Belföld

Eredmények megjelenítése 21-től 40-ig 6498 találatból.

Harminc éve szabadon - Hiller: Magyarországon nincs igazi köztársaság

Belföld - 2020-05-02

Az "igazi köztársaság" hiányáról beszélt a parlament MSZP-s alelnöke szombaton Budapesten, Göncz Árpád volt köztársasági elnök szobránál abból az alkalomból, hogy 30 éve alakult meg a rendszerváltás utáni első Országgyűlés.

Magyarországon ma nincs igazi köztársaság, de "soha nem fogunk letenni arról, hogy egy új, szabad magyar köztársaságot kiáltsunk ki" - mondta Hiller István.

Felidézte, hogy 30 éve ezen napon választotta meg az új Országgyűlés Göncz Árpádot házelnöknek és egyúttal ideiglenes államfőnek, majd augusztus 3-án köztársasági elnöknek. Göncz Árpád két cikluson, tíz éven át töltötte be hivatalát, és nemcsak a köztársaság, de "az emberek, mindannyiunk elnöke volt" - fűzte hozzá.

DK: Göncz Árpád a rendszerváltozás jelképe volt

Belföld - 2020-05-02

A Demokratikus Koalíció elnöke az 1990-es szabadon választott parlament megalakulásáról megemlékező beszédében a rendszerváltozás jelképének nevezte Göncz Árpádot.

Gyurcsány Ferenc a Facebook-oldalán az esemény után megosztott beszédben úgy fogalmazott: Göncz Árpád volt az, aki talán a legjobban értette, hogy mire van szüksége a nemzetnek. Mindenki Árpi bácsija képes volt csendes szóval simogatni, befogadni, lehajolni, magához hívni, megpróbálni felemelni. Amolyan plebejus-polgári elnöke volt az országnak, aki egyelőre követők nélkül maradt - mondta a pártelnök.

Fokozatosan, szigorú menetrend mellett újraindítható az élet

Belföld - 2020-04-30

Fokozatosan, szigorú menetrend mellett, a koronavírus-fertőzés területi különbségeire is tekintettel újraindítható az élet Magyarországon - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Két szabály változatlan: a leginkább veszélyeztetettek, az idősek biztonságát ezután is garantálni kell, és a területi különbségekre is figyelemmel kell lenni. Az aktív fertőzöttek 70 százaléka Budapesten és Pest megyében - az összes haláleset 70 százaléka pedig csak a fővárosban - van, a kijárási korlátozásokat és a szigorú intézkedéseket ezért Budapesten és Pest megye egyes járásaiban továbbra is indokolt fenntartani - fejtette ki a tárcavezető.

Arról is beszélt, hogy a kormány döntése értelmében a kórházakból kimenő és oda bejövő betegeket kötelezően tesztelni kell, ahogyan az idősotthoni dolgozókat is.

Közölte továbbá, hogy négy egyetem orvostudományi karának összefogásában reprezentatív tesztelés kezdődik, ami választ ad arra, az ország körülbelül hány százaléka eshetett át a betegségen.

270 ezer forint tartozás miatt: Élettársát és a kutyájukat is megölte egy férfi,öngyilkosságal is próbálkozott

Belföld - 2020-04-30

Emberölés miatt emeltek vádat egy zalaegerszegi férfi ellen, aki januárban előbb az élettársát, majd a kutyájukat is megfojtotta. Az 54 éves férfi több mint 20 éve élt élettársi kapcsolatban egy nővel, akivel 2017 nyaráig az asszony tulajdonában lévő zalaegerszegi lakásban éltek. Pénzügyi nehézségek miatt a lakást értékesítették, ezután pedig egy bérelt lakásban laktak, de anyagi helyzetük továbbra sem rendeződött, rendszeresen nagyobb összegű tartozást halmoztak fel.

A pár a múlt év végén 270 ezer forinttal tartozott a lakás tulajdonosainak, akik felszólították őket, hogy tartozásukat január 5-ig rendezzék, különben az ingatlant el kell hagyniuk.

Koronavírus - Orbán: a védekezés új szakaszába lép

Belföld - 2020-04-29

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszába lép - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerda este a Facebook-oldalán. A kormányfő emlékeztetett, hogy a koronavírus miatti veszélyhelyzet 49. napján vagyunk.

A kormányülés után arról tájékoztatott: a védekezés első szakasza lezárult. Egyúttal köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a "védekezés embert próbáló munkájában".

A közös erőfeszítésnek köszönhetően Orbán Viktor úgy látja a magyar egészségügyi felkészült a tömeges megbetegedések kezelésére is. "Ma már nem kell attól tartani, hogy bárki megfelelő ellátás nélkül maradna" - fogalmazott a kormányfő, idézve korábbi szavait: "a legrosszabbra készülünk, de persze a legjobban reménykedünk

DK: a kormány fordítsa a magyar emberekre az uniós támogatást!

