Környezetvédelem

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 326 találatból.

Villanyvezetéket helyeztek föld alá Nagyszalonta térségében Románia túzokpopulációja védelmében

Környezetvédelem - 2022-06-17

Mintegy hat kilométeren helyeztek a föld alá egy középfeszültségű villanyvezetéket Nagyszalonta térségében, Románia egyetlen megmaradt túzokpopulációjának védelmében - közölte pénteken a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

LMP: a kormánynak lenne lehetősége fellépni a Sajó szennyezése ellen

Környezetvédelem - 2022-05-25

A magyar kormánynak lenne lehetősége fellépni a Sajót ért szlovákiai szennyezés megszüntetése érdekébe.

Erre ugyanis a határvízi egyezmények lehetőséget teremtenek - mondta szerdai sajtótájékoztatóján az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke.Keresztes László Lóránt kedden második alkalommal járt a Sajó azon felvidéki szakaszán, ahová már három hónapja napi 2,5 tonna szennyezett bányavíz folyik be egy elhagyott bányából. Ez alkalommal vízmintát is hozott az agrárminiszternek, hogy Nagy Istvánnak legyen lehetősége megvizsgálni azt.

Az LMP politikusa szerint ugyanis nem igaz az a kormányzati állítás, miszerint csak nem mérgező vasoxid került a vízbe: az arzén az európai határérték négyszázszorosában van jelen a folyóban, a cink a százszorosában, de nikkel és antimon is a vízbe jut.

Az ellenzéki képviselő közölte, a Sajó emiatt több tízkilométeres szakaszon vált "halottá", és az élet csak évtizedes távlatban térhet majd vissza.

Bár a folyó magyarországi szakaszán valóban a határérték alatt vannak ezek a veszélyes anyagok, köszönhetően a Sajóba befolyó vizek hígító hatásának, arra az agrártárca sem adott választ, hogy a nyári, kisvizes időszakban is megmaradnak-e ezen a szinten, és ha nem, mit tesz majd a minisztérium - sérelmezte a politikus.

Első ízben észlelnek tengeriszivacs-fehéredést Új-Zélandon

Környezetvédelem - 2022-05-16

- Első ízben találtak Új-Zéland partjainál olyan tengeri szivacsokat, amelyek - a korallfehéredéshez hasonlóan - elveszítették színüket, vélhetően az óceán szokatlanul magas hőmérséklete miatt.

Önálló környezetvédelmi minisztériumot szorgalmaz 180 civil szervezet

Környezetvédelem - 2022-05-03

- Nyílt levélben fordult a miniszterelnökhöz 180 civil szervezet azt kérve, hogy a megalakuló kormányban a természeti erőforrások, a környezet és az éghajlat védelmét önálló minisztérium képviselje.

A következő kormányzati ciklusban olyan veszélyekkel kell szembenéznie az országnak, mint az ukrajnai háború, a gazdasági és energiaválság, vagy a biodiverzitás- és klímaválság, és nem zárható ki újabb járványveszély sem. Ilyen körülmények között a felelős politikának a kormányzati stratégiában jóval nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a környezet védelmére a többi között azzal, hogy a természeti erőforrások védelmének és megőrzésének szempontjait minden gazdasági és társadalmi ágazat döntései során figyelembe veszi - áll a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország keddi közleményében.

Ismét szaharai por érkezik Magyarország térségébe

Környezetvédelem - 2022-04-22

Ismét szaharai por érkezik Magyarország térségébe - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken a Facebook-oldalán.

Azt írták: több hullámban érkezik szaharai eredetű por a légkörbe, s a pénteki csapadék miatt ez most is sáros esőt okozhat, amely ismét nyomot hagyhat a tereptárgyakon, gépjárműveken.

A meteorológiai szolgálat bejegyzésében a Másfél fok - éghajlatváltozás közérthetően nevű szakportál rövid összefoglalóját is megosztotta a témában. Ebben azt írták, akár a globális áramlási rendszer, közvetve pedig a klíma változása is okozhatja, hogy az utóbbi időben többször előfordul sáros eső Magyarországon.

Egy, több magyar kutató által publikált cikkben meg is vizsgálták, hogyan alakult a Szaharából Európába érkező por mennyisége az elmúlt évtizedekben. A mérések azt mutatják, hogy az utóbbi 10 évben több mint kétszer annyi alkalommal fordult elő hasonló eset, mint korábban évtizedekig. Ennek - szerintük - az a fő oka, hogy több ciklon alakult ki, amely a sivatagban felveri a port és keresztülfújja azt a Földközi-tengeren.

