Rekordévet zárt a Waberer's tavaly

Befektetés - 2024-03-22

Újabb rekordévet zárt a Waberer's International Nyrt. tavaly, árbevétele 4,6 százalékkal 711 millió euróra nőtt.

Nettó eredménye 53,6 százalékkal 29,7 millió euróra emelkedett - ismertette Tóth Szabolcs gazdasági és stratégiai vezérigazgató-helyettes, a nemzetközi fuvarozó, logisztikai szolgáltató vállalat sajtótájékoztatóján pénteken Budapesten.

Barna Zsolt elnök-vezérigazgató hozzátette: a kihívásokkal teli környezet ellenére a jól sikerült 2023-as év után a társaság igazgatósága részvényenként 120 forintos, az előző évi 100 forintot meghaladó mértékű osztalék kifizetését javasolja az áprilisban esedékes éves közgyűlésén. A Waberer's EBIT (üzemi) eredménye 17 százalékkal 42,8 millió euróra, míg EBITDA eredménye 14,8 százalékkal 95,6 millió euróra bővült tavaly, ezzel mindkét mutató esetében rekordszintet értek el.

A legfőbb piacaiknak számító nyugat-európai és magyarországi régió termelési és fogyasztási adatai stagnáltak egész évben, vagy enyhén csökkentek, ennek ellenére sikerült rekordévet zárni - jegyezte meg.

Barna Zsolt emlékeztetett, hogy a csoportot a közép- és kelet-európai régió elsőszámú komplex logisztikai szolgáltatójává tervezik építeni 2027-re, amikor 1163 millió euró árbevétellel számolnak. A tervezett beruházási igény 2027-ig 105 millió euró.

Tóth Szabolcs közölte: idén 800 millió eurót megközelítő árbevétellel és a tavalyihoz hasonló, 40 millió euró feletti EBIT (üzemi) eredménnyel számolnak.

Ismertette: a Waberer's stratégiájának fókuszában a szerződéses logisztika (RCL) tevékenység áll, melynek árbevétele 5,2 százalékkal 209,8 millió euróra, míg EBIT eredménye 37,3 százalékkal 15,3 millió euróra emelkedett 2023-ban. A szegmens árbevétel-növekedése az autóipari és petrolkémiai gyártástámogató logisztika bővülésének, valamint a sikeres ügyfélakvizícióknak köszönhető.

Az üzletágak közül a fuvarozás és szállítmányozás (ITS) 2023-as árbevétele 2,8 százalékkal 437,3 millió euróra nőtt, miközben EBIT-je 9,7 százalékkal 8,9 millió euróra csökkent. A szegmens annak ellenére volt képes az előző évit megközelítő eredmény elérésére, hogy az általános európai fuvarozási keresletcsökkenés miatt az azonnali piacon fokozódó árversennyel, és az előző évinél hosszabb és koncentráltabb nyári gyárleállásokkal kellett megküzdenie. Mindezt azonban ellensúlyozta a kiemelt ügyfelek stabil kereslete.

A Waberer's biztosítási üzletágának árbevétele 82,4 millió euró (+17,7 százalék), míg EBIT eredménye 18,6 millió euró (+19,3 százalék) volt 2023-ban. Az üzletág 2023-ban 22 százalékkal bővítette szerződésállományát - emelte ki.

A társaság raktárkapacitása 250 ezer négyzetméter, hatezer dolgozója van, 2900 saját kamionnal rendelkezik. 2027-ig a meglévő budapesti, ecseri, debreceni raktárbázisok mellé legalább 3 saját raktárt terveznek építeni Budapesten és a főbb vidéki ipari központokban.

Tóth Szabolcs elmondta, hogy a vállalat két jelentős akvizíciót is bejelentett 2023-ban: egyrészt a vasúti logisztikában meghatározó szereplő PSP (Petrolsped) csoport, valamint a szerbiai MDI disztribúciós társaság többségi részesedésének megvásárlását. Ezek a fejlesztések és felvásárlások első eredményei már 2024-ben láthatóak lesznek - mondta. Kérdésre elmondta, hogy minden ágazatnak, szállítási távolságnak lesz zéró emissziós változata, jelenleg vannak elektromos járműveik, és aktívan dolgoznak hidrogén-fejlesztéseken is, a jövőt a különböző technológiák párhuzamos alkalmazásában látják.

Barna Zsolt megjegyezte, hogy az cég részvényárfolyama továbbra is alulértékelt, már három független elemzőcég is a jelenleginél magasabb (4800 forint, valamint 5367 forint) célárral vételt ajánl.

A Waberer's részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. A papír csütörtökön 3680 forinton zárt, az elmúlt egy évben a részvény árfolyama 1790 forint minimumot és 3940 forint maximumot ért el.