Belföld - 2020-04-29

A Demokratikus Koalíció EP-képviselője arra szólította fel a kormányt, hogy a koronavírus-járvány miatt felszabadított, körülbelül kétezer milliárd forintos uniós támogatást fordítsa a magyar emberekre.

Vasúton is érkezik védőfelszerelés Kínából

Belföld - 2020-04-27

- Jelentős mennyiségű egészségügyi védőfelszerelés érkezett hétfőn Kínából a budapesti Rail Cargo Terminal-Bilk állomásra, és már elindult a következő vasúti szerelvény is a távol-keleti országból.

A szerelvény az idei első konténervonat, amely több mint 10 ezer kilométer megtételével közvetlenül érkezett Magyarországra Záhonyon keresztül. A 40 vasúti kocsiból álló szerelvény többek között egészségügyi védőfelszereléseket, maszkokat, kesztyűket, tisztítókendőket szállított

Kovács Imre, a Rail Cargo Hungaria igazgatóságának elnöke az eseményen elmondta, hogy Kínában már újra termelnek a gyárak, így ismét elindulhatott a vasúti konténerfuvarozás. A Rail Cargo Group vonatai az adriai kikötőkből is szállítanak ázsiai árut Magyarországra. Az európai termelés felfutásától függően az őszi hónapokra kerülhet egyensúlyba a nemzetközi teherforgalom, és az év végére érheti el a tavalyi teljesítményt - tette hozzá.

DK: az állam vállalja át a zárva tartó kisüzletek bérleti díjának negyven százalékát!

Belföld - 2020-04-23

- A Demokratikus Koalíció azt javasolja, hogy az állam vállalja át a kis- és közepes vállalkozások által bérelt, a koronavírus-járvány miatt azonban zárva tartó üzlethelyiségek bérleti díjának negyven százalékát.

A DK gazdasági szakértője csütörtöki, online sajtótájékoztatóján megkérte a kormányt: tiltsa meg, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt a bérbeadó felbonthassa a bérleti szerződést.

Koronavírus - Közel ötezer liter kéz- és felületfertőtlenítőt kapott két budapesti kórház

Belföld - 2020-04-22

Közel ötezer liter kéz- és felületfertőtlenítőt kapott két budapesti kórház; a Mol által legyártott folyadékokat szerda reggel szállították ki a Dél-pesti Centrumkórházba és a Szent János Kórházba. Szerdán további 20 kórházba visznek még a kéz- és felületfertőtlenítőből.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa elmondta, több mint 800 liter kéz- és további 800 liter felületfertőtlenítőt kapott az intézmény.

Koronavírus - Párbeszéd: meg kell menteni a munkahelyeket

Belföld - 2020-04-22

- A Párbeszéd azt kéri, hogy a koronavírus-járvány miatt fenyegetett munkahelyek megmentésének érdekében az állam vállalja át a bérek egy részét, növelje az álláskeresési támogatást és vezesse be a válságkezelő alapjövedelmet.

Budapesten a jövő hétfőtől az üzletekben, boltokban, piacokon, taxikban is kötelező lesz az arc eltakarása

Belföld - 2020-04-21

Jövő hétfőtől a fővárosi közösségi közlekedés járatai mellett a budapesti üzletekben, boltokban, piacokon, bevásárlóközpontokban, valamint a taxikban is kötelező lesz az arc eltakarása a koronavírus-járvány megfékezés érdekében - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester kedden a Facebook-oldalán közzétett videóban.

Koronavírus - Intézményvezető: mindvégig volt orvosa a Pesti úti idősotthonnak

Belföld - 2020-04-20

A Főpolgármesteri Hivatal közlése szerint a Pesti úti idősotthon vezetője a fővárosi főjegyzőhöz címzett e-mailjében "cáfolja az orvosi ellátással kapcsolatban megfogalmazott hamis vádakat".

Skultéti József intézményvezető - a koronavirus.budapest.hu oldalon hétfőn közzétett - e-mailjében azt írta: "intézményünknek a járványveszélyt megelőzően és a járvány időszakában is mindvégig volt főállású orvosa", "az ellátottak ápolása, a szolgáltatóval kötött szerződésnek megfelelően az orvosi felügyelet mindvégig biztosított volt".

DK: a kormány pótolja a kieső helyi iparűzésiadó-bevételeket!

Belföld - 2020-04-19

A Demokratikus Koalíció (DK) és a Magyar Liberális Párt (Liberálisok) felszólítja a kormányt, hogy pótolja az önkormányzatok koronavírus-járvány miatt kieső helyi iparűzésiadó-bevételeit - mondta Bősz Anett, a DK frakcióvezető-helyettese, a Liberálisok elnöke vasárnap online sajtótájékoztatón.

Érettségi:május 4-től írásban

Belföld - 2020-04-16

A kormány az érettségi vizsgák időpontját a járványügyi szempontok alapján határozta meg, ezért döntött a mielőbbi, május 4-i kezdés mellett - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma csütörtökön.

