Környezetvédelem

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 358 találatból.

WMO: ötven év alatt több mint kétmillióan haltak meg a szélsőséges időjárási, éghajlati és vízzel kapcsolatos katasztrófákban

Környezetvédelem - 2023-05-22

A szélsőséges időjárási, éghajlati és vízzel kapcsolatos katasztrófák következtében 1970 és 2021 között több mint 2 millió ember halt meg 11 778 tragikus eseményben, és a gazdaságot mintegy 4,3 ezer milliárd dollárnyi veszteség érte - közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO) frissen kiadott jelentésében.

New York állam betiltotta a gáztűzhelyeket az új épületekben

Környezetvédelem - 2023-05-04

- New York államban jogszabályban tiltották meg a gáztűzhelyek és gázfűtés alkalmazását az új épületekben 2026-tól.

Az új rendelkezést a kedden éjszaka elfogadott állami költségvetés tartalmazza, 2026-tól az új építéseknél a fosszilis energiahordozóval szemben előnyben kell részesíteni az elektromos berendezéseket, az indukciós megoldásokat és a hőszivattyúkat.

Német külügyminiszter: a klímaválság az évszázad legnagyobb biztonsági kihívása

Környezetvédelem - 2023-05-02

A klímaválság az évszázad legnagyobb biztonsági kihívása - jelentette ki a német külügyminiszter kedden Berlinben a Petersbergi Klímadialógus (PCD) nevű konferenciasorozat idei tanácskozásán, amelyet a novemberi dubaji ENSZ-klímakonferencia (COP28) előkészítésére hívtak össze.

Az EU környezetvédelmi együttműködésről írt alá megállapodást Norvégiával

Környezetvédelem - 2023-04-24

Az Európai Unió az éghajlattal, a környezettel és a környezetvédelemmel, az energiával és a tiszta iparral kapcsolatos együttműködés elmélyítése érdekében megállapodást írt alá Norvégiával - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn.

Magyarországon duplájára nőtt, Európában 40 százalékkal nőtt a levegő-víz hőszivattyúk értékesítése 2022-ben

Környezetvédelem - 2023-04-19

A levegő-víz hőszivattyúk értékesítése Magyarországon tavaly a 2021-es duplájára, mintegy 15 ezerre nőtt, Európában 40 százalékkal, 3 millióval emelkedett - hangzott el a Magyar Hőszivattyú Szövetség konferenciáján szerdán Budapesten a szövetség közleménye szerint.

Kiss Pál, a Magyar Hőszivattyú Szövetség elnöke elmondta, hogy Magyarországon a lakóingatlanok 15 százalékában alkalmaznak valamilyen hőszivattyút. "Az igényeket jól mutatja, hogy 37 000 lakossági igénylés érkezett a hőszivattyúkra szabott H-tarifára 2021-ben, 2022-ben ez becslésünk szerint jelentősen magasabb szám lesz" - tette hozzá.

Az elnök kiemelte: 2022-ben a magas gázárak ösztönözték a kereslet megugrását a modern, vizes hőszivattyú-készülékek iránt, amelyek nem csupán az új építéseknél jelenthetnek megoldást, hanem a felújításoknál is alkalmazhatók.

Klímabarát fűtési rendszer beépítésére kötelezik a lakásépítőket Németországban

Környezetvédelem - 2023-04-19

Legkevesebb 65 százalékban megújuló energiával működő fűtési rendszer beépítésére kötelezik Németországban a lakásépítőket és a fűtést korszerűsítő lakásfelújítókat 2024-től a szövetségi kormány szerdán elfogadott törvénytervezete szerint.

Az EP kulcsfontosságú törvényeket fogadott el a 2030-as éghajlat-változási cél elérése érdekében

Környezetvédelem - 2023-04-18

- Az európai parlamenti képviselők keddi strasbourgi plenáris ülésükön megszavazták uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer reformját, a szén-dioxid-határkiigazítási mechanizmust és az zöld átállást megkönnyítő új Szociális Éghajlatvédelmi Alapot, annak az uniós célnak elérése érdekében, hogy az EU-ban 2030-ra 55 százalékkal csökkenjen az üvegházhatású gáz-kibocsátás az 1990-es szinthez képest.

A kibocsátáskereskedelmi rendszer (ETS) reformja értelmében az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az ETS-ágazatokban 2030-ig 62 százalékkal kell csökkenteni a 2005-ös szinthez képest.

Többmillió hal pusztult el egy ausztráliai folyóban

Környezetvédelem - 2023-03-19

Az egyre hevesebb hőhullámok miatt többmillió hal pusztult el az ausztráliai Darling folyóban, Új-Dél-Wales államban - számolt be róla a BBC brit közszolgálati média hírportálján.

A BBC által közzétett videón látható, ahogy a Darling folyó felszínét Menindee falunál ameddig csak ellátni, elpusztult halak borítják, s motorcsónakkal is csak alig lehet közlekedni a vízen.

A jelenségről először helyi idő szerint péntek reggel tettek bejelentést. Új-Dél-Wales ipari hatósága (DPI) Facebook-oldalán számolt be róla, hogy a tragédia elsősorban heringeket érintett, de nagyobb testű halakat is találtak, köztük tőkehalakat, sügéreket, pontyokat is.

Mint írják, a tömeges halpusztulás hátterében a térségben pusztító hőhullám áll; a szélsőséges, akár 42 Celsius-fokos hőségben a folyó vize felmelegszik, a meleg víz pedig kevesebb oxigént tartalmaz, a halaknak viszont magasabb hőmérsékletnél több oxigénre van szükségük, így a hőség következtében megfulladnak.

