EU

Eredmények megjelenítése 61-től 80-ig 2280 találatból.

Az Európai Bizottság közel 2 milliárd eurót fordít a digitális átállás előmozdítására

EU - 2021-11-10

Az Európai Bizottság 1,98 milliárd eurós keretösszeget biztosít a 2022-es és 2023-as időszakban a digitális átállás előmozdítására, Európa technológiai szuverenitásának megerősítésére, illetve a digitális megoldások piaci bevezetésére - közölte a brüsszeli testület szerdán.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint az EU 2022 végéig 1,38 milliárd euró értékben a mesterséges intelligencia (MI), a felhő és az adatterek, a kvantumkommunikációs infrastruktúra, a fejlett digitális készségek, valamint a digitális technológiáknak a gazdaságban és a társadalomban való széles körű használata területén megvalósuló beruházásokra fog összpontosítani.

Lengyel migránsválság - Merkel kérte Putyin közbenjárását a válság rendezéséhez

EU - 2021-11-10

Angela Merkel német kancellár kérte Vlagyimir Putyin orosz elnök közbenjárását a lengyel-fehérorosz határon kialakult helyzet rendezéséhez - közölte szerdán a német kormányfő szóvivője.

Steffen Seibert közleménye szerint az ügyvezető szövetségi kormány vezetője telefonon tárgyalt az orosz államfővel a lengyel-fehérorosz határon kialakult migrációs helyzetről.

A kancellár hangsúlyozta: "embertelen és teljesen elfogadhatatlan", hogy "a fehérorosz rezsim eszközként használja a migránsokat az Európai Unió ellen". Egyben megkérte az orosz elnököt, hogy a válság feloldása érdekében vesse latba befolyását a minszki rezsimnél.

Borrell: pusztító humanitárius válsághoz vezetett az etiópiai konfliktus

EU - 2021-11-04

Pusztító humanitárius válsághoz vezetett az egy éve zajló etiópiai konfliktus, amely aláássa az ország területi integritását és stabilitását, és kihatással van az egész régióra - hívta fel a figyelmet csütörtöki sajtóközleményében Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője.

Von der Leyen az uniós jog elsőbbségét, Morawiecki a tagországok szuverenitását hangsúlyozta az EP-ben

EU - 2021-10-19

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke aggodalmát fejezte ki a lengyel igazságszolgáltatás helyzete miatt és az európai uniós jog elsőbbségét hangsúlyozta az Európai Parlament keddi strasbourgi plenáris ülésén a lengyel alkotmánybíróság nemzeti alkotmány elsőbbségét megállapító döntéséről tartott vitán. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a a tagállamok szuverenitását hangoztatta és kijelentette: nem engedhető meg, hogy az uniós intézmények jogi alap nélkül erőltessék rá döntéseiket másokra.

Morawiecki a vitában azt mondta: aggodalmat kelt, hogy az unió felosztotta Európát jobbakra és rosszabbakra, erősebb és gyengébb országokra.

Kijelentette: a játékszabályoknak mindenki számára egyformának kell lenniük, betartásuk mindenki számára kötelező, beleértve az uniós intézményeket is. Erről szól a jogállamiság - emelte ki. Hozzátette: vannak különbségek és Lengyelország azt szeretné, ha ezeket a különbségeket tiszteletben tartanák, a szuverén országok döntéseivel együtt. A kettős megközelítés modelljét azonban fel kell számolni - mondta.

EP: el kell ismerni az azonos neműek házasságát és élettársi kapcsolatát

EU - 2021-09-14

- Az Európai Uniónak fel kell számolnia azokat az akadályokat, amelyek gátolják a szexuális kisebbségekhez tartozó embereket az alapjogaik gyakorlásában, és Európában el kell ismerni az azonos neműek házasságát és élettársi kapcsolatát - jelentették ki az Európai Parlament (EP) képviselői az Unióban élő LMBT-közösséghez tartozók jogairól szóló állásfoglalásukban kedden.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 387 szavazattal, 161 ellenszavazat és 123 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásukban az EP-képviselők kiemelték: biztosítani kell, hogy a szexuális kisebbségekhez tartozók élhessenek jogaikkal, beleértve a szabad mozgás és a családegyesítés jogát.

