Fotóárverés a Kieselbach galériában

Befektetés - 2007-05-11

A Kieselbach Galéria három nagy aukciót tart egy évben. Az árverések összforgalma 1997 óta, tíz éve, folyamatosan nő. A 2006-os téli festményaukció forgalma átlépte az egymilliárdos határt. Ez az eredmény a magyar műtárgypiac évtizedes folyamatos fejlődésének is fontos mérföldköve.

Közben minden évben jelentős, hiánypótló kiállításokat rendez (közülük a legkiemelkedőbbek a Farkas István, Nagy István, a Nyolcak és aktivisták, idén pedig Molnár Sándor és Egry József műveiből, illetve a Kolozsváry -és a Horváth Béla gyűjteményből rendezett tárlatok).

 

Stratégiai döntést kellett meghozni ahhoz, hogy most az aukciós tevékenységet a fotóművészetre is kiterjessze a galéria. A döntés oka kettős: egyrészt az, hogy a magyar festészet presztízse külföldön elérje a világhírű magyar fotó presztízsét, másrészt pedig az, hogy a fotóművészet olyan ismert és elismert legyen itthon, mint a festészet (ehhez a Kieselbach Galéria az elmúlt tíz évben kiadványaival, kiállításaival, aukcióival és a több mint húszezer képet bemutató internetes oldalával járult hozzá) és hogy a fotóművészeti alkotásokat műtárgyként gyűjtsék.

 

Kieselbach Tamás szerint hosszú út vezet még addig, hogy ezeket az eredményeket elérjük, olyan területet kell felépíteni a magyar műtárgypiacon, amely jelenleg még az alapoknál sem tart – összehasonlítva a francia vagy amerikai gyakorlattal.  A Kieselbach Galéria a magyar vizualitás ügyét támogatja, segíteni szeretné a festményeket vásárló embereket, gyűjtőket abban, hogy a fotóművészethez is közel kerüljenek Ez a kiállítás és árverés egy újabb lépés a már megkezdett úton.

A 2006-os téli Kieselbach festményárverésen nagy sikerrel szerepelt egy Moholy-Nagy portréfotó (800 000 forintról 1 400 000-ig ment érte a licit), és 2007. március 30 - április 6-ig volt látható Szabó Károly kortárs fotógyűjteménye a Kieselbach Galériában, amely az egyik legfrissebb szemléletű kollekció a mi magyar fotóművészetben.