A sünök védelmére szólít fel a tavaszi kerti munkák idején az MME

Környezetvédelem - 2023-03-17

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a tavaszi kertrendezés idején a lombhalmok alatt megbúvó sünök védelmére hívja fel a lakosság és az önkormányzatok figyelmét.

Budapest másfélmillió eurós támogatást nyert klímacéljai megvalósításához

Környezetvédelem - 2023-03-01

Budapest másfélmillió eurós (564 millió forint) támogatást nyert a Klímasemleges és intelligens városok küldetés elnevezésű pályázaton, a pénzből létrehozza a Budapesti Klímaügynökséget - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerdán.

Budapestet 25 európai várossal együtt válogatták be a NetZeroCities Pilot Cities programba Amszterdammal, Barcelonával és Rómával együtt - írták.

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy készítse el a Nemzeti Akkumulátor Stratégia környezeti vizsgálatát

Környezetvédelem - 2023-02-27

- Az LMP felszólítja a kormányt, hogy mielőbb készítse el a Nemzeti Akkumulátor Stratégia környezeti vizsgálatát és a stratégiával együtt bocsássa társadalmi vitára.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt: egy 2005-ös kormányrendelet előírja, hogy környezeti vizsgálatot kell készíteni országos programokhoz, ágazati stratégiákhoz, a Nemzeti Akkumulátor Stratégia esetében azonban ez nem készült el.

Szálló por - Továbbra is veszélyes a levegő minősége a Sajó völgyében

Környezetvédelem - 2023-02-12

Továbbra is veszélyes a levegő minősége a Sajó völgyében - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vasárnap közzétett, az előző napi méréseket ismertető térképének adataiból.

A levegőhigiénés index rendszerének négy kategóriája van: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes.

Az NNK adatai szerint a szálló por koncentrációja miatt továbbra is veszélyes a levegő minősége a Sajó völgyében Putnokon, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren és Miskolcon, valamint Hernádszurdokban, Békéscsabán, Pécsen és Ajkán.

Egyes nagy autógyárak hibrid autói jobban szennyezik a környezetet, mint azt tesztjei alapján állítják

Környezetvédelem - 2023-02-08

Egyes nagy autógyárak népszerű plug-in hibrid (PHEV) autói a való életben jobban szennyezik a környezetet, mint a gyártók által elvégzett tesztek alapján megadott adatok - írta a legújabb tanulmányokra hivatkozva a Guardian brit lap online kiadása szerdán.

A népszerű, külső hálózatról tölthető plug-in hibrid autók jóval több szén-dioxidot bocsátanak ki, mint amennyit a gyártók hivatalos méréseikben állítanak, derült ki kutatók által a való életben elvégzett tesztek során.

A klímaváltozás fokozta a szélsőséges időjárási események kockázatát

Környezetvédelem - 2023-01-10

- Friss tanulmányok szerint a klímaváltozás jelentősen fokozta a szélsőséges időjárási események kockázatát szerte a világon az elmúlt két évben - írta a The Guardian brit napilap online kiadása.


Budapesti közművek: a fővárosban környezetbarát módon hasznosítják a karácsonyfákat

Környezetvédelem - 2023-01-06

A fővárosban környezetbarát módon hasznosítják az utcákról begyűjtött karácsonyfákat, amelyekből becslések szerint több mint félmilliót szállítanak majd el - közölte a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (BKM) FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója pénteken.

OVF: az érkezett árhullámból a lehető legtöbb vizet tartja vissza és tározza a vízügy

Környezetvédelem - 2022-12-21

- Az érkezett árhullámból a lehető legtöbb vizet tartja vissza és tározza a vízügy - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán.

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása árhullámokat hozott. A megnövekedett vízmennyiséget a vízügy - már a jövő év vízhiányos időszakaira készülve - visszatartja és tározza mindenütt, ahol lehetséges - emelték ki.

Klímaaktivisták megzavarták a közlekedést a müncheni repülőtéren

Környezetvédelem - 2022-12-08

- Klímavédelmi aktivisták megzavarták a közlekedést csütörtökön a müncheni nemzetközi repülőtéren.

Az Utolsó Nemzedék nevű német éghajlatvédelmi csoport aktivistái egyelőre ismeretlen módon hatoltak be a bajor tartományi főváros repülőterének védett övezetébe, ahol ragasztóval az egyik kifutópályához vezető gurulóút burkolatához rögzítették magukat.

Szálló por - Sajószentpéteren veszélyes a levegő minősége

Környezetvédelem - 2022-12-04

- Északkeleten romlott a levegő minősége a magas szállópor-koncentráció miatt, Sajószentpéteren már veszélyes a levegő minősége - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adataiból.

LMP: a klímavédelem terén elvesztegetett volt az elmúlt év

Környezetvédelem - 2022-11-23

- Az LMP elvesztegetettnek ítéli az elmúlt évet a klímavédelem szempontjából. Schmuck Erzsébet társelnök szerdai sajtótájékoztatóján közölte: pártja szigorítana a klímacélokon és az alkalmazkodás terén is előre lépne.

Klímaegyezmény - Von der Leyen: a klímacsúcs nem hozta el a várt eredményeket

Környezetvédelem - 2022-11-20

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményének 27. éves ülése (COP27) nem hozta el a várt eredményt sem a világ legnagyobb kibocsátóinak a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos visszaszorítására vonatkozó kötelezettségvállalásai, sem pedig az éghajlatváltozás mérséklésére vonatkozó új vállalások tekintetében.

Ursula von der Leyen, az egyiptomi Sarm-es-Sejkben tartott klímacsúcs eredményeivel kapcsolatban vasárnap kiadott közleményében hangsúlyozta, a tanácskozás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, "sokkal többre van szükség".

"A tünetek egy részét kezeltük, de nem gyógyítottuk meg a beteget" - fogalmazott.