Afgán konfliktus - Uniós szóvivő: a tálib kormány nem teljesíti a kormányalakítást érintő ígéreteket

EU - 2021-09-08

Az ideiglenes tálib kormánynem teljesítette azt az ígéretét, hogy más etnikai csoportoknak és különböző vallási közösségeknek is helyet ad az új kormányban - jelentette ki Peter Stano, az Európai Bizottság illetékes szóvivője szerdán.

Uniós biztos: Magyarországon és Lengyelországban nem javult a helyzet jogállamiság szempontjából

EU - 2021-09-01

Magyarországon és Lengyelországban nem javult a helyzet jogállamiság szempontjából a legutolsó, tavaly szeptemberi jogállamisági jelentés óta - jelentette ki Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságának (LIBE) szerdai ülésén.

A biztos kiemelte: Magyarországon és Lengyelországban továbbra is aggodalomra ad okot a bíróságok függetlenségének helyzete, és a magyar médiaszabadsággal, illetve a rendszerszintű korrupcióval is súlyos problémák vannak.

Hozzátette: Magyarországgal szemben újabb kötelezettszegési eljárás indult nemrégiben, mivel a magyar kormány megszegte az EU Alapjogi Chartájában foglalt jogszabályokat, "amikor olyan tartalmakat tiltott be, amelyek a születéskor meghatározott nemtől eltérő ábrázolást, illetve homoszexualitást foglalnak magukban".

Mint mondta, az új magyar törvény számos európai jogszabályt sért. Reynders ugyancsak az alapjogokat sértő esetként emlegette azt, hogy "Magyarországon nem jelenhetnek meg LMBTI (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, interszex) témákat tartalmazó gyermek és mesekönyvek".

"Ez a határozat sérti a szerzői jogokat, a hagyományos nemi szerepektől való eltérés jogát, a véleményszabadságot és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát" - jelentette ki.

Uniós biztos: minél előbb át kell alakítani az EU menekültügyi rendszerét

EU - 2021-08-15

- Az afganisztáni válság és a fehérorosz vezetés fellépései is azt mutatják, hogy minél előbb át kell alakítani az Európai Unió migrációs rendszerét - írta vasárnapi Twitter üzenetében Margarítisz Szkínász az európai életmódért felelős uniós biztos.

"Az idő lejárt, nem várhatunk tovább az új menekültügyi csomag elfogadásával" - húzta alá Szkínász.

Az olasz La Stampa című lapnak adott nyilatkozatában a biztos kifejtette: az új menekültügyi paktum elfogadása azért várat magára, mert több uniós ország szerint, a migránstömegek kezelése "nem az ő feladatuk, miközben éppen egy együttes fellépésre, csapatmunkára van szükség e téren".

Szkínász szerint az Aljakszandr Lukasenka vezette fehérorosz kormány egyfajta "hibrid fegyverként" használja a menekülteket politikai céljai elérésére, a litván, lett és a lengyel határon.

Leszögezte: az EU nem tűrheti az ilyen hibrid támadásokat, és minden eszközét be fogja vetni, hogy ez a minszki vezetés számára is világossá váljon, beleérte a személyi és gazdasági szankciók eszköztárát is.

Koronavírus - Borell: az elmúlt másfél év járványhullámai után már látszik a fény az alagút végén

EU - 2021-07-11

Az elmúlt másfél év járványhullámai után már látszik a fény az alagút végén, de a vírus továbbra is tombol a világ többi részén, főleg délen - mondta Josep Borrell az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szombaton, a 14. Dubrovniki Fórum nemzetközi kül- és biztonságpolitikai konferencia zárónapján.

A tanácskozás fő témája a járvány hatása volt a geopolitikai kapcsolatokra és a globális gazdaságra.

Borrell szerint a világ nem lesz képes 2023-ig legyőzni a vírust. Hozzátette: még hosszú küzdelem elé néznek, a világ pedig meg fog változni. Többek között digitalizáltabb lesz és nagyobbak lesznek az egyenlőtlenség az országok között, de azokon belül is - hangoztatta, és hangsúlyozta az oltások fontosságát a járvány elleni küzdelemben.

