EU

Eredmények megjelenítése 61-től 80-ig 2361 találatból.

Az Európai Bizottság a Magyarországnak szánt uniós források egy részének felfüggesztését javasolja

EU - 2022-09-18

- Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy függesszék fel a Magyarországnak szánt uniós források egy résznek a kifizetését az uniós pénzeszközökkel való rossz gazdálkodással kapcsolatos aggályok miatt.

Johannes Hahn, költségvetésért felelős uniós biztos vasárnap bejelentette: a bizottság azt javasolja a tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak, hogy függesszék fel a magyar kohéziós program három részére vonatkozó pénzek 65 százalékát, mintegy 7,5 milliárd eurót.

Uniós biztos: az EU-nak minden tagállam számára elfogadható gázárplafont kell előterjesztenie

EU - 2022-09-30

Az Európai Uniónak olyan gázárplafonra kell javaslatot tennie, amely az összes uniós tagállam számára elfogadható - jelentette ki Kadri Simson, az Európai Bizottság energiaügyekért felelős biztosa pénteken Brüsszelben.

A biztos az uniós tagállamok energiaügyi minisztereinek rendkívüli találkozójára érkezve elmondta: a tagállamok különböző megoldásokat várnak, ezért a bizottságnak olyan elképzelést kell előterjesztenie a gázársapkával kapcsolatban, amely széleskörű támogatást élvez.

Szeptemberben először alakult ki kétszámjegyű infláció az euróövezetben

EU - 2022-09-30

Szeptemberben az első alkalommal ért el kétszámjegyű éves növekedést a fogyasztói árindex és ezzel újabb rekordot állított be az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatokon alapuló, pénteken publikált jelentése alapján.

Uniós biztos: a média nem válhat egyetlen párt propagandagépezetévé

EU - 2022-09-16

A médiának szabadon, politikai befolyástól mentesen kell működnie, nem válhat egyetlen párt propagandagépezetévé - jelentette ki Vera Jourová átláthatóságért és értékekért felelős biztos a médiapluralizmus és a média függetlenségének védelmét célzó európai bizottsági javaslatok bemutatásakor pénteken.

Vera Jourová brüsszeli sajtótájékoztatóján a javaslat részleteit ismertetve közölte: a szerkesztői függetlenség védelme érdekében a rendelet előírja, hogy a tagállamoknak tiszteletben kell tartaniuk médiaszolgáltatók szerkesztői szabadságát, beleértve a közszolgálati médiumokat is.

Az Európai Parlament új irányelvet fogadott el a minimálbérre vonatkozóan

EU - 2022-09-14

Az Európai Parlament szerdán nagy többséggel elfogadta az Európai Unióban biztosítandó megfelelő minimálbérekről szóló új jogszabályt.

Az új szabályozás célja, az uniós testület sajtóközleménye szerint, hogy javítsa az Európai Unióban élő összes munkavállaló életszínvonalát és munkakörülményeit, és hozzájáruljon a gazdaság és társadalom fejlődéséhez.

A jogszabály rögzíti, melyek azok a követelmények, amelyeknek minden esetben teljesülniük kell a törvényileg vagy kollektív szerződésekben meghatározott minimálbér mértékének megállapításakor.

Míg minimálbérek meghatározása továbbra is tagállami hatáskörbe tartozik, a tagállamoknak garantálniuk kell, hogy a megélhetési költségeket és bérszinteket figyelembe véve a minimálbérből tisztességesen meg lehessen élni. A törvényileg meghatározott minimálbér megfelelőségének értékeléséhez viszonyítási alap lehet egy reálárakon vett áru- és szolgáltatáskosár, illetve a bruttó mediánbér 60 százaléka vagy a bruttó átlagbér 50 százaléka.

Uniós biztos: nincs pozitív fejlemény a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatban

EU - 2022-09-14

Az Európai Bizottság a jogállamiság helyzetével kapcsolatos aggályok tekintetében nem tud pozitív fejleményekről beszámolni Magyarországgal kapcsolatban - jelentette ki az Európai Bizottság igazságügyi biztosa Strasbourgban szerdán.

Didier Reynders, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésének Az unió alapját képező értékek Magyarország általi súlyos megsértésének egyértelmű kockázata címmel rendezett vitáján azt mondta, az brüsszeli testület az EP által felvetett aggályok legtöbbjével egyetért.

Ukrajnai háború - Von der Leyen: az uniós szankciók megmaradnak

EU - 2022-09-14

Az Európai Unió szankciói érvényben maradnak, az EU továbbra is határozottan fel fog lépni Oroszországgal szemben, "ebből nem engedünk" - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban, az unió helyzetét értékelő éves beszédében szerdán.

Ursula von der Leyen az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén azt mondta, az uniós szankciók következtében az orosz pénzügyi rendszer az életéért küzd, az orosz ipar térdre esett.

