2010 végéig a segítséggel élők is egyenlő eséllyel juthatnak hozzá a közszolgáltatásokhoz

Belföld - 2006-12-07

2010. december 31-ig egyenlő esélyt kell teremteni a segítséggel élők számára az állami és önkormányzati közszolgáltatások igénybevételéhez. Ezt a célt tűzi ki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény módosítása, amit szerdai ülésén fogadott el a kormány. A célok megvalósulását megkönnyíti, hogy a fejlesztések jelentős részéhez uniós forrásokat is igénybe lehet venni.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programja 15 milliárd forintot biztosít az állami közszolgáltatások akadálymentesítésére. Az önkormányzatok által nyújtott közszolgáltatások esetében a regionális operatív programokon keresztül lehet hozzájutni a szükséges forrásokhoz.

 

Az elfogadott előterjesztés komoly előrelépést jelent a korábbi törvényi kötelezettséggel szemben, amely kizárólag a középületek fizikai akadálymentesítését írta elő. A módosítás nem csupán a középületek fizikai megközelítését, hanem a közszolgáltatások elérhetőségét is szem előtt tartja, és tekintettel van valamennyi fogyatékossági csoport speciális szükségleteire. Ennek keretében a fizikai és kommunikációs akadálymentesítés mellett hangsúlyos szerepet kap a személyi segítségnyújtás is.

 

Mivel a közigazgatási reform végrehajtása előtt nem lehetséges a közszolgáltatások egyenlő esélyű hozzáférésének komplett megvalósítása, ezért a tervezet kidolgozása során nagy figyelmet fordítottak arra, hogy összhangban legyen a kormány államigazgatási szervek hatásköreit és illetékességét átrendező 2118/2006. (VI. 30.) számú határozatában foglalt változások ütemezésével.

 

A kormány a javaslatba beépítette az Országos Fogyatékosügyi Tanács, valamint számos egyéb szervezet, köztük a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének és az Autisták Érdekvédelmi Egyesületének észrevételeit, javaslatait.