A hónap részvénye: OTP

Befektetés - 2007-06-03

Az OTP idén április 20-án tartotta meg első befektetői napját, amelynek nem titkolt célja az volt, hogy részletesen elmagyarázza a befektetőknek és az elemzőknek, hogyan látja a cég menedzsmentje az OTP-csoport fejlődését 2010-ig, illetve – csak néhány szám erejéig – betekintést engedjen a 2010 utáni időszakról szóló tervekbe. A rendezvényen mindenki számára világossá válhatott, hogy hogyan fog összeállni az első ránézésre hihetetlennek tűnő 2 milliárd eurós, csoportszintű, adózás előtti eredmény a dekád utolsó évében.

A válasz egyszerű: a leányvállalatok eredményének jelentős növekedésének következtében, a 2006-os 89%-kal szemben 2010-re már csak az eredmény fele fog Magyarországról származni, a másik fele a környező országokból és Oroszországból fog érkezni. Amíg ugyanis Magyarországon a becslések szerint közel 9%-kal fog növekedni az OTP-csoport eredménye, addig Oroszországban évi 98%-kal, Ukrajnában pedig közel évi 40%-kal. Mindezek mellett a cég menedzsmentje más országokban is jelentős növekedéssel számol. Természetesen azt is felvázolták, hogy ezt a jelentős növekedést hitelexpanzióval és a költség-bevétel arány drasztikus csökkentésével, azaz a költséghatékonyság növelésével kívánják elérni.

 A fentiek alapján az OTP-csoport 2010-re elérhetőnek tartja azt, hogy bekerüljön Európa 20-25 legnagyobb piaci értékű bankja közé a várható 6 euró (1470 Ft) egy részvényre jutó eredménnyel.

Forrás:http://www.erstebroker.hu