"Az Ukrajnai orosz háború a jövőnk ellen indított háború. Ukrajnában a tekintélyelvűség áll szemben a demokráciával. Legmélyebb meggyőződésem, hogy a bátorság és a szolidaritás Vlagyimir Putyin orosz elnök bukásához és Európa győzelméhez vezet majd" - fogalmazott az uniós bizottság elnöke, majd hozzátette: az EU szolidaritása Ukrajnával megingathatatlan, "hosszú távra készülünk". Szavai szerint Ukrajna újjáépítéséhez rendkívüli erőforrásokra lesz szükség. Ez az erőfeszítés valószínűleg több száz milliárd dollárba fog kerülni - mondta. Az EU százmillió euróval fogja támogatni az ukrán iskolák rehabilitációját - jelentette ki.

Koronavírus - Az EU 47,7 milliárd euróval támogatta a partnerországokat

EU - 2022-09-13

Az Európai Unió, a tagállamok és az európai pénzügyi intézmények 2020 eleje óta 47,7 milliárd euróval támogatták a partnerországokat a koronavírus-világjárvány és következményei kezelésében - közölte az Európai Bizottság kedden.

Az uniós bizottság közleménye szerint az Európai Unió 2020 eleje óta 2021. december 31-ig 140 országnak nyújtott segítséget, a folyósított összeg jelentősen meghaladja a 2020 tavaszán felajánlott 20 milliárd eurós támogatási csomagot.

A partnerországok megsegítésére létrehozott Európa együtt elnevezésű segélycsomag keretében az EU 47,7 milliárd eurót fizetett ki. A segélycsomagból 3 milliárd euró jutott humanitárius szükségletekkel kapcsolatos szükséghelyzeti reagálásra, 10,6 milliárd euró az egészségügyi és vízellátási rendszerek, valamint a szennyvízelvezető és -tisztító hálózatok megerősítésére, 34,1 milliárd euró pedig a világjárvány társadalmi és gazdasági következményeinek enyhítésére, beleértve a munkahelyek megszűnését és az oktatást is - írták.

Uniós biztos: kulcsfontosságú az uniós minimálbérről szóló irányelv elfogadása

EU - 2022-09-13

- Az uniós minimálbérről szóló irányelv elfogadása kulcsfontosságú a szociális jogok megerősítéséhez, valamint fontos üzenetet hordoz mindazon többmillió munkavállaló számra, akik keményen dolgoznak, de keveset keresnek - jelentette ki Nicolas Schmit, foglalkoztatásért és a szociális jogokért felelős uniós biztos Strasbourgban kedden.

Handelsblatt: Brüsszel az energiaipari különadó megosztását kéri a tagállamoktól

EU - 2022-09-13

- Az energiaiparban keletkező rendkívüli nyereségét megadóztató úgynevezett szolidaritási hozzájárulás egymás közti megosztására ösztönzi az Európai Bizottság a tagállami kormányokat egy jogszabálytervezetben, amelyet a napokban mutatnak be - jelentette a Handelsblatt kedden.

Az euróövezetben rekordmagas, 9,1 százalék volt az augusztusi infláció

EU - 2022-08-31

- Az euróövezetben a fogyasztói árak rekordmértékben, 9,1 százalékkal nőttek augusztusban éves összevetésben - közölte az unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán előzetes adatként.

Az elemzők 9 százalékos éves inflációval számoltak augusztusra a júliusi 8,9 százalék után.

Az infláció már több mint a négyszerese az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos céljának.

Az élelmiszer és energiaárak nélkül számított maginfláció augusztusban éves bázison 4,3 százalék volt a júliusi 4 százalék után, magasabb az elemzői várakozások átlagában szerepelt, a júliusival megegyező 4 százaléknál.

EU: a humanitárius jog betartása nem választás kérdése, hanem kötelesség

EU - 2022-08-19

A konfliktusokban részt vevő minden félnek tiszteletben kell tartania a nemzetközi humanitárius jogot, az nem választás kérdése, hanem kötelesség - jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint az Európai Bizottság válságkezelésért felelős biztosa a humanitárius világnap alkalmából pénteken.Josep Borrell, valamint Janez Lenarcic közös nyilatkozatukban felhívták a figyelmet arra, hogy a harcoló felek számtalanszor sértik meg a nemzetközi humanitárius jogot azáltal, hogy nem vesznek tudomást a fegyvereik elé kerülő civilekről.

Hangsúlyozták: a "legszörnyűbb támadások" némelyike közvetlenül az EU határán történt az idén, mivel - mint írták - Oroszország nem mutat könyörületet Ukrajna polgári lakossága iránt.

Az uniós bíróság megerősítette az orosz finanszírozású RT hírcsatorna betiltását az EU-ban

EU - 2022-07-27

-Az Európai Unió Bírósága szerdai határozatában elutasította az RT France francia nyelvű, de orosz finanszírozású hírcsatorna keresetét annak az uniós rendeletnek a megsemmisítésére, amely az Oroszország elleni uniós szankciók értelmében betiltotta az RT műsorszórási tevékenységét az EU-ban.

