Tízmilliárd forintot nyert el a HungaroMet Zrt. meteorológiai-klimatológiai portál létrehozására

Befektetés - 2024-04-09

Tízmilliárd forintot nyert el a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodást segítő, könnyű adathozzáférést biztosító, nyilvános meteorológiai-klimatológiai portál létrehozására a Digitális megújulás operatív program Pluszban.

A projekt célja egy olyan, "a múltbéli, a digitalizált és a pályázat keretében megvalósuló mérőhálózat adatait is tartalmazó adatbázis létrehozása, az adatok online publikálására alkalmas" portál megvalósítása, amely segíti a klimatológiai és időjárás-előrejelzési Big Data-alapú fejlesztéseket, és támogatja a lakosság klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodását.

A HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán azt írta: a projektben fejlesztik, bővítik a jelenleg 150 állomásból álló referencia mérőhálózatukat, kialakítanak a mért adatok fogadására alkalmas adatbázisokat és az adatok minősítését lehetővé tevő IT-rendszert, továbbá az adatok tárolására megfelelő adatbázist építenek ki.

Emellett mintegy 1500, nem akkreditált mérőeszközt is telepítenek, és az azokból származó adatokat is fogadják, minősítik és a feldolgozást követően hozzáférhetővé teszik a lakosság számára - írták.

A projekt része az is, hogy digitalizálják a jelenleg papíron tárolt klimatológiai, meteorológiai adatokat. Fejlesztik az ehhez szükséges szoftvereket, amelyek képessé teszik a HungaroMet Zrt.-t a múltbéli adatoknak az új adatbázisba integrálására (ősfeltöltés), a hosszú idejű klimatológiai adatok nyilvánossá tételére.

A fejlesztések korszerű digitális és informatikai megoldásokkal járulnak hozzá ahhoz, hogy Magyarország képessé váljon a klímaváltozást, annak hatásait folyamatosan monitorozni, elemezni, a negatív hatásokat megelőzni és a kockázatokat csökkenteni - írták.