BÁV Zrt.: fellendítette a járvány befektetési célú arany forgalmát

Befektetés - 2021-01-27

Fellendítette a járvány a befektetési célú arany (BCA) forgalmát, így annak értékesítése tavaly csúcsot döntött a BÁV Zrt.-nél - közölték szerdán.

A BCA-forgalom összege tavaly elérte az 1,3 milliárd forintot, ami 70 százalékos emelkedés az előző évhez képest. A rendkívüli bevétel jelentősen meghaladta a BÁV várakozásait is, mivel a társaság 1 milliárd forinttal számolt ezen a piacon.

A kereslet és a járvány összefüggését igazolja, hogy épp a legkritikusabb hónapokban volt jelentős az érdeklődés. A legnagyobb forgalmat márciusban érték el, de az októbert és novembert is jó eredménnyel zárták, ezért decemberben átmenetileg ki is merültek a vállalat készletei.A fellendülés ugyanakkor nem korlátozódott csupán a BCA-ra, a teljes kereskedelmi üzletág jó évet zárt a BÁV-nál, főképp az ékszerek értékesítése bővült, de azon belül is az arany volt a legnépszerűbb 2020-ban. Sokan vásároltak emellett befektetési céllal ritka, értékes karórákat - tették hozzá.

A vásárlói igények átalakulását a BÁV az értékalapú kereslet terjedésével magyarázta. Egyre népszerűbbek az olyan tárgyak, amelyek tartják az értéküket, és anyagi fedezetet jelenthetnek a nehezebb időszakokban.Hozzátették, hogy a járvány miatt a műtárgyak kereskedelme is egyre inkább a világhálóra került át, a vevők között pedig egyre több a fiatal.

A BÁV arra számít, hogy az arany népszerű befektetési eszköz marad, jelentősége a kriptovaluták korszakában sem fog csökkenni.A BÁV Aukciósház és Záloghitel Zrt. 2018-ban 6,58 milliárd forint, 2019-ben 6,8 milliárd forint nettó árbevételt ért el. Adózott eredménye csaknem 1,2 milliárd forint, illetve 544 millió forint volt.