Párbeszéd: a kormány mindent megpróbál, hogy zöld utat adjon az akkumulátorgyáraknak

Belföld - 2023-10-04

- A kormány már mindent megpróbál, hogy valahogyan zöld utat adjon az akkumulátorgyáraknak - mondta szerdai, online sajtótájékoztatóján a Párbeszéd társelnöke.

Szabó Rebeka az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülését követően tartott sajtótájékoztatót. Ismertetése szerint arról a kormányrendeletről akartak beszélni, ami "gyakorlatilag egy biankó csekket ad a környezetszennyezésre, a mérgezésre a veszélyes üzemeknek, például az akkumulátorgyáraknak", de a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt az ülés határozatképtelen volt.

A parlamenti képviselő emlékeztetett, az ügyben az Alkotmánybírósághoz fordulnak. Szabó Rebeka kiemelte, hogy Jávor Benedek, a Párbeszéd uniós tanácsadója pedig véleményt kér az Európai Bizottságtól, mert a párt értelmezése szerint jogszerűtlenül fogadhatták el a Nemzeti Akkumulátor Iparági Stratégia 2030-at.

Nem szabad ennyi akkumulátorgyárat hozni Magyarországra, mert "elfogy a víz, elfogy a termőföld és nincsen hozzá elég elektromos energiánk" - foglalta össze a politikus