A 2009-es pénzügyi válság óta nem ment tönkre annyi brit cég, mint az idén

Befektetés - 2023-10-31

- A 2009-es globális pénzügyi válság óta nem ment tönkre annyi brit cég, mint az idén - állapítja meg friss összegzésében a brit üzleti és kereskedelmi minisztérium Insolvency Service nevű hivatala.

A cégek többsége szerint a csődök számának megugrását a szigorodó hitelpiaci kamatkörnyezet okozza.A hivatal, amelynek feladata a pénzügyi stresszhelyzetbe került vállalkozások támogatása és a pénzügyi bűncselekmények feltárása, keddi tájékoztatásában közölte: a szeptemberrel zárult három hónapban - vagyis az idei harmadik naptári negyedévben - 6208 vállalat vált fizetésképtelenné Angliában és Walesben, tíz százalékkal több, mint a tavalyi azonos időszakban.

Az első negyedévben 5820, a második negyedévben 6319 brit cég ment tönkre, vagyis az idei első három negyedévben több mint 18 ezer vállalat jutott fizetési csődhelyzetbe.

Az Insolvency Service kiemeli tájékoztatásában, hogy az idei második és harmadik negyedévben több vállalatot nyilvánítottak hivatalosan fizetésképtelenné, mint a 2009-es globális pénzügyi válságot kísérő recessziós időszak mélypontján.

A hivatal kimutatása szerint 2022 októberének eleje és 2023 szeptemberének vége között tízezer aktív brit üzleti vállalkozás közül 52,4 került fizetésképtelenség miatt indított felszámolási eljárás hatálya alá az előző egy év 46,9/tízezer aránya után.

A vállalatok többsége a meredeken megemelkedett kamatszinteket és a hitelköltségek ebből eredő jelentős emelkedését teszi felelőssé a pénzügyi-gazdálkodási környezet romlásáért.

A Bank of England - az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság jegybankja - csaknem két évig folyamatosan és agresszív mértékben szigorította monetáris politikáját a 2 százalékos célt többszörösen meghaladó infláció miatt.

A brit központi bank 2021. december 16-án kezdte a szigorítási ciklust az addigi 0,10 százalékos rekordmélységű kamatszintről, és az azóta végrehajtott tizennégy kamatemelés nyomán jelenlegi alapkamata 5,25 százalék; ez 15 éves csúcs.

Legutóbbi, szeptemberi kamatdöntő ülésén azonban - a brit gazdaság teljesítményének gyengülésére utaló adatokra reagálva - a Bank of England monetáris tanácsa a kamatemelési ciklus kezdete óta először nem módosította irányadó kamatát.