EU

Eredmények megjelenítése 121-től 140-ig 2285 találatból.

Az Európai Bizottság új rendeletet javasol az uniós roaming-díjakra vonatkozó szabályok meghosszabbítására

EU - 2021-02-24

Az Európai Bizottság új rendeletet terjesztett elő annak biztosítására, hogy továbbra is többletköltségek nélkül legyen használható a mobiltelefon az Európai Unión belül tett utazások során - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.

Timmermans: az EU célja az éghajlatváltozással szembeni ellenállóképesség megerősítése

EU - 2021-02-24

Az Európai Bizottság az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra vonatkozó új stratégiát fogadott el, aminek célja az Európai Unió éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességének megerősítése - közölte Frans Timmermans, a brüsszeli testület európai zöld megállapodásért felelős ügyvezető alelnöke szerdán.

Frans Timmermans brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, a stratégiai javaslatok célja, hogy az éghajlatváltozás mérséklése érdekében az unió a megoldások kidolgozására helyezze a hangsúlyt, és áttérjen a tervezésről a végrehajtásra egy ellenállóbb jövő építése érdekében

Borrell: a külügyi tanács ülésének középpontjában az emberi jogok oroszországi helyzetére adandó uniós válaszok állnak

EU - 2021-02-22

- Az uniós tagállamok külügyminisztereinek hétfői tanácskozásának középpontján az áll, miként válaszoljon az EU arra, hogy Oroszország nem tartja be emberi jogi kötelezettségeit - közölte az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a külügyminiszteri tanács ülése előtt.

Von der Leyen: az EU egymilliárd euróra növeli hozzájárulását a COVAX-programhoz

EU - 2021-02-19

Az Európai Bizottság eddigi támogatását újabb 500 millió euróval növelve egymilliárd euróra emeli hozzájárulását a kis és közepes jövedelmű országok koronavírus elleni vakcinával történő ellátására létrehozott COVAX-programhoz - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a G7 csoport vezetőinek videokonferencia keretében tartott tanácskozásán pénteken.

Az Európai Bizottság közleménye szerint a koronavírus-világjárvány leküzdésére szervezett fórumon Ursula von der Leyen közölte, az unió egymilliárd eurós kötelezettségvállalása közelebb viszi a COVAX kezdeményezést azon célkitűzésének teljesítéséhez, hogy 2021 végéig 1,3 milliárd adag biztonságos vakcina juthasson el a programban részt vevő 92 alacsony és közepes jövedelmű országba.

Az Európai Bizottság ismét meghosszabbította az európai polgári kezdeményezések aláírásgyűjtési határidejét

EU - 2021-02-19

A koronavírus-világjárványra tekintettel az Európai Bizottság úgy döntött, hogy újabb három hónappal meghosszabbítja a támogató nyilatkozatok összegyűjtéséhez rendelkezésre álló időtartamot mindazoknak az európai polgári kezdeményezéseknek az esetében, amelyek gyűjtési időszaka február 1-jén folyamatban volt vagy azóta megkezdődött - közölte az uniós bizottság pénteken.

Az Európai Bizottság közzétette a kötelezettségszegési eljárások februári állását

EU - 2021-02-18

- Az Európai Bizottság közzétette a kötelezettségszegési eljárások februári állását, ebből kitűnt, hogy három országot, Németországot, Szlovéniát és Lengyelországot az Európai Unió Bírósága elé idézett. Az újonnan indított eljárások között Magyaroroszág is érintett.

A tájékoztatás szerint az Európai Bizottság úgy dönt, hogy az unió luxemburgi székhelyű bíróságához fordul, amiért Németország elmulasztotta megfelelően nemzeti jogrendjébe iktatni a természetes élőhelyekre vonatkozó uniós irányelvet. Az indoklás szerint Németország nem tartotta be a természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állatok és növények védelméről szóló irányelvből fakadó kötelezettségeit.

Uniós szóvivő: alapvető fontosságú a határok lezárásának összehangolása a tagországok között

EU - 2021-02-15

- Alapvető fontosságú a határok lezárásának összehangolása a tagországok között a mozgás szabadságának biztosítása érdekében - közölte Christian Wigand, az Európai Bizottság illetékes szóvivője a brüsszeli testület szokásos sajtótájékoztatóján hétfőn.

