Egészségügy

Eredmények megjelenítése 21-től 40-ig 1270 találatból.

Világszerte erősíti az antibiotikum-rezisztencia kialakulását a légszennyezettség

Egészségügy - 2023-08-08

Világszerte erősíti az emberi egészséget súlyosan veszélyeztető antibiotikum-rezisztencia kialakulását a légszennyezettség egy új tanulmány eredményei szerint - adta hírül kedden a The Guardian.

A csaknem 20 év adatait felölelő, több mint száz országot lefedő vizsgálat során a kutatók megállapították, hogy ahogy világszerte erősödött a légszennyezettség, azzal egy időben fokozódott az antibiotikum-rezisztencia is.

A tanulmány a Lancet Planetary Health című szaklapban jelent meg.

Egyetlen ujjlenyomattal elérheti minden magyar a leleteit

Egészségügy - 2023-07-17

Eddig 2,3 millióan töltötték le telefonra az EgészségAblak applikációt,

Több mint 2 millió leletet is letöltöttek, így már minden magyar ember egyetlen ujjlenyomattal elérheti az összes leletét - mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkár a IX. kerületi Drégely utcai háziorvosi rendelőben tartott sajtótájékoztatóján.

A politikus hangsúlyozta: egy ujjlenyomattal bárki hozzáférhet az összes leletéhez, laboreredményéhez, zárójelentéséhez, minden más egészségügyi dokumentumához. Az alkalmazás népszerű, eddig 360 ezer receptet töltöttek le azon keresztül. "A cél, hogy minél könnyebb és gyorsabb legyen mindenkinek az egészségügyi ellátása, illetve minél könnyebben hozzáférhetőek legyenek a már feltöltött információk" - fűzte hozzá.

Hőség - Másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos hétfőtől szerda éjfélig

Egészségügy - 2023-07-07

- Hétfőn nulla órától szerda éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján - közölte pénteken a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A Debreceni Egyetem klinikai központjának campusaként működik tovább a berettyóújfalui kórház

Egészségügy - 2023-07-03

A Debreceni Egyetem (DE) részeként, a klinikai központ Gróf Tisza István campusaként folytatja tevékenységét a berettyóújfalui kórház július elsejétől; a fenntartóváltás nem befolyásolja a betegellátást, az továbbra is folyamatos és zavartalan - közölte az egyetem sajtóközpontja hétfőn.

Az Országgyűlés május 11-én kihirdetett döntésével, az egyes egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú törvények módosításával július elsejétől a Berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház a Debreceni Egyetem Klinikai Központ részeként működik a jövőben, Gróf Tisza István Campus néven. Az egyetemen belül az integráció szakmai részéért a klinikai központ a felelős, az adminisztratív működési folyamatok egyetemhez illesztését pedig a kancellária irányítja.

DK: levelek küldözgetésével nem lehet megoldani a gyógyszerhiányt

Egészségügy - 2023-06-29

- A kormány levelek küldözgetésével nem fogja megoldani azt a súlyos gyógyszerhiányt, ami 100-150 ezer inzulinra beállított, egyes típusú cukorbeteget érint - mondta a Demokratikus Koalíció képviselője csütörtökön, sajtótájékoztatón.

MOK: az egészségügyi ellátás az elmúlt évben romlott vagy sokat romlott

Egészségügy - 2023-06-12

A Magyar Orvosi Kamara Facebook oldalán publikálta 2023 májusi kérdőíves felmérésének fő eredményeit. Közel 11 ezer orvos és kamarai tag töltötte ki a kérdőívet, melynek eredményei alapján a magyar orvosok a saját helyzetüknél sokkal rosszabbnak tartják az egészségügy állapotát: 85%-uk vélte úgy, hogy az egészségügyi ellátás az elmúlt évben romlott vagy sokat romlott.

A tüdőgyógyászat digitális átalakításáért kötött megállapodást az SE és az OKPI

Egészségügy - 2023-06-01

- A tüdőgyógyászat digitális átalakulásának előmozdításáért, továbbá közös népegészségügyi programok megvalósításáért kötött stratégiai megállapodást a Semmelweis Egyetem (SE) Egészségügyi Menedzserképző Központ és az Országos Korányi és Pulmonológiai Intézet (OKPI).

