Fontos

Eredmények megjelenítése 41-től 60-ig 2964 találatból.

Növekedéssel kezdte az évet a brit gazdaságNövekedéssel kezdte az évet a brit gazdaság

Fontos - 2024-03-13

Az elmúlt évet záró recesszió után növekedéssel kezdte az idei esztendőt a brit gazdaság. A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdán ismertetett első becslése szerint januárban 0,2 százalékkal emelkedett a hazai össztermék (GDP) az előző hónaphoz képest. Decemberben 0,1 százalékos, 2023 utolsó negyedévének egészében 0,3 százalékos GDP-csökkenést mértek Nagy-Britanniában

Ursula von der Leyen: az Európai Bizottság javasolja a csatlakozási tárgyalások megkezdését Bosznia-Hercegovinával

Fontos - 2024-03-12

- Az Európai Bizottság azt javasolja a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak, hogy kezdjék meg a csatlakozási tárgyalásokat Bosznia-Hercegovinával - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden Strasbourgban.

A testület elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén elmondta: a nyugat- balkáni országnak egy év alatt sikerült teljes mértékben igazodnia az uniós kül- és biztonságpolitikához, "ami döntő fontosságú a jelenlegi zavaros geopolitikai időkben." Továbbá Szarajevó olyan fontos törvényeket fogadott el, amelyek a korrupció, az összeférhetetlenség, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzésre irányulnak - hívta fel a figyelmet.

KSH: februárban 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest

Fontos - 2024-03-08

2024. februárban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Januárhoz viszonyítva átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek az árak, a járműüzemanyagok 6,7 százalékkal drágultak - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2023. februárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 2,2 százalékkal nőtt, ezen belül leginkább a cukoré (32,8 százalék), a csokoládéé és a kakaóé (14,4 százalék), az alkoholmentes üdítőitaloké (12,7 százalék), a büféáruké (12,2 százalék), valamint a sertéshúsé (9,4 százalék). A termékcsoporton belül a liszt ára 19,6, a tojásé 19,1, a sajté 15,6, a vaj és vajkrémé 15,3, a száraztésztáé 13,4, a tejé 11,2 százalékkal csökkent.

A jelentés szerint a háztartási energia 9,0 százalékkal olcsóbb lett, ezen belül a vezetékes gázért 19,3, az elektromos energiáért 3,3, a tűzifáért 1,9 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

Influenza: több mint 44 ezren fordultak orvoshoz a múlt héten

Fontos - 2024-03-07

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján február 26. és március 3. között 44 500-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön közzétett jelentésében.

Ingatlan.com: a csok tavalyi kivezetése miatti pánik jelentős lendületet adott idén is a lakáspiacnak

Fontos - 2024-03-05

A csok tavalyi kivezetése miatt tapasztalt "kapuzárási pánik" jelentős lendületet adott az idei év elején is a lakáspiacnak - közölte az ingatlan.com kedden.

Rámutattak, hogy a lakásvásárlást támogató csokos szerződéskötések száma tavaly január és szeptember vége között a lakáspiac gyengélkedésével párhuzamosan csaknem 50 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. 2023 utolsó negyedévében megkötött szerződések száma viszont meghaladta az 5500-at, ami éves szinten 12 százalékos bővülés.

A közlemény idézte Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki elmondta az év végi csok boom elsősorban a használt lakásokra kötött szerződéseknek köszönhető, mivel azok száma 2023 utolsó negyedévében 17 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az elemző megjegyezte, hogy mivel az elmúlt másfél évben 60-80 ezer vevő halaszthatta el az ingatlanvásárlását, ezért a javuló körülményeknek - a csökkenő hitelkamatok és a csok plusz indulásának - köszönhetően egyre többen térnek vissza a lakáspiacra. Ezek a tényezők mind-mind hozzájárultak a 2024-es repülőrajthoz, amit éves összevetésben 15-20 százalékos keresletnövekedés jellemez.

Januárban csökkent a munkanélküliség az euróövezetben

Fontos - 2024-03-01

Januárban az elemzői várakozásokkal összhangban csökkent a munkanélküliség az euróövezetben, míg az Európai Unióban a decemberivel megegyező rátát regisztráltak az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése szerint.

Uniós biztos: az 50 milliárd eurós támogatás stabil finanszírozást biztosít Ukrajnának

Fontos - 2024-02-27

- Az Ukrajna számára létrehozni tervezett 50 milliárd eurós támogatási eszköz stabil és előrelátható finanszírozást tud adni a megtámadott ország mindennapi szükségleteinek kezelésére - jelentette ki az Európai Bizottság költségvetésért felelős tagja Strasbourgban kedden.

Lemondott a palesztin kormány

Fontos - 2024-02-26

A gázai övezeti helyzet miatt lemondott a palesztin kormány - jelentette be hétfőn Rámalláhban Mohamed Stajje palesztin miniszterelnök.

Mint mondta, azért nyújtotta be a kabinet lemondását Mahmúd Abbász elnöknek, hogy "szélesebb körű politikai konszenzust" tudjanak kialakítani a palesztinok körében az Izrael és a szélsőséges Hamász szervezet között a Gázai övezetben folyó fegyveres konfliktus fényében.

Trenkwalder: a versenyszféra munkavállalóinak csaknem kétharmada az idén munkahelyváltást tervez

Fontos - 2024-02-23

- A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 50 százaléka elégedetlen a jelenlegi fizetésével, 63 százalékuk pedig azt tervezi, hogy ha lehetősége nyílik rá, 2024-ben munkahelyet vált - közölte a Trenkwalder február első felében végzett kutatásának eredményét pénteken.

