Archívum

Eredmények megjelenítése 41-től 60-ig 62550 találatból.

Magyar gyártású csúcstechnológiás orvosi mikroszkópot adtak át a kanadai McGill Egyetemen

Fontos - 2024-02-23

- Magyar gyártású, háromdimenziós képalkotást lehetővé tevő orvosi mikroszkópot adak át csütörtökön a kanadai McGill Egyetemen.

A Femtronics vállalat Femto3D Atlas nevű műszere Magyarország ottawai nagykövetségének közreműködésével jutott el a 2024-es felsőoktatási világrangsor (QS World University Rankings 2024) 30. helyén álló intézménybe.

Energetikai korszerűsítés kezdődött a MATE szarvasi telephelyén

Befektetés - 2024-02-23

- Energetikai korszerűsítési munkálatok kezdődtek a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szarvasi Anna-ligetben található könyvtár- és konferenciaépületében 134,2 millió forintos uniós támogatással.

Megkezdődött az Esztergomot védő új gát építése

Ajánljuk - 2024-02-23

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság megkezdte az Esztergomot védő új gátrendszer első ütemének megvalósítását, amelynek során másfél kilométernyi árvízvédelmi rendszer épül ki a Prímás-szigeten - közölte a szervezet szóvivője.

A sziget városiasabb területén, a Nagy Duna sétány mentén parapetfal és mobil árvízvédelmi fal, a természetközelibb területeken pedig szerkezetes árvízvédelmi töltés fogja védeni a várost a Dunán levonuló árhullámoktól - mondta el Siklós Gabriella.

Elfogadták Debrecen rekordösszegű költségvetését

Helyi - 2024-02-22

Debrecen közgyűlése csütörtöki ülésén 24 igen és 7 nem szavazattal elfogadta a város idei, rekordösszegű költségvetését, amelynek mérlegfőösszege 230,9 milliárd forint, 27 százalékkal több mint egy évvel korábban.

Papp László megerősítette, hogy a fejlődés, a stabilitás, a környezetvédelem és a gondoskodás határozza meg az idei büdzsét, és folytatódik az elmúlt években elkezdett horizontális fejlesztéspolitika, aminek az a lényege, hogy a város minden területén, a belvárostól a kertségekig érzékeljék az ott lakók a növekedést, a gondoskodást, a fejlesztést.

Kiemelte, hogy a tervezett büdzsé beruházási főösszege csaknem 100 millió forint, ami 88,6 százalékos növekedést jelent a múlt évi 52 milliárdhoz képest. Ugyanakkor az idén sem kalkulálnak hitelfelvétellel.

Az előterjesztés szerint erre az évre 34,5 milliárd forint helyi iparűzési adóbevételre számítanak, ami 20 százalékos növekedést jelent a múlt évhez képest. A költségvetés működési kiadási főösszege 90,7 milliárd forint, a polgármesteri hivatalban, a kulturális és szociális intézményekben, az intézményműködtető központnál és a közterület-felügyeletnél 17 százalékos, az óvodapedagógusoknál 32 százalékos bérnövekmény várható.

Gazdaságfejlesztésre 80,66 milliárdot költenek az idén, folytatódik a városi iparterületek - az északnyugati, a déli gazdasági övezet, a Határ úti ipari park, illetve a kis- és középvállalkozások által működtetett nyugati ipari park - fejlesztése. Az ipari övezethez kapcsolódóan vizes infrastruktúra, áramhálózat-fejlesztés és közlekedési infrastruktúra-fejlesztés történik.

A környezetvédelemhez kapcsolódó beruházások keretében a panelfelújítási programra 500 millió forintot költenek ebben az évben, új kezdeményezésként pedig 200 millió forintos ráfordítással megkezdődik az épített örökség felújítási program is Debrecenben.

Sulyok Tamást jelöli a Fidesz-KDNP államfőnek

- Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok - jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Balatonalmádiban, a Fidesz-KDNP kétnapos, kihelyezett frakcióüléséről beszámoló sajtótájékoztatón. Kocsis Máté közölte azt is, hogy a Fidesz elnöksége Deutsch Tamást javasolja a Fidesz-KDNP EP-listavezetőjének.

"A kormánypártok elfogadták az alapszabály szerint a Fidesz elnöke által tett javaslatot, és Dr. Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét javasoljuk köztársasági elnöknek. Azt gondoljuk, hogy az Alkotmánybíróság elnöke a legmegfelelőbb jelölt erre a tisztségre, és ezért belé vetettük a bizalmunkat" - mondta Kocsis Máté.

A Fidesz frakcióvezetője közölte: jövő hétfőn dönt az államfő lemondásának elfogadásáról az Országgyűlés, és a kormánypárti frakciók ezt támogatni fogják szavazatukkal.

Európa Tanács: véget kell vetni a menekülteket és migránsokat segítő jogvédők elleni fellépéseknek

Jogtudor - 2024-02-22

Az európai kormányoknak véget kell vetniük annak, hogy egyéneknek és szervezeteknek Európa-szerte egyre több zaklatással, megfélemlítéssel, erőszakkal és büntetőeljárással kell szembenézniük.

Mindezt pusztán azért, mert hozzájárulnak a menekültek, menedékkérők és migránsok emberi jogainak védelméhez - jelentette ki a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács emberi jogi biztosa csütörtökön.

LMP: le kell állítani az akkumulátorgyárak telepítését!

Környezetvédelem - 2024-02-22

Az LMP továbbra is követeli az akkumulátorgyárak magyarországi telepítésének leállítását, illetve azok eltávolítását, az ellenzéki párt szerint csak szennyezés érkezik ezekből az üzemekből, súlyosan veszélyeztetve a helyben élőket.

Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese csütörtöki, online is követhető sajtótájékoztatóján a gödi akkumulátorgyárat hozta példaként, ahol szavai szerint az eddigi feltételezéseiknél is sokkal nagyobb a baj.

A macskák kórokozó-terjesztésben játszott szerepét vizsgálták a kutatók

Olvastuk - 2024-02-22

A házi macskák és a denevérek közötti interakciókat vizsgálta egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpontjának (ÖK) munkatársa a macskák kórokozó-terjesztésben játszott szerepének megértése céljából.

Dmitrij Medvegyev: Kijev és Odessza orosz városok

Vélemény - 2024-02-22

- Kijev és Odessza orosz városok, az elsőt az orosz erők elérhetik az Ukrajna elleni "különleges hadművelet" során, a másodiknak pedig ideje "hazatérnie" - jelentette ki Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács alelnöke csütörtökön, orosz médiumoknak nyilatkozva.

Több mint tíz év után először csökkent a termőföld ára Magyarországon tavaly

Ajánljuk - 2024-02-22

Tavaly megtört a földpiac több mint egy évtizede tartó, évi 10 százalék körüli emelkedő trendje. A termőföld hektáronkénti átlagára 2023-ban 2,172 millió forintra csökkent az előző évi 2,186 millió forintról - összegezte éves földpiaci elemzésének következtetéseit csütörtökön az Agrotax Kft.

Párbeszéd: milyen feltételekkel vett fel hitelt egy kínai banktól az MVM?

Belföld - 2024-02-22

- A Párbeszéd arra kéri az MVM-et, hogy ossza meg a nyilvánossággal, milyen feltételekkel vett fel hitelt egy kínai banktól - közölte egy csütörtöki, online sajtótájékoztatón a párt elnökségi tagja.

Jávor Benedek arról beszélt, hogy miután a vállalat tavaly több, mint háromszáz milliárd forintnyi osztalékelőleget fizetett be a költségvetésbe, "úgy tűnik, pénzügyi zavarba került, amelyet egy korábban, 2022 őszén lekötött kínai bankihitellel kellett orvosolnia".

EM: már kétezernél több elektromos járművet vásárolnának támogatással a vállalatok

Pénzügyek - 2024-02-22

A vállalkozások február 5-e óta kérhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást tisztán elektromos személygépkocsi, teherautó vagy kisbusz beszerzéséhez - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön.

Újabb 5 évig az AutoWallis csoport lesz az Opel importőre Magyarországon és három további országban

Befektetés - 2024-02-22

- Újabb 5 évig, legalább 2028 végéig az AutoWallis csoport leányvállalata, az AutoWallis Distribution lesz az Opel márka nagykereskedelmi forgalmazója Magyarországon, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és Szlovéniában - közölte az AutoWallis csoport csütörtökön.

Influenza : a múlt héten több mint 60 ezren fordultak orvoshoz

Fontos - 2024-02-22

Az év hetedik hetében - február 12. és február 18. között - 60 100-an fordultak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön közzétett jelentésében.

Akut légúti fertőzés tüneteivel 289 100 ember fordult orvoshoz.

Uszály ütközött egy hídnak Dél-Kínában, többen meghaltak

Ketten meghaltak, három ember pedig eltűnt csütörtökön, miután egy uszály hídnak ütközött a kínai Gyöngy-folyó deltájában, Kuangcsou város közelében, melynek következtében a híd egy része leszakadt, és a járművek a vízbe zuhantak - jelentette csütörtökön a kínai állami média.

Tovább folynak a harcok Gázában és az északi határnál

...kontra - 2024-02-22

Tovább folynak a harcok Gázában és az északi határnál az Hamász iszlamista terrorszervezet elleni, több mint négy hónapja tartó háborúban.

Palesztin beszámolók szerint Izrael a levegőből megtámadta a Sabura menekülttábort Rafahban, a Gázai övezet déli részén, az egyiptomi határ közelében. Szárazföldi egységek mindeddig nem hatoltak be az övezetnek erre a legdélibb településére, ahol mintegy másfélmillió, otthonából elmenekülni kényszerült gázai tartózkodik.

Többen életveszélyesen megsebesültek merényletben Izraelben

Pro... - 2024-02-22

- Kilencen megsebesültek, közülük hárman életveszélyesen egy Jeruzsálem közelében elkövetett lövöldözéses merényletben csütörtök reggel - jelentette a katonai rádió.

Konténerben rejtegetett drogot egy mogyoródi férfi

Kékhírek - 2024-02-22

Konténerben rejtette el a drogot egy mogyoródi férfi, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) munkatársai a több helyszínen tartott kutatásokon 30 kilogrammnál több, majdnem 100 millió forint értékű kábítószert foglaltak le, a dílert őrizetbe vették.

Nőtt a Lenovo negyedéves bevétele

Technika - 2024-02-22

Nőtt, és az elemzők által vártnál nagyobb lett a világ vezető PC-gyártó kínai Lenovo negyedéves bevétele a cég csütörtöki bejelentése szerint.A Lenovo bevétele 15,72 milliárd dollár volt a december végével záródott pénzügyi harmadik negyedévében, ami 3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Elemzői várakozások átlagában 15,25 milliárd dollár szerepelt.

Ukrajnai háború - Ukrán hírszerzés: az orosz erők Iszkander rakétakilövőket telepítettek az ukrán határhoz

Külföld - 2024-02-21

Oroszország mostanáig 48 darab Iszkander típusú rakétakilövőt telepített az ukrán határ mentén - jelentette ki Vadim Szkibickij vezérőrnagy, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek adott, szerdán megjelent interjújában.

A hírszerző tiszt hozzátette, hogy az orosz hadseregben létrehoztak egy új taktikai csoportot, amely ballisztikus rakétákat indít orosz területről Ukrajnára.