Gyurcsány: nem készül újabb megszorító csomag

Belföld - 2006-09-04

Nem lesz újabb, Gyurcsány-csomagként emlegetett sokkszerű beavatkozás - jelentette ki Gyurcsány Ferenc kormányfő vasárnap A szólás szabadsága című televíziós hírműsornak adott interjújában.

A reformok 15-16 éve társadalmilag előkészítetlenek.

A miniszterelnök a közszolgálati televízió vasárnap esti műsorában azt hangsúlyozta, hogy a reformok "nagyjából 15-16 éve" társadalmilag előkészítetlenek. Hozzátette, hogy az egyensúly megteremtésének középpontba helyezésén túl az igazságosabb teherviselést is meg kell valósítani, így átalakításra szorul az oktatás, az egészségügy és a nyugdíj, az önkormányzati és az igazgatási rendszer is.

 

Gyurcsány Ferenc az euró bevezetésének a konvergenciaprogramból hiányzó céldátumát illetően kifejtette: először a főbb problémákat - egészségügy, nyugdíj - kell megoldani és a megoldásból következik majd a bevezetés dátuma. Ez fontos részletkérdés, de a nagy magyarországi vállalatok nem ennek alapján végzik a tevékenységüket - fogalmazott, hozzátéve, hogy a céldátumról folytatott találgatás nem tesz jót az országnak.

 

Az öngondoskodás erősítését szorgalmazva kifejtette: változásra van szükség az egészségügy területén is. Példaként említette, hogy egy évben egészségügyre az ország 1.500 milliárd forintot költ el, miközben csak 1.200 milliárd forintot szed be, úgy, hogy közben évente minden ötödik doboz, összesen mintegy 56 millió doboz gyógyszert dobnak ki, ami a költségvetésnek 80 milliárd "kidobott forintot" jelent. Az egészségügy eddig sem volt ingyenes, az idősek átlagosan egy havi nyugdíjukat fizetik ki paraszolvenciaként - hangsúlyozta a miniszterelnök.

 

Magyarország fő problémájának nevezte, hogy a szociálisan szükségeset a gazdaságilag lehetségest nem tudta összehangolni. A költségvetés tervezését illetően elmondta: a 10 százalék feletti hiány jelzi, hogy intézményi problémák is vannak. Ugyanakkor határozottan cáfolta, hogy valamiféle új pénzügyi csúcsszervezet létrehozását terveznék. A miniszterelnök többször is hangsúlyozta, hogy Magyarországnak alkalmazkodnia kell a folyamatosan változó világhoz, vagy "a világ átlép rajta".

 

Az interjúban Gyurcsány Ferenc a riporteri kérdésre válaszolva ismételten leszögezte, hogy véleménye szerint az augusztus 20-ai budapesti vihar következményeiért kormányát közvetlen felelősség nem terheli és nem lát olyan elemet, ahol politikusi felelősség felvetődne. (forrás: MTI)