Az Európai Bizottság közös uniós rendőrségi együttműködési kódex létrehozására tett javaslatot

EU - 2021-12-08

- Az Európai Bizottság uniós rendőrségi együttműködési kódex létrehozására tett javaslatot, hogy fokozza az EU-tagállamok közötti bűnüldözési együttműködést, és korszerűsítse a határon átnyúló információcserét - jelentette be Ylva Johansson belügyi biztos szerdán.

Ylva Johansson brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, a rendőrségi együttműködést serkentő új kódexre azért van szükség, mert a bűnözői tevékenységek nagy része egyszerre több országot is érinthet. Ilyen esetekben az EU-ban dolgozó rendőrök gyors és hatékony együttműködésére van szükség - mondta.

Tájékoztatása szerint a rendőrségi együttműködési kódex operatív rendőrségi együttműködésről szóló ajánlást és információmegosztásra vonatkozó új szabályokat tartalmaz. Hozzá fog járulni a határon átnyúló műveletek javításához, egyértelmű csatornákat és határidőket állapít meg az információcseréhez, és megerősíti az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezetének (Europol) szerepét.

Hozzátette: bizonyos adatkategóriák automatizált adatcseréjére vonatkozó felülvizsgált szabályok sokkal eredményesebbé teszik majd az EU-ban a bűncselekmények közötti összefüggések megállapítását. Segítenek továbbá felszámolni az információs hézagokat és fokozni az EU-ban a bűncselekmények megelőzése, felderítése és kinyomozása terén végzett tevékenységeket, megerősítve ezzel az európai biztonságot - tette hozzá az uniós biztos.