Koronavírus - DK: továbbra is kapják meg fizetésüket a gyerekükkel otthon maradó szülők!

Belföld - 2020-03-14

A DK azt javasolja a kormánynak, tegye lehetővé, hogy a koronavírus-járvány miatt gyermekükkel otthon maradó szülők a felügyelet idejére is a korábbi fizetésüknek megfelelő összeget kaphassanak kézhez - mondta Arató Gergely, a párt országgyűlési képviselője szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett, az iskolás korú gyermeket nevelő szülők egyikének azért kell otthon maradnia, hogy elkerüljék az idős nagyszülők megfertőződését.


Arató Gergely elmondta, pártja hat új javaslattal kívánja segíteni a kabinetet az iskolák bezárásával kapcsolatban

Hangsúlyozta, a kormánynak meg kell szerveznie az olyan hivatással rendelkező szülők - például rendőrök, katonák, egészségügyi dolgozók, vagy a sajtó munkatársai - gyermekeinek felügyeletét, akik nem tudnak otthon maradni.

A DK politikusa fontosnak nevezte, hogy a rászoruló gyermekeknek a következő időszakban is el kell juttatni az iskolai étkeztetést.

A kabinetnek emellett valóban komolyan kell vennie a távoktatásra történő átállást - folytatta, majd példaként említette, hogy a köztévé adóit át kellene állítani oktatási műsorok sugárzására, majd azokat elérhetővé kellene tenni az interneten.

Arató Gergely javasolta még a digitális tananyagokhoz történő hozzáférés könnyítését, valamint ebből a célból arra kérte a kormányt, hogy a mobilszolgáltatók bevonásával biztosítson legalább 10 gigabájt ingyenes internethozzáférést a magyar családoknak.

Az ellenzéki politikus emellett azt kérte, hogy a kabinet hozzon határozott döntést az óvodák és bölcsődék bezárásáról.

Arató Gergely a javaslataik pénzügyi forrására vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, készek részt venni az idei költségvetés felülvizsgálatában, amennyiben nem állna rendelkezésre elegendő pénz a koronavírus-járvány elleni fellépéshez.

Újabb kérdésekre megjegyezte, jól vannak a DK önkéntes karanténba vonult politikusai, köztük Gyurcsány Ferenc pártelnök