Jogtudor

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 1695 találatból.

Akadémiai dolgozók kifogásolják a kutatók jogállását módosító törvényjavaslatot

Jogtudor - 2020-10-28

- Az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) szerint a kutatók jogállásának megváltoztatását célzó törvényjavaslattal az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ismét nekimegy a kutatóhálózatnak, és meg kívánja fosztani közalkalmazotti státuszuktól a kutatóintézetek dolgozóit anélkül, hogy erről velük egyeztetett volna.

Az Országgyűlésnek kedden benyújtott törvényjavaslat célja az ITM közleménye szerint a Munka törvénykönyve szerinti, rugalmasabb bérezést lehetővé tévő új jogállás bevezetése az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) dolgozói számára.

Tizenhárom év után ítélték el a szlovák rablót

Jogtudor - 2020-10-28

Az ügyészi indítványt elfogadva jogerősen 3 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélte a Tapolcai Járásbíróság azt a szlovák férfit, aki még 2007 nyarán rabolt ki társával egy ábrahámhegyi utazási irodát - közölte a Veszprém Megyei Főügyészség szerdán az MTI-vel.

PM: az Országgyűlés előtt az új NAV-törvény

Jogtudor - 2020-10-27

Az új NAV-törvénnyel az EU egyik legversenyképesebb hivatalává válhat a magyar Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a Pénzügyminisztérium, miután benyújtották a törvényjavaslatot az Országgyűlésnek kedden.

Előkészítő ülésen született ítélet egy halálos közlekedési baleset ügyében

Jogtudor - 2020-10-22

- A Hajdúszoboszlói Járásbíróság csütörtöki előkészítő ülésén 6 hónap fogházbüntetésre ítélte azt a vádlottat, aki Nádudvaron halálos közlekedési balesetet okozott - közölte a Debreceni Törvényszék.

A bíróság az ítélet végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette, illetve 2 évre eltiltotta a járművezetéstől a vádlottat.

Életfogytiglanra ítélték a hódmezővásárhelyi kettős emberölés elkövetőjét

Jogtudor - 2020-10-21

Első fokon életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Törvényszék azt a férfit, aki brutálisan meggyilkolta élettársa szüleit 2018-ban Hódmezővásárhelyen.

OLAF-ajánlás alapján emelt vádat az ügyészség

Jogtudor - 2020-10-20

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján emelt vádat a Fővárosi Főügyészség négy férfi ellen, aki túlszámlázással több mint 536 millió forintos kárt okozott játszóterek felújítására szolgáló uniós támogatások felhasználása során.

A bűnügyben a Fővárosi Főügyészség uniós támogatás és magyar költségvetési forrás jogosulatlan igénybevétele miatt nyújtott be vádiratot, és indítványozta, hogy a bíróság ítélje a vádlottakat letöltendő börtönbüntetésre - közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész.

GVH: versenyfelügyeleti eljárás indult a magyar cementpiac három szereplőjével szemben

Jogtudor - 2020-10-16

- A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított a magyarországi cementpiac három legjelentősebb szereplőjével szemben gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt - közölte a hivatal pénteken.

Hét év fegyházra ítéltek egy idős nőt Debrecenben kirabló férfit

Jogtudor - 2020-10-15

Hét év fegyházbüntetésre ítélt a Debreceni Járásbíróság csütörtökön egy 27 éves berekböszörményi férfit, aki kirabolt egy idős asszonyt, majd a zsákmányolt táskát a benne lévő mintegy hárommillió forinttal együtt kidobta, mert azt hitte, üres.

Jogerősen életfogytiglanit kapott egy idős nő gyilkosa Pécsen

Jogtudor - 2020-10-13

Nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt kedden jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték azt a férfit, aki megölt és kirabolt egy idős nőt 2014 nyarán a baranyai megyeszékhelyen.

Öt évre ítélték a gyerekeit terrorizáló mezőberényi férfit

Jogtudor - 2020-10-12

- Öt év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte a Békési Járásbíróság azt a mezőberényi férfit, aki válogatott módon terrorizálta 3 és 7 éves fiúgyermekeit és feleségét. Az ítélet nem jogerős.

A Békés Megyei Főügyészség hétfőn közleményben tudatta: a házaspárnak hat kiskorú gyermeke van, közülük ötöt a hatóságok kiemeltek a családból. Ugyanakkor engedélyezték számukra, hogy a gyerekeket meghatározott időszakra magukhoz vegyék, így 2020. január 5-e és 31-e között a 3 és a 7 éves fiúgyermekek a házaspár mezőberényi otthonában tartózkodtak.

Brókerbotrány - Novemberben folytatódik a Quaestor-ügy tárgyalása

Jogtudor - 2020-10-09

Novemberben folytatódik a Quaestor-ügy tárgyalása: a bonyolult pénzügyi és informatikai kérdéseket felvető per a könyv-, pénz-, tőkepiaci-, és informatikai igazságügyi szakértők meghallgatással folytatódik - közölte a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya pénteken.