NNK: allergiás tüneteket okoznak a fűfélék

Egészségügy - 2023-05-23

Országosan magas a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja, helyenként elérheti a nagyon magas szintet is az Aerobiológiai Hálózat mérései alapján.

A következő időszakban a pázsitfűfélék virágporára érzékenyeknél erősödhetnek a szénanátha tünetei - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfőn.

Magas pázsitfűpollen-koncentráció esetén, viharok és villámlás hatására a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb részecskékre esnek szét, melyek kis méretüknek köszönhetően a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak, így hevesebb reakciót válthatnak ki a szervezetben. Ekkor a tünetek hirtelen súlyosbodhatnak és asztmatikus tünetek, fulladás jelentkezhet - hívták fel a figyelmet.

Koronavírus - Közzétette a járványból levont tanulságait az európai járványügyi hivatal

Egészségügy - 2023-05-02

Közzétette a koronavírus-járványból levont tanulságait kedden az európai járványügyi hivatal (ECDC), amely négy olyan területet azonosított, melyek javításával az uniós tagállamok jobban felkészülhetnek egy potenciális következő járványra.

Világszínvonalú egység jött létre a debreceni onkoradiológiai klinikán

Egészségügy - 2023-04-14

Olyan világszínvonalú egység jött létre a Debreceni Egyetem (DE) Onkoradiológiai Klinikáján, ami után joggal várható, hogy európai regionális központtá váljon - mondta a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az avató ünnepségen. Takács Péter azt hangsúlyozta, hogy a központ hatása mind a gyógyítás, mind az oktatás és innováció terén átnyúlik a határon, ami a kormány által is támogatandó cél.

Közölte, a Debreceni Egyetemen meglévő tudásbázis és a legmodernebb technológia alkalmas a mesterséges intelligencia fejlesztésére, ami a jövőt jelenti. Hozzátette: ebben az egyetemekre "stratégiai partnerként támaszkodik a kormány".

Az államtitkár azt mondta, a példaértékű debreceni beruházás mintaként szolgál a hasonló hazai központok fejlesztéséhez.

Az amerikai egészségügyi miniszter bírálta az abortuszgyógyszer engedélyének felfüggesztéséről szóló bírósági döntést

Egészségügy - 2023-04-10

Az amerikai egészségügyi miniszter vasárnap élesen bírálta egy szövetségi bíró döntését, amely a héten felfüggesztette a terhesség-megszakításra használt legelterjedtebb gyógyszer engedélyét.

Xavier Becerra úgy fogalmazott, hogy a texasi bíró határozata "nem Amerika", és azt követelte, hogy a bíróság változtassa meg a döntését.

A WHO igazgató díját kapta Ádány Róza professzor.

Egészségügy - 2023-03-08

"A lakosság jó egészségi állapota az ország társadalmi-gazdasági felemelkedésének záloga" – jelentette ki Prof. Ádány Róza, aki nemrégiben vehette át a WHO Regionális Igazgatói Díjat a WHO Európai Régiója lakosságának egészségéhez és jóllétéhez való kiemelkedő hozzájárulása elismeréseként.

Ádány Róza, a Debreceni Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Népegészség- és Járványtani Intézet és a Semmelweis Egyetem tanára több mint két évtizede segíti a WHO Európai Regionális Irodájának munkáját. A díjat dr. Östlin Piroska, a WHO regionális tanácsadója adta át Debrecenben a hazai és nemzetközi tudományos életben egyaránt elismert szakembernek.

Árnyékkormány: Újabb orvosokat fog külföldre üldözni, ha Orbánék ledózerolják a Magyar Orvosi Kamarát

Egészségügy - 2023-02-27

Hadat üzent a magyar orvosoknak az Orbán-kormány: jogszabállyal dózerolják le a Magyar Orvosi Kamara hatásköreit, így lényegében megszüntetik az orvosok magyarországi szakmai érdekképviseletét. Mindezt azért, mert a Kamara tiltakozni mert a magyar emberek egészségét kockáztató, új ügyeleti rendszer bevezetése ellen, az egészségügyi ellátórendszer szétverése ellen.

Az Árnyékkormány szerint ha ez így megy tovább, nyilvánvalóan tovább romlik majd a magyar egészségügyi ellátás színvonala és biztonsága, mert már az orvosokat is ellenségnek tekinti az Orbán-kormány.