Tavaly rekordmennyiséggel nőtt a légkör metántartalma

Környezetvédelem - 2022-04-08

Az amerikai kormányzat adatai szerint 2021-ben már a második egymást követő évben nőtt rekordmennyiséggel a légkör metánszintje.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) megfigyelése szerint a metán koncentrációja a Föld légkörében 2021-ben 17 ppb-vel ugrott meg, ami a legnagyobb éves növekedés az 1983-as modern mérések kezdete óta. Az előző rekordot jelentő, 15,3 ppb-s emelkedés 2020-ban volt.

Míg a fosszilis tüzelőanyagok elégetésekor kibocsátott szén-dioxid generációkon át megmaradhat a légkörben és hozzájárulhat a globális felmelegedéshez, a metán sokkal rövidebb életű. Üvegházhatású gázként azonban 25-ször erősebb a hő megkötésében, és rövid távon jelentős mértékben hozzájárul a klímaválság kialakulásához. A klímaaktivisták megfogalmazása szerint a metán belobbantja a fáklyát, míg a szén-dioxid fokozatosan melegíti a légkört.

Már csak nyolc disznódelfin lehet a Kaliforniai-öbölben

Környezetvédelem - 2022-04-06

) - Szakértői becslések szerint már csak nyolc felnőtt egyed maradhatott a világ legveszélyeztetettebb cetféléjéből, a kaliforniai disznódelfinből egyetlen élőhelyén, a Kaliforniai-öbölben.

A Sea Shepherd környezetvédő csoport kedden közölte, hogy egyetlen példányt sem láttak még mintegy háromtucat idei kihajózásuk alkalmával.

A Természetvédelmi Világszövetszég (IUCN) tudósai tavaly év végi felvételeket átvizsgálva úgy vélik, nyolc felnőtt egyed és talán egy vagy két borjú még lehet az öbölben, melyet Cortez-tengernek is hívnak.

Az EU több mint 1 milliárd eurót fordít éghajlatvédelmi átállással kapcsolatos kezdeményezésekre

Környezetvédelem - 2022-04-01

Az Európai Bizottság 1,1 milliárd euró (mintegy 407 milliárd forint) összegű támogatási megállapodást írt alá hét olyan uniós kezdeményezéssel, melyek működésük első tíz évében több mint 76 millió tonna szén-dioxid-egyenértékkel fogják csökkenteni a kibocsátásokat - közölte a brüsszeli testület pénteken.

A hét kezdeményezés ipari szinten vezet be alacsony szén-dioxid-kibocsátású innovatív technológiákat, olyan kulcsfontosságú ágazatokban, mint a hidrogén, az acél, a vegyi anyagok, a cement, a napenergia, a bioüzemanyagok, valamint a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás ágazata - közölték.

Összeroppant a Conger-jégself az Antarktiszon a műholdfelvételek szerint

Környezetvédelem - 2022-03-25

Műholdfelvételek szerint a mintegy Róma nagyságú Conger-jégself néhány nap alatt teljesen összeroppant a térségben tapasztalható szokatlanul magas hőmérséklet miatt - írta meg a The Guardian pénteken.

A Coca-Cola évi 230 tonnával csökkenti a műanyagfelhasználását

Környezetvédelem - 2022-03-23

- A Coca-Cola Magyarország több mint 800 millió forintos beruházással éves szinten közel 230 tonnával csökkenti a műanyagfelhasználását az országban - közölte a vállalat szerdán.A társaság a 4-es és 6-os kiszerelésű multipack alumíniumdobozok esetében használt korábbi zsugorfóliát innovatív technológia révén 100 százalékban újrahasznosítható kartoncsomagolásra cseréli.

Palkovics: szeretnénk felszámolni az illegálisan lerakott hulladékot

Környezetvédelem - 2022-03-21

Az illegálisan lerakott hulladék felszámolásának fontosságát hangsúlyozta az innovációs és technológiai miniszter a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! elnevezésű akció kezdőnapján, hétfőn Budapesten.

Öt városrészben kezdődik el a geotermikus fűtési rendszer kialakítása Szegeden

Környezetvédelem - 2022-03-07

Öt városrészben kezdődik el a geotermikus fűtési rendszer kialakítása Szegeden, a 9 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően - amelynek 60 százalékát uniós támogatás fedezi - mintegy felére csökken a távfűtés földgázfelhasználása.

Kóbor Balázs, a Szegedi Távfűtő Kft. ügyvezetője a fejlesztéseket bemutató hétfői rendezvényen hangsúlyozta, soha nem volt ennyire aktuális az importfüggetlen, tiszta energia biztosítása.

A városban 28 ezer lakást és intézmény ellátó távfűtési rendszer működik. Az évente korábban fölhasznált 26-28 millió köbméter gáz elégetése 50-60 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátással járt, ezzel a cég Szeged levegőjének legnagyobb szennyezője. A városban elindult beruházássorozatnak köszönhetően mintegy felére csökken a cég gázfelhasználása és szén-dioxid-kibocsátása - közölte -, amivel jelenlegi árakon évente 6-7 milliárd forintnyi gáz felhasználása spórolható meg.

