BÁV: az arany, az ékszer és a műtárgy felé fordult a befektetési piac

Befektetés - 2022-03-10

A BÁV 2022. évi műtárgybefektetési indexének adatai alapján az aranyba, ékszerbe és műtárgyba fektetők aránya több mint a duplájára nőtt tavaly óta; az utóbbi két hónapban jelentősen nőtt az aranyékszerek és a befektetési aranytömbök forgalma a BÁV-nál - közölte a műkereskedelmi társaság csütörtökön.

A közleményben rámutattak: az emelkedés egyik oka lehet, hogy a megkérdezettek 80 százaléka szerint a műtárgyakba való befektetés legalább a reálérték megőrzését biztosíthatja, 41 százalék pedig úgy gondolja, hogy infláció feletti hozamot is várhatnak tőlük.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a legtöbben még mindig folyószámlán, készpénzben vagy bankbetétben tartják a pénzüket, de ezen megtakarítási formák népszerűsége - legfőképpen az infláció miatt - az elmúlt két évben csökkent.

A BÁV jelezte, hogy a műtárgyvásárlás iránt nyitottak körében változatlanul a festmények a legkedveltebbek, ezt 50 százalék vásárolna, de szorosan mellettük ott vannak az ékszer-befektetések is 46 százalékos népszerűséggel. Harmadik helyen az órák állnak, továbbá az elmúlt évhez képest emelkedett a szobrok, kisplasztikák népszerűsége.

A BÁV indexe egyébként a tavalyi 40,1-ről idén 37,6-ra mérséklődött, és ezzel visszaállt a két évvel korábbi szint közelébe. Az okok között a meglóduló infláció és a kivárásra késztető gazdasági-politikai bizonytalanság állhat, ám több tényező is arra utal, hogy csak átmeneti megtorpanásról van szó - magyarázták.

Az index a várható befektetési szándék különböző dimenzióit egyesíti egyetlen értékben a 0 és 100 közötti skálán, amelynél a növekvő érték nagyobb befektetési kedvet jelent, és azt jelzi, hogy a jövőben több ilyen jellegű befektetés várható.

A műtárgybefektetési indexet a BÁV Aukciósház nemzetközi példákra építve, 2019-ben vezette be; idén immár negyedik alkalommal végezte el a felmérést.

A reprezentatív kutatást a NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. közreműködésével végezték idén februárban, még az ukrajnai háborús konfliktus előtt.