EP: az új magyar törvény sérti az uniós értékeket, elveket és jogszabályokat

EU - 2021-07-08

- Az Európai Parlament (EP) képviselői strasbourgi plenáris ülésükön csütörtökön elfogadott állásfoglalásukban bírálták "a demokrácia és a jogállamiság lebontását" Magyarországon, és elítélték a nemrég elfogadott, sok vitát kiváltó gyermekvédelmi törvényt. Az állásfoglalás szerint szerint az LMBT-ellenes szabályozás sérti az uniós értékeket, elveket és jogszabályokat".

A 459 szavazattal, 147 ellenszavazat és 58 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásukban az EP-képviselők az Európai Unió Alapjogi Chartájában, az Európai Unióról szóló szerződésekben és az unió belső piacáról szóló jogszabályokban rögzített jogok egyértelmű megsértéseként írták le a magyar gyermekvédelmi törvényt.

Kijelentették: a törvény "egy újabb szándékos és előre kitervelt lépés az alapvető jogok fokozatos leépítése felé", miközben az államilag támogatott LMBT-ellenesség és a félretájékoztatási kampányok a magyar kormány politikai cenzúrájának eszközeivé váltak. Az emberi jogok ilyen megsértése egy szélesebb körű politikai terv részét képezi, amelynek célja a demokrácia és a jogállamiság lebontása a médiaszabadsággal együtt. Ezt az uniós értékek rendszerszintű megsértésének kell tekinteni - húzták alá.

Von der Leyen: az EU minden jogi eszközt be fog vetni, ha a magyar jogszabályt nem módosítják

EU - 2021-07-07

- Az Európai Bizottság az uniós szerződések által biztosított hatáskörével élve, minden jogi eszközt be fog vetni, amennyiben a magyar vezetés nem módosítja az LMBTQI-jogokat sértő jogszabályt - jelentette ki Ursula von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke az Európai Parlament plenáris ülésének az Európai Tanács 2021. június 24-25-i tanácskozásáról szóló szerdai vitáján.

Hangsúlyozta: az uniós tagálamok állam- és kormányfőinek legutóbbi tanácskozásán olyan kardinális témákról volt szó, mint az gazdasági helyreállítás, a koronavírus-járvány leküzdése vagy az EU-orosz kapcsolatok, "de egyik sem volt annyira fontos, mint a vitatott magyar törvényről szóló eszmecsere, mivel ez a kérdés az európai identitást érinti".

Mint mondta, a "tanácskozáson világossá vált, a törvény a többi között arról szól, hogy Magyarországon 18 év alatt tiltott minden információátadás a melegekkel és leszbikusokkal kapcsolatban, mivel a vezetés szerint ez negatív hatással lehet a kiskorúak erkölcsi és testi fejlődésére".

Az EP szabályozást fogadott el a gyermekek online szexuális zaklatásának felderítésére

EU - 2021-07-07

- Az Európai Parlament a strasbourgi plenáris ülésén átmeneti jogszabályt fogadott el, hogy hatékonyabbá tegye a e-mail-, csevegési és üzenetküldési szolgáltatásokat használó gyermekek védelmét a szexuális zaklatással és kizsákmányolással szemben - közölte az uniós parlament szerdán.

A 537 szavazattal, 133 ellenében és 24 tartózkodás mellett elfogadott átmeneti jogszabályban az Európai Parlament képviselői engedélyezték, hogy a webszolgáltatók továbbra is önkéntes alapon blokkolhassák a pedofil tartalmakat.

A tájékoztatás szerint a gyermekpornográf tartalmak kiszűrésére használt technológia szöveges és a forgalmi adatok osztályozását végzi, ehhez mesterséges intelligenciát hív segítségül.

Az Európai Bizottság jóváhagyta Szlovénia 2,5 milliárd eurós helyreállítási tervét

EU - 2021-07-01

Az Európai Bizottság pozitívan értékelte és elfogadta Szlovéniának a koronavírus-járvány okozta válság utáni helyreállítást célzó programját, így az ország 2,5 milliárd euró támogatást kap a helyreállítási és rugalmassági európai uniós pénzeszköz keretében.

EU-csúcs - Az ENSZ-főtitkárral folytatott eszmecserével megkezdődött a brüsszeli találkozó

EU - 2021-06-24

Megkezdődött az európai uniós tagállamok vezetőinek kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója, amelynek középpontjában a koronavírus-járvány okozta helyzet áttekintése, az ismételten erősödő migrációs nyomás, az EU és Törökország, valamint az EU és Oroszország közötti kapcsolatok szerepelnek.