Eloltották a tüzet a Kis-Balatonnál, 600 hektárnyi terület égett le

Környezetvédelem - 2022-03-07

Hétfő hajnalra eloltották azt a tüzet, amely Sármellék külterületén, a 76-os főút közelében, a Kis-Balaton térségében keletkezett még vasárnap kora délután - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Németország 2035-re teljesen átáll megújuló energiaforrásokra

Környezetvédelem - 2022-02-28

Németország 2035-re kizárólag megújuló energiákból származó villamos energiával tervezi ellátni magát, összhangban a párizsi klímaegyezményben vállalt céllal, a globális felmelegedés 1,5 fokban való korlátozásával - derül ki a német kormány politikai céljait összefoglaló dokumentumából, amelyet hétfőn bocsátottak a Reuters rendelkezésére.

A dokumentum szerint 2030-ra a szél- és napenergia részaránya eléri a 80 százalékot a német energiaellátásban.

Elkészült a megújuló energiaforrásokról szóló törvény (EEG) megfelelő módosítása is. Eddig az volt a cél, hogy az energiaágazatnak "jóval 2040 előtt" ki kell szállnia a fosszilis energiahordozók használatából.

A globális felmelegedés és a földhasználat változása szélsőségesebb erdőtüzeket okozhat

Környezetvédelem - 2022-02-24

A globális felmelegedés és a földhasználat változása az évszázad végéig az eddigieknél is szélsőségesebb erdőtüzeket okozhat - figyelmeztetett az ENSZ új jelentésében.

Összefüggést találtak a 2020-as kínai óriási esőzések és a járvány miatti leállások között

Környezetvédelem - 2022-02-18

Egy nemzetközi kutatócsoport összefüggést talált a tavaly Kínát sújtó óriási esőzések és a koronavírus-járvány miatti leállások között.

A járvány megfékezésére elrendelt lezárások miatt hirtelen lecsökkent a szén-dioxid-kibocsátás, ami kulcsszerepet játszott a 2020-as rekordmennyiségű esőzésben Kínában. Az üvegházhatású gázok és a mikroszemcsék mennyiségének mérséklődése olyan légköri változásokat hozott, amelyek intenzívebbé tették a csapadékot - írta a BBC hírportálja a Nature Communications friss számában megjelent tanulmány nyomán

A tengerparti régiók már csak 15 százaléka érintetlen

Környezetvédelem - 2022-02-07

A világ tengerparti ökoszisztémáinak már csak 15,5 százaléka maradt érintetlen egy új kutatás szerint. A Queenslandi Egyetem tudósai vezette kutatás műholdas adatok alapján állapították meg, hogy az emberi tevékenység milyen mértékben károsította a világ parti régióit - számolt be róla a The Guardian.

Varjakat alkalmaz egy svéd cég a csikkek felszedegetésére

Környezetvédelem - 2022-02-01

Varjakat alkalmaz egy cég az eldobott cigarettacsikkek felszedegetésére egy svéd város közterein - számolt be róla a The Guardian online kiadása. A vadon élő madarak egy kis ételt kapnak minden egyes csikkért, amelyet felcsippentenek és elhelyeznek egy erre a célra tervezett gépbe a Stockholmhoz közeli Södertäljében.

"A vad madarak önkéntes alapon vesznek részt a munkában" - magyarázta a módszert kitaláló Corvid Cleaning nevű startup alapítója, Christian Günther-Hanssen.

Súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában a klímaváltozás

Környezetvédelem - 2022-01-12

Az Északi-sarkvidéket tanulmányozó tudósok szerint 2050-re a globális felmelegedés miatt az infrastruktúra 70 százalékát és a kritikus infrastruktúra 30-50 százalékát fenyegeti károsodás, amelynek várható költségei több tízmilliárd dollárra rúgnak - számolt be róla a BBC News.

Az éghajlatváltozás miatt az Északi-sarkvidék kétszer-négyszer gyorsabban melegszik, mint a bolygó többi része. A sarkvidéki permafroszton, többek között Oroszországban, Észak-Amerikában és Skandináviában ötmillió ember él. Ahogy a felmelegedés hatására a fagyott talaj felolvad, egyre gyakoribb jelenség lesz, hogy a házak fala megreped, az utak megrongálódnak, a csővezetékek megrepednek.

A permafroszt olyan talaj, amely legalább két éven át folyamatosan fagyott. Az északi félteke szárazföldi felszínének mintegy negyedét borítja, beleértve Kanada szárazföldjének felét és Alaszka területének 80 százalékát.

Rekordmelegek voltak tavaly az óceánok

Környezetvédelem - 2022-01-11

Rekordmelegek voltak tavaly is az óceánok. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés miatt már hatodik éve dől meg a melegrekord a világ óceánjaiban.