- EP: az európaiak jelentős része támogatja az uniós szintű járványkezelést, de az EU megreformálását várja

EU - 2021-02-12

Az európaiak szerint a koronavírus-járványt lehetséges uniós szinten kezelni és a tagországoknak szükségük van az uniós pénzügyi segítségre, de többen elégedetlenek az Európai Unióval (EU) jelenlegi formájában, és úgy vélik, meg kell reformálni - derült ki az Európai Parlament számára készült, pénteken közzétett felmérésből.

Az Európai Parlament megbízásából 2020 novembere és decembere között készült felmérés szerint a 2019-es adathoz viszonyítva tízszázalékos növekedés mellett 50 százalékra emelkedett azok száma Európában, akik kedvező véleménnyel vannak az EU-ról.

Európai Parlament: a minimálbért a szegénységi küszöb fölé kell helyezni

EU - 2021-02-10

Az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén megszavazta a munkahelyi egyenlőtlenségekkel és a dolgozói szegénységgel kapcsolatos parlamenti jelentést, amely egyebek között azt szorgalmazza, hogy az európai uniós tagállamok a nemzeti jogszabályban meghatározott minimálbért mindig a szegénységi küszöb fölé helyezzék.

A képviselők szerint a megfelelően megállapított minimálbér megoldást jelent az egyenlőtlenségek csökkentésére és a dolgozói szegénységre.

Uniós szóvivő: a Klubrádió esete súlyosbítja aggodalmainkat

EU - 2021-02-10

- A Klubrádió esete súlyosbítja a magyarországi médiaszabadsággal és pluralizmussal kapcsolatos aggodalmainkat - jelentette ki Christian Wigand, az Európai Bizottság illetékes szóvivője szerdán a testület sajtótájékoztatóján..

Koronavírus - Von der Leyen: a biztonság érdekében az EU nem engedhet a minőségből

EU - 2021-02-10

Noha a koronavírus elleni közdelemben az Európai Unió nem ott tart ahol szeretne, a hatékonyság és a biztonság garantálása érdekében nem engedhet a minőségi normákból - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén szerdán.

Ursula von der Leyen az Európai Unió oltási stratégiájáról tartott EP-vitán elismerte, az unió valamelyest késlekedett az oltóanyagok engedélyeztetésének folyamatában, túl optimista volt a tömeggyártást illetően és bízott abban, hogy az oltóanyagok megrendelt adagjait időben megkapja.

Kiemelte azonban, hogy a minőség biztosítását igénylő folyamatok időt igényelnek, és elengedhetetlen a bizalom megőrzése. Mivel javítani kell a klinikai vizsgálati adatok megosztásának rendszerén, az unió a klinikai vizsgálatok elemzésére alkalmas európai hálózatot fog létrehozni - közölte.

Uniós bíróság: Magyarország megsértette a szálló porra vonatkozó EU-jogszabályokat

EU - 2021-02-03

Magyarország megsértette a környezeti levegő minőségével kapcsolatos uniós szabályokat azzal, hogy nem tett eleget a szálló por részecskékre vonatkozó napi határérték tiszteletben tartására, illetve e határértékek túllépésének időtartamára vonatkozó kötelezettségeinek - közölte döntését az Európai Unió Bírósága szerdán.

Koronavírus - Európai Bizottság közzétette az AstraZenecával kötött szerződést

EU - 2021-01-30

Az Európai Bizottság az AstraZenecával megállapodásban nyilvánosságra hozta pénteken a brit-svéd gyógyszeripari vállalattal a koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről szóló szerződést.Az Európai Bizottság közleménye szerint a dokumentumot szerkesztett formában tárták a nyilvánosság elé. A költségekre és a vakcinaszállítás menetrendjére vonatkozó részleteket nem ismertették.

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indít a társadalom elöregedésével kapcsolatban

EU - 2021-01-27

- Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított a társadalom elöregedésével és annak hatásival kapcsolatban - közölte szerdán a brüsszeli testület sajtószolgálata.

