Egészségügy

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 1243 találatból.

NNK: allergiás tüneteket okoznak a fűfélék

Egészségügy - 2023-05-23

Országosan magas a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja, helyenként elérheti a nagyon magas szintet is az Aerobiológiai Hálózat mérései alapján.

A következő időszakban a pázsitfűfélék virágporára érzékenyeknél erősödhetnek a szénanátha tünetei - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfőn.

Magas pázsitfűpollen-koncentráció esetén, viharok és villámlás hatására a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb részecskékre esnek szét, melyek kis méretüknek köszönhetően a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak, így hevesebb reakciót válthatnak ki a szervezetben. Ekkor a tünetek hirtelen súlyosbodhatnak és asztmatikus tünetek, fulladás jelentkezhet - hívták fel a figyelmet.

Koronavírus - Közzétette a járványból levont tanulságait az európai járványügyi hivatal

Egészségügy - 2023-05-02

Közzétette a koronavírus-járványból levont tanulságait kedden az európai járványügyi hivatal (ECDC), amely négy olyan területet azonosított, melyek javításával az uniós tagállamok jobban felkészülhetnek egy potenciális következő járványra.

Világszínvonalú egység jött létre a debreceni onkoradiológiai klinikán

Egészségügy - 2023-04-14

Olyan világszínvonalú egység jött létre a Debreceni Egyetem (DE) Onkoradiológiai Klinikáján, ami után joggal várható, hogy európai regionális központtá váljon - mondta a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az avató ünnepségen. Takács Péter azt hangsúlyozta, hogy a központ hatása mind a gyógyítás, mind az oktatás és innováció terén átnyúlik a határon, ami a kormány által is támogatandó cél.

Közölte, a Debreceni Egyetemen meglévő tudásbázis és a legmodernebb technológia alkalmas a mesterséges intelligencia fejlesztésére, ami a jövőt jelenti. Hozzátette: ebben az egyetemekre "stratégiai partnerként támaszkodik a kormány".

Az államtitkár azt mondta, a példaértékű debreceni beruházás mintaként szolgál a hasonló hazai központok fejlesztéséhez.

Az amerikai egészségügyi miniszter bírálta az abortuszgyógyszer engedélyének felfüggesztéséről szóló bírósági döntést

Egészségügy - 2023-04-10

Az amerikai egészségügyi miniszter vasárnap élesen bírálta egy szövetségi bíró döntését, amely a héten felfüggesztette a terhesség-megszakításra használt legelterjedtebb gyógyszer engedélyét.

Xavier Becerra úgy fogalmazott, hogy a texasi bíró határozata "nem Amerika", és azt követelte, hogy a bíróság változtassa meg a döntését.

A WHO igazgató díját kapta Ádány Róza professzor.

Egészségügy - 2023-03-08

"A lakosság jó egészségi állapota az ország társadalmi-gazdasági felemelkedésének záloga" – jelentette ki Prof. Ádány Róza, aki nemrégiben vehette át a WHO Regionális Igazgatói Díjat a WHO Európai Régiója lakosságának egészségéhez és jóllétéhez való kiemelkedő hozzájárulása elismeréseként.

Ádány Róza, a Debreceni Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Népegészség- és Járványtani Intézet és a Semmelweis Egyetem tanára több mint két évtizede segíti a WHO Európai Regionális Irodájának munkáját. A díjat dr. Östlin Piroska, a WHO regionális tanácsadója adta át Debrecenben a hazai és nemzetközi tudományos életben egyaránt elismert szakembernek.

Árnyékkormány: Újabb orvosokat fog külföldre üldözni, ha Orbánék ledózerolják a Magyar Orvosi Kamarát

Egészségügy - 2023-02-27

Hadat üzent a magyar orvosoknak az Orbán-kormány: jogszabállyal dózerolják le a Magyar Orvosi Kamara hatásköreit, így lényegében megszüntetik az orvosok magyarországi szakmai érdekképviseletét. Mindezt azért, mert a Kamara tiltakozni mert a magyar emberek egészségét kockáztató, új ügyeleti rendszer bevezetése ellen, az egészségügyi ellátórendszer szétverése ellen.

Az Árnyékkormány szerint ha ez így megy tovább, nyilvánvalóan tovább romlik majd a magyar egészségügyi ellátás színvonala és biztonsága, mert már az orvosokat is ellenségnek tekinti az Orbán-kormány.

Magyar Orvosi Kamara: nem indítanak etikai eljárást az ügyeleti szerződések aláírása miatt

Egészségügy - 2023-02-25

- A Magyar Orvosi Kamara (MOK) egyetlen háziorvos ellen sem indított és nem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést - közölte a kamara szombaton, a szombati Kormányinfón elhangzottakra reagálva.

