A XANGA cégcsoport logisztikai inkubátorházat hoz létre Miskolcon

Befektetés - 2022-02-09

A debreceni székhelyű ingatlanfejlesztő XANGA cégcsoporthoz tartozó MIA Rising Kft. mintegy 2,5 milliárd forint volumenű befektetésével egy új logisztikai inkubátor fejlesztése kezdődött el a Miskolc Déli Tudományos Technológiai Parkban, ezzel lehetővé téve a városba már betelepült és a jövőben betelepülő termelő vállalatok megnövekedett logisztikai igényeinek korszerű infrastrukturális környezetben történő kiszolgálását.

A létesítmény alapkövét Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere, Prof. Dr. Horváth Zita a Miskolci Egyetem rektora és Herdon István a XANGA csoport elnök-vezérigazgatója közösen helyezte el 2022. február 9-én.

Az első ütemben megépülő közel 6.000 m2 alapterületű létesítmény úgynevezett shell and core állapota 2022. augusztusára készül el, amely azt jelenti, hogy az épület szerkezete, héjazata és főbb belső strukturális elemei ekkorra már elkészülnek. Az épület műszaki paraméterei multifunkciós hasznosítást tesznek lehetővé, így a bérlői igényeknek megfelelő kialakítást követően a létesítmény logisztika mellett alkalmas lesz termelőtevékenység végzésére is. Az elkövetkező években a 6,2 hektáros ingatlanon a XANGA csoport további ütemekben összesen mintegy 25-30 ezer négyzetméter alapterületű ipari és logisztikai épületkomplexumot tervez megvalósítani, 10 milliárd forintot is meghaladó befektetési volumenben.

Az ünnepélyes eseményen a XANGA csoport és a Miskolci Egyetem egy együttműködési megállapodást is aláírt, mely alapján az oktatási intézmény aktívan közreműködik majd a létesítménybe betelepülő vállalatok szakember képzésben és támogatja a technológiai transzfer folyamatát.

A XANGA csoport üzleti modellje húsz éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, melyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket. A cégcsoport tevékenysége közel két évtizedig elsősorban Debrecenre fókuszált, azonban az elmúlt években a cégvezetés a befektetési célterületek kibővítése mellett döntött.

Miskolcot, mint új befektetési helyszínt, a város jó elhelyezkedése, az ipari parkokban kiépített korszerű infrastruktúrahálózat, a kiváló munkaerő bázis, valamint a tradicionális egyetemi képzések és a magas színvonalú tudásháttér miatt választották.

A jövőbeni befektetésekhez szükséges pénzügyi források hosszú távon történő garantálása érdekében 2019. év második felétől kezdődően a XANGA csoport az MFB csoporthoz tartozó MFB Invest Zrt-vel közösen több iparfejlesztési alapot hozott létre, melyeket a XANGA Ventures Magántőkealap-kezelő Zrt. menedzsel. A miskolci fejlesztéshez a Tranzakciós és Vállalatfejlesztési Alap adja a forrást.