A konzultációhoz kapcsolódó keretdokumentum, az úgynevezett zöld könyv az elöregedésnek mint meghatározó demográfiai trendnek a gazdasági-társadalmi hatásait elemzi, egyúttal felkérve a nyilvánosságot, hogy a 12 hétig tartó vita során fejtse ki véleményét arról, milyen szakpolitikai válaszlépéseket lehetne tenni ezekkel kapcsoltban.

"Az a tény, hogy hosszabb, egészségesebb életet élünk, mint az előző generációk, társadalmi piacgazdaságunk sikerét és erejét mutatja. De az új kihívásokkal is szembe kell néznünk, és megfelelő szakpolitikákat kell létrehoznunk a felmerülő problémák hosszú távú kezeléséére" - mondta Dubravka Suica, a demográfiáért felelős uniós biztos.

Borrell: aggasztók az oroszországi őrizetbe vételekről érkező hírek

EU - 2021-01-25

Aggasztónak nevezte hétfőn az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az arról szóló híreket, hogy több mint háromezer embert vettek őrizetbe Oroszországban a hétvégén az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus támogatására tartott tüntetések nyomán.

Josep Borrell az európai uniós országok külügyminisztereinek egynapos brüsszeli találkozójára érkezve hangsúlyozta, hogy mélyrehatóan fognak foglalkozni az oroszországi eseményekkel.

Emellett fontos téma lesz a Törökországgal fennálló kapcsolatok áttekintése, valamint annak megtárgyalása is, hogy az Európai Unió miként akar erős együttműködést kialakítani az új amerikai kormánnyal - közölte.

Von der Leyen: fel kell gyorsítani a koronavírus elleni oltásokat

EU - 2021-01-20

- Fel kell gyorsítani a koronavírus elleni vakcinációkat, mert kezd túlzottan eltérni a beoltottsági arány egyes uniós tagországokban - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, az uniós parlament keddi, a portugál soros tanácselnökség feladatairól szóló vitában.

Kiriákidész: az EU adta a legnagyobb pénzügyi támogatást oltóanyagra a világon

EU - 2021-01-19

- Az Európai Unió adta a legnagyobb pénzügyi támogatást oltóanyagra a világon, tagállamaival együtt eddig 840 millió eurót bocsátottak a COVAX nemzetközi vakcinaelosztó kezdeményezés támogatására, amely 2 milliárd dózis oltóanyag felvásárlást tűzte ki céljául 2021 végéig - mondta Sztella Kiriákidész az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa, az uniós parlament hétfői koronavírus elleni oltóanyag stratégiákkal kapcsolatos plenáris vitán.

- Mobiladatok alapján vizsgálták magyar kutatók a járványügyi intézkedések hatásait több európai országban

EU - 2021-01-19

- Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) és az ELTE kutatói a szolgáltató által közzétett iPhone-mobiladatok felhasználásával vizsgálták a tavaszi koronavírus járvány ellen hozott intézkedések hatásait kilenc európai országban - közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) kedden.

Ujhelyi: történelmi átalakulás előtt áll az európai egészségügy

EU - 2021-01-15

- Az EU4Health nevet viselő uniós egészségügyi csomag történelmi átalakulást hozhat az európai egészségügyben, a programokhoz rendelt 5,1 milliárd eurós költségvetési keret ugyanis több mint tizenkétszerese a korábbi büdzsének - hangsúlyozta Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője közleményében pénteken.

Az Európai Parlament közegészségügyi kérdésekkel foglalkozó szakbizottsága (ENVI) a nap folyamán jelentős többséggel fogadta el azt a dokumentumot, amely a következő hétéves uniós költségvetés egészségügyi programjának és külön büdzséjének tartalmi kereteiről szól.

Politico: az EPP EP-frakciója munkacsoportot hozott létre működési szabályzatának módosítására

EU - 2021-01-13

- Öttagú munkacsoportot hozott létre az Európai Néppárt európai parlamenti csoportjának elnöksége annak megvizsgálására, miként lehetséges a frakció működési szabályzatának módosítása, amely egyebek mellett lehetővé tenné az egyéni tagság megszüntetése mellet egy egész képviselőcsoport tagságának megszüntetését is - írta a Politico című brüsszeli hírportál szerdán.