét, amely intézkedésnek fegyelmezési célból kirótt maximális időtartama nem haladhatja meg a 14 napot.

Magyar Nemzet: korrupció miatt négy év fogházra ítéltek egy volt megyei rendőrfőkapitányt

Jogtudor - 2020-03-16

Jogerősen négy év fogházra ítélte Ármos Sándor volt rendőr dandártábornokot, megyei főkapitányt sokmilliós korrupciós ügyben a Fővárosi Ítélőtábla - írta a Magyar Nemzet internetes oldala hétfőn.

Sajtóhírek szerint a Nemzeti Védelmi Szolgálat jelzése nyomán több mint hétmillió forint értékű, valutában kifizetett kenőpénz átvétele közben érték tetten a tábornokot a Központi Nyomozó Főügyészség munkatársai 2016-ban.

Az eljárás adatai szerint Ármós Sándor azt állította egy cég képviselőjének, hogy ő fog előkészíteni egy állami támogatásról rendelkező határozatot, és 24 millió forintot kért azért, hogy a dokumentumot olyan személynek továbbítsa, akinek "ráhatása van az ügyre".

Mától rendkívüli ítélkezési szünet a bíróságokon

Jogtudor - 2020-03-15

Rendkívüli ítélkezési szünet lépett életbe a bíróságokon a koronavírus-fertőzés miatt - közölte az Országos Bírósági Hivatal .

Koronavírus - A házi karanténra vonatkozó szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi

Jogtudor - 2020-03-12

- A hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi, az abban élők ellátásáról pedig a település polgármestere gondoskodik - közölték a koronavirus.gov.hu kormányzati oldalon csütörtökön.

Az új koronavírus-fertőzés miatt meghozott rendkívüli kormányintézkedések részleteit ismertető írás szerint a hatóság nemcsak kórházi karanténra, hanem hatósági házi karanténra is kijelölhet potenciális fertőzötteket.

Dunai hajóbaleset - Nem mondott le a tárgyalás jogáról az ukrán hajóskapitány

Jogtudor - 2020-03-11

- Nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról szerdán a Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya, aki a vád szerint felelős a Hableány sétahajó tavaly májusi tragédiájáért, a halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi balesetért.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság előkészítő ülésén Jurij C. nem kívánt vallomást tenni, azt mondta, erre egyelőre nem készült fel.

Maláj utasszállító - Megkezdődött a Kelet-Ukrajna felett elkövetett támadás tárgyalása Hollandiában

Jogtudor - 2020-03-09

A vádlottak távollétében, holland jog szerint kezdődött meg hétfőn a hollandiai Schiphol bíróságán a maláj légitársaság MH17-es járatszámú repülőgépe elleni hat évvel ezelőtti támadás tárgyalása.

Tőzsde - Zuhanással nyitottak a főbb európai piacok

Jogtudor - 2020-03-09

Meredek, 7 százalékot meghaladó csökkenéssel nyitottak a főbb nyugat-európai részvénypiacok hétfőn. A pánikba esett befektetők fejvesztve menekülnek a válságok idején biztos menedéknek számító eszközökbe, hogy ellensúlyozzák a koronavírus-járvány gazdaságra mért csapásának hatásait, miközben az olajárak több mint 30 százalékkal zuhantak annak következményeként, hogy Szaúd-Arábia árháborút indított Oroszország ellen.

A londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 8,19 százalékos, a frankfurti DAX-index pedig 7,43 százalékos mínuszban indította a kereskedést.

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 7,69 százalékkal esett a nyitásban.

OBH: a borsodnádasdi emberölési ügy ítélete nem jogerős

Jogtudor - 2020-03-06

- A borsodnádasdi emberölés ügyében született elsőfokú ítélet nem jogerős, az ügy a Debreceni Ítélőtábla előtt folytatódik - közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a Miskolci Törvényszék által kihirdetett döntéssel kapcsolatban pénteken.A Miskolci Törvényszék kedden döntött úgy, hogy nem szándékos, hanem gondatlan emberölést követett el az a fiatal férfi, aki még 2017 szeptemberében Borsodnádasdon vízgyűjtő aknába dobta eszméletlen lányismerősét, aki emiatt vízbe fulladt.