Több mint ötmilliárd forintos beruházást hajtott végre Szombathelyen a Schaeffler

Befektetés - 2024-05-13

Több mint 5 milliárd forintos beruházással 6200 négyterméter alapterületű logisztikai csarnokkal és 2200 négyzetméter alapterületű irodaépülettel fejlesztette telephelyét az autóipari alkatrészeket gyártó Schaeffler Savaria Kft. Szombathelyen.

Az új létesítményben, tárgyalók, öltözők és egy nemzetközi események megrendezésére is alkalmas konferenciaközpont kapott helyet; nemrég itt tartotta ülését 15 országból 60 résztvevővel a Schaeffler Európai Üzemi Tanácsa .

A logisztikai központot a legmodernebb technológiákkal látták el, a raktárrendszer könnyen hozzáférhető, a benne tárolt termékek gyorsan mozgathatók.

A beruházásról Szigeti Tibor, a Schaeffler Savaria Kft. ügyvezetője elmondta: két üzemmel, két kutatási és fejlesztési központtal rendelkeznek, most pedig egy stratégiailag fontos logisztikai központot és irodaépületet adtak át.

A Schaeffler szombathelyi telephelyének első üzeme 1997-es alapítása óta folyamatosan fejlődik, 2019-ben egy 3000 négyzetméteres csarnoképülettel bővítettek, amelynek során felépült ívrugrógyártó egységük, tanműhelyeket, mérőszobát is létesítettek - olvasható a cég közleményében.

A Schaeffler 2021 szeptemberére több mint 23,5 milliárd forint értékű zöldmezős beruházást követően építette fel Szombathelyen - a magyar állam 5 milliárd forintos támogatásával - új 15 ezer négyzetméter alapterületű gyártócsarnokát, ahol az elektromobilitáshoz kapcsolódó alkatrészeket állítanak elő. A fejlesztésnek köszönhetően akkor 200 új munkahelyet hoztak létre.

A Schaefflernek Magyarországon két gyára van - Szombathelyen és Debrecenben - értékesítési központja Budapesten működik, a vasi megyeszékhelyen pedig kutatási-fejlesztési központtal is rendelkeznek.

A cég Magyarországon csaknem ötezer munkavállalót, ebből Szombathelyen több mint háromezer embert foglalkoztat, amivel a térség legnagyobb munkaadója.

A nyilvánosan hozzáférhető adatok szerint a Schaeffler Savaria Kft. 2022-ben 333,944 milliárd forint nettó árbevételt ért el az előző évi 274,715 milliárd forint után.

A nemzetközi Schaeffler-csoport német családi tulajdonú vállalat, ipari és autóipari beszállítóként több mint 50 országban működik. Tavaly a cégcsoport árbevétele 16,3 milliárd euró volt, az előző évhez képest 5,8 százalékkal növekedett.