Jelentősen nőtt a Tesco nyeresége az elmúlt üzleti évben

Befektetés - 2024-04-10

- Jelentősen nőtt a legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat, a Tesco nyeresége a cég 2023-2024-es pénzügyi évében.

A Londoni Értéktőzsdén szerdán közzétett előzetes beszámoló szerint a vállalat adózás előtti eredménye az előző pénzügyi évben elért 882 millió fontról 2,289 milliárd fontra (1040 milliárd forintra) emelkedett.

A csoportszintű étékesítési bevétel a február 24-én véget ért 52 hétben 68,187 milliárd font (31 ezer milliárd forint) volt, 4,4 százalékkal magasabb az előző pénzügyi évben mért forgalomnál.

A Tesco működési eredménye 2023-2024-ben 2,821 milliárd fontra (1280 milliárd forintra) emelkedett; ez pontosan a kétszerese az egy évvel korábbi működési eredménynek.

A szerdai eredményjelentés szerint a Tesco közép-európai hálózatának külön mért, kiigazított csoportszintű működési nyeresége - az azonos eladótérre számolt értékesítés 0,2 százalékos emelkedése mellett - 50 százalékkal 90 millió fontra csökkent a februárban véget ért pénzügyi évben. A cég szerint az eredmény visszaesésében szerepe volt annak, hogy továbbra is érvényben maradtak a magyar hatóságok által bevezetett szabályozói intézkedések, köztük a kiskereskedelemre kivetett járulékos adók, a felső árkorlátok és a napi élelmiszertermékekre kötelezően érvényesítendő árkedvezmények.

A jelentés szerint a Tesco emiatt csak korlátozott mértékben tudta ellentételezni a működési költségek emelkedésének hatásait.

Magyarországon a Tesco a Londoni Értéktőzsdén közzétett szerdai beszámoló szerint 665,2 milliárd forint - 440 forint/font évi átlagos árfolyammal számolva 1,51 milliárd fontnak megfelelő - bevételt ért el a február 24-én zárult 52 hétben.

A Tesco a közép-európai EU-térségen belül Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában van jelen, miután 301 lengyelországi boltját a kapcsolódó elosztó központokkal és a helyi igazgatósági irodával együtt eladta a dániai központú, Lengyelországban már jelenlévő Salling kiskereskedelmi hálózatnak.

A 181 millió euró értékű készpénzes tranzakció 2022 márciusában zárult.

Ken Murphy, a Tesco vezérigazgatója a szerdai eredményjelentéshez fűzött nyilatkozatában kiemelte, hogy az elmúlt pénzügyi évben jelentősen enyhült az inflációs nyomás, de a cég továbbra is tudatában van annak, hogy sokfogyasztó változatlanul nehéz helyzetben van.

Éppen ezért a cégvezetés nagy hangsúlyt fektet az árak csökkentésére, és már jóval több mint egy éve a Tesco a legolcsóbb teljes termékkört forgalmazó élelemiszer-kiskereskedelmi hálózat a piacon. Murphy szerint a cég az elmúlt pénzügyi évben több mint négyezer termék árát csökkentette.

A Tesco részvénye a 2,875 fontos előző napi zárás után 1,80 pennys, 0,63 százalékos erősödéssel 2,893 fonton járt a Londoni Értéktőzsde szerda délelőtti kereskedésében.