Négymilliárd forintnyi kapacitásbővítő beruházást valósított meg a Hungerit Zrt.

Befektetés - 2022-09-28

Mintegy négymilliárd forint költséggel bővítette termelési kapacitását az elmúlt bő egy évben a Hungerit Zrt.

Az új panírüzem tavaly októberi beindításával évi 11 ezer tonnára növelték az előállított termékmennyiséget, és ezzel a legnagyobb hazai gyártókká léptek elő ebben a szegmensben. Hasonló volumenbővítést értek el a szentesi kacsasütő beruházás megvalósításával: a kétmillió darabos termelést további egymillióval emelték. A Hungerit kacsavágó kapacitása jelenleg az egyik legnagyobb egész Európában, és a csirkefeldolgozásban is meghatározó szereplők, ezt az elmúlt időszakban a munkafolyamatok piaci igényekre hangolt átalakításával tették még hatékonyabbá. Évente már 20 millió csirke feldolgozását végzik el az üzemben, ahonnan a cég jelenleg több mint húsz országba szállítja termékeit. Ezek közül a legfontosabbak az angol, a német, a román, az osztrák és cseh piacok.

A csaknem kétezer dolgozót foglalkoztató Hungerit Zrt. jelenleg újabb beruházásokat készít elő, a csirke-, mind a kacsaágazatukban terveznek telepátalakításokat és -fejlesztéseket, valamint telepvásárlásokat, míg a következő időszak legjelentősebb beruházása egy új csirkevágóhíd létrehozása lesz. A kivitelezés a tervek szerint jövőre indulhat el. Az új üzem évente 40 millió csirke vágására lesz képes, a legmodernebb technológiai megoldások alkalmazása mellett.

Valdor márkanév alatt folyamatosan jelennek meg új, magas minőségű baromfihús-készítményekkel a piacon.

A szentesi központú Hungerit Zrt. 2018 óta a Bonafarm Csoport stratégiai partnere. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a vállalkozás tavaly - a 2020-asnál csaknem 24 százalékkal magasabb - 52,572 milliárd forintos értékesítésből származó nettó árbevételt ért el, amely 45 százaléka származott exportból. A cég adózott eredménye tavaly 6,987 milliárd forint volt, a 2020-as 2,246 millió forintos veszteség után.

Szentes első baromfi-feldolgozóüzeme 1922-ben kezdte meg tevékenységét száz fővel, az üzem gyorsan kinőtte magát, és már a két világháború között az egyik legjelentősebb, a magyar, illetve az európai piacot friss, minőségi áruval ellátó vállalkozássá vált.

Magyarországon Szentesen készítettek először iparszerűen baromfivirslit és szintén itt gyártottak elsőként készre sütött, panírozott baromfitermékeket 1990-ben. Az újításokra, a termékfejlesztésre, a modernizálásra ma is kiemelt figyelmet fordít a - több átalakuláson, tulajdonosváltáson átment - vállalat, és Valdor márkanév alatt folyamatosan jelenik meg új, magas minőségű baromfihús-készítményekkel a piacon.