Magyar gyártású csúcstechnológiás orvosi mikroszkópot adtak át a kanadai McGill Egyetemen

Fontos - 2024-02-23

- Magyar gyártású, háromdimenziós képalkotást lehetővé tevő orvosi mikroszkópot adak át csütörtökön a kanadai McGill Egyetemen.

A Femtronics vállalat Femto3D Atlas nevű műszere Magyarország ottawai nagykövetségének közreműködésével jutott el a 2024-es felsőoktatási világrangsor (QS World University Rankings 2024) 30. helyén álló intézménybe.

Influenza : a múlt héten több mint 60 ezren fordultak orvoshoz

Fontos - 2024-02-22

Az év hetedik hetében - február 12. és február 18. között - 60 100-an fordultak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön közzétett jelentésében.

Akut légúti fertőzés tüneteivel 289 100 ember fordult orvoshoz.

- Izraelben jelentést adtak ki a Hamász szexuális bűncselekményeiről

Fontos - 2024-02-21

Izraelben kiadták az első hivatalos jelentést az Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-én elkövetett szexuális bűncselekményeiről.

A szexuális bántalmazás áldozatait segítő központok szövetsége hivatalos jelentést adott ki a Hamász október 7-i terrortámadásáról. "Számos szexuális bűncselekményt csoportosan hajtottak végre házastársak, családtagok vagy barátok szeme előtt, hogy még nagyobb fájdalmat okozzanak, tehetetlenség érzését és rémületet keltsenek" - áll a jelentésben.

Százmillió forintra büntette a jegybank a Kulcs-Soft Nyrt. alapítóját tiltott piaci manipuláció miatt

Fontos - 2024-02-20

A Magyar Nemzeti Bank 100 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Kulcs-Soft Nyrt. alapítójára, az igazgatóság jelenlegi elnökére a piaci manipuláció tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt - közölte a jegybank kedden.

Izrael korlátozni tervezi a muzulmánok számát ramadánkor az al-Aksza mecsetnél

Fontos - 2024-02-19

Izrael korlátozni tervezi a muzulmánok számát ramadánkor a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetnél, az iszlám vallás Mekka és Medina után harmadik legszentebb helyénél - jelentette be hétfőn az izraeli kormány.

Újszülöttet mentettek egy udvari vécéből a tűzoltók Kisújszálláson

Fontos - 2024-02-16

Újszülött kisfiút mentettek egy udvari vécéből a tűzoltók csütörtök este a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Kisújszálláson - közölte a Kisújszállási Önkormányzati Tűzoltóparancsnokság a honlapján.

Recesszióban zárta a múlt évet a brit gazdaság

Fontos - 2024-02-15

- Technikai recesszióba került tavaly a brit gazdaság, mivel 2023 harmadik és negyedik negyedévében egyaránt csökkent a hazai össztermék (GDP). Elemzői előrejelzések szerint ugyanakkor az idén már növekedés várható a brit gazdaságban.

A brit statisztikai hivatal (ONS) csütörtökön ismertetett első becslése szerint a decemberrel zárult három hónapban 0,3 százalékkal visszaesett a GDP-érték az előző negyedévhez képest.A tavalyi harmadik negyedéven 0,1 százalékos GDP-visszaesést mértek Nagy-Britanniában, az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaságban.

A brit gazdaság így technikai recesszióban zárta a múlt évet, a konszenzusos meghatározás szerint ugyanis recesszió akkor alakul ki, ha két egymást követő negyedévben csökken a hazai össztermék.

MNB: márciusban rendkívüli lehetőség nyílik a lakásbiztosítások újrakötésére

Fontos - 2024-02-14

Idén márciusban - ha az érintett ügyfél úgy dönt - egy hónapig soron kívül átköthetővé válnak a lakásbiztosítások. Az erről szóló tájékoztatót a biztosítóknak február 15-ig kell megküldeniük ügyfeleiknek - hívta fel a figyelmet szerdai közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A gyermekvédelmi rendszer megerősítését kezdeményezi az LMP

Fontos - 2024-02-13

Az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be a gyermekvédelmi és gyermekjóléti rendszer megerősítése érdekében.

Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese keddi online is követhető sajtótájékoztatóján kijelentette: a mostani botrány rávilágít arra, hogy komoly kormányzati beavatkozásokra van szükség. Olyan intézkedéseket fogalmaztak meg, amelyek a gyermekek jólétét, biztonságát, egészséges környezethez és neveléshez való jogát biztosítják - mutatott rá.

Az izraeli hadsereg kiszabadított két túszt

Fontos - 2024-02-12

Az izraeli hadsereg (IDF) hétfőre virradóra kiszabadított két, a Gázai övezetbe hurcolt túszt. Az IDF közleménye szerint a hadsereg a Sin Bet belbiztonsági szolgálattal és a különleges rendőri terrorellenes kommandós egységekkel közösen indított művelete során szabadította ki a 60 éves Simon Marmant és a 70 éves Louis Hart.

Adócsaló bűnszervezetet számolt fel a NAV

Fontos - 2024-02-09

Több mint 1,7 milliárd forint értékben foglalt le, illetve vett zár alá luxusautókat, ingatlanokat, készpénzt és bankszámlákat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy adócsalásra szakosodott bűnszervezet felszámolásakor.

Kuperczkó Adrienn, a NAV Dél-Dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense az MTI-vel pénteken közölte: a pénzügyőri akció által érintett bűnszervezet fiktív számlák kibocsátására szakosodott.