Sürgősségi betegellátó részleg a debreceni Kenézy kórházban

Egészségügy - 2006-09-29

A kórház főorvosi karával együtt vagy ötvenen vártuk közösen azt a helikoptert, amik végül leszállt Debrecenben a Kenézy mellett kialakított helikopter leszállóhelyen. Megépítéséhez az Északalföldi Regionális Fejlesztési Tanács pályázatán 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a kórház, amely további 5 millió forint önrészt finaszírozott a beruházáshoz

Az elmúlt évek egészségügyi fejlesztéseinek legnagyobb hibája az volt, hogy csak egy-egy részt sikerült korszerűsíteni - jelentette ki Vojnik Mária országgyűlési képviselő az Országgyűlés egészségügyi bizottságának tagja, volt egészségügyi államtitkár csütörtökön Debrecenben. A kórház egykori szigorló orvosa szerint a csak részlegesen végrehajtott rekonstrukció a működés korszerűbbé tételének szükséges, de nem elégséges feltétele - tette hozzá az egészségpolitikus, amikor átadta a Kenézy Gyula kórház sürgősségi betegellátó osztályát.

Vojnik Mária a beruházást példaértékűnek nevezte, mert egyidejűleg építették meg az új légügyi előírásoknak megfelelő mentőhelikopter leszállóhelyet, bővítették a sürgősségi osztályt és teljes körűen felújították a sürgősségi ambulanciát.

Az elmúlt két évben 2 milliárd forint értékben történt gép- és műszerbeszerzés a kórházban, s 3 milliárd forint címzett támogatást kaptak a kormánytól műtőrekonstrukcióra. A sürgősségi betegellátó osztály fejlesztésére az Egészségügyi Minisztérium pályázatán 40 millió forintot nyertek, s a teljes beruházás 48 millió forintba került.

A sürgősségi betegellátás fejlesztésének harmadik ütemeként bővítették a sürgősségi ambulanciát, amelynek 16-18 millió forintos forrását a megyei önkormányzat által elnyert címzett támogatás jelentette.