A kamara elnöksége azzal a vármegyei kollegiális vezető háziorvossal szemben élt etikai panasszal, aki fenyegetéssel, súlyos értékítélettel, félrevezető információkkal igyekezett rávenni háziorvosokat a szerződések aláírására - írták közleményükben.

Koronavírus - 6,421 millió a beoltottak, 866 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 51 beteg

Egészségügy - 2023-01-18

- A koronavírus ellen beoltottak száma 6 421 176, közülük 6 207 670-en a második, 3 904 179-en a harmadik, 418 600-an pedig már a negyedik oltásukat is megkapták - közölte a múlt heti összesített adatokat szerdán a Koronavírus Sajtóközpont.

Elkezdődött az influenza járványos terjedése

Egészségügy - 2023-01-12

Járványos szintre emelkedtek az influenzaszerű megbetegedések Magyarországon, emellett zajlik egy légúti óriássejtes vírus (RSV) okozta járvány is - mondta el az országos tisztifőorvos csütörtökön.

Müller Cecília a járványügyi adatokat ismertetve elmondta, az év első hetében (január 2. és 8. között) csaknem 162 ezren fordultak orvoshoz akut légiúti fertőzéssel, közülük 19 ezer embernél a klinikai tünetek alapján influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak.

A számok azt mutatják, hogy az akut légúti megbetegedések 20 százalékkal, az influenzaszerű megbetegedések pedig 50 százalékkal emelkedtek az év utolsó hetében mérthez képest, ami azt jelenti, hogy elkezdődött az influenza járványos terjedése - hívta fel a figyelmet

Influenza - NNK: csaknem 13 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel

Egészségügy - 2023-01-05

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései szerint a négy munkanapból álló 52. héten csaknem 13 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön, heti jelentésében.

Azt írták, hogy december 26. és január 1. között az országban 134 ezren fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 12 900 embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést.

Utóbbiak közül a betegek 27,6 százaléka gyerek, 31,6 százaléka 15-34 éves, 26,6 százaléka 35-59 éves, 14,2 százaléka pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.


Koronavírus - NNK: tovább emelkedik a szennyvíz koronavírus koncentrációja

Egészségügy - 2022-12-14

Országos átlagot tekintve tovább növekszik a szennyvíz koronavírus koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán a honlapján.

A növényi étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát

Egészségügy - 2022-11-29

A növényi alapú étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát egy új kutatás szerint - idézte a The Guardian online kiadása egy nagyszabású amerikai tanulmány eredményeit.

Egy majdnem 80 ezer amerikai férfi bevonásával készült kutatás azt állapította meg, hogy a zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, olajos magvakban és hüvelyesekben gazdag étrend csökkentheti férfiak bélrákkockázatát azokhoz a férfiakhoz képest, akik ezekből az egészséges növényfélékből a legkevesebbet fogyasztották.

COPD-világnap - 2030-ra a krónikus obstruktív tüdőbetegség a harmadik leggyakoribb halálok lehet

Egészségügy - 2022-11-16

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) 2030-ra a harmadik leggyakoribb halálok lehet, éppen ezért fontosak e betegség kapcsán a lakossági tájékoztatók és a szűréseken való részvétel - emelték ki szakemberek egy szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

A COPD világnapja alkalmából Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológia Intézet (OKPI) főigazgatója elmondta, a betegség leginkább negyven év feletti dohányosoknál jelentkezik.

A COPD mára népbetegséggé vált, ezért összehangolt, komplex megközelítésre van szükség a szűrések, a terápia, a rehabilitáció és a betegegyüttműködés területén - tette hozzá.A szakember jelezte, országos intézetként a Korányi elhivatott a dohányzásleszoktató programok terjesztésében, élen jár a szűrésben, a kezelésben és a COPD-hez kötődő kutatásokban és szakmai együttműködésekben is vezető szerepet vállal.

Kiemelte, sokan azt gondolják, hogy a gyakori köhögés, nehézlégzés, váladék felköhögése az életkorral járó tünet, ezért későn fordulnak orvoshoz, azonban a ma még nem gyógyítható betegség idejében felismerve jól kezelhető.

Több mint egymilliárd fiatal hallása van veszélyben

Egészségügy - 2022-11-16

Több mint egymilliárd fiatal hallása van veszélyben a különböző fülhallgatós eszközök - mobiltelefonok, lejátszók - túlzott hangerővel történő használata és túl hangos zenés helyek látogatása miatt - figyelmeztetett egy új tanulmány, amely a BMJ Global Health folyóiratban jelent meg.