A személyes részvétellel tartott értekezlet az António Guterres ENSZ-főtitkárral folytatott véleménycserével kezdődött a globális kihívásokról és geopolitikai kérdésekről.

Európa Tanács: Törökországnak fel kell hagynia az LMBT-közösséghez tartozók megbélyegzésével

EU - 2021-06-24

Teljesítve emberi jogi kötelezettségvállalásait, Törökországnak le kell állítania a szexuális kisebbségekhez tartozók megbélyegzését, és biztosítania kell az LMBT-közösség tagjai számára a gyülekezés és a véleménynyilvánítás szabadságát - foglalt állást Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa a török belügyminisztérium és a török igazságügyi minisztérium vezetőjének címzett levelében.

Von der Leyen: az EU fellép állampolgárainak jogai érdekében

EU - 2021-06-23

- Az Európai Bizottság minden rendelkezésre álló eszközt felhasznál arra, hogy biztosítsa az európai uniós állampolgárok jogainak tiszteletben tartását, bárkik is legyenek azok, akárhol is éljenek az EU-n belül - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben szerdán, az iskolai szexuális felvilágosításra vonatkozó magyar törvénytervezetet kommentálva.

Más témájú sajtótájékoztatóján, kérdésre válaszolva a bizottsági elnök kijelentette: a tervezet "szégyenletes", mert egyértelműen diszkriminatív: hátrányosan különböztet meg embereket a szexuális irányultságuk alapján. Ezáltal az alapvető uniós értékek megsértését is jelenti - tette hozzá.

Ursula von der Leyen hangsúlyozta, hogy az EU nem enged az olyan elvekből, mint az emberi méltóság, az egyenlőség és az emberi jogok tiszteletben tartása.

"Olyan Európai Unióban hiszek, amely elfogadja a sokszínűséget (...), ahol azok lehetünk, akik vagyunk, és azt szerethetjük, akit csak akarunk" - fogalmazott.

Az Európai Parlament kész az uniós bíróság elé vinni az Európai Bizottságot jogállamiság ügyben

EU - 2021-06-10

Az Európai Parlament csütörtökön nagy többséggel elfogadott állásfoglalásában felszólította a törvényhozó testület elnökét, David Sassolit, hogy két héten belül hívja fel a jogállamiság feltételrendszeréről szóló rendelet szerinti kötelességének teljesítésére az Európai Bizottságot.

Uniós biztos: az uniós oltási igazolvánnyal biztonságos körülmények között kezdhető meg a nyári szabadság

EU - 2021-06-08

A koronavírus elleni beoltást igazoló közös uniós tanúsítvánnyal az európaiak biztonságos eszközzel rendelkeznek ahhoz, hogy biztonságos körülmények között kezdhessék meg nyári szabadságukat - jelentette ki Didier Reynders igazságügyért felelős uniós biztos kedden Strasbourgban.

Didier Reynders beszédében mindenekelőtt leszögezte: a július elsejétől érvényes uniós oltási igazolvány megkönnyíti az európaiak számára, hogy éljenek uniós alapjogaikkal, közöttük a mozgás szabadságának jogával.

Kiemelte, az igazolvány bevezetéséről szóló rendelettel az EU minden állampolgára hozzájuthat a dokumentumhoz, ha beoltották a koronavírus ellen, negatív eredménnyel tesztelték, vagy átesett a fertőzésen.

Elutasította a magyar kormány keresetét a Sargentini-szavazásról az uniós bíróság

EU - 2021-06-03

Elutasította az Európai Unió Bírósága a magyar kormány keresetét, amit a 2018 szeptemberi, Sargentini-jelentésről szóló szavazással szemben terjesztett elő. Ez a szavazás indította el Magyarországgal szemben a 7-es cikkely szerinti eljárást, és a magyar kormány álláspontja szerint bele kellett volna számolni a kétharmad kiszámításánál a tartózkodókat is.

Az Európai Bizottság digitális személyazonosság létrehozását javasolja az európaiak számára

EU - 2021-06-03

Az Európai Bizottság javaslatot tett egy megbízható és biztonságos digitális személyazonosság létrehozására az európai állampolgárok, lakosok és vállalkozások számára - közölte Margrethe Vestager, az Európai Bizottság digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnöke csütörtökön.