Az Európai Bizottság 15 százalékkal csökkentené a gázfelhasználást az EU-ban

EU - 2022-07-20

Az Európai Bizottság szerdán új javaslatcsomagot mutatott be, amelynek célja, hogy jövő tavaszig 15 százalékkal csökkenjen a gázfelhasználás Európában.

Az uniós testület új tanácsi rendeletet javasol a gázkereslet csökkentésére irányuló összehangolt intézkedésekről. Valamennyi tagállam számára célul tűznék ki, hogy 2022. augusztus 1. és 2023. március 31. között 15 százalékkal csökkentse a gázfelhasználást. A testület szerint az Európai Uniót az Oroszországból érkező gázszállítások további csökkenése fenyegeti, mivel a Kreml fegyverként használja a gázexportot, és a javaslatcsomaggal ez a kockázat csökkenthető

Ukrajnai háború - Az EU 500 millió eurós alapot javasol az uniós tagállamok fegyverkezésének támogatására

EU - 2022-07-19

Az Európai Bizottság 500 millió eurós alap létrehozását javasolta kedden, amelyet a tagországok közös védelmi beszerzéseinek és fegyverkészletük feltöltésének ösztönzésére fordítanának 2022 és 2024 között az uniós költségvetésből.

Az EU megnyitotta a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával

EU - 2022-07-19

- Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden Brüsszelben bejelentette, hogy megnyitották az uniós csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával.

Ukrajnai háború - Az EU elfogadta a gáztározók stratégiai feltöltésére vonatkozó rendeletet

EU - 2022-06-27

Az Európai Unió energiabiztonságának javítása érdekében az Európai Unió tagállamainak energiaügyekért felelős miniszterei elfogadták az európai földgáztartalék biztosítását célzó rendeletet az ukrajnai háborúval összefüggésben.

A Luxembourgban hétfőn tartott tanácskozásról kiadott tanácsi közlemény szerint a rendelet annak biztosítását célozza, hogy a gázpiacon megfigyelhető zavarok ellenére az uniós gáztárolási kapacitások feltöltött készletekkel várják a téli időszakot, valamint, hogy a készleteket a tagállamok szükség esetén meg tudják osztani egymással.

EU-csúcs - Macron: a bolgár vétó visszavonása lehetőséget ad az Észak-Macedónia és Albánia EU-csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdésére

EU - 2022-06-24

Az Európai Unió üdvözli a bolgár parlament döntését, hogy Szófia visszavonja az Észak-Macedónia és Albánia EU-csatlakozását akadályozó vétót, s ez megnyitja a lehetőséget arra, hogy az Európai Unió rövid időn belül európai utat nyisson a két ország előtt - jelentette ki Emmanuel Macron, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Franciaország elnöke Brüsszelben pénteken.

Az Európai Bizottság tagjelölti státust ajánl Ukrajnának és Moldovának

EU - 2022-06-17

Az Európai Bizottság azt ajánlja a tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak, hogy adja meg a tagjelölti státust Ukrajnának és Moldovának, Georgiának azonban ehhez további feltételeket kell még teljesítenie - jelentette be Ursula von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke pénteken.

Az elnök elmondta: a bizottság Ukrajna csatlakozási kérelmét a koppenhágai kritériumok alapján körültekintően értékelte. Véleménye szerint, Ukrajna egyértelműen bizonyította elkötelezettségét az európai uniós értékek iránt, az ország évek óta az ország fokozatosan közeledik az EU-hoz.
"Ukrajnát mint tagjelölt országot kell üdvözölnünk, ez azon a felismerésen alapul, hogy jó munkát végeztek, de még nagyon sok tennivaló van hátra" - hangsúlyozta von der Leyen. Mint mondta, 2016 óta az EU-nak társulási megállapodása van Ukrajnával, és annak keretein belül az ország 70 százalékban átültette az uniós szabályokat, szabványokat és normákat. "Ennek alapján a bizottság azt ajánlja, hogy Ukrajna kapjon lehetőséget arra, hogy az Európai Unió tagjává váljon. A tagjelölti státust azzal a feltétellel kell megadni, hogy számos területen további lépéseket tesz"- tette hozzá

Az uniós bíróság megerősítette a Wagner Csoport fő finanszírozója elleni szankciókat

EU - 2022-06-01

Az Európai Unió Bírósága szerdai határozatában megerősítette a Jevgenyij Prigozsin orosz befolyásos üzletember, a Wagner Csoport nevű katonai magánszervezet fő finanszírozója ellen 2020-ban kiszabott uniós szankciókat.

Az Európai Unió az orosz üzletember "Líbia destabilizálásában" történt részvétele miatt rótt ki korlátozó intézkedéseket Prigozsinra. Az Unió azzal vádolja az üzletembert, hogy pénzügyileg támogatta a Wagner Csoport katonai magáncsoport tevékenységét az észak-afrikai országban. A szankciók értelmében Prigozsin nem léphet be az EU területére, illetve esetleges vagyonát az Unióban befagyasztották.