EU-bíróság: uniós jogot sért az elektronikai eszközökön tárolt adatok általános megőrzésének kötelezettsége

Jogtudor - 2020-10-06

- Európai uniós jogba ütközik az olyan nemzeti jogszabályozás, amely a telekommunikációs és technológiai vállalatokat a személyes, egyebek mellett a helymeghatározási adatok "általános és válogatás nélküli továbbítására vagy megőrzésére" kötelezi a bűncselekmények elleni küzdelemre vagy nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva - ítélkezett kedden az Európai Unió Bírósága.

Több mint négyszázmilliós áfacsalás gyanúsítottjait tartóztatták le Pécsen

Jogtudor - 2020-10-01

A költségvetésnek 433 millió forint kárt okozó építőipari céghálózatot működtető bűnszervezet tagjait tartóztattak le Pécsen. A NAV baranyai munkatársai bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoznak az ügyben.

Dózsa György úti baleset - Négy évet kapott M. Richárd

Jogtudor - 2020-09-30

Négy év fogházra ítélte első fokon és véglegesen eltiltotta a járművezetéstől M. Richárdot halálos közúti baleset gondatlan okozása, valamint garázdaság és könnyű testi sértés miatt szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB).

Az egyik tényállás szerint M. Richárd 2017-ben Budapesten a Dózsa György úton nagy teljesítményű, nyugati rendszámú személyautójával mintegy 140 kilométeres sebességgel összeütközött egy szabálytalanul kanyarodó autóval, amelynek két utasa meghalt, vezetője életveszélyes sérüléseket szenvedett, M. Richárd és több járókelő könnyebb sérüléseket szenvedett. Az ügyben megvádolták a másik járművezetőt is.

Drogkereskedők ellen emeltek vádat Budapesten

Jogtudor - 2020-09-29

Új pszichoaktív szereket terjesztése miatt vádat emeltek hat ember ellen. Egy 40 éves férfi 2018 novembere óta "tégla", "kristály" és "varázsdohány" fantázianevű új pszichoaktív anyaggal kereskedett Budapesten, a VIII. és a IX. kerületben.

Vádat emelt az ügyészség a nyíregyházi kettős gyilkosság elkövetője ellen

Jogtudor - 2020-09-28

Aljas indokból, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség a tavaly augusztusban Nyíregyháza-Oroson történt kettős gyilkosság elkövetője ellen.

Révész Norbert főügyészhelyettes közleményében azt írta, az ügyészség életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt azzal, hogy legkorábban 35 év múlva vizsgálhatja meg a bíróság a vádlott feltételes szabadságra bocsátását.

A vádirat lényege szerint a vádlott felesége 2019 februárjától közelebbi kapcsolatba került munkahelyi főnökével, a későbbi sértettel. A vádlott néhány hónap elteltével tudomást szerzett a kapcsolatról, ezért a házassága megromlott, többször veszekedett a feleségével, aki kis időre el is költözött tőle.

Tizenöt és nyolc év fegyházbüntetésre ítélt a bíróság két rablót

Jogtudor - 2020-09-25

A bíróság tizenöt, illetve nyolc év fegyházra ítélte - nem jogerősen - azt a két férfit, aki felfegyverkezve rabolt ki egy élelmiszerüzletet - közölte a Fővárosi Főügyészség pénteken.

A közlemény szerint a 65 és a 25 éves férfi még augusztus 25-én, az esti órákban egy II. kerületi élelmiszerüzletet rabolt ki úgy, hogy késsel megfenyegette az eladót.

A rablók 120 ezer forintot vettek el a pénztárból és egy a pulton talált pénztárcából, majd elmenekültek, amikor egy vásárló belépett az üzletbe.

Kovács Béla az utolsó szó jogán visszautasította a kémkedés vádját

Jogtudor - 2020-09-24

Kovács Béla volt jobbikos politikus visszautasította a kémkedés vádját utolsó szó jogán előadott védekezésében a Budapest Környéki Törvényszéken csütörtökön. A bíróság kora délután kihirdeti elsőfokú határozatát.

Kovács Béla felszólalásában leszögezte, hogy európai parlamenti képviselőként 2010-2019 között kizárólag Magyarország érdekeit képviselte, és nem segített semmiféle idegen titkosszolgálatot.

A volt jobbikos politikus azt is kiemelte, hogy álláspontja szerint ennek a büntetőeljárásnak egyértelmű politikai motivációja van: az általa képviselt párt erodálása. Ezt pedig nem csak az támasztja alá, hogy 2014-ben az európai parlamenti választás befolyásolása érdekében robbantották ki az úgynevezett kémbotrányt néhány nappal a voksolás előtt, de az azóta eltelt években a Jobbikkal történtek is.

Időseket megtévesztő csalókat fogott el a rendőrség

Jogtudor - 2020-09-23

- Elfogott a rendőrség egy budapesti nőt és egy budapesti férfit, aki mintegy ötmillió forint értékben ékszereket és pénzt csalt ki idősektől úgy, hogy a sértettek rokonának adták ki magukat - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szerdán.

Vádat emeltek egy az Európai Halászati Alap pénzével történt 373 milliós csalás miatt

Jogtudor - 2020-09-22

- Vádat emelt az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) igazságügyi ajánlása alapján indult büntetőeljárásban a fővárosi főügyész egy 66 éves férfi ellen, aki a vádhatóság szerint 373 millió forintos csalást követett el az Európai Halászati Alap pénzével.