A The Guardian által ismertetett tanulmány nemzetközi kutatócsoportja szerint a 12-34 éves korosztály 24 százaléka olyan hangerővel hallgat zenét a saját készülékein, amely már nem biztonságos. A kutatók ezért arra szólították fel a kormányokat, hogy sürgősen vezessenek be olyan szabályozást, amely a biztonságos hangerő alkalmazását támogatja.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint jelenleg 430 millió különböző korosztályhoz tartozó halláskárosodott ember él a Földön. A fiatalok azért vannak különösen veszélyben, mert ők használják a leginkább az olyan lejátszásra alkalmas eszközöket, mint az okostelefon, fej- és fülhallgató, miközben gyenge lábakon áll a hangerőszabályozás betartása.

"A nem biztonságos hangerejű zenehallgatás, akár rendszeres, akár egyszeri alkalommal történik, a hallórendszer fizikai károsodását okozhatja, ami átmeneti vagy állandó fülzúgás és/vagy a hallás megváltozása formájában jelentkezik" - figyelmeztetek a kutatók. Hozzátették, hogy az ilyen károsodás akár az ember egész életét végigkísérheti, és ha valaki fiatal korában túl hangos zenét hallgat, túl hangos zajnak van kitéve, az később a korral járó hallásvesztésnek is jobban ki van téve.

Az orvoskamara és a rezidensszövetség is kifogásolja az egészségügy átalakítását célzó törvénytervezetet

Egészségügy - 2022-11-15

- A Magyar Orvosi Kamara (MOK) és a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) is kifogásokat emelt az egészségügy átalakítását célzó javaslatcsomaggal kapcsolatban.

Reprodukciós válság fenyegetheti az emberiséget a spermiumszám csökkenése miatt

Egészségügy - 2022-11-15

- Reprodukciós válság fenyegetheti az emberiséget a spermiumszám csökkenése miatt: a globális adatok alapján a férfiak spermakoncentrációja megfeleződött az elmúlt negyven évben, és a tendencia egyre gyorsul - írta egy tanulmányra hivatkozva a The Guardian című brit napilap weboldalán kedden.

A Human Reproduction Update című szaklapban megjelent, 153 férfi adatain alapuló tanulmány szerint az átlagos spermakoncentráció 101,1 millió/milliliterről 49,0 millió/milliliterre csökkent 1973 és 2018 között, ami 51,6 százalékos esés. A teljes spermiumszámban 62,3 százalékos csökkenést figyeltek meg.

Uniós forrásból új eszközökkel szerelhetik fel a házi- és házi gyermekorvosi rendelőket

Egészségügy - 2022-11-14

Huszönöt milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból nyílik lehetőség a háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálatok eszközbeszerzésének támogatására.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vezetésével, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) támogatásával megvalósuló fejlesztés célja Magyarország kevésbé fejlett régióiban a háziorvosi szolgálatok megerősítése, a szakellátás tehermentesítéséhez szükséges új, eddig hiányzó, a diagnózis felállításához elengedhetetlen eszközökkel - közölte az NNK hétfőn .

A projekt több mint 60 típusú - többek között kardiológiai, angiológiai eszközök, sürgősségi, újraélesztő táskák, defibrillátorok, ultrahang készülékek, valamint különböző diagnosztikai és terápiás - eszközök beszerzését célozza meg.

Koronavírus - NNK: továbbra is stagnál a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Egészségügy - 2022-10-26

Továbbra is stagnál a szennyvízben a koronavírus koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán a honlapján

.A vizsgált városok többségét stagnáló tendencia jellemzi, emelkedés Békéscsabán, Kecskeméten és Zalaegerszegen tapasztalható - írták, hozzátéve, csökkenést az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telep mintájában mértek.

Koronavírus - NNK: továbbra is stagnál a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

Egészségügy - 2022-10-19

- Továbbra is stagnál a szennyvízben a koronavírus koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdán a honlapján.

WHO: 500 millió megbetegedést lehetne megakadályozni 2030-ig, ha az emberek többet sportolnának

Egészségügy - 2022-10-19

- Világszerte csaknem 500 millió új diabéteszes, daganatos, valamint szív- és érrendszeri megbetegedést lehetne megakadályozni 2030-ig, ha az országok kormányai többet tennének az emberek rendszeres testmozgásának előmozdításáért - figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az emberek fizikai aktivitásáról készített első globális jelentésében.

A szervezet számításai szerint évente globálisan mintegy 27 milliárd dolláros egészségügyi kiadással járhat az, ha az emberek nem kezdenek el sürgősen többet sportolni, azaz nem veszik elejét annak, hogy különböző egészégügyi problémáik alakuljanak ki - idézte a jelentést a brit The Guardian online kiadása.