Magyar Orvosi Kamara: nem indítanak etikai eljárást az ügyeleti szerződések aláírása miatt

Egészségügy - 2023-02-25

- A Magyar Orvosi Kamara (MOK) egyetlen háziorvos ellen sem indított és nem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést - közölte a kamara szombaton, a szombati Kormányinfón elhangzottakra reagálva.

A kamara elnöksége azzal a vármegyei kollegiális vezető háziorvossal szemben élt etikai panasszal, aki fenyegetéssel, súlyos értékítélettel, félrevezető információkkal igyekezett rávenni háziorvosokat a szerződések aláírására - írták közleményükben.

Koronavírus - 6,421 millió a beoltottak, 866 az új fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 51 beteg

Egészségügy - 2023-01-18

- A koronavírus ellen beoltottak száma 6 421 176, közülük 6 207 670-en a második, 3 904 179-en a harmadik, 418 600-an pedig már a negyedik oltásukat is megkapták - közölte a múlt heti összesített adatokat szerdán a Koronavírus Sajtóközpont.

Elkezdődött az influenza járványos terjedése

Egészségügy - 2023-01-12

Járványos szintre emelkedtek az influenzaszerű megbetegedések Magyarországon, emellett zajlik egy légúti óriássejtes vírus (RSV) okozta járvány is - mondta el az országos tisztifőorvos csütörtökön.

Müller Cecília a járványügyi adatokat ismertetve elmondta, az év első hetében (január 2. és 8. között) csaknem 162 ezren fordultak orvoshoz akut légiúti fertőzéssel, közülük 19 ezer embernél a klinikai tünetek alapján influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak.

A számok azt mutatják, hogy az akut légúti megbetegedések 20 százalékkal, az influenzaszerű megbetegedések pedig 50 százalékkal emelkedtek az év utolsó hetében mérthez képest, ami azt jelenti, hogy elkezdődött az influenza járványos terjedése - hívta fel a figyelmet

Influenza - NNK: csaknem 13 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel

Egészségügy - 2023-01-05

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései szerint a négy munkanapból álló 52. héten csaknem 13 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön, heti jelentésében.

Azt írták, hogy december 26. és január 1. között az országban 134 ezren fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 12 900 embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést.

Utóbbiak közül a betegek 27,6 százaléka gyerek, 31,6 százaléka 15-34 éves, 26,6 százaléka 35-59 éves, 14,2 százaléka pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.


Koronavírus - NNK: tovább emelkedik a szennyvíz koronavírus koncentrációja

Egészségügy - 2022-12-14

Országos átlagot tekintve tovább növekszik a szennyvíz koronavírus koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán a honlapján.

A növényi étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát

Egészségügy - 2022-11-29

A növényi alapú étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát egy új kutatás szerint - idézte a The Guardian online kiadása egy nagyszabású amerikai tanulmány eredményeit.

Egy majdnem 80 ezer amerikai férfi bevonásával készült kutatás azt állapította meg, hogy a zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, olajos magvakban és hüvelyesekben gazdag étrend csökkentheti férfiak bélrákkockázatát azokhoz a férfiakhoz képest, akik ezekből az egészséges növényfélékből a legkevesebbet fogyasztották.

COPD-világnap - 2030-ra a krónikus obstruktív tüdőbetegség a harmadik leggyakoribb halálok lehet

Egészségügy - 2022-11-16

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) 2030-ra a harmadik leggyakoribb halálok lehet, éppen ezért fontosak e betegség kapcsán a lakossági tájékoztatók és a szűréseken való részvétel - emelték ki szakemberek egy szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

A COPD világnapja alkalmából Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológia Intézet (OKPI) főigazgatója elmondta, a betegség leginkább negyven év feletti dohányosoknál jelentkezik.

A COPD mára népbetegséggé vált, ezért összehangolt, komplex megközelítésre van szükség a szűrések, a terápia, a rehabilitáció és a betegegyüttműködés területén - tette hozzá.A szakember jelezte, országos intézetként a Korányi elhivatott a dohányzásleszoktató programok terjesztésében, élen jár a szűrésben, a kezelésben és a COPD-hez kötődő kutatásokban és szakmai együttműködésekben is vezető szerepet vállal.

Kiemelte, sokan azt gondolják, hogy a gyakori köhögés, nehézlégzés, váladék felköhögése az életkorral járó tünet, ezért későn fordulnak orvoshoz, azonban a ma még nem gyógyítható betegség idejében felismerve jól kezelhető.