MSZP: a GDP 3 százalékát sem éri el a kormány gazdaságélénkítő csomagja

Belföld - 2020-04-09

A kormány állításával szemben nem érik el a GDP három százalékát sem a koronavírus-járvány miatt bejelentett gazdaságpolitikai intézkedések - mondta az MSZP elnökhelyettese csütörtökön.

Szakács László a pártja Facebook-oldalán követhető online sajtótájékoztatón azt mondta, elégtelen a kormány gazdaságpolitikai csomagja, nem vonatkozik például a nyugdíjasokra és a munkanélküliekre sem.

Költségvetési átcsoportosítások a vidéki önkormányzatoknál

Belföld - 2020-04-07

Zalaegerszegen Balaicz Zoltán polgármester - minden párttal, frakcióval és képviselővel egyeztetve - módosította a város idei költségvetését. A városvezető kedden a közösségi oldalán számolt be arról, hogy a városi fesztiválokra és rendezvényekre szánt összegekből 50 millió forintos járványügyi védekezési költségvetési alapot hozott létre, továbbá április 1-jéig visszamenőleg 50 százalékkal csökkentette az önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelyiségek bérleti díját a korlátozások miatt érintett bérlőknek, vállalkozóknak. A polgármester jelezte azt is, hogy a koronavírus-járvány következményeként bezáró üzletek és leálló gyárak miatt jelentősen csökken az iparűzésiadó-bevétel, ez pedig egy teljesen új, lecsupaszított városi költségvetés készítését teszi hamarosan indokolttá.

Debrecenben is megkezdődött a város idei költségvetésének az átdolgozása - közölte az önkormányzat szóvivője. Iván Aurél példaként említette, hogy csupán a gépjárműadó elvonása miatt 720 millió forinttal csökken a költségvetés bevétele. Az átdolgozás fontos szempontjának nevezte, hogy nem csökkenhetnek a városüzemeltetésre tervezett kiadások, az út- és közterület-fejlesztések, és a zöldváros-program a korábbi tervek szerint folytatódik

Koronavírus - MSZP: a kormány folyamatosan 2-3 hetes késésben van

Belföld - 2020-04-07

Az MSZP szerint a kormány folyamatosan 2-3 hetes késéssel reagál a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságra, ami miatt már mintegy 100 ezer magyar munkavállaló vesztette el állását.

Palkovics: az akcióterv legfontosabb eleme a munkahelyek védelme

Belföld - 2020-04-06

Az Orbán Viktor miniszterelnök által hétfőn bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv legfontosabb eleme a meglévő munkahelyek védelme a koronavírus-járvány idején - jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az M1 aktuális csatornán hétfő este.

Kevesli a gazdaságvédelmi intézkedéseket az ellenzék

Belföld - 2020-04-06

Az ellenzéki pártok egységesen bírálták, kevésnek és gyengének nevezték a kormány eddigi, a koronavírus-járvány elleni fellépést szolgáló gazdaságvédelmi intézkedéseit. Hétfőn az MSZP, a DK, a Jobbik, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum közösen tartott sajtótájékoztatót a témában.

Lukács László György, a Jobbik képviselője azt mondta, hogy a parlament egy olyan salátatörvényt fog tárgyalni, aminek számos eleme nem kapcsolódik a koronavírus-járványhoz. Semmi köze a védekezéshez annak, hogy hogyan titkosítanak egy hatalmas beruházást, hogy hogyan kaphatnak a "földesurak" lehetőséget a birtokaik kiterjesztésére, vagy az, hogy egy kormányközeli embernek ingatlanokat akarnak adni - jelentette ki.

Orbán: annyi munkahelyet kell létrehozni, amennyit a vírus tönkretesz

Belföld - 2020-04-06

A kormány által kidolgozott gazdaságvédelmi akcióterv célja, hogy annyi munkahelyet hozzanak létre, amennyit a koronavírus tönkretesz - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az M1 aktuális csatornán sugárzott nyilatkozatában. Hangsúlyozta: egyetlen magyar sincs egyedül. Bejelentett továbbá egy bértámogatási programot, a 13. havi nyugdíj visszaépítését, a kiemelt nemzetgazdasági ágazatok újraindítását, valamint azt, hogy több mint 2000 milliárd forint értékben biztosítanak támogatott hitelt vállalatok finanszírozására.

A cél az, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyi munkahelyet hozzunk létre - mondta Orbán Viktor, úgy fogalmazva: nehéz időket élünk, de egyetlen magyar sincs egyedül. "Sikerülni fog, ha vigyázunk egymásra" - hangoztatta.

Közölte, a gazdaságvédelmi akciótervet három ütemben hajtják végre. Az első ütemen már túl vagyunk - emlékeztetett -, ide tartoztak a tb-járulék-csökkentések, a katásoknak nyújtott segítség és a bankhitelek törlesztésének felfüggesztése is.

Hétfőn megindítják a második szakaszt