Szakértői vizsgálóbizottságok létrehozásáról döntött a miniszterelnök

Belföld - 2006-09-07

Három vizsgálóbizottság létrehozására adott megbízást a miniszterelnök a kormány szerdai ülésén: Gyurcsány Ferenc független szakértőktől kér elemzést az energiapiacról, a lakossági banki szolgáltatásokról és a kiskereskedelemi láncok tevékenységéről.

A szakértői vizsgálóbizottságok 2 héten belül alakulhatnak meg, tagjai a kormánytól független szakértők lesznek. A tagok, akiknek személyéről később születik döntés, ezért a tevékenységükért nem kapnak díjazást, és munkájukhoz nem jár infrastruktúra, tehát például titkárság sem. A szakértői vizsgálóbizottságoknak a megalakulásuktól számított 6-10 héten belül kell elkészíteniük jelentésüket, javaslataikat.

Az energiaügyi szakmai vizsgálóbizottságnak elemeznie kell az árszabályozás helyzetét, Magyarország energiafüggőségét és az ellátás biztonságát, valamint az európai uniós gyakorlatot, illetve a versenyhelyzet és a fogyasztóvédelem területét. A fogyasztóvédelem fontos szempont a pénzpiaci szakmai vizsgálóbizottság számára is, amelynek a lakossági banki szolgáltatásokat kell áttekintenie az árképzés, a tényleges versenyhelyzet szempontjából. A kiskereskedelmi láncok esetében a beszállítók helyzetéről és a beszerzési politikáról vár jelentést a kormány a szakmai vizsgálóbizottságtól, amelynek az árképzés gyakorlatáról és természetesen a fogyasztóvédelmi helyzetről is elemzést kell készítenie.

A vizsgálóbizottságok tevékenységük során szabad kezet kapnak, javaslatai teljes mértékben a tagok szakmai meggyőződésén múlik. A kormány csupán azt várja tőlük, hogy a nemzetközi tapasztalatok figyelembevételével javaslatokat tegyenek az említett területeken szükséges kormányzati magatartásra, szükség esetén a jogi szabályozás felülvizsgálatára.

Az intézkedés célja, hogy a kormány, mint a választókat képviselő testület, jogalkotóként és a végrehajtó hatalom gyakorlójaként mindent megtegyen azon problémák megoldásáért, amelyek az embereket például fogyasztóként, beszállítóként, vagy a szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelekként érintik.